Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

БИЛ ГЕЈТС КАО ПОТПРЕДСЕДНИК АМЕРИКЕ? Нови документи откривају СВЕ ТАЈНЕ ПЛАНОВЕ ХИЛАРИ КЛИНТОН

05.07.2023. 09:08
Пише:
Србија Данас/24седам
hilari
хилари / Извор: Фото: Профимедиа

Контроверзни мејлови Хилари Клинтон откривају многе тајне.

Од свих открића Викиликса највећу пажњу јавности привукли су мејлови Хилари Клинтон, који су објављени у серијама на неколико хиљада страница.

ФРАНЦУСКУ ТРЕСЕ НОВИ СКАНДАЛ: Ултрадесничарски политичар у кампањи прикупљања средстава за полицајца-убицу

ФРАНЦУСКУ ТРЕСЕ НОВИ СКАНДАЛ: Ултрадесничарски политичар у кампањи прикупљања средстава за полицајца-убицу

ТИНЕЈЏЕР (18) УБИО ДЕВОЈКУ, па сатима седео у соби са ЊЕНИМ ТЕЛОМ! Пријатељица открила језиве детаље

ТИНЕЈЏЕР (18) УБИО ДЕВОЈКУ, па сатима седео у соби са ЊЕНИМ ТЕЛОМ! Пријатељица открила језиве детаље

НОВИ НАПАД МОРСКЕ НЕМАНИ: Ајкула чељустима зграбила сурфера (15), зарила му зубе у ногу! Имао је неописиву срећу

НОВИ НАПАД МОРСКЕ НЕМАНИ: Ајкула чељустима зграбила сурфера (15), зарила му зубе у ногу! Имао је неописиву срећу

Преписке су се појавиле непосредно пред изборе 2016. године, на којима је она била кандидат демократске странке и на којима је на крају изгубила од републиканца Доналда Трампа.

Председавајући Клинтонове кампање Џон Подеста, чији су имејлови хаковани, тврдио је да руска влада стоји иза цурења информација и да је Трампова кампања унапред знала за то.

Он је одбио да потврди или демантује аутентичност мејлова, сугеришући да су неки могли бити лажирани, а да до сада није утврдио да је било која преписка лажна.

Ове поруке се разликују од друге контроверзе електронске поштое Клинтонове, када је откривено да је прекршила владина правила тако што је користила приватни сервер из свог дома у северном делу Њујорка док је била државни секретар.

У наставку наводимо неке од најважнијих детаља које су открили контроверзни мејлови.

Споредни приходи Клинтонових

klinton
клинтон / Извор: Профимедиа

У допису на 12 страница који је написао Даг Бенд, дугогодишњи помоћник Била Клинтона, он описује коришћење своје консултантске фирме за прикупљање новца за Глобалну иницијативу Клинтон, као и директних личних прихода за бившег председника.

Бенд је навео клијенте своје фирме "Тенео" да директно допринесу Клинтону за "услуге у натури за председника и његову породицу - за лична путовања, одмор и слично" називајући тај фонд "Бил Клинтон Инц" .

Неколико компанија је директно платило бившем председнику његове говоре или савете, као и доприносе Глобалној иницијативи Клинтон. Републиканци су то критиковали, рекавши да је то дозволило корпорацијама да плаћају за приступ бившем председнику.

Један клијент, "Кока Кола", имао је састанак лицем у лице са бившим председником у његовом дому 2009. године, након што је донирао милионе непрофитној фондацији.

Клинтонова је разменила мејлове са председником користећи приватни мејл

Barak Obama
Барак Обама / Извор: Профимедиа

Када је председник САД Барак Обама рекао у интервјуу да је први пут сазнао за приватни сервер електронске поште Клинтонове, у "исто време када су за то сазнали и сви други, путем новинских извештаја“, њена кампања је послала мејл у ком је навела да председник не говори истину.

Вече након емитовања интервјуа, портпарол Клинтонове Џош Шверин навео је у мејлу да "изгледа да је председник управо рекао да је сазнао да Хилари Клинтон користи свој лични мејл када је то видео у вестима“.

- Морамо ово да почистимо - одговорила је бивша шефица кабинета Клинтонове Шерил Милс.

- Има мејлове од ње у којима не пише стате.гов - написала је она, наговештавајући да је Обама био свестан да Клинтонова користи приватни мејл, а не онај који је издао Стејт департмент.

Портпарол Беле куће Џош Ернест је касније појаснио да је председник разменио мејлове са Клинтоновом, али да "није био упознат са детаљима о адреси електронске поште и серверу".

Размена са Мароком

Помоћница Клинтонове Хума Абедин, обично позната по непоколебљивој лојалности, била је оштра у критици своје шефице на самиту Клинтон фондације у Мароку.

