Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ИНВАЗИЈА ИНСЕКАТА КРВОПИЈА! "Нико није сигуран" - упозорења функционера се само нижу: Можете их добити било где и донети кући (ВИДЕО)

02.10.2023. 21:20
Пише:
Србија Данас/Јутарњи.хр
stenica
стеница / Извор: Фото: X Printscreen/@DebruyneJulien2

Стенице се могу наћи у душецима, али и у одећи и пртљагу. Излазе ноћу како би се храниле људском крвљу и узрокују велик стрес.

Француска муку мучи са стеницама, а проблем је нарастао до толиких размера да је изазвао и политичке расправе, пише Гуардиан. Тако је градска кућа у Паризу рекла да се инвазија инсеката крвопија мора решити пре Олимпијских игара следеће године, а министар саобраћаја позвао је железничке и аутобуске превознике да спрече размножавање инсеката на седиштима у својим возилима.

Бројни путници објавили су фотографије и видео-записе инсеката у паришком градском саобраћају, брзим возовима и у ваздушној луци Шарл де Гол што је изазвало прави талас панике и гађења.

НАДУТОСТ, БОЛ У СТОМАКУ, ПРОБЛЕМИ СА ПРАЖЊЕЊЕМ... Ако имате ове симптоме можда патите од ОВОГ СИНДРОМА, а ево како да то спречите!

НАДУТОСТ, БОЛ У СТОМАКУ, ПРОБЛЕМИ СА ПРАЖЊЕЊЕМ... Ако имате ове симптоме можда патите од ОВОГ СИНДРОМА, а ево како да то спречите!

ЧЕКА ГА ПАКЛЕНА ЗИМА Зеленски толико у страху да све моли исто - да ли је нашао савезника за производњу наоружања?

ЧЕКА ГА ПАКЛЕНА ЗИМА Зеленски толико у страху да све моли исто - да ли је нашао савезника за производњу наоружања?

ТИРАНА СЕ БРУТАЛНО МЕША У УНУТРАШЊЕ СТВАРИ СРБИЈЕ! Рама захтева да Кфор преузме контролу над севером Косова: "Дијалог је одавно мртав..."

ТИРАНА СЕ БРУТАЛНО МЕША У УНУТРАШЊЕ СТВАРИ СРБИЈЕ! Рама захтева да Кфор преузме контролу над севером Косова: "Дијалог је одавно мртав..."

Неки путници из паришког метроа и локалних возова рекли су да ће од сада само стајати јер се боје да седну на седишта. Током лета је један посетилац биоскопа у Паризу објавио на друштвеним мрежама да је биоскоп пун стеница, након чега су кинематографи објавили саопштење да су све дворане темељно очишћене. Многе су фирме за фумигацију (дезинсекцију плином) казале да постоји све већа потражња за чишћењем приватних кућа и станова.

Министар саобраћаја, Клемент Бојн, рекао је да ће следеће недеље сазвати оператере јавног превоза "како би их обавестио о противмерама и шта могу да учине за заштиту путника". Такође, на друштвеној мрежи X, бившем Твитеру, објавио је да му је циљ "да умири и заштити јавност".

Представници паришке градске власти су ове недеље писали премијерки Елисабет Борн и замолили је да оснује националну радну групу која би се бавила овом "пошасти инсеката".

Заменик градоначелника Париза, Емануел Грегор, на француској је телевизији рекао: "Нико није сигуран. Можете их добити било где и донети кући, а ако их не откријете на време, намножиће се и проширити."

Emanuel Gregor
Емануел Грегор / Извор: Фото: Youtube printscreen Еуропе 1

Рекао је и да паришке власти примају све више позива у помоћ, а приватним фирмама последњих недеља стиже неуобичајено много захтева за фумигацију. Додао је да влада мора координирати акције на свим нивоима државе "што је брже и учинковитије могуће".

- Ово је прави пакао - рекао је Грегор и нагласио да је ситуација још гора за домаћинства с ниским примањима која не могу да плате скупу фумигацију који обављају приватне фирме.

Стенице, које су углавном ишчезле до краја 1950-их година прошлог века, поново су се појавиле у последњим деценијама, али сада су пуно отпорније на хемијска средства.

Могу се наћи у душецима, али и у одећи и пртљагу. Излазе ноћу како би се храниле људском крвљу. Често узрокују психолошки стрес, проблеме са спавањем, тескобу и депресију. Новине Ле Парисиен објавиле су у петак на насловној страници чланак о паници око стеница, називајући тај проблем "кућним терором".

Француско национално здравствено и санитарно тело, Ансес, објавило је да је између 2017. и 2022. 11 посто француских домова имало проблема са стеницама.

Ове недеље је машиновођа на линији 8 паришког метроа рекао да је видео стенице у свом вагону. Саобраћајне власти рекле су да нема потврђених случајева стеница, али је воз за сваки случај искључен из саобраћаја и биће дезинфикован. Железнички превозници рекли су да се вагони и седишта редовно третирају како би се спречила зараза.

Матилда Панот, челница левичарске парламентарне странке Ла Франце Инсоумисе, рекла је да су стенице "проузроковале пакао за милионе породица у овој земљи" и да влада мора хитно деловати.

Подсетила је и да су јој се смејали када је још 2019. позвала на израду хитног националног плана за борбу против стеница.

- Желимо да влада препозна да је ово јавноздравствени проблем. Морају да престану да говоре људима да се сами позабаве тиме као да се ради о индивидуалном проблему, док фирме наплаћују претерано високе износе за прскање хемијских производа на које су стенице ионако отпорне. То је здравствени проблем, а такође и ментални проблем - људи не могу да спавају, трауматизирани су или морају узимати антидепресиве.

Рекла је да би влада требала координирати деловање међу државним телима, утицати на цене дезинсекције и забранити одређене хемијске производе који не делују.