Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ДОК КОРОНА БУКТИ ПО СВЕТУ ОНИ ПРАВЕ ЖУРКЕ: Гужве су ненормалне, а адреса је тајна, организују се и код наших комшија

25.11.2020. 09:05
Пише:
Србија Данас/Блиц
Nova godina, proslava
Нова година, прослава / Извор: Профимедиа/илустрација

Све је више примера илегалних корона журки у свету али и у региону.

У мрачној уличици у Паризу постоји делимично отворен улаз у напуштени подземни железнички тунел. Ту се одвија илегална "рејв забава“ за 300 људи који траже бекство од "закључавања“ наметнутог у Француској због јачања другог таласа пандемије.

РУСИЈА У КАНЏАМА КОРОНЕ: Оборен црни рекорд, највише преминулих у једном дану

РУСИЈА У КАНЏАМА КОРОНЕ: Оборен црни рекорд, највише преминулих у једном дану

СВЕТ СЕ СЛАМА ПОД ПРИТИСКОМ ПАНДЕМИЈЕ: Алармантни подаци СЗО - за седам дана заражено је више од ЧЕТИРИ милиона људи

СВЕТ СЕ СЛАМА ПОД ПРИТИСКОМ ПАНДЕМИЈЕ: Алармантни подаци СЗО - за седам дана заражено је више од ЧЕТИРИ милиона људи

ЦРНИ КОРОНА ОБЛАК НАДВИО СЕ НАД СВЕТОМ: Премашен број од 60 милиона заражених

ЦРНИ КОРОНА ОБЛАК НАДВИО СЕ НАД СВЕТОМ: Премашен број од 60 милиона заражених

- Затвори врата - шапуће носач, скривен у сенци до које је допирала само светлост са мобилног телефона учесника журке.

Улазнице од 15 евра за суботњу забаву "Желим да се ослободим“ продате су члановима приватне Фејсбук групе. Разграбљене су за неколико сати.

Али адреса приватног догађаја у 13. округу била је тајна до последњег тренутка. Правила су строга - дођите сами или у групи до највише три особе између 20 и 21 сат.

Пулсирајућа техно музика одјекивала је из пећине украшене неонском светлошћу и психоделичним пројекцијама на зидовима.

Плесачи су похрлили на прашњави подијум поред шанка и бине са Ђ-ем.

- Одлучили смо да се одупремо и објавимо овај позив да се заједно сакријемо и забавимо, јер више нема места на којима се млади могу окупљати - рекао је 27-годишњи организатор. Није желео да каже своје право име и затражио је да га зову "Александар“.

- Сада знамо како то да организујемо, за мање од два сата можемо да се нађемо било где и приредимо приватну забаву попут ове -додао је.

Ако буде ухваћен, Александар би могао да добије казну до 15.000 евра.

Ментално здравље

Иван (23) и његова девојка седе близу звучника и гледају људе како улазе. Већина њих није носила маске.

- Управо сам добио први посао, уговор о раду на неодређено време, пуно сам радио, тако да сам заиста морао да се издувам. Затварање ми је живот избацило из равнотеже. Нисам излазио из стана читав месец - ова забава ми је потребна због менталног здравља - рекао је Иван.

Тај осећај је очигледно широко распрострањен јер је француска полиција већ налетела на десетине илегалних журки од увођења карантина у октобру у борби против новог таласа корона вируса.

Полиција је у недељу растурила забаву у приватној кући западно од Париза и изрекла новчане казне за 15 људи због непоштовања закона, рекао је за АФП извор близак истрази.

Али полицајци се нису појавили на подземној забави у Паризу, рекао је у недељу полицијски извор за АФП.

- О тајним забавама углавном сазнајемо када се комшије жале на буку - рекао је извор.

Илегалне журке и у Хрватској?

Вест да је у суботу увече до ситних ноћних сати у Задру организована илегална забава, којој је присуствовало 200 људи, одјекнула је у граду у недељу. Наводна забава организована је на Вишњику, у подруму мале пословне зграде у којој се сада налазе станови.

Наводно је контроверзној забави присуствовало 200 људи, углавном младих људи, након 24-часовног закључавања кафића на полуострву. Алкохол је, кажу, био у пуном јеку, из звучника се тресла народна музика и улаз се наплаћивао.

- Кажу ми да је била гужва, човек на човеку. Морали сте да платие улазницу од сто куна, а нисте могли уђете ако нисте добили поруку. Кажу да су тамо људи лудели до седам ујутру - рекао је саговорник медија, који је ове податке сазнао из "треће руке". Ни сам не зна колико је истина оно што говори, али каже да је реално могуће да се тако нешто догоди јер ако може у Загребу, зашто не и у Задру?

Међутим, званичних информација о илегалној журки нема. Већина људи са којима су медији разговарали, становници улице у којој се налази зграда, али и околних улица, кажу да су за ствари које им се наводно дешавају у суседству чули из медија и да нико о томе ништа не зна.

- Заиста не знам шта се догодило, све сам чуо на телевизији и био сам шокиран. Па, претпостављам да би неко од нас комшија чуо нешто да је две 200 људи прошло кроз нашу улицу. Знам да зграда има велики подрум, али не верујем да може да прими две 200 људи - каже старија жена и додаје да се лети изнајмљују станови туристима, али зими је зграда пуста.

Шта се тачно догодило на задарском Вишњику, да ли је забава уопште била организована или није? Ако је било организовано, да ли је заиста могуће да нико од комшија ништа није чуо или видео? Како је могуће да полиција није добила ниједну пријаву нарушавања јавног реда? Оно што се сигурно зна је да полиција обавља обавештајне разговоре како би утврдила околности наводне странке.

- Утврђују се све околности наведеног догађаја. Полиција је у недељу ујутру добила извештај о наводном инциденту, а брифинзи су у току. Након завршетка истраге, полиција ће обавестити јавност - рекла је Ивана Грбин, портпаролка ПУ Задарске.

Задарска полиција информације о илегалној журки добила је од Јединице цивилне заштите града Задра. Приметили су мање групе људи које су у зору у недељу напуштале Вишњик, али до јутарњих сати нису могле да одгонетну где тачно.

- Нисмо успели одмах да лоцирамо адресу странке, а чим смо сазнали која је адреса, одмах смо обавестили полицију. Не знамо тачан број људи који су били на забави, али знамо да се забава одржала. Потрудићемо се да сазнамо ко је то организовао и да пронађемо људе који су били на њему да сазнамо више о томе - речено је из Јединице цивилне заштите.