Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

"ЈА ЛАЖЕМ, ТИ ЛАЖЕШ, ЕМАНУЕЛ ЛАЖЕ..." Велика анализа ФТ: Зашто ће Запад поново повлађивати Путину

30.10.2023. 19:44
Пише:
Србија Данас
Vladimir Putin
Владимир Путин / Извор: Фото: Србија Danas/Shutterstock

Књига "Слепи" објашњава зашто је Запад погрешно протумачио Путина.

Сајмон Купер, колумниста пословног листа Фајненшел тајмс, објавио је чланак у којем објашњава зашто верује да ће Запад поново повлађивати Путину у тренутном рату са Украјином, упоређујући ситуацију са Југославијом.

АМЕРИКАНЦИ О ПРОПУСТУ ИЗРАЕЛСКИХ СЛУЖБИ: Нетањаху одбио сусрет са генералом који је хтео да га упозори на напад ХамасаRat u Izraelu

АМЕРИКАНЦИ О ПРОПУСТУ ИЗРАЕЛСКИХ СЛУЖБИ: Нетањаху одбио сусрет са генералом који је хтео да га упозори на напад Хамаса

ШОЈГУ ОПТУЖИО ЗАПАД, НАТО ПРИКРИВА ГОМИЛАЊЕ СНАГА: Рат ће се из Украјине проширити на ОВАЈ део света?!Sergej Å ojgu

ШОЈГУ ОПТУЖИО ЗАПАД, НАТО ПРИКРИВА ГОМИЛАЊЕ СНАГА: Рат ће се из Украјине проширити на ОВАЈ део света?!

"ДУЖИНА ХАМАСОВИХ ТУНЕЛА ОМОГУЋАВА ПРОЛАЗ АУТОМОБИЛА" Иран обећао да ће учинити ЈЕДНУ ствар кад проради интернет (ВИДЕО) Hamasovi tuneli

"ДУЖИНА ХАМАСОВИХ ТУНЕЛА ОМОГУЋАВА ПРОЛАЗ АУТОМОБИЛА" Иран обећао да ће учинити ЈЕДНУ ствар кад проради интернет (ВИДЕО)

Како преноси Фајненшел тајмс, Емануел Макрон већ годинама разговара са Владимиром Путином о партнерству. У лето 2019. позвао га је на Азурну обалу да разговара о изградњи "нове архитектуре безбедности и поверења између Русије и ЕУ". Путин је наводно био збуњен, с обзиром да се Макрон није потрудио да претходно провери да ли то желе и друге европске земље.

- Мислите ли да ћете успети да их убедите - упитао је Макрона.

Због тих разговора на Азурној обали и након што је Русија прошле године извршила инвазију на Украјину, редитељ документарног филма "Председник, Европа и рат", Ги Лагаш, упитао је Макрона да ли заиста верује да ће разговор са Путином довести до нечега друго, на шта је он одговорио потврдно.

Након што му је директор указао да се то по свему судећи није догодило, Макрон је пристао. Француска новинарка, Силви Кауфман, је, анализирајући ту сцену у својој недавно објављеној књизи под насловом "Слепи", закључила да се чини да је у том тренутку Макрон коначно схватио ко је Владимир Путин.

Књига "Слепи" објашњава зашто је Запад погрешно протумачио Путина. Кауфман је путовала широм Европе, испитујући бивше лидере и дипломате, ископавајући давно заборављене састанке и документе на међународним самитима.

Колумниста Купер објашњава да је из његове књиге стекао утисак да су западни лидери често били слепи за Путина и да су источне Европљане третирали као другоразредне нације које не треба консултовати. Он наставља да су умиривањем Русије од 2008. до 2022. заправо следили сопствене интересе, што ће се, како верује, поновити.

- Свака западна земља имала је свој разлог да погрешно протумачи Путина. Французи су задржали фантазију да су суперсила, а не само да прате САД. Немци су, прича Кауфман, осећали да дугују Русији (мада не Украјини, Белорусији, итд.) за сваког погинулог Совјета у Другом светском рату. А немачка индустрија је жудела за јефтином руском енергијом. Немачки лидери су замишљали да Путин тежи економској рационалности, баш као и они - каже Купер.

Каже да није превише марио за САД, иако их је повредила Путинова инвазија на Грузију 2008. године. Бивша државна секретарка, Кондолиза Рајс, је током овогодишње панел дебате подсетила на дискусију у Белој кући на којој је закључено да америчке војне снаге неће ући у рат против Руса, за шта Купер наводи да је заправо одувек било познато.

Putin
Путин / Извор: Профимедиа

Он је мислио на књигу Силвије Кауфман, која открива да је Обамина администрација 2014. наредила Украјини да не пружа отпор, након чега је велики део украјинске војске на Криму побегао у Русију, а сам министар одбране је такође побегао на Крим.

Књига описује да је тада његов наследник рекао украјинском председнику да немају војску. Купер је за Фајненшел тајмс рекао да оно што се променило између 2014. и 2022. није Путин или Запад, већ Украјина која гради озбиљну војску.

- Тек пошто је пружила отпор Путину, коначно су то учиниле и изненађене западне земље. Али како год се ово одиграло, западне армије неће победити Русију, која има једну војну предност над Западом, а можда чак и над Кином: третира своје грађане као топовско месо. За две деценије САД су изгубиле око 7.000 војника у Ираку и Авганистану и одустале од рата. Руска војска је у првих 18 месеци рата изгубила можда 120 хиљада и није се потрудила да многе од њих сахрани - тврди Купер.

Он сматра да млади Немци, Американци, Британци и Французи неће гинути у леденим рововима да спасу источну Европу, наводећи да је од те премисе пошла Ангела Меркел, канцеларка која је управљала зависношћу Немачке од руског гаса.

Кауфман је у књизи објавио део једног њиховог разговора у којем Путин каже Меркеловој да ће јој рећи истину, на шта она одговара: "Али, Владимире, надам се да увек говориш истину." Наводно јој је узвратио да сви лажу.

- Ја лажем, ти лажеш, Емануел лаже, чак ће и господин Зеленски лагати, то је нормално - наводи се у књизи.

Vladimir Putin, Angela Merkel
Владимир Путин, Ангела Меркел / Извор: Профимедиа

У колумни за Фајненшел тајмс, Купер претпоставља да западни лидери сада знају да Путин лаже, па ће када дође време покушати да натерају Зеленског да положи оружје. Истиче да то не назива миром, већ сличном разменом као између француског председника Николе Саркозија и грузијског лидера Михаила Сакашвилија током 2008. године.

- Пошто Запад неће срушити Путина, мораће да живе са империјалистичком Русијом. Од 1945. до 1990. научили су да то могу, иако знају да источна Европа не може - наводи он.

Он је подсетио на разговор између британског војника Фицроја Меклина и Винстона Черчила, у којем је Меклин био забринут да ће послератна Југославија постати комунистичка. Он пише да га је Черчил питао да ли намерава да живи у Југославији после рата, на шта је војник одговорио да нема планова, а Черчил је рекао: "Немам ни ја."

- Замените Украјину Југославијом и остају трагови тог западног става. Они више нису слепи, само су себични - закључује колумна Фајненшел тајмса.