Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

"Е па сада ћете нас слушати!": Овако изгледа Путинова демонстрација моћи од које је Запад ЗАНЕМЕО (ВИДЕО)

02.03.2018. 06:00
Пише:
Србија Данас/ Адванце
Putin
Путин / Извор: Реутерс

Да ли је Русија постала војна сила број 1?

Оно што је требало бити готово протоколарно годишње обраћање нацији од стране руског председника Владимира Путина претворило се данас у нешто сасвим друго, нешто што бисмо могли комотно назвати војно-технолошким спектаклом какав се ретко виђа. 

Што је Путин то заправо представио? Штошта. Након дужег говора о актуалном стању Русије и изазовима с којима се његова земља насупрот своје воље суочава, на сцену уместо Путина-председника ступио је Путин-презентер, а нацији и остатку света, представио је неколико напредних нових војних састава, примарно ракетних.

"Погледајмо видео снимак", био је његов знак за представљање нечег значајног, а та представљања претворила су се у низ од неколико, сваки спектакуларнији од идућег. Почевши од ракета које се на помало језив начин "пробијају" до циља тако да "скрећу" и заобилазе све препреке па до нечег што поприлично изгледа као сцена из модерних филмова научне фантастике - нешто што се лансира као ракета, али ускоро поприма природу "комета" те тако ужарено немилосрдно јури према циљу. 

Када говоримо о ракетном оружју онда обично технологијом класификујемо према домету - кратки, средњи и далеки. Да не би било забуне, за оне који се не сусрећу често с овом терминологијом, ракета "кратког домета" је заправо ракета која у просеку има домет од око 1,000 километара или мање. Дакле, говоримо у старту о поприличним дометима.

Balistička raketa
Балистичка ракета / Извор: Профимедиа/илустрација

Горња категорија назива се најчешће интерконтинентална балистичка ракета или скраћено (с енглеског назива) ИЦБМ. Како јој и само име говори, циљ јој је гађати непријатеља и на другим континентима, а ИЦБМ-ом се сматра свака ракета која има минимални домет од 5,500 километара.

Наиме, Путин верује, а и многи други, јер доказа је нажалост превише, да се Русија налази под све већим окружењем Западних, конкретно америчких, војних снага. Аргумент који иде у прилог тој тврдњи је свакако ширење НАТО савеза према истоку, односно према Русији. Али, то само по себи не би толико узнемирило Русију - би, али не толико (свако ширење НАТО-а даље од Западне Немачке је изравно кршење обећања које је дато задњем совјетском лидеру Михаилу Горбачову) - оно што Русију јако брине је распоређивање америчких ракетних снага на простору источне Еуропе.

Ова теорија има и контра-теорију, а то је прича о руској "нео-агресији" односно о војном походу који Москва припрема како би, у најмању руку, вратила под своју контролу све што је некада било унутар територија СССР-а.

ОБРАЋАЊЕ ПРЕДСЕДНИКА РУСИЈЕ КОЈЕ ЈЕ ЧЕКАО ЦЕО СВЕТ: Русија је нуклеарна сила, сви ЋЕ МОРАТИ ДА НАС СЛУШАЈУ (ВИДЕО)

Далеко од тог да се офензиве не покрећу као део "дефензивне стратегије", али ако би требало дати суд по питању ко је тренутно коме већа претња, Русија Западу или Запад Русији, онда се до погрешног закључка може доћи искључиво следећи пропагандну линију. 

Након овог данашњег Путиновог излагања можда све одједном има и логике. Можда је руска блага реакција била само добар блеф, куповање времена док су њихови инжењери даноноћно радили и градили нешто што ће Русију учинити имуном на било какву војну пријетњу. Штовише, ако је све што је Путин данас побројао истина и оперативно, можда је Русија управо постала најмоћнија војна сила света.

Putin
Путин / Извор: Профимедиа

Наравно, питање је на који начин ћемо дефинисати ту моћ. Ако је дефинишемо по, рецимо, броју носача авиона, САД је далеко испред сваке конкуренције. Заправо ако говоримо о морнарици САД је апсолутни првак по сваком мерилу (САД има 11 носача авиона, Русија 1. САД има 65 разарача, Русија 18 итд.), али, све то се мења ако Русија располаже с таквом ракетном опремом која је у стању неутрализовати све што потенцијални противник тренутно има на мору, копну или у ваздуху. Путин тврди да Русија од сада има све то.

