Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

НЕВЕРОВАТНА ПРИЧА О ПАРИЗУ КОЈУ СИГУРНО НИСТЕ ЗНАЛИ: Један човек је из темеља променио ФИЗИЧКИ ОПИС француске престонице, уз ВЕЛИКЕ КРИТИКЕ!

12.01.2023. 15:00
Пише:
Србија Данас
Pariz
Париз / Извор: Профимедиа

Занимљива прича о Паризу

У 19. веку Париз је срушен и потпуно обновљен према урбанистичком плану само двојице мушкараца. Можда се сада сматра једним од најлепших градова на свету, али људи су у то време мрзели ову нову верзију Париза.

ХОРОР! Девојчица (3) пронађена мртва у машини за веш - полиција покренула истрагу

ХОРОР! Девојчица (3) пронађена мртва у машини за веш - полиција покренула истрагу

ШЕСТ ДРЖАВА КОЈЕ НИКАДА НЕЋЕ БИТИ ОСВОЈЕНЕ: Имају огромну војну моћ, али то није пресудни и једини фактор!

ШЕСТ ДРЖАВА КОЈЕ НИКАДА НЕЋЕ БИТИ ОСВОЈЕНЕ: Имају огромну војну моћ, али то није пресудни и једини фактор!

КИШИДА УЗНЕМИРЕН, ХИТНО РАЗГОВАРАО СА БАЈДЕНОМ: Јапан спрема војску за најгори сценарио, непријатељ је повећао ВОЈНУ АКТИВНОСТ!

КИШИДА УЗНЕМИРЕН, ХИТНО РАЗГОВАРАО СА БАЈДЕНОМ: Јапан спрема војску за најгори сценарио, непријатељ је повећао ВОЈНУ АКТИВНОСТ!

Француски краљ Луј-Филип збачен је 1848. године, а две године касније Луј-Наполеон, нећак легендарног Наполеона Бонапарте, изабран је за првог председника Француске. Три године касније извршиће државни удар и, као Наполеон ИИИ, постати последњи француски монарх.

Žorž Ežen Osman
Жорж Ежен Осман / Извор: Профимедиа/илустрација

Париз је вековима, још од мрачног века, био један од најистакнутијих градова Европе. Али, до 19. века и као што је описано у делима Виктора Игоа, Париз је постао пренасељен и опустошен болешћу – градска сиротиња је патила.

Тако је Наполеон III створио велику амбицију да потпуно обнови град. Први човек кога је именовао за префекта Сене да спроведе своје планове није био на висини задатка. И тако се Наполеон окренуо Жорж-Ежен Осману.

Jelisejska palata
Јелисејска палата / Извор: Профимедиа

Био је изузетно талентован, одлучан и поседовао је изузетну способност да савлада сваку препреку на свом путу. И он је делио Наполеонову визију о новом, светлом, чистом и прелепом Паризу - граду у коме би радници могли да воде пристојне животе. Као што рече цар:

- Париз је срце Француске. Хајде да се потрудимо да улепшамо овај велики град. Отворимо нове улице, направимо станове радничкој класи, којима недостаје ваздуха и светлости, здравља и пустимо благотворну сунчеву светлост да допре свуда унутар наших зидова.

Почевши од 1853. године, Осману је Наполеон дао слободу да редизајнира и поново изгради Париз. Срж овог урбанистичког плана био је систем широких булевара који су се ширили од Тријумфалне капије, испресецаних улицама и трговима, доносећи светлост и бољи саобраћај у град.

Припојили су предграђа око Париза, повећавши број арондисмана са 12 на 20 и популацију града са 400.000 на преко 1,5 милиона. Ово је био чин урбанистичког планирања невиђених размера.

Napoleon Bonaparta
Наполеон Бонапарта / Извор: Профимедиа/илустрација

Срушили су преко 19.000 зграда, са 120.000 кућа или станова, и заменили их са 34.000 нових зграда са преко 215.000 станова и кућа. Порушили су и стотине улица, да га замене пространи булевари и улице. Док су старије улице биле широке само 5 метара, нове су биле најмање 12, а на неким местима 24 метара. Нигде тај моменат није боље предочен као на четири слике Булевара Монмартр Камила Писара из 1890-их.

