Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

(УЖИВО) Референдум о НЕЗАВИСНОСТИ Курдистана: Биралишта ЗАТВОРЕНА, први резултати у року од 72 часа

25.09.2017. 06:43 01:08
Пише:
СрбијаДанас/ Агенције
Kurdistan
Курдистан / Извор: Реутерс

Спремни да плате било коју цену ради слободе

01: 10 - Уведен полицијски час због референдума

Управа ирачког града Киркука увела је полицијски час због тензија након референдума о независности локалне курдске заједнице, а који је одбацила централна влада у Багдаду.

00:05 - Антонио Гутереш изразио је забринутост због могућих ефеката дестабилизације које референдум може да донесе

Генерални секретар УН Гутереш је поново позвао званични Баград и регионалне власти Курдистана да изравнају међусобна неслагања путем дијалога и компромиса.

Antonio Gutereš
Антонио Гутереш / Извор: Профимедиа

Он је такође поручио курдским властима да се постарају да УН у Ираку "буде омогућено да неометано наставе са послом".

23:25 - Излазност преко 70 одсто, први резултати у року од 72 часа

Kurdi
Курди / Извор: Реутерс

22:15 - Курди прослављају независност на улицама.

На улицама у ирачком Курдистану који је данас прогласио независност, у току су прославе после успешно одржаног референдума, јављају светски медији. Коначни резултати референдума још увек нису познати али судећи по слављу и извештајима локалних медија позитиван исход референдума се не доводи у питање. 

21:29 - Жулијан Асанж пожелео срећу Курдима на референдуму за "националну независност".

21:05 - Ердоган упозорава на оружану акцију због гласања ирачких Курда

Казао је да је турска војска спремна, наглашавајући да ће транспорт курдске нафте преко турске територије бити смањен

19:00 - Затворена биралишта

17:57 - Одзив на референдуму о независности ирачког Курдистана достигао је 76 одсто до 17:00 часова, један сат пре затварање бирачких места, тврди Рудав ТВ из Ербила, позивајући се на Вишу референдумску комисију.

Бирачка места би требало да се затворе у 18:00 часова, али гласање је и даље у току у неколико градова и курдских провинција у северном Ираку, где су људи, према Рудаву, чекали у редовима.

15:45 - Путин и Ердоган разговарали телефоном поводом курдског референдума. 

Турски и руски председници Реџеп Тајип Ердоган и Владимир Путин телефонски су разговарали поводом референдума ирачких Курда о независности и нагласили важност територијалног интегритета и Ирака и Сирије, саопштили су данас извори из турског председништва.

Како се наводи, двојица лидера су говорили и о мировном процесу о Сирији у казахстанској престоници Астана и сагласили се да ће више о регионалном развоју говорити када се састану у турској престоници Анкари у четвртак, преноси Ројтерс.

15:40 - Ирачки парламент тражи да се на север Ирака упуте трупе. 

Ирачки парламент затражио је данас да се у спорне области на северу земље, које су под контролом Курда од 2003. године, упуте трупе, јавила је агенција АФП, напомињући да је позив упућен на дан одржавања референдума о независности курдског региона.

- Парламент захтева да премијер Хајдер ел Абади распореди снаге у свим зонама аутономне области над којима је преузета контрола од 2003. године -  наводи парламент у одлуци.

Iračka vojska
Ирачка војска / Извор: Профимедиа

АФП наводи да су спорне области у нафтом богатој провинцији Киркуку, као и поједини делове провинција Ниневех, Дијала и Салахедин.

14:33 - Турски премијер Јилдирим: Курдистан можда очекују санкције због референдума

Турска је данас упозорила ирачки Курдистан да би могле да их очекују санкције због необавезујућег референдума о независности који се одржава данас и који Турска оштро осуђује.

Упркос томе што Турска ужива јаке везе са Регионалном владом Курдистана у последњих неколико година, Анкара се плаши да ће референдум распалити националистичке тенденције међу Курдима који живе у Турској.

Премијер Турске Бинали Јилдирим рекао је на телевизији да турска министарства раде на детаљима санкције, као и то да је криза стигла до тачке са које нема повратка, додавши да ће "надолазећи процес најавити нелагодне развоје", преноси АФП.

Јилдирим је раније назвао референдум грешком и авантуром, рекавши да ће Турска пре свега преузети политичке, дипломатске и економске мере у складу са "дешавањима на терену", док је и војна операција, такође, опција.

Широм ирачког Курдистана отворена су бирачка места на којима се данас грађани изјашњавају на референдуму о незвисности тог региона од Ирака.