У време састанка у Маракешу, у мају 2015, Клинтонова више није била државни секретар, већ је требало да најави своју кампању за председника. Али четири месеца пре него што се то догодило, Абедин је изразила забринутост због њеног одсуства са самита.

- Направила је хаос и она то зна - написала је.

Импликација из процурелих мејлова јесте да је донација од 12 милиона долара од краља Марока зависила од присуствовања Клинтонове поменутом самиту.

- Њено присуство је било услов - написала је Абедин менаџеру кампање Робију Муку у мејлу из новембра 2014.

На крају је Клинтонова одлучила да не присуствује и уместо њих послала мужа Била и ћерку Челси. Нема званчних података о донацији од 12 милиона долара.

Мук је навео да нема доказа о незаконитим радњама и да његови мејлови са Абедин показују да једноставно не жели никакву сметну у распореду госпође Клинтон.

Сандерс је "идиот"

Berni Sanders
Берни Сандерс / Извор: Профимедиа

Подеста је у децембру 2015. напао конкурента Клинтонове на примарним изборима Бернија Сандерса због критике Париског споразума о климатским променама.

- Можете ли да верујете да га је идиот Берни критиковао? - рекао је Подеста.

Када су га на CNN-u питали о томе, Подеста је признао да је тада био фрустриран, али да је имао веома добар однос са сенатором Вермонта.

Бил Гејтс за потпредседника?

Bil Gejts
Бил Гејтс / Извор: Профимедиа

Према хакованим имејловима, кампања госпође Клинтон сматрала је суоснивача Мајкрософта Била Гејтса или његову супругу Мелинду својим савезницима.

Подеста је саставио листу од скоро 40 имена за потенцијалног потпредседника, организујући је према, "групама", што се чинило да се односи на демографске коалиције.

На листи су били латиноамериканци, белци и црнци, три бивша висока војна официра, пословни лидери и сенаторке.

Међу њима су били Тим Кук из Епла, бивши градоначелник Њујорка Мајкл Блумберг, Мери Бара из Џенерал моторса и извршни директор Старбакса Хауард Шулц.

И Берни Сандерс је уврштен у групу.

"Клинтонови неће заборавити"

Кампања Клинтонове је покушала да помери председничке предизборе у Илиноису за месец дана касније како би била мања вероватноћа да ће умерени републиканац добити појачање након председничких избора.

- Клинтонови неће заборавити шта су њихови пријатељи учинили за њих - написао је будући менаџер кампање Роби Мук у мејлу Подести из новембра 2014.

Али је нагласио да ће гласање бити тешко померити јер демократе из Илиноиса "осећају да их је председник заборавио и занемарио".

На крају је одржано на првобитни датум, 15. марта ове године.

"Тајна" интервенција у Сирији

Према једној групи мејлова који су допслеи у јавност захваљујући Викиликсу, Клинтонова је на конференцији Голдман Сакса рекла да би желела да тајно интервенише у Сирији.

Она је то рекла одговарајући на питање Лојда Бланкфејна, извршног директора банке, 2013. године, након што је напустила функцију државног секретара.

- Сматрала сам да треба интервенисати што је прикривеније могуће да Американци интервенишу - рекла је запосленима у банци у Јужној Каролини, која јој је платила око 225.000 долара да одржи говор.

Клинтонова, коју либерални критичари оптужују да је ратни хушкач, додала је: "Били смо много бољи у овоме него сада. Сада, знате, нико не може да се контролише. Морају да изађу и кажу својим пријатељским новинарима и неком другом: Погледајте шта радимо и желим заслуге за то".

Условљавање Кине

Amerika i Kina
Америка и Кина / Извор: Профимедиа

Клинтонова је у мејловима рекла да је кинеским званичницима напоменула да ће, ако не буду у стању или вољни да контролишу агресију Северне Кореје, САД бити принуђене да поставе противракетну одбрану у региону.

- Дакле, Кино, хајде. Или их контролишеш или ћемо ми морати да се бранимо од њих - рекла је она наводно на конференцији Голдман Сакса у јуну 2013.

Она је такође напоменула да ће САД послати додатне ратне бродове у регион да се супротставе севернокорејској ракетној претњи.

Као државни секретар Клинтонова је посетила Кину седам пута и помогла да се развије "заокрет“ Вашингтона ка Азији, на шта је Пекинг дуго гледао са сумњичавошћу.

"Приватна и јавна позиција"

У одломцима из једног од плаћених говора Клинтонове банкарима са Волстрита, наводи се да је она рекла: "Политика је као кад се прави кобасица. Неукусно је, и увек је тако било, али обично завршимо тамо где треба да будемо".

- Али ако сви прате све дискусије и договоре у позадини, знате, онда људи постају мало нервозни, у најмању руку. Дакле, потребна вам је и јавна и приватна позиција - казала је она.

Берни Сандерс, који је водио кампању против Клинтонове током предизборне сезоне демократа, више пута ју је позвао да објави транскрипте својих плаћених говора на Волстриту.