ИТАЛИЈАНСКИ ИЗБОРИ: Да ли Италија може да постане главни европски савезник Русије?

Руски војни стручњаци сматрају како је главни циљ америчког ракетног штита око Русије неутрализовати не руски нуклеарни напад већ потенцијални контра-напад. Другим речима, ако би такав штит постао ефектан, Русију би се могло уништити без да она има прилику узвратити кобни ударац. Сада, тврди Путин, то више неће бити случај.

Осврнимо се сада и на конкретне детаље из самог излагања.

Putin
Путин / Извор: Реутерс

- Русија је развила низ напредних оружаних састава, укључујући и крстарећу нуклеарну ракету, која све америчке капацитете који имају за циљ поткопати руску нуклеарну обрану чине застарелим -  поручио је Путин.

- Наши напреци учинили су и амерички анти-ракетни штит застарелим те би стога Вашингтон требао престати покушавати умањивати руску безбедност те уместо тога почети разговарати с Москвом као с једнаким партнером -  поручио је Путин.

У преводу то би значило: "Знамо да поштујете само закон јачега, стога нас сада поштујте".

Трампова десна рука, прелепа Хоуп Хикс напушта место директорке комуникација Беле куће!

- САД је арогантно мислио како се Русија неће тако брзо опоравити након распада СССР-а и да се њени интереси могу игнорисати - поручио је руски председник.

Један од састава који је представио је већ познати руски ИЦБМ Самат или РС-28. Но, истакнуо је како је Русија повећала домет ових ракета те исте сада могу циљати териториј САД-а путем руте преко Јужног пола. 

Након објаве о доради Самата креће представљање састава које јавност још никада није видела. Прва на реду је крстарећа ракета која још нема назив, али има "готово неограничени домет". Путин истиче како је то изводиво на начин да ракета на себи има минијатурни нуклеарни реактор који јој омогућава лет. Иста ракета може летети ниско, како би избегла рану детекцију, али такође може и мењати путању како би избегла анти-ракетне саставе.

Сличну технологију је развијао и САД још од 60-их година (пројект Плуто), али су на крају одустали. Русија је сада постала, тврди Путин, прва земља на свету која располаже с таквим функционалним оружјем те истиче како је ова нова ракета успешно тестирана крајем прошле године.

Идућа технологија коју је представио, је подводни састав, заправо дрон, који може ићи "заиста јако дубоко" и путовати од континента до континента брзином неколико пута већом од брзине најбрже подморнице, модерног торпеда или брода.

Тај подводни дрон, истиче Путин, може уништити носач авиона и цео скуп ратних бродова, обалну обрану или обалну инфраструктуру. Даље, наводи како исти дрон "не може бити заустављен од стране нити једног обрамбеног састава на свету", а производи се нуклеарна и класична верзија. 

Затим је представио две врсте надзвучних оружја. Реч је о пројектилу назива "Кинзал" ("Бодеж" на руском), а лети брзином од 10 маха и има домета од 2,000 километара.

Даље, ту је летећи објекат који се лансира у атмосферу брзином од 20 маха те може поднети температуру до 2,000 Ц - назив му је Авангард. Према Путиновим речима исти напада "као комета" и вероватно је најимпресивније оружје представљено данас.

Авангард није приказан "у акцији", само као анимација, али Путин истиче како је оружје успешно тестирано пре неколико година и до сада су направљене бројне дораде.

За крај демонстрирао је и ново ласерско оружје које, наводи, Русија почиње користити од ове године.

Свакако је занимљив и његов коментар на крају презентације.

- Русија не би развијала све ово ново наоружање да САД и њихови савезници нису игнорисали њене легитимне забринутости. Нико није хтео разговарати с нама о основним проблемима. Нико нас није хтео саслушати. Е па сада ћете нас слушати! -  поручио је Путин.

Ово је, без сумње, био један од најжешћих Путинових говора до сада. Каква је иницијална реакција са Запада? Поприличан мук, што сугерише како је постигао циљ.

 

}