Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

"ГЛЕДАЛЕ СУ У НАС КАО У ХРАНУ" Британски морнар о језивом сусрету са оркама, на крају са другаром попио виски да се СМИРЕ (ВИДЕО)

10.08.2021. 20:13
Пише:
Србија Данас
Orka kitovi
Орка китови / Извор: Профимедиа

Сусрет са овим животињама није нимало наиван

Један морнар се уплашио за сопствени живот јер је његов брод био окружен и нападнут од стране орки китова убица које су покушавале да га преврну у море. Британски морнар преживео је застрашујући тренутак када је група китова убица уходила и напала његов брод у Гибралтарском мореузу.

ДА ЛИ БИСТЕ ВОЛЕЛИ ДА ОТПУТУЈЕТЕ НА МАРС? НАСА у потрази за кандидатима, морате да испуните само један услов

ДА ЛИ БИСТЕ ВОЛЕЛИ ДА ОТПУТУЈЕТЕ НА МАРС? НАСА у потрази за кандидатима, морате да испуните само један услов

ОГОЉЕНА ПРОВОКАЦИЈА УКРАЈИНЕ: Руси загрмели из све снаге, неће остати неми на овакав безобразлук Кијева

ОГОЉЕНА ПРОВОКАЦИЈА УКРАЈИНЕ: Руси загрмели из све снаге, неће остати неми на овакав безобразлук Кијева

КАО У ХОРОР ФИЛМУ: Остали заглављени у лифту, а онда је вода кренула брзо да надолази (ВИДЕО)

КАО У ХОРОР ФИЛМУ: Остали заглављени у лифту, а онда је вода кренула брзо да надолази (ВИДЕО)

Алан Брукез (63) рекао је да су четири орке покушале да преврну једрилицу од 13,5 метара ударањем и љуљањем како би њега и његовог пријатеља у једрењу бацили у воду. Та створења су 90 минута непрестано ударала о труп брода и ломила кормило како би онеспособила пловило.

Алан и његов колега Стивен Пјер (49) повукли су се испод палубе како би се склонили од женке дугачке скоро шест метара и њена два младунчета и позвали помоћ путем радио станице. На крају су орке оставиле брод на миру и Алан и Стивен су успели да се удаље 16 километара до најближе луке Барбате у јужној Шпанији.

Алан, из Ферндауна у Дорсету, убеђен је да су њега и Стивена четири орке сматрале потенцијалном "храном". Присећајући се својих мука, рекао је: "Пожурио сам да искључим мотор и сву електричну енергију и пустим их да се играју са бродом".

- Они могу да путују брзином од 55 км на сат и да оборе брод ако то желе. Не треба их зезати и нисам хтео да их учиним агресивним. Спустили смо се испод палубе, јер кад смо их погледали са палубе, гледали су у нас као у храну. Могли смо да осетимо силу ових створења која ударају у бочне стране брода и ништа нисмо могли да учинимо - то је био брод од 10 тона и гурали су га бочно.

Алан каже да је читао да "врло интелигентне животиње" увек иду на кормила када нападају чамце. На срећу, успели су да довезу брод до обале помоћу система за управљање у нужди.

- До тог тренутка већ је била ноћ па сам морао да га довезем на пристаниште у мраку. Кад смо стигли, морали смо да отворимо боцу вискија само да бисмо смирили живце - рекао је Алан. Њих двојица су пловили јахтом "Jeanneau 479" из Картагене у Португалу у име клијента када су били нападнути.

Алармантна епизода је најновији сукоб на Иберијском полуострву између јахти и китова убица - који су заправо врста делфина. У периоду од јула до новембра прошле године забележено је 45 инцидената када су углавном младе орке ометале бродове, у многим случајевима оштећујући кормила.

Али све већи напади ових створења на Медитерану и даље остају мистерија. Како људи и даље исцрпљују залихе плавоперјане туне и других извора хране, оркама је све теже да преживе, а сукоби су све чешћи. Али то не објашњава баш зашто су се неки одједном агресивно понашали према бродовима.

Нису забележени случајеви да су орке у дивљини убиле или појеле људе. У октобру су стручњаци који истражују нападе на обалама Шпаније и Португала сугерисали да би могли да се освете за ранији "одвратни инцидент" који је укључивао пловило. Алан је пристао у Барбате у понедељак увече где је остао неколико дана да поправи брод.

Током свог времена речено му је да су посаде спасилачких чамаца спасиле три друга пловила након што су их напале орке, што се чинило "свакодневном појавом".

- Мислим да то има везе са глобалним загревањем и прекомерним риболовом. Претерано смо пецали у њиховим водама и сада је време за наплату дуга. 

Француски морепловац Артур Диевре (22) спашен је након што је његова једрилица дугачка 11,5 метара претрпела двосатни напад две одрасле орке са малом орком.

- Видели смо их како долазе и мислили смо да су делфини, али су постајали све већи и већи. Искључили смо мотор и почели су да ударају о чамац, окрећући га као луди око 45 минута. Затим је стигао други чамац и прешли су на њега. Када је спасилачки тим дошао, они су приближили наша два чамца за око 92 метра. Спасилачки тим је обишао наше чамце на око сат времена како би уплашио орку. Мислили смо да се то никада неће завршити. Људи у другом чамцу били су престрављени - у једном тренутку су вриштали.