Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ЕВРОПСКЕ ЗЕМЉЕ У ЖЕСТОКОМ КЛИНЧУ, ЛЕТИ ПЕРЈЕ ИЗМЕЂУ ЛИДЕРА: Велико пријатељство на коленима због запаљивих порука, криза све већа

11.03.2024. 21:59
Пише:
Србија Данас/Јутарњи
eu
еу / Извор: Профимедиа

Вишедеценијско пријатељство Чешке и Словачке, наследнице бивше Чехословачке, запало је у дубоку кризу откако је у Братислави засела проруска влада премијера Роберта Фица.

За то време Праг снажно подржава Украјину и недавно су организовали набавку 800.000 артиљеријских граната, а не противе се ни слању НАТО инструктора на украјински фронт.

Свађа је кулминирала прошле недеље кад је чешки премијер Петр Фијала најавио да се уобичајене чешко-словачке међувладине консултације неће одржати у наредним недељама или месецима јер их Праг не сматра прикладним због "значајних разлика". Фијала је додао да сарадња између земаља треба да буде усмерена на конкретне пројекте, али и да је немогуће сакрити да постоје значајне разлике у мишљењима о неким кључним спољнополитичким питањима.

ПЉУШТЕ ТЕШКЕ ОПТУЖБЕ ИЗМЕЂУ РУСИЈЕ И ЕСТОНИЈЕ Захарова побеснела: "Није тајна да се њихове власти повезују са нацистима"zaharova

ПЉУШТЕ ТЕШКЕ ОПТУЖБЕ ИЗМЕЂУ РУСИЈЕ И ЕСТОНИЈЕ Захарова побеснела: "Није тајна да се њихове власти повезују са нацистима"

ВЕЛИКА ТРАГЕДИЈА: Мајка (20) УДАВИЛА БЕБУ, па фотографисала тело и партнеру послала ШОКИРАЈУЋУ порукуhitna pomoć

ВЕЛИКА ТРАГЕДИЈА: Мајка (20) УДАВИЛА БЕБУ, па фотографисала тело и партнеру послала ШОКИРАЈУЋУ поруку

ВИШЕ НИ У СОПСТВЕНОЈ КУЋИ НЕ МОЖЕТЕ ДА БУДЕТЕ СИГУРНИ: Породица прегледала камере и затекло их нешто ЈЕЗИВОpljačka

ВИШЕ НИ У СОПСТВЕНОЈ КУЋИ НЕ МОЖЕТЕ ДА БУДЕТЕ СИГУРНИ: Породица прегледала камере и затекло их нешто ЈЕЗИВО

- Уверени смо да нема потребе за заједничким састанком две владе. Словачку страну смо обавестили о нашој одлуци и намери да одложимо састанак - рекао је чешки премијер.

Министар спољних послова Чешке Јан Липавски такође је подржао одлуку о прекиду међувладиних консултација са Словачком.

- Наши партнери на другом крају света схватају да безбедност Европе утиче на безбедност целог света. Зато ми је жао што моје колеге у Словачкој то не виде - рекао је Липавски.

Фицо је одговорио да је Чешка таквом одлуком угрозила односе са Словачком. Наводи да су према његовом мишљењу разлог за то различити ставови Прага и Братиславе о рату Руске Федерације против Украјине.

- Напомињемо да је чешка влада одлучила да угрози наше међусобне односе само зато што је заинтересована да подржи рат у Украјини док словачка влада отворено говори о миру. Ваша одлука неће утицати на суверену словачку спољну политику - додао је шеф словачке владе.

Премијери две земље договорили су се иначе у новембру 2023. године да наставе традицију заједничких седница влада које су требало да се одрже у Чешкој на пролеће. Последње међувладине консултације две земље одржане су у априлу прошле године, али је све доведено у питање променом власти у Словачкој.

Фицо је рецимо на другу годишњицу руске агресије на Украјину изјавио да је рат почео "дивљањем украјинских неонациста" док се словачки министар спољних послова Јурај Бланар састао са руским министром спољних послова Сергејем Лавровом на дипломатском форуму одржаном у Турској. До сада се међу шефовима спољних послова земаља ЕУ једино мађарски министар Петер Сијарто није либио да се састане са Лавровом. За словачког премијера Роберта Фица тај састанак је пример "уравнотежене и суверене" словачке спољне политике према свим деловима света.

Одговор је стигао у виду изјаве председника Чешке Петра Павела који се залаже да НАТО трупе треба да пруже подршку директно на територији Украјине и да се тиме неће нарушити никакве међународне норме.

- Треба да се сложимо са савезницима да било много логичније пребацити неколико десетина инструктора у Украјину и тамо обучавати украјинске војнике, уместо да се украјински војници обучавају на територији држава чланица НАТО - наводи Петр Павел.

Због новоуспостављене проруске политике Словачка се корак по корак изолује.

Тако се годишња безбедносна конференција ГЛОБСЕЦ, која се одржава од 2005. године, неће одржати у Братислави већ у Прагу због политике актуелне словачке владе Роберта Фица. ГЛОБСЕЦ се сматра другим најважнијим догађајем овог нивоа после Минхенске безбедносне конференције, а на овом скупу више пута су учествовали највиши светски званичници и политичари попут председнице Европске комисије Урсуле фон дер Лајен и председника Француске Емануела Макрона.

Италија је почетком марта одлучила да повуче ПВО систем САМП/Т из Словачке.

Фицо се пожалио да због италијанске одлуке стратешки објекти, укључујући нуклеарну електрану, остају незаштићени. Додао је да је претходна влада Украјини дала функционални руски противваздушни систем С-300 и нагласио да он то никада не би урадио.

Србија Данас/Јутарњи.хр