Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ЕВРОПА ПОНОВО У КАНЏАМА КОРОНЕ: На Балкану ситуација МНОГО ГОРА него на пролеће, Француска пуна ЦРВЕНИХ ЗОНА

13.09.2020. 16:44
Пише:
Србија Данас/Блиц
Korona virus
Корона вирус / Извор: Профимедиа/илустрација

Француска, Пољска, Холандија и Шпанија вероватно се боре са "другим таласом" и почеле су да предузимају мере против поновног ширења заразе.

Након што су се мање-више успешно избориле са првим налетом пандемије корона вируса, земље широм Европе поново бележе пораст броја заражених. Неке од њих - попут Албаније, Бугарске, Чешке, Црне Горе и Северне Македоније - имале су више заражених у августу него на пролеће, пише "Јуроњуз".

КАРАНТИН У САД ЈЕ БИО КОБНА ГРЕШКА: Амерички новинар критикује власт - ова два човека су најбоље прошла (ВИДЕО)

КАРАНТИН У САД ЈЕ БИО КОБНА ГРЕШКА: Амерички новинар критикује власт - ова два човека су најбоље прошла (ВИДЕО)

СВЕТСКА ЗДРАВСТВЕНА ПОЗОРНИЦА ЈЕ ЊЕНА: Др Ли Менг Јан тврди да има доказе да је корона вирус дело човека!

СВЕТСКА ЗДРАВСТВЕНА ПОЗОРНИЦА ЈЕ ЊЕНА: Др Ли Менг Јан тврди да има доказе да је корона вирус дело човека!

Муке са короном у највећој земљи света: 5.449 новозаражених, преминуле 94 особе

Муке са короном у највећој земљи света: 5.449 новозаражених, преминуле 94 особе

Белгија, Италија и Велика Британија, које су међу најгоре погођеним земљама у Европи, такође бележе повећан број случајева, али не као у марту и априлу. Од њих три, Велика Британија највише забрињава, судећи по бројкама. Острвска држава је 10. септембра пријавила 2.919 случајева инфекције корона вирусом.

Немачка са 83 милиона становника има више од 260.000 потврђених случајева и 9.351 смртни случај.

Француска, Пољска, Холандија и Шпанија вероватно се боре са "другим таласом" и почеле су да предузимају мере против поновног ширења заразе. Француска је 10. септембра забележила 9.843 заражених, што је највећа бројка коју је до сада видела. Али, неке од тих бројки могле би просто да буду последица повећаног броја тестирања, за које многе земље нису имале капацитет да их спроведу раније током године.

Ево каква је тренутна ситуација у неким европским државама, према званичним подацима:

ФРАНЦУСКА

Ова земља је, како пише BBC, у суботу пријавила нови рекордан број новозаражених. Здравствене власти су забележиле чак 10.561 новозаражених, што је за преко 1.000 више од бројки које су објављене у петак.

Koronavirus, respirator
Коронавирус, респиратор / Извор: Профимедиа

Такође се повећао број хоспитализованих и људи на интензивној нези. Лекари су ургирали људе да поштују мере заштите. Према јучерашњим подацима, хоспитализоване су 2.432 особе, што је за 75 више него у петак, а те бројке њих 417 је на интензивној нези, што је за 28 пацијената више него претходног дана. Умрло је још 17 људи од Ковида. Од почетка пандемије Француска је забележила преко 30.000 умрлих, по чему је седма у свету.

Званичници су означили 42 региона као "црвене зоне", где је циркулација вируса активна и где сун а снази строже мере. Ту спадају Париз, Лион и скоро читава медитеранска обала.

ЧЕШКА

У Чешкој је данас пријављен највећи пораст броја заражених корона вирусом од почетка пандемије - 1.541, преноси Танјуг.

Ово је већ пети дан заредом у којем су власти у Чешкој пријавиле више од 1.000 нових случајева заразе и тренутно међу европским земљама бележи најбржи пораст броја особа оболелих од Ковида-19. Влада је пооштрила мере које се односе на ношење заштитних маски, али и даље настоји да избегне увођење строгих мера карантина.

У Чешкој је од почетка пандемије заражено 35.401 људи, а преминуло 453, од тога троје у претходна 24 сата.

ШПАНИЈА

Шпанија је забележила највиши број новозаражених у четвртак, са 10.764 нових инфекција, иако је Министарство здравља рекло да се нови случајеви "стабилизују".

Ова земља има највећи број заражених у Европи, истиче BBC. Принцеза Леонор, 14-годишња наследница шпанског трона, у карантину је, након што је један њен вршњак из школе тестиран позитивно на Ковид-19. Она и други ученици школе у Мадриду треба да буду тестирани.

У Шпанији, према подацима Worldofmeters.info, има преко 576.600 заражених, док је умрло више од 29.700 особа.

ВЕЛИКА БРИТАНИЈА

У острвској држави у суботу се број нових случајева попео за чак 3.497. Правила о окупљању су пооштрена у већини земље и у Енглеској и Шкотској од понедељка ће бити дозвољено да се напољу или унутра окупи највише шест особа. Британија бележи укупно више од 365.100 заражених и 41.600 умрлих, што је највећи број мртвих у Европи.

korona virus
корона вирус / Извор: Профимедиа

Како се наводи ова земља забележила више од 3.000 нових случајева корона вируса други дан заредом. Суботњи број нових случајева заразе мало је мањи у односу на 3.539 колико их је било у петак, што је највећа бројка од 17. маја.

Широм Велике Британије, полиција је прошле ноћи растурала кућне журке на којима су, уз алкохол, обележени последњи дани "слободе" пред ступање на снагу прописа према којем ће, због опасности од заразе корона вирусом, дозвољени број учесника јавних окупљања од сутра бити смањен на шест људи. Слабо марећи за физичко дистанцирање, љубитељи алкохола у великом броју су били присутни и у баровима и ресторанима у Лондону, Нотингему, Манчестеру, Портсмуту и Лидсу.