Осман је такође водио изградњу потпуно нове канализације, аквадукта, уличне расвете и друге јавне инфраструктуре. Као део овог огромног грађевинског програма, наручени су многи нови пројекти великих размера, укључујући нове градске куће за округе. Париска опера, Гаре ду Норд и црква Светог Августина су само три примера. Париз је био потпуно трансформисан.

Наполеон је, инспирисан Лондоном, желео да испуни Париз јавним парковима. Осман је створио Боа де Боулогне на западу, Боис де Vincennes на истоку, Парц дес Buttes-Chaumont на северу и Парц Монтсоурис на југу. За 17 година засађено је 600.000 стабала.

Pariz
Париз / Извор: Профимедиа/илустрација

Али најизразитија карактеристика Османове обнове целог града је такозвана Османова зграда. Наметнуо је строге прописе о томе како морају да изгледају новоизграђене зграде дуж париских булевара, укључујући њихову висину, ширину и архитектуру.

Осман је нагласио да морају бити изграђени или обложени лутецијским кречњаком и наредио да се поправљају најмање сваких десет година. Отуда уједначеност париске архитектуре - заједно са њеним препознатљивим изгледом, балконима и свиме.

Оно што је Осман желео је град у коме зграде нису биле појединачне структуре већ део шире, уједињене целине. И тешко је рећи да није био успешан. Ово је нешто најзанимљивије код Османове обнове – њена ауторитарна природа.

Pariz
Париз / Извор: Профимедиа/илустрација

Изнето из контекста, језик и правила и тоталитарна моћ његовог огромног пројекта урбане реконструкције звуче готово орвеловски. Сам Ле Корбизје је предложио План Воасин 1925. Он би преуредио велики део централног Париза са 18 идентичних небодера заједно са свеобухватним животним и радним објектима. Не толико различит, по својој једнообразности и апсолутизму, од Османовог плана.

Па ипак, резултат Османове обнове, уз подршку Наполеона III и тоталитарне природе, један је од најомиљенијих градова на свету – заиста, Париз је дуго био и остао светска туристичка дестинација број један. Али савременици су мрзели Османово дело.

С једне стране су били политички ривали који нису одобравали огромну потрошњу, и многи из јавности су се жалили на бескрајне године реметилачких грађевинских радова. И многи други нису одобравали велики план Наполеона и Османа због моралних и естетских основа.

Pariz
Париз / Извор: Профимедиа/илустрација

Мислили су да се уништава стари средњовековни шарм Париза и да је његова обнова акт модерног скрнављења.

Као што је рекао савремени филозоф Жил Фери:

- Плачемо очију пуних суза за старим Паризом, Волтеровим, Дезмуленовим Паризом из 1830. и 1848. године, када видимо величанствене и неподношљиве нове зграде, скупу конфузију, тријумфалну вулгарност, грозни материјализам, који ћемо оставити нашим потомцима.

Каснији историчар Рене Ерон де Вилфо написао је о ономе што је Осман урадио, оптужујући га за мегаломанију и лош укус:

- За мање од двадесет година Париз је изгубио свој изглед предака, карактер који се преносио с генерације на генерацију, живописни и шармантни амбијент који су нам пренели наши очеви је срушен, често без доброг разлога. Стари париски брод је торпедовао барон Осман и он је потонуо током његове владавине. Био је то можда и највећи злочин мегаломанског барона и уједно његова највећа грешка. Његов рад је нанео више штете од стотину бомбардовања. Делимично је то било неопходно, и треба му одати признање за самопоуздање, али му је свакако недостајало културе и укуса. У САД би било дивно, али у нашој престоници, коју је он покрио баријерама, скелама, шљунком и прашином, двадесет година је чинио злочине, грешке и показао неукус.

Наполеон је био приморан да отпусти Османа под огромним јавним и политичким притиском, али други су наставили његов рад и 1927. завршна фаза плана је била готова. И тако је настао данашњи Париз (са значајним додатком Ајфеловог торња који му се није допао 1889. године).

Век и по после Османове смене, такво супротстављање би могло да изгледа чудно, јер изгледа да у Паризу нема ничег модерног, нарочито у недостатку небодера у коме доминира традиционална архитектура. Људи тамо одлазе из разлога што су Османови противници исмевали његов рад.

И тако је прича о реновирању Париза поучна из много разлога. Најважније међу њима је то што се, чини се, може планирати леп град. И, даље, да је све старо или традиционално некада било запањујуће, па чак и скандалозно модерно.