Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ЕГИПАТ ГРАДИ НОВУ ПРЕСТОНИЦУ ОГРОМНИХ ДИМЕНЗИЈА: Сиси подиже МЕТРОПОЛУ усред пустиње, Каиро више неће бити главни град! (ВИДЕО)

04.09.2022. 13:21
Пише:
Србија Данас/В.М.
Egipat
Египат / Извор: Фото: Shutterstock/Youtube/Printscreen/Pan Африцан Lifestyle/South China Морнинг Пост

У Египту је 2015. године започета реализација великог пројекта

Египат гради нови главни град, који ће у великој мери растеретити притисак под којим је већ деценијама уназад Каиро. Реч је о граду који за сада носи назив Нова административна престоница (НАЦ) док се не пронађе право име нове престонице Египта.

ЈОШ ЈЕДАН ПУТИНОВ СНИМАК ПРИВУКАО ПАЖЊУ ЗАПАДА: Док је разговарао са децом, нешто чудно се дешавало с њим?! (ВИДЕО)

ЈОШ ЈЕДАН ПУТИНОВ СНИМАК ПРИВУКАО ПАЖЊУ ЗАПАДА: Док је разговарао са децом, нешто чудно се дешавало с њим?! (ВИДЕО)

ОБОРЕН ХЕЛИКОПТЕР УЈЕДИЊЕНИХ НАЦИЈА: Војска саопштила "Летелицу оборили побуњеници"

ОБОРЕН ХЕЛИКОПТЕР УЈЕДИЊЕНИХ НАЦИЈА: Војска саопштила "Летелицу оборили побуњеници"

ТУРИСТА ИЗБОДЕН НОЖЕМ! Покушавао да се одупре лоповима који су му отели ранац, јурио их, а кад их је сустигао уследио је УЖАС

ТУРИСТА ИЗБОДЕН НОЖЕМ! Покушавао да се одупре лоповима који су му отели ранац, јурио их, а кад их је сустигао уследио је УЖАС

Овај пројекат је део шире целине пројекта који носи назив "Визија Египта 2030", односно плановима званичног Каира како би требало да изгледа ова арапска држава у будућности, односно како да се побољшају услови живота у њој имајући у виду тенденцију константног увећавања популације.

На сајту нове престонице расписан је конкурс за избор новог имена и логотипа града. Формиран је стручни жири који је оценио предлоге поднете на листу и одредио најбољи међу свим предлозима. Египатска влада још није објавила званичне резултате. У октобру 2021. министар саобраћаја Камел ал-Вазир је наговестио да би град могао бити назван Египат.

Овај град се налази на 45 километара источно од Каира у неразвијеном подручју на пола пута до морског лучког града Суеца. Према плановима, град ће постати нова административна и финансијска престоница Египта, у којој ће се налазити главне владине институције и министарства, али и стране амбасаде.

Планирано је да град буде смештен на укупној површини од 700 квадратних километара и да има популацију од 6,5 милиона људи, мада се процењује да би та цифра могла да порасте и на седам милиона.

Основни разлог подизања нове престонице јесте смањивање загушења које тренутно постоји у Каиру. Познато је да је Каиро један од најнасељенијих градова у свету, а сигурно најнасељенији у Северној Африци.

Власти су схватиле да ће се популација садашњег Каира удвостручити у наредном периоду и зато су морали да донесу одлуку која ће растеретити овај град и равномерно распоредити египатско становништво. Каиро данас има око 20 милиона становника или две и по Србије!

Шта ће све имати нови главни град Египта?

Овај нови град ће имати централни парк, вештачка језера, 663 болнице и клинике, стадион који ће моћи да прими 90.000 гледалаца, технолошки и иновациони парк, Иконичну кулу - највишу у Африци, небодере - од којих ће највиши бити Обелисцо Цапитале дизајниран у облику фараонског обелиска и који би према пројекту стајао на висини од 1.000 метара постајући на тај начин највиши на свету.

Затим, ту ће бити око 2.000 образовних институција свих врста и нивоа образовања, 1.250 џамија и цркава, 40.000 хотелских соба, поља соларних огледала, железницу и метро повезане са Каиром. Имаће и нови међународни аеродром на месту постојећег и све то у оквиру 21 стамбеног округа и 25 наменских округа.

