Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ЕРДОГАН СИЛНИ: Какав утицај ће резултати референдума имати на турску СПОЉНУ ПОЛИТИКУ?

17.04.2017. 13:43
Пише:
СрбијаДанас
Erdogan
Ердоган / Извор: Реутерс

Очекујмо неочекивано

Вест да је Ердоганов предлог уставних рефоми добио подршку већине турских бирача није много изненадила с обзиром да  су анкете предвиделе овакав резултат. Ипак, не треба изгубити из вида да је Ердоганова победа тесна јер је, на основу 99 одсто пребројаних гласова, 51,3 одсто гласача било је за промене, док је 48,3 одсто било против. Три одсто више гласача који су били ЗА промене Устава отворило је сада могућност Ердогану да влада до  2029. године. 

Турска, од КЕМАЛИЗМА до НЕООСМАНИЗМА: Сличности и разлике између Ататурка и Ердогана (ФОТО)

Erdogan
Ердоган / Извор: Реутерс

Опозиција у Турској тврди да је референдум ПОКРАДЕН, протести у Истанбулу! (ФОТО)

ТУРСКА ВИШЕ НЕ МОЖЕ ПОСТАТИ ЧЛАНИЦА ЕУ: Курц се нада промени свести оних који су желели Турску у ЕУ

Колико ће већа овлашћења Ердогана сада још више закомпликовати односе Турске са регионом и Европском унијом? Да ли ће се након ове победе, иако извојеване тесном већином, Ердоган још више "осилити" према својима суседима али и Европској унији? 

Односи са ЕУ још компликованији

Вест да су грађани Турске подржали уставне промене изазвала је забринутост европских званичника. Иако се Брисел још увек није званично огласио генерални секретар Савета Европе, Торбјорн Јагланд, упозорио је турско руководство да треба пажљиво да размисли о својим наредним корацима имајући у виду тесну победу присталица уставних реформи. 

ИСТОРИЈСКИ РЕФЕРЕНДУМ У ТУРСКОЈ: Да ли ће бирачи стати на пут Ердогановим СУЛТАНСКИМ амбицијама? (ФОТО)

- Од највеће важности је да се обезбеди независност судства у складу са начелом владавине права које гарантује Европска конвенција о људским правима. Савет Европе, чији је Турска пуноправни члан, спреман је подржати земљу у том процесу - навео је Јагланд.

Brisel
Брисел / Извор: Профимедиа

Неколико дана пре одржавања референдума, европски комесар за људска права Нилс Муижниекс је издао извештај у коме изражава велику забринутост "да би се ревизијом Устава додатно умањила аутономија и тако слабог турског правосуђа".

Да се на јучерашњем рефрендуму одлучивало и о судбини будућих односа Турске и Европске уније потврдио је данас Министар иностраних послова Аустрије и председавајући ОЕБС-у - Себастијан Курц који је оценио, поводом исхода референдума у Турској, да се та земља јасно одлучила против ЕУ. 

ЕВРОПА УПОЗОРИЛА ЕРДОГАНА: Турска да добро размисли о наредним корацима

- Иако је гласано тесно у корист измене Устава, то значи да се Турска све више удаљава од правне државе и демократије. Исход гласања је јасан сигнал против ЕУ - поручио је Себастијан Курц  у изјави агенцији АПА. 

Пре одржавања референдума у Турској чуле су се гласине да се на референдуму одлучује и о будућности односа Турске и ЕУ, јер аналитичари верују да победа Ердогана води ка застоју у односима Анкаре и Брисела. Данашња изјава министра спољних послова Аустрије потврдила је предвиђања аналитичара. 

Иако су Ердоганови односи са Европом били прилично заоштрени и пре одржавања референдума чини се да ће затегнутост на релацији Европа - Турска бити још већа. Да подсетимо, Ердоган је пре референдума више пута истицао да ће Анкара преиспитати односе са Бриселом који се "деценијама поиграва њеном кандидатуром". 

Уосталом, сада када је Ердоган добио потребну већину за уставне промене и самим тим омогућио себи да учврсти власт, поставља се питање зашто би се турски председник уопште обазирао на то шта прича Брисел и "тамо неки" европски званичници?

Блиски исток

Ердоганова победа на референдуму несумљиво је знак за забринутост и код источних суседа, посебно Дамаска, јер ће Ердоганова моћна овлашћења још више подгрејати дешавања на Блиском истоку. 

Bašar Al Asad
Башар Ал Асад / Извор: Реутерс

Да подсетимо, турска војска је августа прошле године покренула операцију Штит Еуфрата уз учишће сиријске опозиције и тако заузела погранични град Џараблус и наставила офанзиву у југозападном правцу. Ердоган је улазак турских снага на територију Сирије правдао чишћењем области од терориста обећавши прављење зоне безбедности за смештај избеглица. Иако је Исламска држава пред поразом у Сирији, Едоган је више пута истицао да се турска војска неће повући из Сирије. Уз добијање још већих овлашећња, која ће имати основу у Уставу, Ердоган ће сада имати прилику да још више "подгреје" дешавања у Сирији.   

Bombardovanje Sirije
Бомбардовање Сирије / Извор: Профимедиа

Клизање Турске ка ауторитаризму где је сва моћ у рукама једног човека, може довести до тога да се Ердоган још више осили у својим спољнополитичким потезима, не само према Дамаску, него и другим суседним земљама. Оправдање за такво делање турски председник сада има у 51,3 одсто подршке бирача који су  рекли ДА иставним променама односно који су рекли ДА већој моћи Реџепа Тајипа Ердогана. 

ПРВИ ПОТЕЗ ЕРДОГАНА ПОСЛЕ ГЛАСАЊА: Хоће да врати СМРТНУ КАЗНУ, најављује НОВИ РЕФЕРЕНДУМ

Бирачи на референдуму одредили су ближу будућност Турске али и омогућили Ердогану да се још више "осили" према својима истичним и западним суседима.

 

}