Унапред је добила питања

Hilari Klinton
Хилари Клинтон / Извор: Профимедиа

Дона Бразиле, бивша сарадница CNN-a, обавестила је особље кампање Клинтонове унапред о питању које ће јој бити постављено на догађају, види се у процурелим имејловима.

- С времена на време добијем питања унапред - написала је Бразиле.

У прилогу је доставила питање о смртној казни које ће госпођи Клинтон поставити. Питање, са врло сличним формулацијама, на крају јој је заиста постављено.

Неколико сати након што је Викиликс објавио вест о наводној сарадњи, Бразиле је написала: "Никада нисам имала приступ питањима и никада их не бих поделила са кандидатима да јесам".

Имејл који је процурио осрамоти је и CNN, који је Доналд Трамп подругљиво назвао "Клинтон њуз нетворк”.

Бразиле преузела је дужност у Националној демократској конвенцији (НДК), на којој се именује кандидат Демократске странке, када је њена бивша председница, Деби Васерман Шулц отишла с позиције због хакованих мејлова који су открили да партијски естаблишмент фаворизује Клинтонову.

НДК је требало да буде неутралан у надметању између Клинтонове и њеног демократског такмичара у примарним изборима Бернија Сандерса.

Док је била потпредседница ДНДК у јануару 2016. године Бразиле је особљу Клинтонове проследила мејл у ком је откривен план Сандерсовог табора да привуче афроамеричке бираче.

"Дослух" са Министарством правде

Bil i Hilari Klinton
Бил и Хилари Клинтон / Извор: Профимедиа

Портпарол Клинтонове Брајан Фалон написао је у мејлу из маја 2015: "Људи из Министарства правде ме обавештавају да је јутрос вођена расправа о овом случају".

Он је мислио на захтев да на основу Закона о слободи информација новинари добију мејлове Клинтонове из времена док је била државна секретарка.

Фалон, који је бивши портпарол Министарства правде, преносио је информације које су већ биле јавно доступне и које је објавило више новинских кућа.

Ипак, Доналд Трамп је искористио комуникацију између припадника кампање Клинтонове и Министарства правде, рекавши да је то "дослух и корупција највишег реда“.

Клинтонова је "опрезна због избеглица"

У плаћеном говору који је процурио 2013. године Јеврејском уједињеном фонду Чикага, Клинтонова је рекла да Јордан и Турска "не могу никако да провере све избеглице тако да не знају да ли џихадисти долазе заједно са легитимним избеглицама".

Трампове присталице искористиле су ове коментаре да критикују њен позив да САД прихвате 65.000 избеглица годишње, што је повећање у односу на Обамин план да дозволи 10.000 годишње.

Многе избеглице из Сирије пролазе кроз Јордан, Турску или Либан на путу ка Западу.

Доналд Трамп је позвао на забрану укупне муслиманске имиграције, али је у другој дебати рекао да се његов план "преточио у екстремну проверу из одређених делова света“.

"Отворене границе"

Противљење Клинтонове трговинским споразумима у супротности је са примедбама које је 2013. изнела у говору бразилској банци "Банцо Итау".

Рекла је: "Мој сан је заједничко тржиште, са отвореном трговином и отвореним границама, неко време у будућности са енергијом која је зелена и одржива колико може да буде, која покреће раст и могућности за сваку особу на хемисфери".

Њени противници су се ухватили за те опаске, указујући на честу Трампову изјаву да "без границе једноставно немамо државу“.

Клинтонова је наводно зарадила више од 26 милиона долара за говоре које је одржала након што је напустила Стејт департмент.

Челси Клинтон је "дериште"

Даг Бенд, дугогодишњи лични помоћник Била Клинтона, пожалио се да се Челси Клинтон мешала у његову консултантску фирму, у којој је бивши председник био плаћени саветник, и да се меша у његов рад у Клинтон фондацији.

У мејлу из 2011. написао једа се "она понаша као размажено дериште које нема ништа друго да ради осим да ствара проблеме да оправда оно што ради јер она, како је рекла, није нашла свој пут и нема фокуса у њеном животу“.

Челси Клинтон је у то време преузела улогу у Клинтон фондацији и жалила се у мејловима да Бендова консултантска кућа контактира чланове британског парламента "у име председника Клинтона“.

"Сиромашни Латиноамериканци и један лак позив"

То је наслов мејла из августа 2015. који је Подеста послао Хилари Клинтон и једној од њених најближих сарадница, Хуми Абедин.

Подестин мејл сугерише Клинтоновој да се обрати бившем гувернеру Новог Мексика Билу Ричардсону и бившем министру енергетике Федерику Пени и да затражи њихову подршку током примарне кампање.

Подеста такође користи израз који се односи на гувернера Ричардсона, који је у ранијој мејлу имплицирао да ће очекује телефонски позив како би пружио своју подршку.