Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Док је ЦЕЛА ЕВРОПА У КАРАНТИНУ, Холандија и Британија разматрају КОНТРОВЕРЗНЕ мере које могу угрозити милионе

20.03.2020. 07:46
Пише:
Србија Данас/Блиц
koronavirus
коронавирус / Извор: Профимедиа

Док су Европљани са континента позатварали школе, увели ванредна стања и полицијске часове, Холандија и Велика Британија разматрају да код својих држављана створе колективни имунитет на корона вирус.

Велика Британија је далеко спорије реаговала на корона вирус због контроверзне одлуке.

Школе, ресторани, позоришта, клубови и спортски простори су остали отворени у Великој Британији; само се старијим од 70. година и онима са симптомима грипа саветује да остану код кућа.

Британски одговор на кризу, био је вођен контроверзном теоријом коју су прихватили врхунски научници британске владе: да је најбољи начин да се ублаже дугорочне последице пандемије корона вируса, тај да се дозволи да се вирус природно шири у циљу стварања такозваног колективног имунитета, односно "имунитета стада" код становништва.

ЗАСТРАШУЈУЋИ СНИМАК ИЗ БОЛНИЦЕ: Тара, заражена короном једва ДИШЕ, а има важну поруку за све нас

ЗАСТРАШУЈУЋИ СНИМАК ИЗ БОЛНИЦЕ: Тара, заражена короном једва ДИШЕ, а има важну поруку за све нас

Имао је мање од месец дана када се заразио: ОПОРАВИЛА СЕ БЕБА ЗАРАЖЕНА КОРОНА ВИРУСОМ

Имао је мање од месец дана када се заразио: ОПОРАВИЛА СЕ БЕБА ЗАРАЖЕНА КОРОНА ВИРУСОМ

Света гора затвара врата за ходочаснике због корона вируса

Света гора затвара врата за ходочаснике због корона вируса

Међутим та теорија је наишла на тежак ударац у виду научних чињеница. Нова анализа имунолога са Империјал колеџа у Лондону и Лондонске школе за хигијену и тропску медицину о утицају корона вируса у Италији, показала је да до 30 процената заражених захтева лечење у болници. Ако би се тако нешто десило у Великој Британији, здравствене установе би биле претрпане, а многи би остали без неопходне помоћи.

У року од неколико сати од извештаја, премијер Борис Џонсон се појавио се на дневном брифингу и рекао да је потребна "драстична акција". Џонсон је најавио да ће Британци од сада покушати да раде од кућа колико је могуће и добровољно се суздржати од непотребних путовања и друштвених контаката.

Али Џонсонов тон, британска политика, и заиста реакција многих Британаца остала је у јакој супротности с остатком Европе. Британци се и даље окупљају по пабовима, деца иду у школе.

Boris Džonson
Борис Џонсон / Извор: Профимедиа

У Великој Британији и даље нема мера какве су уведене у већини европских држава, а сама чињеница да се уопште разматрала опција колективног имунитета, довела је до тога да је та земља данас далеко заостала по питању решавања кризе са корона вирусом. У земљи се много спорије и мање тестирају људи, па је сигурно да има много више заражених него што се то види у званичним бројкама. У поређењу са немачком где је већ преко 10.000 заражених, у Великој Британији је пријављено само око 2.600 случајева, али и 71 смртни исход у односу на немачких 27.

Холанђани дебатују о колективном имунитету

И док се чини да се Велика Британија ипак окреће од овог приступа, холандски парламент озбиљно расправља о њему, након што је премијер Марк Руте најавио да би требало да се ради на стварању колективног имунитета на корона вирус.

- Реалност је да ће у блиској будућности велики део холандске популације бити заражен корона вирусом. Можемо да успоримо ширење вируса, уз изградњу имунитета код контролисане групе - рекао је он.

Али док је Руте у уторак инсистирао на томе да се стратегија његове земље мало разликује од стратегије других држава, овај приступ је навео Холанђане да се питају да ли су они европски "лабораторијски пацови", пише "Гардијан".

Услед расправе у парламенту, неки су инсистирали да је стратегија "имунитета стада" споредни ефекат, а не главни циљ. Холандски микробиолог, Марк Бонтен , рекао је за лист "Де Телеграаф" да ће чак и земље које се одлуче за потпуно затварање морати да раде на изградњи колективног имунитета.

