clear sky
25°C
21.05.2024.
Beograd
eur
117.1131
usd
107.829
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

(UŽIVO) Referendum o NEZAVISNOSTI Kurdistana: Birališta ZATVORENA, prvi rezultati u roku od 72 časa

25.09.2017. 06:43 01:08
Piše:
SrbijaDanas/ Agencije
Kurdistan
Kurdistan / Izvor: Reuters

Spremni da plate bilo koju cenu radi slobode

01: 10 - Uveden policijski čas zbog referenduma

Uprava iračkog grada Kirkuka uvela je policijski čas zbog tenzija nakon referenduma o nezavisnosti lokalne kurdske zajednice, a koji je odbacila centralna vlada u Bagdadu.

00:05 - Antonio Gutereš izrazio je zabrinutost zbog mogućih efekata destabilizacije koje referendum može da donese

Generalni sekretar UN Gutereš je ponovo pozvao zvanični Bagrad i regionalne vlasti Kurdistana da izravnaju međusobna neslaganja putem dijaloga i kompromisa.

Antonio Gutereš
Antonio Gutereš / Izvor: Profimedia

On je takođe poručio kurdskim vlastima da se postaraju da UN u Iraku "bude omogućeno da neometano nastave sa poslom".

23:25 - Izlaznost preko 70 odsto, prvi rezultati u roku od 72 časa

Kurdi
Kurdi / Izvor: Reuters

22:15 - Kurdi proslavljaju nezavisnost na ulicama.

Na ulicama u iračkom Kurdistanu koji je danas proglasio nezavisnost, u toku su proslave posle uspešno održanog referenduma, javljaju svetski mediji. Konačni rezultati referenduma još uvek nisu poznati ali sudeći po slavlju i izveštajima lokalnih medija pozitivan ishod referenduma se ne dovodi u pitanje. 

21:29 - Žulijan Asanž poželeo sreću Kurdima na referendumu za "nacionalnu nezavisnost".

21:05 - Erdogan upozorava na oružanu akciju zbog glasanja iračkih Kurda

Kazao je da je turska vojska spremna, naglašavajući da će transport kurdske nafte preko turske teritorije biti smanjen

19:00 - Zatvorena birališta

17:57 - Odziv na referendumu o nezavisnosti iračkog Kurdistana dostigao je 76 odsto do 17:00 časova, jedan sat pre zatvaranje biračkih mesta, tvrdi Rudav TV iz Erbila, pozivajući se na Višu referendumsku komisiju.

Biračka mesta bi trebalo da se zatvore u 18:00 časova, ali glasanje je i dalje u toku u nekoliko gradova i kurdskih provincija u severnom Iraku, gde su ljudi, prema Rudavu, čekali u redovima.

15:45 - Putin i Erdogan razgovarali telefonom povodom kurdskog referenduma. 

Turski i ruski predsednici Redžep Tajip Erdogan i Vladimir Putin telefonski su razgovarali povodom referenduma iračkih Kurda o nezavisnosti i naglasili važnost teritorijalnog integriteta i Iraka i Sirije, saopštili su danas izvori iz turskog predsedništva.

Kako se navodi, dvojica lidera su govorili i o mirovnom procesu o Siriji u kazahstanskoj prestonici Astana i saglasili se da će više o regionalnom razvoju govoriti kada se sastanu u turskoj prestonici Ankari u četvrtak, prenosi Rojters.

15:40 - Irački parlament traži da se na sever Iraka upute trupe. 

Irački parlament zatražio je danas da se u sporne oblasti na severu zemlje, koje su pod kontrolom Kurda od 2003. godine, upute trupe, javila je agencija AFP, napominjući da je poziv upućen na dan održavanja referenduma o nezavisnosti kurdskog regiona.

- Parlament zahteva da premijer Hajder el Abadi rasporedi snage u svim zonama autonomne oblasti nad kojima je preuzeta kontrola od 2003. godine -  navodi parlament u odluci.

