Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

"НЕ ПЛАЧИ ЗА МНОМ, АРГЕНТИНО" Прва дама била идол сиромашних, умрла након ЛОБОТОМИЈЕ, а тело јој мистериозно нестало (ФОТО/ВИДЕО)

11.07.2021. 08:41
Пише:
Србија Данас/Информер
Evita Peron
Евита Перон / Извор: Профимедиа

Политички живот Аргентине од 1946. до 1952. године протекао је у знаку вероватно и најпопуларније жене у историји Латинске Америке - Марије Еве Дуарте де Перон, у народу и историји далеко познатије једноставно као - Евита

Ева Перон је била прва супруга аргентинског диктатора Хуана Перона, за чији је вртоглави политички успон и сама била заслужна. Надимак Евита је стекла због невероватне популарности у народу  и бројним контроверзама које су касније постале и велика инспирација ауторима Бродвеја и Холивуда.

ГРЧКИ ВАТРОГАСЦИ ГАСЕ 51 ПОЖАР ШИРОМ ЗЕМЉЕ: Застрашујуће слике из омиљених летовалишта (ФОТО/ВИДЕО)

ГРЧКИ ВАТРОГАСЦИ ГАСЕ 51 ПОЖАР ШИРОМ ЗЕМЉЕ: Застрашујуће слике из омиљених летовалишта (ФОТО/ВИДЕО)

ДА ЛИ ЈЕ МОГУЋЕ ИСТОВРЕМЕНО БИТИ ЗАРАЖЕН СА ДВА СОЈА КОРОНЕ? Научници дали одговор на питање од којег сви стрепе

ДА ЛИ ЈЕ МОГУЋЕ ИСТОВРЕМЕНО БИТИ ЗАРАЖЕН СА ДВА СОЈА КОРОНЕ? Научници дали одговор на питање од којег сви стрепе

ВЕЛИКА ВРУЋИНА СКУВАЛА ШКОЉКЕ У МОРУ: Шокантно сведочанство о трагедији након екстремно високих температура (ВИДЕО)

ВЕЛИКА ВРУЋИНА СКУВАЛА ШКОЉКЕ У МОРУ: Шокантно сведочанство о трагедији након екстремно високих температура (ВИДЕО)

Ћерка богаташа провела је живот у беди

Евин отац Хуан Дуранте, био је узгајивач стоке и земљопоседник. Пре него што је отпочео везу са Евином мајком, Хуан је већ имао жену и децу.

Заједно са својом старијом браћом и сестрама остала је законски непризната и остављена да живи у руралном делу Аргентине као пука сиротиња. Ева је имала 6 година када је Дуранте преминуо, а њеној породици је било забрањено да присусуствује сахрани.

Evita Peron
Евита Перон / Извор: Профимедиа

 

Ева осваја Буенос Ајрес

У својим раним тинејџерским данима, Ева напушта свој дом и одлази у Буенос Ајрес како би се окушала у свету глуме. Иако постоје различите верзије приче о њеном успону, историчари су сагласни да је најприближнија истини она испричана у мјузиклу "Евита".

Из завичаја је дакле побегла, заједно са младим и талентованим плесачем танга Аугустином Магалдијем. Убрзо је стекла жељени ангажман и улоге у представама и филмовима. До 1940. године, Еву је упознала читава земља јер се прославила као аутор популарног радио-програма.

Evita Peron
Евита Перон / Извор: Профимедиа

 

Катастрофа спојила Еву и Хуана

У јануару 1944. године, разорни земљотрес је погодио Сан Хуан и околину усмртивши више од 10.000 људи. Пуковник Хуан Перон је тада организовао велику акцију војске која је помагала угроженом становништву. Такође, на све начине је покушавао да прикупи средства, а помоћ је тражио од популарне Еве.

Био је то почетак романсе, која је прерасла у брак упркос великој разлици у годинама – она је имала 25, а Хуан се ближио педесетој.

Evita Peron
Евита Перон / Извор: Фото: Wikipedia

 

Вртоглави политички успон будуће прве даме

Перон је добио изборе 1946. године, захваљујући и својој супрузи која је заједно са њим водила кампању, сламајући родне баријере у конзервативном аргентинском друштву.

Убрзо је преузела Министарство здравља и рада, а своје активности је базирала на посетама сиромашном становништву, болницама и сиротиштима. У међувремену је основала и своју странку чија се политичка борба заснивала на експанзији женских политичких права.

