light rain
14°C
28.04.2024.
Beograd
eur
117.1527
usd
109.2537
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

BIL GEJTS KAO POTPREDSEDNIK AMERIKE? Novi dokumenti otkrivaju SVE TAJNE PLANOVE HILARI KLINTON

05.07.2023. 09:08
Piše:
Srbija Danas/24sedam
hilari
hilari / Izvor: Foto: Profimedia

Kontroverzni mejlovi Hilari Klinton otkrivaju mnoge tajne.

Od svih otkrića Vikiliksa najveću pažnju javnosti privukli su mejlovi Hilari Klinton, koji su objavljeni u serijama na nekoliko hiljada stranica.

FRANCUSKU TRESE NOVI SKANDAL: Ultradesničarski političar u kampanji prikupljanja sredstava za policajca-ubicu

FRANCUSKU TRESE NOVI SKANDAL: Ultradesničarski političar u kampanji prikupljanja sredstava za policajca-ubicu

TINEJDŽER (18) UBIO DEVOJKU, pa satima sedeo u sobi sa NJENIM TELOM! Prijateljica otkrila jezive detalje

TINEJDŽER (18) UBIO DEVOJKU, pa satima sedeo u sobi sa NJENIM TELOM! Prijateljica otkrila jezive detalje

NOVI NAPAD MORSKE NEMANI: Ajkula čeljustima zgrabila surfera (15), zarila mu zube u nogu! Imao je neopisivu sreću

NOVI NAPAD MORSKE NEMANI: Ajkula čeljustima zgrabila surfera (15), zarila mu zube u nogu! Imao je neopisivu sreću

Prepiske su se pojavile neposredno pred izbore 2016. godine, na kojima je ona bila kandidat demokratske stranke i na kojima je na kraju izgubila od republikanca Donalda Trampa.

Predsedavajući Klintonove kampanje Džon Podesta, čiji su imejlovi hakovani, tvrdio je da ruska vlada stoji iza curenja informacija i da je Trampova kampanja unapred znala za to.

On je odbio da potvrdi ili demantuje autentičnost mejlova, sugerišući da su neki mogli biti lažirani, a da do sada nije utvrdio da je bilo koja prepiska lažna.

Ove poruke se razlikuju od druge kontroverze elektronske poštoe Klintonove, kada je otkriveno da je prekršila vladina pravila tako što je koristila privatni server iz svog doma u severnom delu Njujorka dok je bila državni sekretar.

U nastavku navodimo neke od najvažnijih detalja koje su otkrili kontroverzni mejlovi.

Sporedni prihodi Klintonovih

klinton
klinton / Izvor: Profimedia

U dopisu na 12 stranica koji je napisao Dag Bend, dugogodišnji pomoćnik Bila Klintona, on opisuje korišćenje svoje konsultantske firme za prikupljanje novca za Globalnu inicijativu Klinton, kao i direktnih ličnih prihoda za bivšeg predsednika.

Bend je naveo klijente svoje firme "Teneo" da direktno doprinesu Klintonu za "usluge u naturi za predsednika i njegovu porodicu - za lična putovanja, odmor i slično" nazivajući taj fond "Bil Klinton Inc" .

Nekoliko kompanija je direktno platilo bivšem predsedniku njegove govore ili savete, kao i doprinose Globalnoj inicijativi Klinton. Republikanci su to kritikovali, rekavši da je to dozvolilo korporacijama da plaćaju za pristup bivšem predsedniku.

Jedan klijent, "Koka Kola", imao je sastanak licem u lice sa bivšim predsednikom u njegovom domu 2009. godine, nakon što je donirao milione neprofitnoj fondaciji.

Klintonova je razmenila mejlove sa predsednikom koristeći privatni mejl

Barak Obama
Barak Obama / Izvor: Profimedia

Kada je predsednik SAD Barak Obama rekao u intervjuu da je prvi put saznao za privatni server elektronske pošte Klintonove, u "isto vreme kada su za to saznali i svi drugi, putem novinskih izveštaja“, njena kampanja je poslala mejl u kom je navela da predsednik ne govori istinu.