13:43 - Премијер Ирака наложио заштиту угрожених грађана Курдистана.

Ирачки премијер Хајдер ал-Абади наложио је данас безбедносним службама "да заштите грађане којима се прети или су под присилом" у аутономном курдском региону у којем се одржава референдум о независности, сапштио је његов кабинет.

Irak
Ирак / Извор: Реутерс

Абади је рекао да је данашње гласање о независности ирачких Курда од Багдада противуставно и затражио од курдских власти да га откажу, наводи Ројтерс.

Раније данас, премијер курдског региона на северу Ирака Нечирван Барзани изјавио је да референдум о независности Курдистана који је у току не значи "прекрајање граница" и неће резултирати моменталним оцепљењем.

Барзани је, на конференцији за новинаре у Ербилу - главном граду Курдистана - истакао да, чак и ако резултат данашњег гласања буде позитиван, тај регион ће мирним путем решити своје спорове са Багдадом, пренео је АП. 

Гласање се одржава широм курдског региона у Ираку и на спорним територијама на које полажу право и Багдад и Курди, укључујући град богат нафтом, Киркук.

13:38 - Курдски регионални министар спољних послова Фалах Мустафа описао је гласање на референдуму као "незаборавни тренутак" у свом животу.

13:31 - Турска затвара границу према Ираку, блокираћемо Курдима извоз нафте - изјавио је Ердоган на конференцији на медије у Истанбулу. 

Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган изјавио је данас да ће Анкара затворити границу према северном делу Ирака због референдума о независности ирачких Курда.

Он је ирачким Курдима запретио да ће им блокирати кључан извоз - извоз нафте, пренео је АФП.

Ердоган прети РАТОМ Курдима: Турска војска на ирачкој граници, спремна за НАПАД

Границни прелаз Хабур биће затворен и за улазак и за излазак, рекао је Ердоган и истако да је референдум нелегитиман.

- Након овога, видећмо коме ће продавати нафту. Вентил је код нас, готово је када га затворимо - рекао је Ердоган.

Широм ирачког Курдистана грађани се данас изјашњавају на референдуму о незвисности тог региона од Ирака.

12: 45 - Гласао лидер ирачких Курда Масуд Барзани.

12:40 - Огласио се турску председник Ердоган.

Ердоган осуђује референдум ирачких Курда упозоривши да је турска војска на ирачкој граници и да је спремна да предузем све "неопходне кораке", преноси АП. 

Председник Турске је поновио критике Турске на референдум истакавши да је референдум о независности Курдистана неприхватљив у овом тренутку.

Erdogan
Ердоган / Извор: Реутерс

Он је додао да ће сви политички, економски и безбедносни кораци бити предузети истакавши да је тренутно дозвољено путовање из Турске у Ирак. 

12:05 - Сирија одбацује референдум ирачких Курда.

 Сиријска влада одбацује референдум, који је организовала курдистанска регионална влада у северном Ираку, саопштило је данас сиријско Министарство спољних послова.

- Ми у Сирији само признајемо јединствени Ирак и одбацујемо све процедуре које воде подели Ирака -  изјавио је сиријски шеф дипломатије Валид ал Муалем, јавила је сиријска новинска агенција Сана, а пренео је Ројтерс.

Сирија одбацује овај корак и не признаје га, рекао је Муалем и додао да је о сиријском ставу јуче обавестио ирачког министра спољних послова.

Противе се! Сирија ОДБАЦУЈЕ референдум ирачких Курда

Bašar Al Asad
Башар Ал Асад / Извор: Профимедиа

11:35 - Иран затворио границу према ирачком Курдистану. 

Иран је затворио границу према ирачком Курдистану као одговор на референдум о независности, саопштило је данас ирачко Министарство иностраних послова.

- На захтев ирачке владе, затворили смо нашу копнену и ваздушну границу према ирачком Курдистану -  изјавио је портпарол иранског Министарства иностраних послова Бахрам Гасеми, пренео је АФП.

Гасеми је додао да је референдум "незеконит и нелегитиман".

Iran
Иран / Извор: Реутерс

10.11 - Право гласа има 5.2 милиона грађана ирачког Курдистана укључујући и оне који живе у иностранству. 

Бирачка места биће затворена у 18.00 часова по локалном времену, а званични резултати биће познати у року од 72 сата, пренео је Ројтерс.

Право да изађу на референдум имају сви грађани ирачког Курдистана старији од 18 година, а како процењује изборна комисија бирачко право има 5,2 милиона гарђана, укључујцухи и оне који живе у инсотранству, а који су почели да предају електронске бирачке листиће пре два дана.

