Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Док су очи света упрте у Украјину, у овој ХРИШЋАНСКОЈ земљи се води НАЈСМРТОНОСНИЈИ РАТ! (ВИДЕО)

31.12.2022. 06:49
Пише:
Србија Данас/Блиц
Ukrajina
Украјина / Извор: Профимедиа

Најмање 600.000 жртава, ужасни злочини над децом

Док је Запад окупиран размишљањима о рату у Украјини, у свету бесне многи други сукоби који пролазе незапажено иако односе огроман број живота. Међу њима је и рат у Тиграју, у Етиопији, који је дефакто најсмртоноснији актуелни сукоб.

УЖАС НА ГРАДИЛИШТУ! Страдали радници на месту где се гради нови хотел

УЖАС НА ГРАДИЛИШТУ! Страдали радници на месту где се гради нови хотел

УХАПШЕНА ДВОЈИЦА БЕСКУЋНИКА! Један претио да ће се разнети на железничкој станици, полиција их претресла, имали су шта да виде

УХАПШЕНА ДВОЈИЦА БЕСКУЋНИКА! Један претио да ће се разнети на железничкој станици, полиција их претресла, имали су шта да виде

ШОКАНТНА ОБЈАВА БИВШЕГ ЗАТВОРЕНИКА! Силоватеље брутално муче по цео дан и ноћ - СВАКИ ДАН ИМ ЈЕ НОЋНА МОРА, МОЛЕ ДА ИХ УБИЈУ (ВИДЕО)

ШОКАНТНА ОБЈАВА БИВШЕГ ЗАТВОРЕНИКА! Силоватеље брутално муче по цео дан и ноћ - СВАКИ ДАН ИМ ЈЕ НОЋНА МОРА, МОЛЕ ДА ИХ УБИЈУ (ВИДЕО)

Према проценама, тај сукоб је однео стотине хиљада жртава. Иако из Украјине стижу различите бројке о погинулим цивилима и војницима, оне су далеко мање од процена из Тиграја. Иако је у новембру проглашено примирје, сукоби и даље трају, а последице су несагледиве.

Етиопија и Еритреја, које имају дугу историју сукоба, у овом рату су на истој страни, док су на другој страни побуњеници из Тиграја. Међутим, највеће жртве сукоба јесу Тигрејци и друге етничке групе у региону, а многи кажу да се над њима спроводи геноцид.

Као и у случају Украјине и Русије, и овде се махом ради о мохофизитима - хришћанским народима.

Када је 4. новембра 2020. године премијер Етиопије Абиј Ахмед, добитник Нобелове награде за мир због окончања послератних конфликата са Еритрејом, најавио војну офанзиву на спорној територији Тиграја, било је тешко замислити колико ће она постати катастрофална.

Становништво од више од 6 милиона људи је сада под блокадом владе, спроводе се мучења, систематска силовања, убиства... Људи умиру од глади, немају лекове, новца. Велики делови су без струје, интернета, телефонских линија.

Етиопска влада је више пута оптужена да је спречила да помоћ стигне до народа Тиграја, иако је негирала све тврдње да је то учинила. Новинарима је онемогућено да извештавају о рату, а међународним институцијама за помоћ је онемогућен улазак у регион.

Све стране у сукобу су оптужене за кршење међународног закона о људским правима, уз доказе о почињеним противправним убиствима, мучењу и сексуалном насиљу. До краја 2022. године, комбиновани утицај ратног насиља, глади и недостатка медицинског приступа убио је између 600.000 и 800.000 људи, већином цивила.

Месецима након почетка сукоба, етиопски лидери су негирали да су цивили повређени или да су се у борбу укључили војници из Еритреје. Међутим, међународни посматрачи и групе за људска права објавили су извештаје који доказују да су обе тврдње лажне.

Било је извештаја о грубим кршењима људских права, укључујући силовања, сакаћење гениталија жена и девојчица да би се осигурала неплодност, масовна убиства и мучење.

- Тигар је постао центар за силовање које се користи као оружје, а ту је и интернет угашен, што је допринело психичкој тортури са којом се суочавају жртве, као и породице попут моје које очајнички желе се да чују са нашим најмилијима - пише за "Гардијан" писац Магдалена Абраха.

Према њеним речима, у Тиграју се пре рата налазило 47 болница, 224 дома здравља и 269 функционалних амбуланти, а етиопски и еритрејски војници су уништили више од 80 одсто здравствених установа.

- Статистика и размере људске патње значе да би очи света требало да буду упрте у Тиграј, али две године касније као да нико не гледа. Оно што је посебно трагично јесте да недостатак пажње није зато што међународној заједници и медијима недостају ресурси. Ове године смо видели шта је могуће када се свет сложи о сукобу и да су животи уништени њиме вредни бриге - пише Абраха.

Etiopija, Tigraj
Етиопија, Тиграј / Извор: Профимедиа

Она је јако забринута јер не може да се чује са својим рођацима.

- Моја породица је из Тиграја, а са рођацима смо имали ограничену комуникацију од почетка рата. Последње што сам чула од тетке била је кратка гласовна порука у марту у којој је писало да су остали без новца и лекова и да је ситуација страшна. Од тада се нисмо чули са њом. Са ограниченом комуникацијом у неким регионима, неки Тиграјци који живе у иностранству сазнали су за смрт својих најмилијих тек након више од годину дана. Многи Тиграјци у дијаспори су сада резигнирани чињеницом да ће, када се комуникационе линије у потпуности обнове, вероватно сазнати за још губитака и патње - наводи она.

Запад махом игнорише овај стравични рат, али и у њега су од самог почетка умешане светске силе.

Објављено је неколико извештаја у којима се наводи да су Кина, Иран, Турска и Уједињени Арапски Емирати пружали војну подршку етиопској влади продајом наоружаних дронова. Већ у децембру 2020. године појавиле су се непотврђене гласине да су емиратски дронови стационирани у еритрејском лучком граду Асабу, писао је "Глас Америке". Победа етиопских снага над Десијем и Комболчом у децембру 2021. делом је последица дронова које су испоручили етиопски савезници.

Etiopija
Етиопија / Извор: Профимедиа

Када су 2. новембра, две године од почетка рата, зараћене стране потписале мировни уговор, неки су славили, али нада да ће то бити први корак ка трајном миру није заживела.

- Ипак, недељама касније стижу извештаји о еритрејским трупама које пљачкају градове и расељавају, хапсе и убијају цивиле у Тиграју. Остаје неизвесно на који начин ће починиоци цивилног злостављања бити делотворно истражени и изведени пред лице правде – посебно пошто се злостављања настављају. За Запад, овај рат, који се углавном одвијао у мраку, поставља важна питања о томе како медији извештавају о сукобима и хуманитарним кризама. Подсећа нас на мрачну стварност да нису сви сукоби, нису све хуманитарне кризе једнаке, ма колико ужасне биле цене људских живота - наводи Абраха.

Остаје питање како је међународна заједница игнорисала стотине хиљада људи који су умирали.

- Наша глобална савест мора да се суочи са чињеницом да смо, док се ово људско крвопролиће дешавало, одлучили да не гледамо - закључила је књижевница.