Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

НАШ СТРУЧЊАК ОТКРИВА ШТА ЋЕ СЕ ДЕШАВАТИ У ИЗРАЕЛУ: Могућ сукоб до потпуног истребљења, ако се ОВО догоди почиње Трећи светски рат!

11.10.2023. 11:43
Aleksandar Životić
Александар Животић / Извор: Фото: YT/RTS Београдска хроника Јутарњи program/The Wall Стреет Journal/Shutterstock

Детаљна анализа ситуације на Блиском истоку.

Сукоби између израелских одбрамбених снага и Хамаса ушли су у пети дан. Број погинулих Израелаца од почетка напада палестинске милитантне групе Хамас расте из сата у сат, скоро 3.000 људи је повређено, а судбина око 150 људи, који су отети и одведени у појас Газе, још није позната.

БЛИСКИ ИСТОК У ПЛАМЕНУ! Нова тешкра размена ватре између Израела и Либана

БЛИСКИ ИСТОК У ПЛАМЕНУ! Нова тешкра размена ватре између Израела и Либана

ИЗРАЕЛ У БОМБАРДОВАЊУ ПОЈАСА ГАЗЕ КОРИСТИ БЕЛИ ФОСФОР?! Једна од најопаснијих хемикалија у историји ратовања је СА РАЗЛОГОМ ЗАБРАЊЕНА (ВИДЕО)

ИЗРАЕЛ У БОМБАРДОВАЊУ ПОЈАСА ГАЗЕ КОРИСТИ БЕЛИ ФОСФОР?! Једна од најопаснијих хемикалија у историји ратовања је СА РАЗЛОГОМ ЗАБРАЊЕНА (ВИДЕО)

ПОТПУНИ МРАК У ГАЗИ: Стигла драматична најава палестинске владе!

ПОТПУНИ МРАК У ГАЗИ: Стигла драматична најава палестинске владе!

Професор Филозофског факултета Александар Животић каже за Србија Данас да се преговори тешко могу очекивати у догледно време.

Говорећи о тренутној кризи на Блиском истоку, рату Израела и Хамаса, исходу рата, улоге Русије у свему, професор открива да ли је могуће да обе стране седну за преговарачки сто, или ће се овај рат претворити у рат до истребљења.

rat u Izraelu
рат у Израелу / Извор: Фото: Танјуг/АП/Хатем Moussa

- С обзиром на ниво ескалације постојећег сукоба, начин дејствовања Хамаса и одлучност израелског државног и војног вођства да у потпуности уништи војни потенцијал Хамаса, тешко се могу очекивати преговори у догледно време - каже професор и додаје:

- Иако је палестинска страна у условима жестоког израелског војног удара понудила преговоре, израелске рекције говоре да преговора неће бити пре потпуног уништења Хамаса.

Професор Животић сматра да актуелни сукоб на Блиском истоку има изузетан потенцијал регионалног и глобалног ширења.

- Почетак рата у Украјини је отворио процес прекомпоновања геополитичке слике планете. У том процесу преобликовања глобалне безбедносне архитектуре је сасвим очекивано активирање нитза неуралгичних тачака широм планете. У том смислу, постојећи конфликт са свим својим традиционалним геополитичким, војним и религијским напетостима носи са собом опасност шире ескалације - казао је професор Животић за наш портал.

Aleksandar Životić
Александар Животић / Извор: Фото: Youtube Printscreen/RTS Београдска хроника Јутарњи програм

На питање да ли ће сукоб ујединити арапске државе око једног истог циља, Животић сматра да до тога неће доћи, бар не у овој фази сукоба.

- Постојећи сукоб ће свакако изазвати снажне реакције у исламском и арапском свету. Међутим, њихове међусобне супротности, као и особености односа са Израелом, западним светом, а посебно САД неће довести до унисоне реакције, бар не у овој фази сукоба - каже професор Животић.

О инсинуацијама Сједињених Америчких Држава да је Иран умешан у сукобе Хамаса са Израелом и позивањем појединих републиканаца, попут Ники Хејли или Линдзи Грејема на сукоб са Ираном и директном претњом да се разнесу иранска нафтна поља, што би потенцијално сукоб претворило у III светски рат, Животић сматра да је такав сценарио сасвим могућ.

- Америчка традиционална заинтересованост за Блиски исток, као и сукоб с Ираном, говоре у прилог тези да би САД могле у критичном тренутку да се директно ангажују у постојећем сукобу. Увек треба имати на уму да САД нису само савезник Израела, већ и гарант његовог опстанка. Глобални геополитички трендови говоре да би САД могле ући у сукоб с Ираном што би имало несагледиве последице планетарног значаја - рекао нам је професор.

На наше питање о позицији Москве у решавању сукоба, професор Животић каже да Русија сада има своје проблеме, али и да јој иде у прилог ситуација на Блиском истоку само из једног разлога.

- Русија је заокупљена својим проблемима - ратом у Украјини и борбом са западним економским санкцијама. Њој свакако одговара отварање новог кризног жаришта које би преусмерило пажњу западног света и САД с Украјине на Блиски исток и тиме олакшало руску позицију. Међутим, даље ширење конфликта Русији не одговара јер би потенцијално ширење сукоба захтевало даље руско војно и економско напрезање, а могуће и отварање новог поља њеног не само економског већ и војног ангажовања - казао је професор Животић за наш портал.

Професор наводи да ће сукоб сигурно довести до великих потреса и промена у самој Палестини, али и њеног статуса.

Palestina
Палестина / Извор: Фото: Tanjug/AP/Arlyn McAdorey

- После овог рата ништа више неће бити исто, ни у политичком, ни у етничком смислу. Сад је и опстанак Палестине као такве доведен у питање. Хамас је својом акцијом ставио на коцку не само судбину Палестине, већ и опстанак палестинског народа - наоводи он.

О томе да ли се свет поново суочава са порастом антисемитизма, професор нам је казао да се јачање антисемитизма и те како осећа. 

- И на таласу постојећег сукоба, појавиће се талас антисемитизма и антизраелског расположења не само у исламском свету већ и широм планете. Поједине акције демонстраната у Европи говоре у прилог тога. Такође, нису искључене ни неке радикалније акције према израелским дипломатским и пословним представницима и представништвима, спортистима, научницима... - казао нам је професор.

Међународно право у садашњем свету све мање бива поштовано. Порфесора Животића смо питали и да ли смо сведоци обесмишљавања и гажења међународног права од стране Израела.

rat u Izraelu
рат у Израелу / Извор: Фото: Танјуг/АП/Јон Shapley

- Међународно јавно право је систематски угрожавано током читавог Хладног рата, нагрижени у posthladnoratovskom периоду, посебно у време распада Југославије и суштински колабирали током последњих година. У Израелу је држава светиња. Кад је држава угрожена, за Израелце више правила не важе. Последње изјаве израелског министра одбране говоре у прилог томе да Израелци неће презати од најрадикалнијих потеза... Неспутаних правним нормама - закључује Животић за наш портал