Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ДАНАС ЈЕ САХРАНА КРАЉИЦЕ ЕЛИЗАБЕТЕ ИИ: "Операција" увежбавана годинама, очекује се да ће доћи и до МИЛИОН људи - ево какав је ПРОТОКОЛ

19.09.2022. 07:58
Пише:
Србија Данас
Krlajica Elizabet
Крлајица Елизабет / Извор: Фото: Shutterstock/youtube printscreen/Perth Метрополитан TV/Sky News Аустралиа

Крај једне ере

План за случај смрт британског монарха највећа је државна операција од Олимпијских игара у Лондону и увежбавана је већ годинама.

КРАЉ ЧАРЛС ПРИРЕДИО ПРИЈЕМ У БАКИНГЕМСКОЈ ПАЛАТИ: Погледајте ко је све позван вечерас

КРАЉ ЧАРЛС ПРИРЕДИО ПРИЈЕМ У БАКИНГЕМСКОЈ ПАЛАТИ: Погледајте ко је све позван вечерас

СКАНДАЛ ИСПРЕД КОВЧЕГА КРАЉИЦЕ ЕЛИЗАБЕТЕ: Председник ове државе прекршио протокол, урадио БИЗАРНУ СТВАР

СКАНДАЛ ИСПРЕД КОВЧЕГА КРАЉИЦЕ ЕЛИЗАБЕТЕ: Председник ове државе прекршио протокол, урадио БИЗАРНУ СТВАР

"СВЕТ ЈЕ ИЗГУБИО ВЕЛИКОГ ЛИДЕРА" Премијерка се уписала у књигу жалости у Ланкастер кући у Лондону (ФОТО)

"СВЕТ ЈЕ ИЗГУБИО ВЕЛИКОГ ЛИДЕРА" Премијерка се уписала у књигу жалости у Ланкастер кући у Лондону (ФОТО)

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Елизабета II умрла је 8. септембра у замку Балморал у Шкотској у 96. години живота. Уједињено Краљевсто је обележило период националне жалости од 10 дана, а државна сахрана краљице - заказана у понедељак у 11.00 ујутро по локалном времену у Вестминстерској опатији и праћена службом у Капели Светог Џорџа у Виндзору - биће једно од највећих окупљања припадника краљевских породица и политичара у Уједињеном краљевству за више деценија.

Позивнице су послате и очекује се да ће последњем испраћају присуствовати око 500 шефова држава и страних званичника. Од већине лидера је затражено да стигну комерцијалним летовима и речено им је да ће са локације у западном Лондону бити пребачени аутобусима до Вестминстерске опатије, чији је капацитет око 2.200 људи.

Krlajica Elizabet
Крлајица Елизабет / Извор: Фото: Србија Данас

Погреб ће обезбеђивати више од 10.000 полицајаца из целе Велике Британије јер се дуж погребне поворке очекује рекордан број људи.

Земља ће данас готово стати. Продавнице, канцеларије, ресторани биће затворени.

Испраћај ће се моћи да се гледа у 100-ак биоскопа и у парковима не великим мониторима.

Послеподне, ковчег краљице Елизабете II биће одвезен у дворац Виндзор где ће увече бити покопана у најужем кругу породице.

Протокол

У понедељак ујутро ће краљичин сандук, који је тренутно изложен у лондонској палати Вестминстер, бити превезен у Вестминстерску опатију где ће бити одржана државна сахрана.

Све почиње у 11.35 сати по средњеевропском времену. Сандук ће бити положен на лафет који ће вући поморски официри, што је традиција од погреба краљице Викторије 1901.

Поворку иза сандука коју ће предводити краљ Чарлс III и чланови британске краљевске породице, стићиће до врата Вестминстерске опатије након 17 минута.

Испред лафета ходаће 200 гајдаша и бубњара Краљевског ратног ваздухопловства.

Иако ће служба почети у подне по средње европском времену, опатија ће бити отворена три сата раније како би се тамо сместило 2000 званица.

Протокол након смрти краљице:

 

Уз државнике, политичаре и монархе, погребу ће присуствовати и 200 људи које је краљица одликовала у јуну ове године, у првом реду су то здравствени радници ангажовани током панемије короне.

Проповед ће одржати кантерберијски надбискуп Џастин Велби, након чега ће у цркви и целој Великој Британији да наступи два минута ћутања.

Државна сахрана ће завршити око 13 сати националном химном и последњим поздрав трубом.

Страни државници потом отићи на пријем у организацији шефа дипломатије Џејмса Клеверлија у седишту Англиканске цркве, одмах до опатије.

