Petak 01. dec 2023.
oko

NAUČNICI ULILI NADU MNOGIM LJUDIMA: Slep čovek delimično progledao nakon specijalne terapije sa algama

Foto: Shutterstock
Optogenetika je relativno novo polje u medicini, ali se dugo razmatra na području neuronauke

Francuzu koji je više godina bio slep zbog genetskog stanja "retinitis pigmentosa", delimično se vratio vid uz pomoć proteina osetljivih na svetlost koji su prvobitno otkriveni kod algi.

SVI SE PREPALI TALIBANA: Opšta panika u Avganistanu, Australija povukla radikalan potez

SVI SE PREPALI TALIBANA: Opšta panika u Avganistanu, Australija povukla radikalan potez

UHAPŠEN JEDAN OD NAJTRAŽENIJIH MAFIJAŠKIH VOĐA: Pripada ozloglašenoj organizaciji, već bežao iz zatvora (VIDEO)

UHAPŠEN JEDAN OD NAJTRAŽENIJIH MAFIJAŠKIH VOĐA: Pripada ozloglašenoj organizaciji, već bežao iz zatvora (VIDEO)

EKOLOŠKA KATASTROFA U NAJAVI: Eksplodirao brod sa azotnom kiselinom, sve se izlilo u more (FOTO/VIDEO)

EKOLOŠKA KATASTROFA U NAJAVI: Eksplodirao brod sa azotnom kiselinom, sve se izlilo u more (FOTO/VIDEO)

Naučnici su došli do otkrića koje bi moglo da olakša život milionima ljudi širom sveta - potpuno slepom muškarcu vid je delimično vraćen nakon što je podvrgnut terapiji proteinom koji je prvobitno otkriven kod algi.

Biološka terapija, takozvana optogenetika, poseban je proces pri kojem se proteini koriste kako bi se organizmu vratila kontrola nad ćelijama u pozadini oka.

Potpuno slep muškarac shvatio je da je terapija uspela kada je video "zebru", obojene linije na pešačkom prelazu. Sada ovaj Francuz, čiji identitet nije otkriven, može da raspoznaje, broji i uzima predmete sa stola.

Francuz već više od 40 godina boluje od nasledne očne bolesti retinitis pigmentosa, a koje uzrokuje ozbiljno oštećenje vida, odnosno umiranje fotoosetljivih ćelija na površini mrežnjače. S tim se problemom širom sveta suočava više od dva miliona ljudi, a iako je potpuno slepilo vrlo retko, ovaj muškarac koji živi u Bretanji a koji je operisan u Parizu, bio je potpuno slep 20 godina.

Optogenika

Optogenetika je relativno novo polje u medicini, ali se dugo razmatra na području neuronauke. Koristi svetlo kako bi precizno uticalo na aktivnosti ćelija u mozgu i naučnici i lekari su u ovom slučaju uspeli da osposobe jedno pacijentovo oko da prepoznaje svetlo. Tehnika se bazira na proteinima koje proizvode alge, nazvane channelrhodopsins, a koji menjaju način na koji se ponašaju kao odgovor na svetlo. Mikrobi ih koriste kako bi približili svetlu.

Prvi korak u lečenju bila je genetska terapija. Genetske instrukcije za proizvodnju rodopsina uzete su iz algi i "predate" na korišćenje ćelijama u dubini mrežnjače. Kada su pogođene snopom svetla počele su da šalju električne signale mozgu. Postupak uspeva samo kada se ćelije izlože takozvanom čilibarskom svetlu, pa je pacijent nosio naočare sa videokamerom na čelu i projektorom, kako bi se u pozadini njegovog oka projektovala verzija onog što se događa u stvarnom svetu.

Bili su potrebni meseci rada dok se u oku nije stvorila dovoljna količina rodopsina i dok mozak nauči novi "jezik" i počne da registruje stvari. Prvi znak da će terapija uspeti bio je kada je pacijent prilikom šetnje odjednom počeo da raspoznaje oblike na pešačkom prelazu.

Dr. Hoze-Alan Sahe sa Instituta za vid u Parizu rekao je kako je pacijent u početku bio pomalo frustriran zbog činjenice da postupak traje toliko dugo.

- Ali, kao što možete da zamislite, bio je vrlo uzbuđen kada je počeo da raspoznaje stvari. Svi smo bili uzbuđeni. Vid mu još uvek nije sjajan, ali razlika između nepostojećeg i ograničenog vida je nešto je što menja život - rekao je on.

Ogromne mogućnosti

Botond Roska, sa Univerziteta u Bazelu rekao je da nova saznanja dokazuju da je optogenetika, terapija budućnosti kada je reč o vraćanju vida.

Ipak, to je samo jedna od brojnih tehnika koje lekari širom sveta isprobavaju kako bi ljudima vratili vid. Mnoge se "bave" popravkom genetskih problema koje izazivaju probleme sa vidom, ali je sa retinitis pigmentosom to je posebno teško jer nju može da izazove mutacija više od 71 različitog gena. Neki naučnici pokušavaju obolelima da vrate vid tako što povezuju videokameru sa elektrodama implantiranim u pozadinu oka.

slepi ljudi
Foto: Shutterstock

Veruje se da su mogućnosti primene optogenetike ogromne, a neki zagovaraju upotrebu iste tehnike pri lečenju Parkinsonove bolesti, pa čak i kod oporavka od šloga.

Britanski profesor i stručnjak za bolesti mrežnjače Džejms Bainbridž smatra da je studija izuzetno obećavajuća, ali da tek treba videti rezultate na drugim ispitanicima, jer je sada sprovedena samo na jednom pacijentu.

- Ova uzbudljiva nova tehnologija može da pomogne ljudima sa teškim oštećenjima vida - rekao je on.

Vremenska prognoza
Clear sky
16 Beograd