Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ХРОНОЛОГИЈА НЕСТАНКА ПОДМОРНИЦЕ: Заглавила се у Титанику? Ево кад су пустили задњи сигнал, кисеоника све мање!

21.06.2023. 07:00
Пише:
Србија Danas/Blic.rs
Titanik
Титаник / Извор: Профимедиа

У току је ужурбана потрага

Подморница компаније "ОушенГејт експедишенс" са петоро људи нестала је на путу до олупине "Титаника" у Атлантском океану у недељу, након што је изгубљен њен сигнал за нешто мање од два сата откако је заронила. Посада има кисеоника за мање од два дана.

ЕВРОПСКА ДРЖАВА ПРИСКАЧЕ У ПОМОЋ: Шаље брод са подморницом, можда и последња шанса да се спасу нестали туристи (ВИДЕО)

ЕВРОПСКА ДРЖАВА ПРИСКАЧЕ У ПОМОЋ: Шаље брод са подморницом, можда и последња шанса да се спасу нестали туристи (ВИДЕО)

ЈЕЗИВЕ ПРОГНОЗЕ ЗА ПОДМОРНИЦУ! Ронилац критиковао организаторе: Послали туристе, то је кобна грешка

ЈЕЗИВЕ ПРОГНОЗЕ ЗА ПОДМОРНИЦУ! Ронилац критиковао организаторе: Послали туристе, то је кобна грешка

ОСТАЛО ЈЕ ЈАКО МАЛО ВРЕМЕНА: Погледајте колико још сати имају да пронађу несталу подморницу, после тога је ГОТОВО!

ОСТАЛО ЈЕ ЈАКО МАЛО ВРЕМЕНА: Погледајте колико још сати имају да пронађу несталу подморницу, после тога је ГОТОВО!

У подморници "Титан" налазе се британски истраживач Хамиш Хардинг (58), извршни директор "ОшенГејта" Стоктон Раш, 73-годишњи француски истраживач Пол Анри Наргелет и пакистански бизнисмен Шахзада Давуд, повереник Института СЕТИ и његов син Сулејман, пренео је BBC.

Ocean Gate
Оцеан Гате / Извор: Профимедиа

Пловило је нестало у недељу у Атлантику, око 700 км јужно од Њуфаундленда у Канади. "Титан" је пуштен у оквиру експедиције која укључује и ледоломца, "Поларног принца", који је ангажовао ОГЕ а којим је раније управљала Канадска обалска стража. "Поларни принц" се сада користи за потрагу на површини близу места где је подморница спуштена.

"Титан" је тежак око 10.432 кг и оперише слањем сигнала сваких 15 минута онима на површини. Али, контакт са бродом на површини, "Поларним принцом", изгубљен је сат и 45 минута након што је почело путовање.

Ево како су се развијала дешавања у временском распореду:

Ocean Gate
Оцеан Гате / Извор: Профимедиа

1.30 сати ујутро у недељу

Хамиш Хардинг објавио је на друштвеним мрежама вест о предстојећој експедицији.

Он је дан пре нестанка са узбуђењем објавио на "Фејсбуку" и "Инстаграму" да ће се придружити најновијој експедицији ОГЕ као стручњак мисије и да коначно, након лошег времена у Њуфаундленду, пут до олупине "Титаника" може да почне.

- Због најгоре зиме у Њуфаундленду у последњих 40 година, ова мисија ће вероватно бити прва и једина са људском посадом до Титаника у 2023 - навео је он.

- Временски услови су се управо побољшали и покушаћемо да заронимо сутра. Јуче смо почели пловидбу из Сент Џона, Њуфаундленд, Канада, и планирамо да кренемо са ронилачким операцијама сутра око 4.00 ујутро. До тада имамо да обавимо гомилу припрема и извештаја - написао је Хардинг.

6.45 сати ујутро у недељу

У недељу рано ујутро настала је последња фотографија подморнице "ОушенГејта" на површини воде. Слике објављене на Хардинговом "Инстаграму" приказује два чамца на баржи како извлаче подморницу у магли.

7.00 сати ујутро у недељу

Подморница је испловила из Сент Џона у Њуфаундленду у 7.00 ујутро у недељу. Обалски град удаљен је од олупине Титаника око 600 километара, пише "Сан".

8.45 сати ујутро у недељу

Свега сат и 45 минута након поринућа, подморница је изгубила контакт са бродом на површини, "Поларним принцом", како је навела Америчка обалска стража.

Компанија је претходно открила да користи "Старлинк" Илона Маска да комуницира са пловилом, али није јасно шта се догодило са мрежом.

12.15 сати у понедељак

У понедељак око поднева пријављено је да пловило "касни". Верује се да је то време кад је подигнута узбуна и обавештена Обалска стража.

- Истражујемо и мобилишемо све опције да безбедно вратимо посаду назад. Читав наш фокус је на члановима посаде у подморници и њиховим породицама. Дубоко смо захвални за велику помоћ коју смо примили од више владиних агенција и поморских компанија у нашим напорима да поново успоставимо контакт са подморницом. Радимо на безбедном повратку чланова посаде – рекао је портпарол ОГЕ.

Podmornica
Подморница / Извор: Профимедиа

Последњи сигнал

Заједно са порукама, "Титан" сваких 15 минута шаље звучни сигнал "Поларном принцу" на површини. Претпоставља се да је последња од тих порука послата око 16.00 по нашем времену у понедељак.

Последњи сигнал показао је да је "Титан" у том тренутку био директно изнад "Титаника". Након тога више није било контакта са подморницом.

Више теорија

Постоји неколико теорија шта се догодило са несталом подморницом. Између осталог сумња се да се "Титан" заглавио у олупини "Титаника" током експедиције, да се догодио квар и да је изгубио везу, или да је само једноставно изгубио везу са централом али и даље функционише.