Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

НАУЧНИЦИ УЛИЛИ НАДУ МНОГИМ ЉУДИМА: Слеп човек делимично прогледао након специјалне терапије са алгама

25.05.2021. 10:38
Пише:
Србија Danas/BBC
oko
око / Извор: Фото: Shutterstock

Оптогенетика је релативно ново поље у медицини, али се дуго разматра на подручју неуронауке

Французу који је више година био слеп због генетског стања "ретинитис пигментоса", делимично се вратио вид уз помоћ протеина осетљивих на светлост који су првобитно откривени код алги.

СВИ СЕ ПРЕПАЛИ ТАЛИБАНА: Општа паника у Авганистану, Аустралија повукла радикалан потез

СВИ СЕ ПРЕПАЛИ ТАЛИБАНА: Општа паника у Авганистану, Аустралија повукла радикалан потез

УХАПШЕН ЈЕДАН ОД НАЈТРАЖЕНИЈИХ МАФИЈАШКИХ ВОЂА: Припада озлоглашеној организацији, већ бежао из затвора (ВИДЕО)

УХАПШЕН ЈЕДАН ОД НАЈТРАЖЕНИЈИХ МАФИЈАШКИХ ВОЂА: Припада озлоглашеној организацији, већ бежао из затвора (ВИДЕО)

ЕКОЛОШКА КАТАСТРОФА У НАЈАВИ: Експлодирао брод са азотном киселином, све се излило у море (ФОТО/ВИДЕО)

ЕКОЛОШКА КАТАСТРОФА У НАЈАВИ: Експлодирао брод са азотном киселином, све се излило у море (ФОТО/ВИДЕО)

Научници су дошли до открића које би могло да олакша живот милионима људи широм света - потпуно слепом мушкарцу вид је делимично враћен након што је подвргнут терапији протеином који је првобитно откривен код алги.

Биолошка терапија, такозвана оптогенетика, посебан је процес при којем се протеини користе како би се организму вратила контрола над ћелијама у позадини ока.

Потпуно слеп мушкарац схватио је да је терапија успела када је видео "зебру", обојене линије на пешачком прелазу. Сада овај Француз, чији идентитет није откривен, може да распознаје, броји и узима предмете са стола.

Француз већ више од 40 година болује од наследне очне болести ретинитис пигментоса, а које узрокује озбиљно оштећење вида, односно умирање фотоосетљивих ћелија на површини мрежњаче. С тим се проблемом широм света суочава више од два милиона људи, а иако је потпуно слепило врло ретко, овај мушкарац који живи у Бретањи а који је оперисан у Паризу, био је потпуно слеп 20 година.

Оптогеника

Оптогенетика је релативно ново поље у медицини, али се дуго разматра на подручју неуронауке. Користи светло како би прецизно утицало на активности ћелија у мозгу и научници и лекари су у овом случају успели да оспособе једно пацијентово око да препознаје светло. Техника се базира на протеинима које производе алге, назване channelrhodopsins, а који мењају начин на који се понашају као одговор на светло. Микроби их користе како би приближили светлу.

Први корак у лечењу била је генетска терапија. Генетске инструкције за производњу родопсина узете су из алги и "предате" на коришћење ћелијама у дубини мрежњаче. Када су погођене снопом светла почеле су да шаљу електричне сигнале мозгу. Поступак успева само када се ћелије изложе такозваном чилибарском светлу, па је пацијент носио наочаре са видеокамером на челу и пројектором, како би се у позадини његовог ока пројектовала верзија оног што се догађа у стварном свету.

Били су потребни месеци рада док се у оку није створила довољна количина родопсина и док мозак научи нови "језик" и почне да региструје ствари. Први знак да ће терапија успети био је када је пацијент приликом шетње одједном почео да распознаје облике на пешачком прелазу.

Др. Хозе-Алан Сахе са Института за вид у Паризу рекао је како је пацијент у почетку био помало фрустриран због чињенице да поступак траје толико дуго.

- Али, као што можете да замислите, био је врло узбуђен када је почео да распознаје ствари. Сви смо били узбуђени. Вид му још увек није сјајан, али разлика између непостојећег и ограниченог вида је нешто је што мења живот - рекао је он.

Огромне могућности

Ботонд Роска, са Универзитета у Базелу рекао је да нова сазнања доказују да је оптогенетика, терапија будућности када је реч о враћању вида.

Ипак, то је само једна од бројних техника које лекари широм света испробавају како би људима вратили вид. Многе се "баве" поправком генетских проблема које изазивају проблеме са видом, али је са ретинитис пигментосом то је посебно тешко јер њу може да изазове мутација више од 71 различитог гена. Неки научници покушавају оболелима да врате вид тако што повезују видеокамеру са електродама имплантираним у позадину ока.

slepi ljudi
слепи људи / Извор: Фото: Shutterstock

Верује се да су могућности примене оптогенетике огромне, а неки заговарају употребу исте технике при лечењу Паркинсонове болести, па чак и код опоравка од шлога.

Британски професор и стручњак за болести мрежњаче Џејмс Баинбриџ сматра да је студија изузетно обећавајућа, али да тек треба видети резултате на другим испитаницима, јер је сада спроведена само на једном пацијенту.

- Ова узбудљива нова технологија може да помогне људима са тешким оштећењима вида - рекао је он.