Iračka vojska
Iračka vojska / Izvor: Profimedia

AFP navodi da su sporne oblasti u naftom bogatoj provinciji Kirkuku, kao i pojedini delove provincija Nineveh, Dijala i Salahedin.

14:33 - Turski premijer Jildirim: Kurdistan možda očekuju sankcije zbog referenduma

Turska je danas upozorila irački Kurdistan da bi mogle da ih očekuju sankcije zbog neobavezujućeg referenduma o nezavisnosti koji se održava danas i koji Turska oštro osuđuje.

Uprkos tome što Turska uživa jake veze sa Regionalnom vladom Kurdistana u poslednjih nekoliko godina, Ankara se plaši da će referendum raspaliti nacionalističke tendencije među Kurdima koji žive u Turskoj.

Premijer Turske Binali Jildirim rekao je na televiziji da turska ministarstva rade na detaljima sankcije, kao i to da je kriza stigla do tačke sa koje nema povratka, dodavši da će "nadolazeći proces najaviti nelagodne razvoje", prenosi AFP.

Jildirim je ranije nazvao referendum greškom i avanturom, rekavši da će Turska pre svega preuzeti političke, diplomatske i ekonomske mere u skladu sa "dešavanjima na terenu", dok je i vojna operacija, takođe, opcija.

Širom iračkog Kurdistana otvorena su biračka mesta na kojima se danas građani izjašnjavaju na referendumu o nezvisnosti tog regiona od Iraka.

13:43 - Premijer Iraka naložio zaštitu ugroženih građana Kurdistana.

Irački premijer Hajder al-Abadi naložio je danas bezbednosnim službama "da zaštite građane kojima se preti ili su pod prisilom" u autonomnom kurdskom regionu u kojem se održava referendum o nezavisnosti, sapštio je njegov kabinet.

Irak
Irak / Izvor: Reuters

Abadi je rekao da je današnje glasanje o nezavisnosti iračkih Kurda od Bagdada protivustavno i zatražio od kurdskih vlasti da ga otkažu, navodi Rojters.

Ranije danas, premijer kurdskog regiona na severu Iraka Nečirvan Barzani izjavio je da referendum o nezavisnosti Kurdistana koji je u toku ne znači "prekrajanje granica" i neće rezultirati momentalnim ocepljenjem.

Barzani je, na konferenciji za novinare u Erbilu - glavnom gradu Kurdistana - istakao da, čak i ako rezultat današnjeg glasanja bude pozitivan, taj region će mirnim putem rešiti svoje sporove sa Bagdadom, preneo je AP. 

Glasanje se održava širom kurdskog regiona u Iraku i na spornim teritorijama na koje polažu pravo i Bagdad i Kurdi, uključujući grad bogat naftom, Kirkuk.

13:38 - Kurdski regionalni ministar spoljnih poslova Falah Mustafa opisao je glasanje na referendumu kao "nezaboravni trenutak" u svom životu.

13:31 - Turska zatvara granicu prema Iraku, blokiraćemo Kurdima izvoz nafte - izjavio je Erdogan na konferenciji na medije u Istanbulu. 

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas da će Ankara zatvoriti granicu prema severnom delu Iraka zbog referenduma o nezavisnosti iračkih Kurda.

On je iračkim Kurdima zapretio da će im blokirati ključan izvoz - izvoz nafte, preneo je AFP.

Erdogan preti RATOM Kurdima: Turska vojska na iračkoj granici, spremna za NAPAD

Granicni prelaz Habur biće zatvoren i za ulazak i za izlazak, rekao je Erdogan i istako da je referendum nelegitiman.

- Nakon ovoga, videćmo kome će prodavati naftu. Ventil je kod nas, gotovo je kada ga zatvorimo - rekao je Erdogan.

Širom iračkog Kurdistana građani se danas izjašnjavaju na referendumu o nezvisnosti tog regiona od Iraka.

12: 45 - Glasao lider iračkih Kurda Masud Barzani.

12:40 - Oglasio se tursku predsednik Erdogan.