Veče nakon emitovanja intervjua, portparol Klintonove Džoš Šverin naveo je u mejlu da "izgleda da je predsednik upravo rekao da je saznao da Hilari Klinton koristi svoj lični mejl kada je to video u vestima“.

- Moramo ovo da počistimo - odgovorila je bivša šefica kabineta Klintonove Šeril Mils.

- Ima mejlove od nje u kojima ne piše state.gov - napisala je ona, nagoveštavajući da je Obama bio svestan da Klintonova koristi privatni mejl, a ne onaj koji je izdao Stejt department.

Portparol Bele kuće Džoš Ernest je kasnije pojasnio da je predsednik razmenio mejlove sa Klintonovom, ali da "nije bio upoznat sa detaljima o adresi elektronske pošte i serveru".

Razmena sa Marokom

Pomoćnica Klintonove Huma Abedin, obično poznata po nepokolebljivoj lojalnosti, bila je oštra u kritici svoje šefice na samitu Klinton fondacije u Maroku.

U vreme sastanka u Marakešu, u maju 2015, Klintonova više nije bila državni sekretar, već je trebalo da najavi svoju kampanju za predsednika. Ali četiri meseca pre nego što se to dogodilo, Abedin je izrazila zabrinutost zbog njenog odsustva sa samita.

- Napravila je haos i ona to zna - napisala je.

Implikacija iz procurelih mejlova jeste da je donacija od 12 miliona dolara od kralja Maroka zavisila od prisustvovanja Klintonove pomenutom samitu.

- Njeno prisustvo je bilo uslov - napisala je Abedin menadžeru kampanje Robiju Muku u mejlu iz novembra 2014.

Na kraju je Klintonova odlučila da ne prisustvuje i umesto njih poslala muža Bila i ćerku Čelsi. Nema zvančnih podataka o donaciji od 12 miliona dolara.

Muk je naveo da nema dokaza o nezakonitim radnjama i da njegovi mejlovi sa Abedin pokazuju da jednostavno ne želi nikakvu smetnu u rasporedu gospođe Klinton.

Sanders je "idiot"

Berni Sanders
Berni Sanders / Izvor: Profimedia

Podesta je u decembru 2015. napao konkurenta Klintonove na primarnim izborima Bernija Sandersa zbog kritike Pariskog sporazuma o klimatskim promenama.

- Možete li da verujete da ga je idiot Berni kritikovao? - rekao je Podesta.

Kada su ga na CNN-u pitali o tome, Podesta je priznao da je tada bio frustriran, ali da je imao veoma dobar odnos sa senatorom Vermonta.

Bil Gejts za potpredsednika?

Bil Gejts
Bil Gejts / Izvor: Profimedia

Prema hakovanim imejlovima, kampanja gospođe Klinton smatrala je suosnivača Majkrosofta Bila Gejtsa ili njegovu suprugu Melindu svojim saveznicima.

Podesta je sastavio listu od skoro 40 imena za potencijalnog potpredsednika, organizujući je prema, "grupama", što se činilo da se odnosi na demografske koalicije.

Na listi su bili latinoamerikanci, belci i crnci, tri bivša visoka vojna oficira, poslovni lideri i senatorke.

Među njima su bili Tim Kuk iz Epla, bivši gradonačelnik Njujorka Majkl Blumberg, Meri Bara iz Dženeral motorsa i izvršni direktor Starbaksa Hauard Šulc.

I Berni Sanders je uvršten u grupu.

"Klintonovi neće zaboraviti"

Kampanja Klintonove je pokušala da pomeri predsedničke predizbore u Ilinoisu za mesec dana kasnije kako bi bila manja verovatnoća da će umereni republikanac dobiti pojačanje nakon predsedničkih izbora.

- Klintonovi neće zaboraviti šta su njihovi prijatelji učinili za njih - napisao je budući menadžer kampanje Robi Muk u mejlu Podesti iz novembra 2014.

Ali je naglasio da će glasanje biti teško pomeriti jer demokrate iz Ilinoisa "osećaju da ih je predsednik zaboravio i zanemario".

