Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

БРОЈ МРТВИХ, ПОВРЕЂЕНИХ И НЕСТАЛИХ НАСТАВЉА ДА РАСТЕ! Откривени нови детаљи стравичне трагедије у ноћном клубу! (ВИДЕО)

01.10.2023. 19:22
Пише:
Србија Danas/Telegraf.rs
Vatrogasac
Ватрогасац / Извор: Фото: Twitter/Printscreen/@Zowae_

Медији брује о стравичном догађају

Најмање 13 људи је погинуло у пожару рано јутрос у познатом ноћном клубу у Мурсији у Шпанији, али се страхује да би број жртава могао да буде већи пошто се 15 људи води као нестало, јавља "Ел Паис".

ПЛУТАЈУЋА КУЋА: Пар живи на уском чамцу од 18 КВАДРАТНИХ МЕТАРА и ужива у томе: "Људи мисле да нам је грозно, али унутра је јако гламурозно!"

ПЛУТАЈУЋА КУЋА: Пар живи на уском чамцу од 18 КВАДРАТНИХ МЕТАРА и ужива у томе: "Људи мисле да нам је грозно, али унутра је јако гламурозно!"

ХОРОР! Муж се свађао са женом због преваре, а кад је син ускочио у помоћ мајци ИСПАЛИО ЈЕ У ЊЕГА ПЕТ МЕТАКА

ХОРОР! Муж се свађао са женом због преваре, а кад је син ускочио у помоћ мајци ИСПАЛИО ЈЕ У ЊЕГА ПЕТ МЕТАКА

ТУЧА У ЕМИСИЈИ УЖИВО! Потукли се познати политичари, севали шамари и песнице, РВАЛИ се по поду, БРКА га звекнуо жестоко по ФАЦИ (ВИДЕО)

ТУЧА У ЕМИСИЈИ УЖИВО! Потукли се познати политичари, севали шамари и песнице, РВАЛИ се по поду, БРКА га звекнуо жестоко по ФАЦИ (ВИДЕО)

Хитне службе настављају потрагу за другим могућим жртвама инцидента. Ватра је захватила три објекта, јавља шпански лист.

Трагедија се догодила око шест сати ујутру у једном од места, а затим се проширило на суседне плесне установе у комерцијалном и рекреативном делу познатом као Лас Аталајас, на периферији града, који је био препун купаца. Најмање четири особе су повређене.

Полиција је саопштила да је већина погинулих била у забавном простору познатом као "Ла Фонда", где се први спрат срушио. Такође је наглашено да би та цифра могла да порасте у наредним сатима, будући да има најмање петнаест особа чија породица и пријатељи пријављују да су били у ноћном клубу где је избио пожар и да нису лоцирани. Међу њима би могли бити и до сада извучени покојници, пошто још нису идентификовани.

Утврђивање узрока пожара

Градоначелник Хозе Балеста одбио је да говори о безбедносним условима и лиценцама ноћних клубова док се спасавање жртава не заврши и не буду познати тачни узроци инцидента. Регионални председник Фернандо Лопез Мирас прогласио је тродневну званичну жалост након тог догађаја.

Ватрогасци су око осам ујутру успели да угасе пожар и налазе се у ноћним клубовима како би лоцирали настрадале, иако је задатак опасан јер су неке од просторија конструктивно оштећене и пуне су врелог шута, наводе извори.

Унутрашњост најтеже погођене установе морала је да се ојача како би ушли ватрогасци. За сада није познат узрок пожара који је захватио ноћне клубове "Театре", "Голден" и "Ла Фонда Милагрос".

Ватра кренула из другог клуба

Портпаролка ноћног клуба "Театре", Марија Долорес Абелан, појаснила је медијима да је, у ствари, пожар настао у ноћном клубу "Ла Фонда", месту које има плесни подијум и ресторан, а не у "Театру", како је првобитно објављено. Ватра се из "Ла Фонде" пренела на два спојена места за забаву. Извори из истраге су објаснили да је у неким сепареима на првом спрату једна породица са групом пријатеља имала рођенданску забаву.

Управа ноћног клуба "Театре", где је у суботу такође прослављено неколико рођендана, саопштила је да су њихове просторије евакуисане због пожара и да су сви погинули клијенти "Ла Фонде". Национална полиција је то потврдила када је број жртава још био девет. Сведоци истичу да су људи који су били у приземљу ноћних клубова могли да буду евакуисани без већих проблема.

Подинспектор Дијего Серал, портпарол Националне полиције у Мурсији, указао је да је пожар настао у просторијама које су "биле подељене у то време" и које су првобитно биле у потпуности ноћни клуб "Театре".

- Тачно је да се у просторијама "Ла Фонде" бележи највећи део штете од пожара, укључујући и значајна оштећења конструкције која су довела до урушавања конструкције у унутрашњост објекта - рекао је он.

Унутрашњост се урушила од пожара

Конструктивна штета коју је ватра нанела ноћним клубовима "Ла Фонда" и "Театре" довели су до урушавања дела конструкције и њеног пада у унутрашњост зграде. Крхотине, заједно са високим температурама, отежавају потрагу за несталима, као и извлачење тела. Најмање двоје од њих, према информацијама које је медијима дао градоначелник Мурсије Хозе Баљеста, и даље су унутар урушених клубова.

Једанаест погинулих налазило се на горњем спрату, а двоје на доњем, иако истражитељи још не знају да ли је то зато што су пали када се под урушио или су у тренутку трагедије били на доњем спрату.

Идентификација помоћу ДНК

Идентификација преминулих се, како је објаснио, врши упоређивањем биолошких узорака са ДНК њихових рођака, од којих се узорци узимају у Спортској палати Мурсија, која се налази само неколико метара од места несреће. Ту су постављене и најмање три собе за пружање психолошке помоћи овим људима који трагају за својим најмилијима.

Радови на подупирању и рашчишћавању ће се вероватно наставити током целе недеље, а полицијска истрага, за коју је портпарол рекал да се очекује да ће бити "комплексна", фокусира се на утврђивање узрока који су изазвали пожар.

Четворо повређених

Поред погинулих, од удисања дима повређене су још најмање четири особе, две жене од 22 и 25 година и два мушкарца од 41 и 45 година.

На првим снимцима са подручја несреће виде се десетине младих људи на улицама у близини ноћних клубова, док је из њих излазио огроман стуб црног дима. Већина је могла самостално да напусти то подручје, потврдио је и градоначелник.

Пожар који се јутрос проширио на три ноћна клуба у Мурсији најсмртоноснији је забележен у Шпанији у једном рекреативном простору од трагедије која се догодила 14. јануара 1990. у ноћном клубу "Flying" у Сарагоси, у којој су погинуле 43 особе.

Највећа трагедија у једном ноћном клубу у Шпанији догодила се у Мадриду 17. децембра 1983. године, када је у пожару који је избио иза завеса бине ноћног клуба "Алкала 20" погинула 81 особа, већином младих.

}