Према њеном профилу настао је читав један град!

На ширем подручју Буенос Ајреса налази се Суидад Евита, насеље за сиромашне грађане и радничку класу. Изградњу је финансирала Евина фондација.

Поглед на насеље из ваздуха открива да је саграђено по изгледу њеног профила. После војних удара у Аргентини који су се догодили 1955. а затим и 1976. године, насеље је два пута преименовано, а данас поново носи име некадашње прве даме. Суидад Евита има 70.000 становника.

 

Европа је била Евитин велики изазов

Брачни пар Перон је током 1947. године посетио Шпанију, Француску, Италију и Швајцарску. Током турнеје, сусрели су се са Франциском Франком, Шарлом Де Голом и папом Пиом XII .

Ева је током посете донирала новац за сиромашну децу Шпаније, посетила Версај али и наишла на бројне демонстранте у Швајцарској који су је под оптужбом за сарадњу са нацистима засули парадајзом и камењем.

У Италији су комунисти демонстрирали против њене посете узвикујући да је "фашистичка курва". Извори блиски државном врху земље, тврдили су да се током посете Монте Карлу, срела са грчким милионером Оназисом коме је наводно извукла милионе за једну заједничку ноћ.

Светски лидери су је радо обасипали поклонима. Верује се да је совјетски диктатор Јосип Стаљин, поклонио Еви огрлицу од платине и драгог камена. Њена колекција накита је према писању савременика, била вредна колико и 17 стадиона Реал Мадрида, а избројали су да је за годину дана, променила више од 300 хаљина.

 

Опака болест спутала је политички замах

У јануару 1950. године Ева се напрасно онесвестила, после чега јој је дијагностификован рак грлића материце. Прошле је низ интервенција укључујући и хитеректомију, а према писању америчких медија, Ева је први становник Латинске Америке који је прошао кроз хемотерапију.

Ипак, болест је узнапредовала тако да је њена кандидатура за потпредседницу стопирана иако је имала невероватну подршку народа. Ева је имала велике противнике у редовима аргентинске војске. Официри су на њен рачун имали погрдне коментаре, говоривши да је "проститутка која је шчепала генерала због амбиције, не из љубави". 

Стога је њена трагична судбина са одобрењем прихваћена код најжеших противника у редовима аргентинске војске.

Месец дана пре смрти, Ева је прошла кроз префронталну лоботомију. Иако је сврха операције била да се олакшају муке, многи верују да је операцију наредио лично Перон као део политичке завере.

Њена популарност је одавно премашила председникову и уздрмала углед код политичких сабораца и противника. Тако је, кажу поједини теоритеичари завере, Перон успео да ућутка Еву која је последњих месеци била кивна на генерале. Чак су и тензије међу становништвом, постале несносне, па је Перон организовао операцију у једној од одаја председничке палате.

Ева је после захвата живела још месец дана, а преминула је 26. јула 1952. у 33. години.

 

Милиони су дошли на њену сахрану, а ковчег је мистериозно нестао

Иако је оптуживана за расипништво и мегаломанију, милиони Аргентинаца су дошли да последњи пут поздраве Еву Перон. Пре него што је преминула, аргентински Конгрес ју је прогласио "духовним вођом нације".

Имала је краљевску сахрану, а процене су да је 3 милиона људи присуствовало погребу. Тело Евите Перон је балсамовано, али је после војног пуча у коме је збачен Хуан нестало. Пучисти су забранили све што има везу са бившим режимом.

Посмртни остаци су мистериозно нестали, да би 1957. године осванули у Милану где је сахрањена под лажним именом.

Тело је остало у Италији до 1971. године када је ексхумирано и предато Перону, који је увелико проводио дане изгнанства у Мадриду. На ковчегу су постојала оштећења, али су га Хуан и његова трећа супруга Изабел обновили и изложили у трпезарији своје резиденције.

Године 1973. Хуан се вратио из изгнанства и поново освојио власт у Аргентини. Један од првих задатака јесте био пренос посмртних остатака Евите Перон у домовину.

Годину дана касније, Хуан је преминуо на свом радном месту, а Евита је коначно сахрањена у породичној гробници у Буенос Аиресу.

Популарна Мадонина песма "Don't cry фор ме, Аргентина" говори о Евити Перон.