Na kraju je održano na prvobitni datum, 15. marta ove godine.

"Tajna" intervencija u Siriji

Prema jednoj grupi mejlova koji su dopslei u javnost zahvaljujući Vikiliksu, Klintonova je na konferenciji Goldman Saksa rekla da bi želela da tajno interveniše u Siriji.

Ona je to rekla odgovarajući na pitanje Lojda Blankfejna, izvršnog direktora banke, 2013. godine, nakon što je napustila funkciju državnog sekretara.

- Smatrala sam da treba intervenisati što je prikrivenije moguće da Amerikanci intervenišu - rekla je zaposlenima u banci u Južnoj Karolini, koja joj je platila oko 225.000 dolara da održi govor.

Klintonova, koju liberalni kritičari optužuju da je ratni huškač, dodala je: "Bili smo mnogo bolji u ovome nego sada. Sada, znate, niko ne može da se kontroliše. Moraju da izađu i kažu svojim prijateljskim novinarima i nekom drugom: Pogledajte šta radimo i želim zasluge za to".

Uslovljavanje Kine

Amerika i Kina
Amerika i Kina / Izvor: Profimedia

Klintonova je u mejlovima rekla da je kineskim zvaničnicima napomenula da će, ako ne budu u stanju ili voljni da kontrolišu agresiju Severne Koreje, SAD biti prinuđene da postave protivraketnu odbranu u regionu.

- Dakle, Kino, hajde. Ili ih kontrolišeš ili ćemo mi morati da se branimo od njih - rekla je ona navodno na konferenciji Goldman Saksa u junu 2013.

Ona je takođe napomenula da će SAD poslati dodatne ratne brodove u region da se suprotstave severnokorejskoj raketnoj pretnji.

Kao državni sekretar Klintonova je posetila Kinu sedam puta i pomogla da se razvije "zaokret“ Vašingtona ka Aziji, na šta je Peking dugo gledao sa sumnjičavošću.

"Privatna i javna pozicija"

U odlomcima iz jednog od plaćenih govora Klintonove bankarima sa Volstrita, navodi se da je ona rekla: "Politika je kao kad se pravi kobasica. Neukusno je, i uvek je tako bilo, ali obično završimo tamo gde treba da budemo".

- Ali ako svi prate sve diskusije i dogovore u pozadini, znate, onda ljudi postaju malo nervozni, u najmanju ruku. Dakle, potrebna vam je i javna i privatna pozicija - kazala je ona.

Berni Sanders, koji je vodio kampanju protiv Klintonove tokom predizborne sezone demokrata, više puta ju je pozvao da objavi transkripte svojih plaćenih govora na Volstritu.

Unapred je dobila pitanja

Hilari Klinton
Hilari Klinton / Izvor: Profimedia

Dona Brazile, bivša saradnica CNN-a, obavestila je osoblje kampanje Klintonove unapred o pitanju koje će joj biti postavljeno na događaju, vidi se u procurelim imejlovima.

- S vremena na vreme dobijem pitanja unapred - napisala je Brazile.

U prilogu je dostavila pitanje o smrtnoj kazni koje će gospođi Klinton postaviti. Pitanje, sa vrlo sličnim formulacijama, na kraju joj je zaista postavljeno.

Nekoliko sati nakon što je Vikiliks objavio vest o navodnoj saradnji, Brazile je napisala: "Nikada nisam imala pristup pitanjima i nikada ih ne bih podelila sa kandidatima da jesam".

Imejl koji je procurio osramoti je i CNN, koji je Donald Tramp podrugljivo nazvao "Klinton njuz netvork”.

Brazile preuzela je dužnost u Nacionalnoj demokratskoj konvenciji (NDK), na kojoj se imenuje kandidat Demokratske stranke, kada je njena bivša predsednica, Debi Vaserman Šulc otišla s pozicije zbog hakovanih mejlova koji su otkrili da partijski establišment favorizuje Klintonovu.

NDK je trebalo da bude neutralan u nadmetanju između Klintonove i njenog demokratskog takmičara u primarnim izborima Bernija Sandersa.