Али критичари, међу којима је лондонски економиста Џером Рос, указали су на то да би у том случају велики број људи што старијих од 65, што оних који имају неку хроничну болест, умро.

Ограничени докази

Идеја о развијању групног имунитета на корона вирус, такође познатима као КОВИД-19, јесте веома контроверзна.

Подржали су је шведски државни епидемиолог Андерс Тегнел и главни научни саветник Британије Патрик Валанс. Али Светска здравствена организација (СЗО) довела је у питање основе ове теорије.

- Ми не знамо довољно о ​​науци овог вируса, он није толико дуго у нашој популацији да бисмо знали шта ради у имунолошком смислу - рекла је портпаролка СЗО др Маргарет Харис, преноси "Ајриш тајмс".

Како је рекла, "сваки вирус другачије функционише у телу и подстиче различит имунолошки профил".

- Можемо да разговарамо о теоријама, али у овом тренутку смо заиста суочени са ситуацијом када морамо да се усредсредимо на акцију.

Др Џудит Васерхајт, председавајућа одељења за глобално здравље Универзитета у Вашингтону, рекла је да за тај приступ нема довољно доказа и да ће бити тешко заштитити рањиве.

- Било би прилично изазовно да одвојимо старије особе од потенцијално заразних млађих чланова становништва. Поред тога, не знамо колико се често појављује имунитет након инфекције овим вирусом, и ако се то уопште догоди, колико је имунитет снажан и колико дуго траје - каже она.

Да ли би метода била ефикасна?

Infografik
Инфографик / Извор: Фото: Србија Данас

Научници са престижног Института технологије у Масачусетсу кажу да ће ширење корона вируса престати онда када зарази одређени број људи. Али да би се то десило, број заражених би био огроман, а самим тим и број преминулих. Зато је то приступ какав научници не предлажу.

Ако вирус настави да се шири, на крају ће толико људи бити инфицирано и (ако преживе) постати имуни да ће се пандемија сама окончати јер ће вирус све теже и теже моћи да нађе подложног домаћина. То је суштина феномена познатог као "имунитет стада".

Али, широко незаустављиво, неконтролисано ширење корона вируса управо је исход који стручњаци описују у својим најгорим сценаријима. Кажу да би, с обзиром на оно што знају о вирусу, могао на крају да зарази око 60% светске популације, чак и у року од само једне године. У том случају однео би милионе живота.

За више информација можете контактирати 064 8945 235 (број који је отворило Министарство здравља), затим Институт за јавно здравље Србије "Др Милан Јовановић–Батут" (ул.Др Суботића бр.5, 11000 Београд; Тел: 011 2684 566) или институте/заводе за јавно здравље на територији на којој боравите.

Уморан од борбе против корона вируса: Министар здравља дао оставку пошто се онесвестио у парламенту (ВИДЕО)

Уморан од борбе против корона вируса: Министар здравља дао оставку пошто се онесвестио у парламенту (ВИДЕО)

ИТАЛИЈА ОПЛАКУЈЕ ЛЕКАРЕ-ХЕРОЈЕ: Чак пет чланова медицинског особља преминуло од корона вируса

ИТАЛИЈА ОПЛАКУЈЕ ЛЕКАРЕ-ХЕРОЈЕ: Чак пет чланова медицинског особља преминуло од корона вируса

НАЈГОРИ ДАН У ИТАЛИЈИ: За 24 сата преминуло 427 људи, број мртвих премашио црни биланс Кине

НАЈГОРИ ДАН У ИТАЛИЈИ: За 24 сата преминуло 427 људи, број мртвих премашио црни биланс Кине

НОВИ РЕЗУЛТАТИ: Више од 99 одсто жртава корона вируса у Италији већ имало неку болест

НОВИ РЕЗУЛТАТИ: Више од 99 одсто жртава корона вируса у Италији већ имало неку болест

ТРАМП ОХРАБРИО АМЕРИКАНЦЕ: Вратићемо се јачи него пре!

ТРАМП ОХРАБРИО АМЕРИКАНЦЕ: Вратићемо се јачи него пре!