Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ЕВРОПСКЕ ЗЕМЉЕ СА ШАРГАРЕПЕ ПРЕШЛЕ НА ШТАП - ДЕЛТА СОЈ ХАРА КОНТИНЕНТОМ: Уводи се обавезна вакцинација, јел то решење?

28.07.2021. 07:17
Пише:
Србија Данас/Блиц
korona virus
корона вирус / Извор: Профимедиа

Француски парламент је рано ујутро у понедељак усвојио закон који захтева од грађана да имају "здравствену пропусницу"

Нагли пораст броја заражених у Европи изазван ширењем делта соја корона вируса и спором вакцинацијом натерао је неке владе да уведу обавезну меру вакцинације.

"ЖЕНЕ НЕ БИ ТРЕБАЛО ДА НОСЕ БИКИНИ!" Мушкарац изазвао ХАОС на плажи, стигао бруталан одговор!

"ЖЕНЕ НЕ БИ ТРЕБАЛО ДА НОСЕ БИКИНИ!" Мушкарац изазвао ХАОС на плажи, стигао бруталан одговор!

СЗО ИЗДАЛА ВАЖНО САОПШТЕЊЕ: Велика забринутост због употребе електронских цигарета

СЗО ИЗДАЛА ВАЖНО САОПШТЕЊЕ: Велика забринутост због употребе електронских цигарета

САД припремају нове санкције за Белорусију: Ево шта је уследило након посете Тихановске Вашингтону

САД припремају нове санкције за Белорусију: Ево шта је уследило након посете Тихановске Вашингтону

Европски званичници до сада су се служили различитим методама не би ли убедили своје грађане да "засуку рукаве", од уплате готовине до слободних посета стадионима и бесплатних оброка. Али, како је делта сој почео да хара континентом, претећи да доведе до новог карантина на врхунцу летње сезоне, неке европске земље одлучиле су да са "шаргарепе" пређу на "штап" и уведу обавезну вакцинацију.

Француска

Француски парламент је рано ујутро у понедељак усвојио закон који захтева од грађана да имају "здравствену пропусницу" - доказ о вакцинацији или негативном ПЦР тесту - како би ушли у ресторане, кафиће и путовали на веће дистанце возовима и авионима у земљи, као и и обавезну вакцинацију за здравствене раднике.

Новим законом се обавезују сви здравствени радници да се до 15. септембра вакцинишу или да се суоче са суспензијом.

korona virus
корона вирус / Извор: Реутерс

За одлазак у ресторане, за путовања возом, авионом или за присуство јавним догађајима, од 30. септембра сви грађани од 12 година и старији мораће да поседују "медицинску пропусницу".

Француски председник Емануел Макрон је такође указао на могућност да се уведе обавезно вакцинисање за све, уколико се пандемија погорша, пренео је CNN. Влада је рекла да ће планирана казна од 45.000 евра за фирме које не проверавају “здравствену пропусницу” својих клијената бити знатно нижа, од 1.500 евра, а повећаваће се са поновљеним прекршајима. Казне се неће одмах наметати, наводи Ројтерс.

Италија

Италија је у априлу постала прва европска земља која је дектретом увела обавезно вакцинисање за здравствене раднике, а почетком овог месеца Француска, Грчка и Мађарска објавиле су исто.

- Делта варијанта је већа претња од осталих сојева. Зелена пропусница није пожељан већ неопходан услов како не бисмо затворили економију. Без вакцинације, све ћемо морати поново да затворимо - казао је италијански премијер Марио Драги, образлажући одлуку о обавезној "зеленој пропусници" за учешће у великом делу јавног живота.

korona virus
корона вирус / Извор: Реутерс

Италија је у марту декретом увела обавезно вакцинисање за здравствене раднике, укључујући фармацеуте. Они који одбију биће суспендовани без плате до краја године.

Влада у Риму је у четвртак најавила да ће доказ о вакцинацији или имунитету убрзо бити обавезан за низ активности, укључујући боравак у ресторанима као и улазак у места попут теретана, базена, музеја и биоскопа.

Дневни број нових случајева заразе у Италији се удвостручио током прошле седмице, а у четвртак је достигао 5.057. Регионални гувернери у Италији су указали да је након Драгијевог обраћања у четвртак забележен пораст броја пријављених.

Грчка

Суочена са порастом броја заражених који прети да угрози кључну туристичку индустрију, Грчка је отишла корак даље од Француске и средином јула забранила улаз невакцинисанима у ресторане, кафиће, биоскопе и друго. У земљи је од прошле недеље потврда о вакцинацији обавезна за свакога ко жели да уђе у јавне објекте.