Поворка са сандуком, креће Лондоном до Хајд Парка, уз звона Биг Бена, а затим ће ковчег погребним колима бити одвезен у Виндзор, на југоисток, тридесетак километара од главног града.

Од 16 сати по средње европском времену креће нова поворка предвођена припадницима Краљевске коњице која ће на путу према дворцу Виндзор да пређе пет километара дуг "Лонг Walk".

Краљевска породица ће се придружити поворци према капели светог Јурја.

Тамо ће на верској служби бити 800 људи, укључујући чланове краљичиног особља.

У 20.30 сати краљица ће бити покопана, у најужем породичном кругу, у меморијалној капели њеног оца краља Георгеа ВИ.

Ко ће присуствовати сахрани?

Елизабета II је лично срела многе од оних који ће јој сада доћи на последњи испраћај. Путовала је у преко 100 земаља и у многим случајевима упознала неколико генерација лидера. За своје време на трону испратила је у пензију 12 америчких председника. Многе званице ће стога бити у поодмаклом добу и детаљно је планирано како их сместити на њихова места што брже и удобније.

Чланови 23 краљевске породице биће поседнути у прве редове у Вестминстерској опатији, испред 90 других председника и премијера, како налаже протокол. Сахрани ће присуствовати скоро свака земља или територија са којом Британија има дипломатске односе. Ретки изузеци су Русија, Белорусија и Мјанмар. Неколико држава је позвано да пошаљу своје амбасадоре али не и шефове држава, попут Ирана, Северне Кореје и Никарагве.

Позивнице укључују пријем у Бакингемској палати којем је у недељу увече домаћин био краљ Чарлс III и још један пријем непосредно након сахране.

На сахрани се очекују чланови краљевских породица широм Европе, од којих су многи краљичини рођаци, укључујући белгијског краља Филипа и краљицу Максиму, шпанског Фелипеа и Летицију, краљевске породице Норвешке, Шведске и Данске, као и српског престолонаследника Александра Карађорђевића. Председница Владе Србије Ана Брнабић присуствоваће сахрани и званичном пријему.

Bakingemska palata, Velika Britanija, Ujedinjeno kraljevstvo
Бакингемска палата, Велика Британија, Уједињено краљевство / Извор: Профимедиа

Присуствоваће и амерички председник Џо Бајден и прва дама Џил, који су суботу стигли у Лондон. Супруга украјинског председника Володимира Зеленског Олена тако ће бити на испраћају у име свог мужа и земље. Саудијска Арабија донела је одлуку да престолонаследник Мохамед бин Салман неће присуствовати сахрани.

Очекују се и лидери широм Комонвелта, који је краљица предводила током читаве своје владавине. Аустралијски премијер Ентони Албанез прихватио је позив, као и новозеландска Џасинда Ардерн и канадски Џастин Трудо.

Позив су прихватили и ирски премијер Мајкл Мартин, немачки председник Франк Валтер Штајнмајер, италијански Серђо Матарела, председница ЕК Урсула фон дер Лајен, јужнокорејски председник Јун Сук Јеол, француски Емануел Макрон и бразилски Жаир Болсонаро, те јапански цар Нарухито.

Кинески потпредседник Ванг Кишан водиће кинеску делегацију.

Како наводи “Вашингтон пост”, председник Си Ђинпинг је био позван, али је одбио. Неће доћи ни турски председник Реџеп Тајип Ердоган након што му је речено да не може да буде у свом возилу, као ни индијски премијер Нарендра Моди неће доћи, а земљу ће представљати председник Друпади Мурму.

Милион људи у Лондону

Сем бројних лидера, очекује се да ће у понедељак у Лондон доћи око милион људи. Широм земље, биће ангажовано додатних 250 возова, укључујући и ноћне вожње. Биће отказано више од 100 летова на аеродрому Хитроу, како бука од авиона не би ометала сахрану.

London
Лондон / Извор: Реутерс

Британци су уназад данима и сатима чекали у километарским редовима како би одали последњу пошту краљици чији је ковчег био у Единбургу, Белфасту и коначно Лондону. Неки од њих су спавали на тротоару по киши како би обезбедили своје место у реду који се од Вестминстерског хола протезао и до 15 километара. Међу окупљенима је били оних који су желели да буду део историје и оних који су желели да одају почаст Елизабети.

- Дала нам је 70 година свог живота- рекла је Жаки Д"Арси (63) из Есекса, која је сатима чекала у реду у Лондону.

Хитна помоћ Лондона саопштила је да је од четврка, од када је изложен ковчег са телом краљице у Лондону, до недеље, више од 1.000 људи који су чекали у реду морало да добије медицинску помоћ.

БОНУС ВИДЕО: Десет занимљивости о Краљици Елизабети II за које можда нисте знали