Erdogan osuđuje referendum iračkih Kurda upozorivši da je turska vojska na iračkoj granici i da je spremna da preduzem sve "neophodne korake", prenosi AP. 

Predsednik Turske je ponovio kritike Turske na referendum istakavši da je referendum o nezavisnosti Kurdistana neprihvatljiv u ovom trenutku.

Erdogan
Erdogan / Izvor: Reuters

On je dodao da će svi politički, ekonomski i bezbednosni koraci biti preduzeti istakavši da je trenutno dozvoljeno putovanje iz Turske u Irak. 

12:05 - Sirija odbacuje referendum iračkih Kurda.

 Sirijska vlada odbacuje referendum, koji je organizovala kurdistanska regionalna vlada u severnom Iraku, saopštilo je danas sirijsko Ministarstvo spoljnih poslova.

- Mi u Siriji samo priznajemo jedinstveni Irak i odbacujemo sve procedure koje vode podeli Iraka -  izjavio je sirijski šef diplomatije Valid al Mualem, javila je sirijska novinska agencija Sana, a preneo je Rojters.

Sirija odbacuje ovaj korak i ne priznaje ga, rekao je Mualem i dodao da je o sirijskom stavu juče obavestio iračkog ministra spoljnih poslova.

Protive se! Sirija ODBACUJE referendum iračkih Kurda

Bašar Al Asad
Bašar Al Asad / Izvor: Profimedia

11:35 - Iran zatvorio granicu prema iračkom Kurdistanu. 

Iran je zatvorio granicu prema iračkom Kurdistanu kao odgovor na referendum o nezavisnosti, saopštilo je danas iračko Ministarstvo inostranih poslova.

- Na zahtev iračke vlade, zatvorili smo našu kopnenu i vazdušnu granicu prema iračkom Kurdistanu -  izjavio je portparol iranskog Ministarstva inostranih poslova Bahram Gasemi, preneo je AFP.

Gasemi je dodao da je referendum "nezekonit i nelegitiman".

Iran
Iran / Izvor: Reuters

10.11 - Pravo glasa ima 5.2 miliona građana iračkog Kurdistana uključujući i one koji žive u inostranstvu. 

Biračka mesta biće zatvorena u 18.00 časova po lokalnom vremenu, a zvanični rezultati biće poznati u roku od 72 sata, preneo je Rojters.

Pravo da izađu na referendum imaju svi građani iračkog Kurdistana stariji od 18 godina, a kako procenjuje izborna komisija biračko pravo ima 5,2 miliona garđana, uključujcuhi i one koji žive u insotranstvu, a koji su počeli da predaju elektronske biračke listiće pre dva dana.

10:05 - Ankara se protivi referendumu. 

 Ankara će preduzeti "sve mere" u skladu sa međunarodnim zakonom ukoliko referendum, koji danas sprovode irački Kurdi proizvede bilo kakve pretnje po tursku nacionalnu bezbednost, saopštilo je danas tursko Ministarstvo spoljnih poslova.

U saopštenju turskog MIP-a, navedeno je da Turska ne priznaje ovaj refrendum i da će smatrati njegov ishod nevažećim, preneo je Rojters.

Tursko Ministarstvo spoljnih poslova dodaje i da vlada iračkih Kurda ugrožava mir i stabilnost Iraka i čitavog regiona.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

9:55 - Granični prelaz Habur prema Iraku otvoren.

Granični prelaz Habur prema Iraku je otvoren, mada je uspostavljena jaka kontorla saobraćaja, javila je turska novinska agencija Anadolija pozivajući se na turskog ministra carine Bulenta Tufenkčija.

Rojters je prethodno preneo izveštaj turske NTV televizije da je Turska blokirala ulazak u zemlju sa severa Iraka na graničnom prelazu Habur, ali da je još uvek moguće ući u Irak na tom graničnom prelazu, javila je televizija NTV.

Odluka je doneta nakon početka glasanja građana iračkog Kurdistana na referendumu o nezvisnosti tog regiona od Iraka, prenela je britanska novinska agencija.