Грчка је 12. јула увела и обавезно вакцинисање за особље старачких домова које је одмах ступило на снагу, док ће за здравствене раднике важити од септембра. У оквиру нових мера, само вакцинисани могу да уђу у кафиће, биоскопе, позоришта и друге затворене јавне просторе.

Проблем у Грчкој је настао када се за само две недеље број нових инфекција са 800 деневно попео на преко 3.000. Експерти сматрају да је необуздани ноћни живот поспешио ширење заразе. На острву Миконос, познатом по ноћним журкама, већ је уведен полицијски час од један иза поноћи до шест ујутро, пише "Дојче веле".

Мађарска

Листи земаља које уводе обавезно вакцинисање за здравствене раднике прикључила се и Мађарска.

Влада је одлучила да уведе обавезно вакцинисање за здравствене раднике у напору да задрже пандемију, рекао је у петак премијер Виктор Орбан.

Viktor Orban
Виктор Орбан / Извор: Танјуг/​Драган Кујунџић

- Већ постоје одређене вакцине које су обавезне за људе који раде у здравственом сектору… сада то проширујемо на корона вирус - рекао је Орбан.

Русија

Руска престоница је објавила план према којем ће 60 одсто радника у свим услужним секторима морати да се потпуно вакцинишу до 15. августа.

Москва је раније увела такозвани QR код за улазак у јавне објекте, као доказ о вакцинисању или стеченом имунитету, али становницима престонице од 19. јула више не треба та пропусница.

Пољска

Влада је најавила да ће можда увести обавезну вакцинацију за неке људе који су у повећаном ризику од ковида.

Пољски министар здравља Адам Ниеђиелски рекао је да ће земља можда увести обавезну вакцинацију за ризичне групе од августа, како би се изборили са потенцијалним новим таласом заразе.

Британија

Премијер Борис Џонсон рекао је да ће ковид на крају "постати вирус са којим ћемо научити да живимо, као што већ радимо са грипом" и објавио планове о укидању скоро свих рестриктивних мера 19. јула, укључујући ношење маски и држање дистанце.

Boris Džonson
Борис Џонсон / Извор: Профимедиа

Ипак, од октобра ће за раднике старачких домова у Енглеској бити обавезно да се вакцинишу против короне. За ноћне клубове и друга јавна места биће потребан доказ о вакцинацији од краја септембра, пренео је Ројтерс.

Министар здравља Мет Хенкок рекао је такође да ће влада ускоро објавити планове за трећу, јесењу дозу анти-ковид вакцине. До сада је близу 60 одсто пунолетних Британаца примило две дозе вакцине, а више од 80% је примило бар једну дозу. Медији су пренели да су Британци последњих недеља пожурили да се вакцинишу и да су стигле масовне пријаве.

Немачка

Немачки политичари су обећали да неће увести обавезно ношење маски али нису уводили "подстицајне" мера као суседне земље, иако у неким немачким државама потпуно вакцинисани становници могу да улазе у јавне објекте без негативног теста, како је CNN-u рекао епидемиолог центра Хелмхолц Берит Ланге.

Министарка правде Немачке Кристине Ламбрехт истакла у понедељак да није могуће увести грађанима обавезу вакцинације. Она је рекла да таква обавеза није правно могућа и да вакцинацију није могуће увести ни као предуслов за склапање уговора о раду.

Канцеларка Ангела Меркел је средином овог месеца рекла да не планира увођење обавезног вакцинисања у земљи, указујући да је за повећање стопе вакцинације кључно образовање а не наметање обавезе. Упркос спором старту, до сада је потпуно вакцинисано око 43 одсто популације, пренео је "Дојче веле".

Кипар

Кипарска влада је 9. јула увела такозвану "безбедносну пропусницу" која је нужна за улазак у тржне центре, ресторане и остале радње. Кипрани старости од 12 година надаље обавезни су да приликом уласка у јавне објекте - било да су радници било муштерије - покажу пропусницу, која садржи или потврду о вакцинисању, негативан ПЦР тест стар 72 сата или доказ о прележаној болести.

Кипар планира вакцинацију и за старије малолетнике од 16 и 17 година.

Док европске земље уводе ограничења која се углавном своде на коришћење пропусница за вакцинисане и опорављене од ковида, бесни грађани изашли су на улице широм Француске, Грчке, Италије и Кипра како би изразили протест због пооштравања епидемиолошких мера.