Између 2020. и 2022. године извршен је трансфер парламента, председничких палата, министарстава и страних амбасада. Први владини званичници пресељени су у своје нове канцеларије 2019. године.

Мегацрква и мегаџамија

Као идеја за подизање нове престонице послужио је пример Казахстана у којем је Нур-Султан (некада Астана) заменио Алма-Ату (Алмати) као главни град ове централноазијске државе још давне 1997. године.

У јануару 2019. године, председник Абдел Фатах ал-Сиси отворио је велику катедралу и џамију у новој административној престоници Египта. Реч је о мегакатедрали - Саборној цркви Рођења Христовог, највећој те врсте у Египту и на Блиском истоку. Катедрала служи градској коптској монофизитској хришћанској заједници. С друге стране, подигнута је и Ал-Фатах ал-Алем мегаџамија, највећа те врсте у Египту.

Иконични торањ, Обелисцо Цапитале, Централ парк и Октагон

Иконички торањ је небодер у изградњи, и он ће бити највећи небодер у Египту и Африци.

Облисцо Цапитале је планирани и одобрени небодер који треба да буде отворен 2030. године, дизајнирала га је египатска архитектонска фирма ИДИА у облику фараонског обелиска, и, када буде завршен, биће највиша зграда на свету висине 1.000 метара, надмашујући највиши торањ на свету, Бурџ Калифу.

Централни парк (такође познат као "Грин ривер") је урбани парк који се протеже дуж читавог новог главног града који изгледом асоцира на реку Нил, а очекује се да ће бити дугачак 35 километара са циљем да буде дупло већи од њујоршког Централ парка.

Октагон (Државни центар стратешког руковођења, очита алузија на амерички Пентагон) је ново седиште египатског Министарства одбране, комплекс се сматра највећим те врсте на Блиском истоку и једним од највећих на свету, слично као Пентагон у Сједињеним Америчким Државама, али ће као што и сам назив каже уместо петоугаоне основе имати осмоугаону основу.

Међународни аеродром, Национални стадион

Међународни аеродром новог главног града је аеродром за нову престоницу Египта, намењен за ублажавање притиска на међународни аеродром у Каиру, који служи Каиру и међународни аеродром Сфинга, у близини пирамида у Гизи, који служи Гизи.

Нови административни стадион главног града (Спортс City Стадиум) је спортски стадион у изградњи од 2019. године. Са очекиваним капацитетом од преко 93.000 људи, биће највећи стадион у Египту и други по величини у Африци, а очекује се да ће заменити Међународни стадион у Каиру као нови национални понос. Биће део већег олимпијског спортског комплекса.

Железница

У јануару 2021. године, Египат је потписао уговор са Сименсом за изградњу брзе железничке линије која се протеже од северног медитеранског града Ел Аламејна до града Ејн Сокна на Црвеном мору, пролазећи кроз нову престоницу и Александрију.

Очекује се да ће линија дужине 450 км бити завршена до 2023. године. Касније фазе мреже великих брзина од 1.750 км  повезаће нову престоницу са градовима све до Асуана на југу Египта.

Велики део пројеката и продаје имовине ради египатска војска, посебно оспособљена јер се од тога мисли на зараду, а не само на улагање новца.

Говорећи пре званичног саопштења, египатски министар за инвестиције Ашраф Салман је већ поменуо могућност да нови главни град "развије, планира и изведе компанија из приватног сектора", без икаквих трошкова за египатски буџет. Откривено је да ће нову престоницу градити Цапитал City Партнерс, приватна инвестициона фирма за некретнине коју води бизнисмен из Емирата Мохамед Алабар.

Када је пројекат званично објављен у марту 2015. године, откривено је да је египатска војска већ почела да гради пут од Каира до места будуће престонице.

Критике

Критичари тврде да је потрошен новац могао бити употребљен за сиромашне у Египту и да ће пројекат само ојачати моћ војске и смањити географску опасност од побуне због удаљености новог града, за разлику од места као што је трг Тахрир.

БОНУС ВИДЕО: Ужас на конференцији у Египту, бизнисмен се срушио и умро током говора