У осталим европским државама тренутно стање није толико критично. Аустрија се, како је упозорио канцелар Себастијан Курц, суочава са другим таласом корона вируса. У Грчкој је од петка до суботе потврђен корона вирус код 302 особе, а забележена су и два смртна случаја. Словенија је данас скратила карантин са 14 на 10 дана за путнике који долазе из високоризичних земаља, као и за особе које су биле у контакту са зараженима.

Грчка, Хрватска, Словенија и Северна Македонија бележе мање бројке, једино је у Румунији пријављено више од 1.000 инфицираних.

АУСТРИЈА

Како је рекао канцелар Себастијан Курц, Аустрија се суочава с другим таласом вируса корона. У овој земљи број нових случајева инфекције не престаје да расте, будући да је од петка до суботе Аустрија забележила 870 новозаражених, од чега више од половине у Бечу.

Курц је упозорио да би у земљи ускоро могло бити и више од 1000 нових случајева заразе дневно и позвао становништво да строго поштује мере. Аустријска влада је у петак најавила строжије мере, укључујући ношење маски на свим јавним окупљањима. Курц није искључио могућност и увођења додатних мера, али се нада да неће доћи до карантина.

Korona virus
Корона вирус / Извор: Профимедиа/илустрација

У Аустрији је у последња 24 сата регистровано 463 нова случаја заразе корона вирусом, што је трећи највиши дневни број забележен од почетка епидемије у тој земљи, наводи Танјуг. Као и претходних дана и овај пут предњачи Беч, где је забележено 149 новооболелих. Следи Доња Аустрија са 92 нова случаја, Горња Аустрија са 52, Тирол 51, Форарлберг 49.

Тренутно у Аустрији има 5.505 активно оболелих, од коих је хоспитализовано 226, за 17 више него јуче, а 44 се налази на интензивној нези. Такође забележене су и две нове жртве, тако да је број умрлих у Аустрији порастао на 756.

Од почетка епидемије, крајем фебруара, у Аустрији је 33.038 особа позитивно тестирано на корона вирус, од којих је 26.780 излечено.

ГРЧКА

У Грчкој је од петка до суботе потврђен корона вирус код 302 особе, а забележена су и два смртна случаја. Међу новим случајевима заразе, 21 је потврђен приликом провере путника на границама, док 29 новооболелих чини контакте особа које су тестиране позитивно.

На респираторима се тренутно налази 53 оболелих, док је од почетка пандемије из болница отпуштено 170 пацијената.

У Грчкој је од почетка пандемије корона вирусом заражено укупно 13.036 људи, при чему су 2.363 случаја повезана са путовањем у иностранство. До сада је преминуло 302 људи. Њихова просечна старост износи 78 година, а 96,4 одсто преминулих боловало је од хроничних болести и/или имало 70 и више година.

СЛОВЕНИЈА

У Словенији је међу 1.793 тестираних узорака корона вирус потврђен код 99 особа, док нови смртни случајеви нису пријављени ни данас. Већина нових случајева, њих 19, потврђена је у Марибору, углавном у Дому за старе "Даница Вогринец".

Пацијената хоспитализованих због заразе корона вирусом у Словенији у овом тренутку има 31, за пет више него јуче. Шест особа смештено је на одељења интензивне неге, за један више него претходног дана, док се на респираторима налази седам пацијената.

Zagreb
Загреб / Извор: Профимедиа

У току претходна 24 сата пет пацијената отпуштено је из болница, а активних случајева заразе има 837.

У Словенији је од почетка пандемије корона вирусом заражено 3. 702 особа, а преминуло 135. Ова држава је данас скратила карантин са 14 на 10 дана за путнике који долазе из високоризичних земаља, као и за особе које су биле у контакту са зараженима.

ХРВАТСКА

Хрватски штаб цивилне заштите у саопшто је данас да је од последњег пресека регистровано 165 нових случајева заразе корона вирусом и да је преминуло шест особа.

- У последња 24 сата забележено је 165 нових случајева заразе вирусом САРС-ЦоВ-2, те је број активних случајева у Хрватској данас укупно 2,410 - саопштено је из штаба.

Међу њима је 309 пацијената на болничком лечењу, четири мање него у суботу, од тога су на респиратору 22 пацијента, два мање него у суботу. Од јуче се опоравило још 178 људи.

У Хрватској има укупно 13.533 заражених и 224 умрлих, према подацима портала Worldofmeters.info.

СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА

У Северној Македонији је у последња 24 сата потврђено 98 нових случајева Ковид-19, а преминуле су две особе, објављено је данас у Скопљу.

У Северној Македонији је од почетка пандемије потврђен 15.791 случај корона вируса, а преминуло је укупно 648 особа, преноси Танјуг.

Тренутно је активно 1.959 случајева заразе.

МАЂАРСКА

У Мађарској је број потврђених случајева корона вируса повећан за 484, а преминуле су још четири особе, објављено је данас на званичном сајту Коронавирус.гов.ху.

korona virus
корона вирус / Извор: Профимедиа

Укупан број инфицираних је 12.309, а од почетка пандемије умрло је укупно 637 људи.

Тренутно су у Мађарској активна 7.603 случаја инфекције, а хоспиталозована су 282 пацијента од којих је 16 на респиратоторима.

РУМУНИЈА

У Румунији је потврђено 1.109 нових случајева корона вируса, а укупан број заражених је 103.495, саопштено је данас у Букурешту.

Од Ковида-19 умрло је још 36 особа, преноси Агерпрес. Од почетка пандемије у Румунији су преминуле укупно 4.163 особе.