Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

"ЖИВОТ СЕ ВРАТИО НА УЛИЦЕ ГРАДОВА, У КАФИЋЕ И ПОЗОРИШТА" Исповест нашег човека који живи у "вакцинисаном" Израелу (ВИДЕО)

22.03.2021. 09:49
Пише:
Србија Данас/Независне
Izrael
Израел / Извор: Реутерс

Сведочење нашег човека који 30 година живи у Израелу како изгледа ова земља након вакцинације готово целог пунолетног становништва

Велики број младих који плешу по баштама локала, насмејани људи који весело разговарају и воде нормалан живот, слика је из Израела која је обишла свет последњих дана и доказ да је повратак у "нормалан живот" могућ.

УСПЕО ДА ПАДНЕ 192 ПУТА НА ВОЗАЧКОМ ИСПИТУ: Важно је учествовати, а изгледа и не одустати

УСПЕО ДА ПАДНЕ 192 ПУТА НА ВОЗАЧКОМ ИСПИТУ: Важно је учествовати, а изгледа и не одустати

КОНАЧНО СТИГЛИ РЕЗУЛТАТИ АМЕРИЧКОГ ИСТРАЖИВАЊА АСТРАЗЕНЕКЕ: Познато колико је вакцина ефикасна и безбедна!

КОНАЧНО СТИГЛИ РЕЗУЛТАТИ АМЕРИЧКОГ ИСТРАЖИВАЊА АСТРАЗЕНЕКЕ: Познато колико је вакцина ефикасна и безбедна!

ДРУГА КИНЕСКА ВАКЦИНА ОДОБРЕНА У МАЂАРСКОЈ: Да ли је на помолу "револуција" у ЕУ?

ДРУГА КИНЕСКА ВАКЦИНА ОДОБРЕНА У МАЂАРСКОЈ: Да ли је на помолу "револуција" у ЕУ?

Ово потврђује и Горан Мекић, који већ 30 година живи на југозападу Израела, у пределу Негев, те, како каже, са опрезом може да констатује да се ближе колективном имунитету становништва.

- Након 5,2 милиона вакцинисаних, од којих је 4,4 милиона добило две дозе, што је 47 одсто укупне популације и након бројке од око 850.000 оних који су прележали вирус корона, са правом се може рећи да је Израел на добром путу да победи корону - истакао је Мекић.

Попуштање мера се одвија готово на свакодневној бази, проценат позитивних и коефицијент репродукције вируса је у паду, а ковид одељења се затварају један за другим.

- Да, живот се вратио на улице градова. Отворени су ресторани, кафићи, хотели, теретане. Публика је почела да се враћа у позоришне, спортске и концертне дворане. Грађани се радују што ће предстојећи највећи јеврејски празник провести у кругу породице, родбине и пријатеља, за разлику од прошле године, када смо били затворени - испричао је Мекић .

 

Izrael vakcinacija
Израел вакцинација / Извор: Профимедиа

Вакцинисани добили сертификат, могу да уђу с њим свуда

Како истиче, засад су све те олакшице и даље према одредбама министарства здравља о капацитету људи у објектима, затвореним просторијама као и обавезном одржавању хигијене и ношењу маски у затвореном простору.

Вакцинисани и они који су прележали вирус корона поседују ковид сертификате на посебној мобилној апликацији која им омогућава да посећују теретане, утакмице, концерте, хотеле и да не морају да буду у карантину у случају блиског контакта са зараженом особом.

- Најосетљивије питање је аеродром, начин и број улазака и излазака из земље. Ношени искуством разних мутација вируса које су ушле у Израел, с правом постоји зебња да то може да се понови. Улазак и излазак је тренутно дозвољен само израелским грађанима. Они који се враћају морају да буду у десетодневном карантину, док ће особе са ковид сертификатима моћи без проблема да путују у земље у складу с режимом и одлукама тих земаља уколико с њима не постоје билатерални споразуми - објаснио је Мекић тренутну ситуацију.

Истиче и да сваку одлуку владе врховни суд у Израелу може да обори уколико одлучи да постоји и део дискриминације било ког дела у друштву те да је поверење грађана у независно судство од пресудног значаја за усешност целог овог процеса.

Израел је имао једну од најгорих пандемијских слика, затворио је своје границе те наручио велике дозе "Фајзер" вакцина, којима је одмах кренуо у имунизацију становника. Неколико месеци после, ситуација се враћа у нормалу и у оно што је још остатку света само сан.

- Морам напоменути да је Израел дуже од свих земаља био у локдауну. Али то није био разлог за ослобађање од короне, већ је само утицало на то да данас немамо много више смртних случајева него што их тренутно имамо. Око 6.000 људи је преминуло у последњих годину дана као посљдица вируса корона. Главни разлог ослобађања видим у масовној вакцинацији која је последица поверења становништва у институције и здравствени систем, који је један од најбољих на свету и невезано за то која је политичка партија на власти - објаснио је Мекић.

 

Брзи тестови на улазима барова и ресторана, невакцинисани са негативним тестом могу слободно да се крећу

У овој земљи се отварају ноћни клубови и барови. Брзи тестови ће бити на улазима барова, хотела, ресторана, теретана и базена, тако да ће и невакцинисани с негативним тестом моћи да улазе у њих слободно и без икаквог проблема.

Како Мекић истиче, математика је јасна, око 85 одсто становништва старијег од 50 година је вакцинисано, када се на то дода и да је 90 одсто војника такође вакцинисано, имате ефикасну формулу.

- И даље је релативно велики проценат невакцинисаних код бедуинског становништва, Арапа и у неким ортодоксним јеврејским заједницама. Што се тиче самих брзих тестова, постоји проблем ко ће све то финансирати. Приватницима се не исплати да на свој рачун раде те тестове, тако да ће највероватније држава све то да субвенционира. Ти ће тестови бити рађени у неким центрима као што су апотеке и важиће за одређени период - испричао је Мекић.

Међутим, то није коначно решење коме се тежи у Израелу. Коначни циљ је да све буде као што је било пре годину дана.

На крају Мекић је, припремајући се за концерт једне од најбољих пјевачица и композитора у Израелу Керен Пелес, додао и да је чињеница да је Израел и пре ове пандемије био у свакодневној ванредној ситуацији те је то помогло да људи остану присебни и дочекају овај тренутак када се живот враћа ономе што смо познавали прије пандемије.