Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

БРЗИНА НАПРЕДОВАЊА ОВОГ ВИРУСА ЈЕ ЗАСТРАШУЈУЋА: Позната научница открила шта свет може да очекује од новог соја

16.02.2021. 08:34
Пише:
Србија Danas/Nova.rs
Vjera Magdalenić-Musavi
Вјера Магдаленић-Мусави / Извор: ФОТО: Youtube/Printscreen/N1

У Великој Британији се тестирања спроводе агресивно и неколико група научника ради на карактеризацији нових сојева

Вјера Магдаленић-Мусави, научница са Империјал колеџа у Лондону, описала шта свет може да очекује од корона вируса наредних неколико зима.

СИТУАЦИЈА СЕ ПОБОЉШАВА У ЗЕМЉИ КОЈА ЈЕ КОРОНА РЕКОРДЕР? За 24 сата преминуло 450 особа

СИТУАЦИЈА СЕ ПОБОЉШАВА У ЗЕМЉИ КОЈА ЈЕ КОРОНА РЕКОРДЕР? За 24 сата преминуло 450 особа

НАПАД НА ВОЈНУ БАЗУ АМЕРИКАНАЦА: Погинула једна особа, спрема се снажан одговор?

НАПАД НА ВОЈНУ БАЗУ АМЕРИКАНАЦА: Погинула једна особа, спрема се снажан одговор?

КОРОНА НЕ ЈЕЊАВА У НЕМАЧКОЈ: Број позитивних престигао два милиона, преминуло још 528 пацијената

КОРОНА НЕ ЈЕЊАВА У НЕМАЧКОЈ: Број позитивних престигао два милиона, преминуло још 528 пацијената

Ситуацију у Великој Британији описала је као "и даље нелепу".

- Мало су се ипак побољшале бројке. Коначно смо прешли центар овог последњег таласа. Бројеви су пали од 45.000 дневно, колико је било почетком фебруара, на око 13.000, колико имамо данас - рекла је Вјера Магдаленић-Мусави

Она је рекла да се све више разговара о томе што се може очекивати од најновијег соја:

- Сличан је соју из Кента јер је врло лако преносив и пацијенти се лако заразе, а оном из Јужне Африке јер је врло слабо осетљив на вакцине - рекла је Вјера Магдаленић-Мусави

У Великој Британији због тога се, казала је, тестирања спроводе агресивно и неколико група научника ради на карактеризацији нових сојева. У наставку је говорила о вакцинама.

- Вакцине које су прве изашле вероватно ће се полако мењати да би се прилагодиле новим сојевима. Без обзира на то што то није баш тачно поређење, највероватније ће следећих година ситуација бити таква да ће се корону третирати као грип, да ћемо се пробати борити с новим сојевима тако да се за ту годину или следећих шест месеци вакцинама одговара на сој који је најприсутнији - казала је.

koronavirus
коронавирус / Извор: Реутерс

С постојећим вакцинама, додала је, ради се навелико.

- Француска влада је пре неколико дана изашла с тиме да сматрају да они који су преболели ковид требају само једну дозу вакцине. Раде се клиничка истраживања у којима неки испитаници добивају прво вакцину Фајзер/Бајонтек па онда Оксфорд (АстраЗенеца) и обратно. Тестира се колико времена може проћи између две вакцине. Почела се истраживати и вакцина Оксфорд за децу. Претпостављам да ће и следећа зима бити делом под неким мерама - рекла је Вјера Магдаленић-Мусави.

Магдаленић-Мусави коментарисала је даље бојазни због до сада уочене отпорности јужноафричког соја корона вируса на одређене вакцине.

- Јансен, то је део Džonson&Džonsona, њихова вакцина се показује као врло ефикасна против јужноафричког соја - рекла је Вјера Магдаленић-Мусави.

Другим речима, након што је Светска здравствена организација пре два дана одобрила и препоручила Оксфорд/АстраЗенека вакцину за људе између 18 и 65 година, за очекивати је да ће се фармацеутске компаније поделити по дистрибуцији на оне делове света где ће бити превладавајући сојеви корона вируса за које је одређено цепиво делотворно.

Он је описала како је изгледала њена борба против новог соја.

- Непријатно - казала је Magdalenić-Moussavi и објаснила:

- Изузетно нас је изненадило. Ми живимо врло изоловано, не идемо нигде, али то је изузетно преносив сој. Мој свекар је први то добио, па свекрва, па мој муж који је завршио у болници, онда ја, деца… Имали смо доста напетих месец дана.

Рекла је да ју је притом импресионирало како сада раде здравствене службе у Великој Британији.

korona virus
корона вирус / Извор: Реутерс

- Двапут дневно су звали лекари да провере је ли све ОК - рекла је Вјера Магдаленић-Мусави.

На крају је њен супруг ипак завршио у болници, казала је. Водитељ је казао да је раније ту брзину напредовања овог вируса описала као застрашујућу.

- Апсолутно - потврдила је Вјера Магдаленић-Мусави и додала:

- Ја сам прошла врло лагано, као да сам добила лагану прехладу. Мој муж је од лагане прехладе до болнице прошао у року од пет дана. То је оно што је застрашујуће код ковида. Не знате ко ће пасти, а кад некога прими, врло брзо се покажу тешки симптоми - препричала је Вјера Магдаленић-Мусави.

Рекла је да је њен супруг ипак имао среће што је у болници завршио у тренутку кад је други талас већ пролазио и лекари су већ јако добро знали како се носити са симптомима, тако да је у болници провео мање времена него што би провео да је хоспитализован на почетку пандемије.

За вакцинацију у Великој Британији казала је да су правила "доста строга", да се на почетку, кад је тек дошло цепиво Фајзер/Бајонтек, посебно пре него што се схватило да се може рачунати на коју дозу вишка по паковању, догађало да се хитно некога зове на вакцинацију. Ипак, правила се, казала је, спроводе строго, иако верује да се спорадично ту и тамо и код њих догоди да се некоме поклопи срећна случајност са сусретом каквог пријатеља.