10:05 - Анкара се противи референдуму. 

 Анкара ће предузети "све мере" у складу са међународним законом уколико референдум, који данас спроводе ирачки Курди произведе било какве претње по турску националну безбедност, саопштило је данас турско Министарство спољних послова.

У саопштењу турског МИП-а, наведено је да Турска не признаје овај рефрендум и да ће сматрати његов исход неважећим, пренео је Ројтерс.

Турско Министарство спољних послова додаје и да влада ирачких Курда угрожава мир и стабилност Ирака и читавог региона.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

9:55 - Гранични прелаз Хабур према Ираку отворен.

Гранични прелаз Хабур према Ираку је отворен, мада је успостављена јака конторла саобраћаја, јавила је турска новинска агенција Анадолија позивајући се на турског министра царине Булента Туфенкчија.

Ројтерс је претходно пренео извештај турске НТВ телевизије да је Турска блокирала улазак у земљу са севера Ирака на граничном прелазу Хабур, али да је још увек могуће ући у Ирак на том граничном прелазу, јавила је телевизија НТВ.

Одлука је донета након почетка гласања грађана ирачког Курдистана на референдуму о незвисности тог региона од Ирака, пренела је британска новинска агенција.

9:30 - Почео историјски референдум, гласачка места отворена до 17 часова.

Гласачка места требала би остати отворена до 17 сати како би се 5.375.000 уписаних бирача могло изјаснити.

По курдској новинској агенцији Рудав, Масуд Барзани је насмиешен и у традиционалној одећи гласао рано ујутро.

Kurdistan
Курдистан / Извор: Реутерс

Укупно је отворено 12.072 биралишта у аутономној регији Курдистана те у зонама на које право полажу Курди и средишња ирачка влада.

Грађани ирачког Курдистана данас би требало да се изјасне на референдуму о незвисности тог региона од Ирака.

Да ли ће Русија признати независност Ирачког Курдистана?

Блиски исток на прагу новог сукоба: Турска војска се спрема за напад на Курде у Ираку?

Како је изјавио председник Регионалне владе Курдистана Масуд Барзани, ирачки Курди спремни да "плате било коју цену ради слободе", пренеле су агенције.

Masud Barzani
Масуд Барзани / Извор: Профимедиа

Регионална влада је рекла да референдум за циљ има да аутономној територији ирачког Курдистана обезбеди легитиман мандат, како би постали независни од Багдада кроз дијалог са Ираком и околним земљама.

Турска и Иран су забринути да би референдум могао да распали сепаратистичке страсти унутар бројне курдске популације у те две земље. 

Иранска Револуционарна гарда почела је војне вежбе у курдском региону, у близини границе са Ираком, а на сајту иранске гарде није наведено колико дуго ће вежбе трајати, осим што стоји да у вежбама учествују ваздухопловне и ракетне јединице.

Турски парламент је на ванредној седници обновио мандат који војсци дозвољава да интервенише у Ираку и Сирији.

Турски званичници су у више наврата упозорили полу-аутономну регионалну владу Курдистана у Ираку да одустане од референдума за независност.

Турски министар одбране Турске Нуретин Шаникли упоредио је референдум са "циглом", која уколико се извуче може срушити "структуру изграђену од деликатних и крких баланса", упозоривши да би конфликт који би настао због референдума могао бити глобалан.

Премијер Турске Бинали Јиљдирим назвао је референдум грешком и авантуром, рекавши да ће Турска пре свега преузети политичке, дипломатске и економске мере у складу са "дешавањима на терену", док је и војна операција, такође, опција.

Савет безбедности Уједињених нација изразио је у саопстењу забринутост због могућег дестабилизујућег утицаја референдума, Сједињене Америчке Државе су осудиле референдум, док је америчка абасада у Ираку позвале грађане САД да не путују у то подручје због евентуалних немира, који би могли да избију током референдума.

Русија је потврдила константну подршку јединству, суверенитету и територијалном интегритету Ирака.

Референдум ће бити кулминација вековне борбе Курда за саоопредељење, наводе агенције.

После пада Отоманског царства 1916. године, Курди су постали највећа етничка заједница без сопствене државе.

Подручје на којем живи око 30 милиона Курда подељено је међу Ираком, Ираном, Турском и Сиријом.

Курди су доживели страшну судбину у време бившег ирачког председника Садама Хусеина, који је 16. марта 1988. године извео напад отровним гасом на Халабџу, познат и као "крвави петак", током посљедњих дана Иранско-ирачког рата.

У нападу је убијено око 5.000 људи, а повређено око 11.000, углавном цивила.