Dok je bila potpredsednica DNDK u januaru 2016. godine Brazile je osoblju Klintonove prosledila mejl u kom je otkriven plan Sandersovog tabora da privuče afroameričke birače.

"Dosluh" sa Ministarstvom pravde

Bil i Hilari Klinton
Bil i Hilari Klinton / Izvor: Profimedia

Portparol Klintonove Brajan Falon napisao je u mejlu iz maja 2015: "Ljudi iz Ministarstva pravde me obaveštavaju da je jutros vođena rasprava o ovom slučaju".

On je mislio na zahtev da na osnovu Zakona o slobodi informacija novinari dobiju mejlove Klintonove iz vremena dok je bila državna sekretarka.

Falon, koji je bivši portparol Ministarstva pravde, prenosio je informacije koje su već bile javno dostupne i koje je objavilo više novinskih kuća.

Ipak, Donald Tramp je iskoristio komunikaciju između pripadnika kampanje Klintonove i Ministarstva pravde, rekavši da je to "dosluh i korupcija najvišeg reda“.

Klintonova je "oprezna zbog izbeglica"

U plaćenom govoru koji je procurio 2013. godine Jevrejskom ujedinjenom fondu Čikaga, Klintonova je rekla da Jordan i Turska "ne mogu nikako da provere sve izbeglice tako da ne znaju da li džihadisti dolaze zajedno sa legitimnim izbeglicama".

Trampove pristalice iskoristile su ove komentare da kritikuju njen poziv da SAD prihvate 65.000 izbeglica godišnje, što je povećanje u odnosu na Obamin plan da dozvoli 10.000 godišnje.

Mnoge izbeglice iz Sirije prolaze kroz Jordan, Tursku ili Liban na putu ka Zapadu.

Donald Tramp je pozvao na zabranu ukupne muslimanske imigracije, ali je u drugoj debati rekao da se njegov plan "pretočio u ekstremnu proveru iz određenih delova sveta“.

"Otvorene granice"

Protivljenje Klintonove trgovinskim sporazumima u suprotnosti je sa primedbama koje je 2013. iznela u govoru brazilskoj banci "Banco Itau".

Rekla je: "Moj san je zajedničko tržište, sa otvorenom trgovinom i otvorenim granicama, neko vreme u budućnosti sa energijom koja je zelena i održiva koliko može da bude, koja pokreće rast i mogućnosti za svaku osobu na hemisferi".

Njeni protivnici su se uhvatili za te opaske, ukazujući na čestu Trampovu izjavu da "bez granice jednostavno nemamo državu“.

Klintonova je navodno zaradila više od 26 miliona dolara za govore koje je održala nakon što je napustila Stejt department.

Čelsi Klinton je "derište"

Dag Bend, dugogodišnji lični pomoćnik Bila Klintona, požalio se da se Čelsi Klinton mešala u njegovu konsultantsku firmu, u kojoj je bivši predsednik bio plaćeni savetnik, i da se meša u njegov rad u Klinton fondaciji.

U mejlu iz 2011. napisao jeda se "ona ponaša kao razmaženo derište koje nema ništa drugo da radi osim da stvara probleme da opravda ono što radi jer ona, kako je rekla, nije našla svoj put i nema fokusa u njenom životu“.

Čelsi Klinton je u to vreme preuzela ulogu u Klinton fondaciji i žalila se u mejlovima da Bendova konsultantska kuća kontaktira članove britanskog parlamenta "u ime predsednika Klintona“.

"Siromašni Latinoamerikanci i jedan lak poziv"

To je naslov mejla iz avgusta 2015. koji je Podesta poslao Hilari Klinton i jednoj od njenih najbližih saradnica, Humi Abedin.

Podestin mejl sugeriše Klintonovoj da se obrati bivšem guverneru Novog Meksika Bilu Ričardsonu i bivšem ministru energetike Federiku Peni i da zatraži njihovu podršku tokom primarne kampanje.

Podesta takođe koristi izraz koji se odnosi na guvernera Ričardsona, koji je u ranijoj mejlu implicirao da će očekuje telefonski poziv kako bi pružio svoju podršku.