9:30 - Počeo istorijski referendum, glasačka mesta otvorena do 17 časova.

Glasačka mesta trebala bi ostati otvorena do 17 sati kako bi se 5.375.000 upisanih birača moglo izjasniti.

Po kurdskoj novinskoj agenciji Rudav, Masud Barzani je nasmiešen i u tradicionalnoj odeći glasao rano ujutro.

Kurdistan
Kurdistan / Izvor: Reuters

Ukupno je otvoreno 12.072 birališta u autonomnoj regiji Kurdistana te u zonama na koje pravo polažu Kurdi i središnja iračka vlada.

Građani iračkog Kurdistana danas bi trebalo da se izjasne na referendumu o nezvisnosti tog regiona od Iraka.

Da li će Rusija priznati nezavisnost Iračkog Kurdistana?

Bliski istok na pragu novog sukoba: Turska vojska se sprema za napad na Kurde u Iraku?

Kako je izjavio predsednik Regionalne vlade Kurdistana Masud Barzani, irački Kurdi spremni da "plate bilo koju cenu radi slobode", prenele su agencije.

Masud Barzani
Masud Barzani / Izvor: Profimedia

Regionalna vlada je rekla da referendum za cilj ima da autonomnoj teritoriji iračkog Kurdistana obezbedi legitiman mandat, kako bi postali nezavisni od Bagdada kroz dijalog sa Irakom i okolnim zemljama.

Turska i Iran su zabrinuti da bi referendum mogao da raspali separatističke strasti unutar brojne kurdske populacije u te dve zemlje. 

Iranska Revolucionarna garda počela je vojne vežbe u kurdskom regionu, u blizini granice sa Irakom, a na sajtu iranske garde nije navedeno koliko dugo će vežbe trajati, osim što stoji da u vežbama učestvuju vazduhoplovne i raketne jedinice.

Turski parlament je na vanrednoj sednici obnovio mandat koji vojsci dozvoljava da interveniše u Iraku i Siriji.

Turski zvaničnici su u više navrata upozorili polu-autonomnu regionalnu vladu Kurdistana u Iraku da odustane od referenduma za nezavisnost.

Turski ministar odbrane Turske Nuretin Šanikli uporedio je referendum sa "ciglom", koja ukoliko se izvuče može srušiti "strukturu izgrađenu od delikatnih i krkih balansa", upozorivši da bi konflikt koji bi nastao zbog referenduma mogao biti globalan.

Premijer Turske Binali Jiljdirim nazvao je referendum greškom i avanturom, rekavši da će Turska pre svega preuzeti političke, diplomatske i ekonomske mere u skladu sa "dešavanjima na terenu", dok je i vojna operacija, takođe, opcija.

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija izrazio je u saopstenju zabrinutost zbog mogućeg destabilizujućeg uticaja referenduma, Sjedinjene Američke Države su osudile referendum, dok je američka abasada u Iraku pozvale građane SAD da ne putuju u to područje zbog eventualnih nemira, koji bi mogli da izbiju tokom referenduma.

Rusija je potvrdila konstantnu podršku jedinstvu, suverenitetu i teritorijalnom integritetu Iraka.

Referendum će biti kulminacija vekovne borbe Kurda za saoopredeljenje, navode agencije.

Posle pada Otomanskog carstva 1916. godine, Kurdi su postali najveća etnička zajednica bez sopstvene države.

Područje na kojem živi oko 30 miliona Kurda podeljeno je među Irakom, Iranom, Turskom i Sirijom.

Kurdi su doživeli strašnu sudbinu u vreme bivšeg iračkog predsednika Sadama Huseina, koji je 16. marta 1988. godine izveo napad otrovnim gasom na Halabdžu, poznat i kao "krvavi petak", tokom posljednjih dana Iransko-iračkog rata.

U napadu je ubijeno oko 5.000 ljudi, a povređeno oko 11.000, uglavnom civila.