Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ОН ЈЕ ЈЕДАН ОД НАЈБОГАТИЈИХ ВЛАДАРА: Његови хареми су увек пуни, а ево зашто за њега Куран не важи (ВИДЕО)

02.12.2019. 11:01
Пише:
Србија Danas/Express.hr
Hasanan Bolkijah
Хасанан Болкијах / Извор: Профимедиа

За њега Куран не важи.

С личним богатством од око 28 милијарди долара, султан од Брунеја је други најбогатији монарх на свету након тајландског владара. Огромно богатство султана Хасанана Болкијаха, које се повећава за око 150 долара сваке секунде, не може угрозити производњу нафте, чак ни разне бојкоте из целог света, јер султан влада прилично деспотски, због чега многе компаније и предузетници из света више не желе да раде с њим.

Бразилски председник оптужио Леонарда Дикаприја за пожаре, а сада му је глумац ОДГОВОРИО (ФОТО)

Бразилски председник оптужио Леонарда Дикаприја за пожаре, а сада му је глумац ОДГОВОРИО (ФОТО)

ГРЦИМА ПРЕКИПЕЛО: ХИТНО напустили церемонију, оптужују ЕРДОГАНА за провокације

ГРЦИМА ПРЕКИПЕЛО: ХИТНО напустили церемонију, оптужују ЕРДОГАНА за провокације

ЈЕДИНО СУ ОНИ ПРЕЖИВЕЛИ: У свету је живело девет врста људи, а сада је остала САМО ЈЕДНА (ВИДЕО)

ЈЕДИНО СУ ОНИ ПРЕЖИВЕЛИ: У свету је живело девет врста људи, а сада је остала САМО ЈЕДНА (ВИДЕО)

Брунеј има 415.000 становника, а влада обезбеђује бесплатно образовање, здравствену заштиту, пензије и зајмове ниске камате за куповину кућа и аутомобила. Нафта је извор целокупног богатства, а када је Шел почео да вади нафту 1970-их, звао се "држава шкољке".

Магазин Форбс сврстао је као пету најбогатију земљу. Ипак, то не да је досадна досаду. Алкохол је забрањен и уопште нема ноћног живота или културних догађаја. Док се султан Хасанал Болкијах и његова браћа Џефри и Мухамед покоравају исламском закону, све остало што раде је против Курана и закона које је управо наметнуо. - То је радикални двоструки стандард. Знам да су и више пута у браку и разведени, што је заиста лицемерно - каже Џилиан Лорин која је биографију написала као бивша чланица харема у власништву султановог брата Џефрија. Прави неуредни живот у Султанату испливао је 2001. године, када је Јефри био присиљен да прода личну имовину на аукцији након што је користио Трезор као складиште. Потрошио је у просеку 747.000 долара дневно током 10 година. Потрошио је 17 милијарди долара на поклоне пријатељима.

Трећи брат Мухамед је, како се извештава, згрожен животом своје браће. Али када му је султан дао задатак да обнови економију коју су он и Џефри уништили, ставио је у џеп више од две милијарде долара и одмах је отпуштен. Једном се Џефри крио од свог брата у хотелима са пет звездица широм света, а султан је, како се извештава, био у кућном притвору задржавајући Џефријевог сина Хакима, који је у то време имао 25 година. Члан султановог особља рекао је да је све врло смешно: - Хаким може да напусти Брунеј кад год пожели. Осећа се заробљен јер нема појма како да резервише карту комерцијалним летом.Он описује краљевску породицу као веома сморену. Још 1997. године сазнали су за живот султановог двора и оргија.

Тада је говорила Мис САД-а Шенон Маркетиц, која је касније тужила султана и његовог брата Џефрија. Тврдила је да је агенција за таленте склопила уговор са 3.000 долара у Брунеју на дан због "личних наступа и промотивног рада". Уместо тога, рекла је Маркетиц, држали су је као сексуалну робију. Морала је да плеше сваке вечери у приватном ноћном клубу Султана од 22.00 до 15.00, где су је третирали као проститутку. За магазин Пипл рекла је да је била дрогирана и злостављана, а кад се коначно вратила у САД, тужила их је за 10 милиона долара због "душевне муке ноћних мора, несанице и других траума". Браћа су тражила дипломатски имунитет и оптужбу назвала "гором од убиства". Случај је одбачен, пише Њујорк Пост.

Лорин, коју су регрутовали када је имала само 18 година, не верује њеним тврдњама: - Њен опис онога што се догађа на забавама не звучи тачно. Али зато је Лорин испричала друге страхоте. Након слетања у Брунеј, свим девојкама су одузете пасоши и речено да не би требало да показују ђон ципела јер је то била велика увреда у муслиманским земљама. Упозорили су је да пази шта говори и шта ради, свугде су је контролисали.. Требало је да пази на своју тежину, а када је добила на тежини, стигао је лекар са таблетама за мршављење и таблетама за спавање - шта год је требало. Кад год би прошла краљевску породицу, морала би се клањати и никад није била прва која је започела разговор. Увек је морала да држи главу испод Џефријеве, а он је замолио девојке да га зову Робин. Волео је америчке аутомобиле, одећу и поп културу. "Како се декаденција повећавала, тако се повећао и број америчких девојака. Отворио би магазин и рекао да жели ову и ону жену. Он би то наредио." Лорин каже да су многе девојке имале проблема са послушношћу која се од њих тражи. Они који се не би прилагодили морали би да оду након неколико недеља. А било је толико Филипинки и Тајланђанки које су имали једва 15 година.

Девојке су биле смештене у Џефријевој палати и морале су да плешу ноћу за принца и његово окружење, надајући се да ће једног дана одлучити да проведу једну ноћ са њим. Понекад би узео више њих. Лорин је чекала данима, а онда је једног дана Мерцедес одвезао је у пословну зграду где су је одвели у стан и закључали унутра. "Прошао је сат или два. Унутра није било новина ни телевизије, па сам ходала горе-доле. Чак је и тоалет био закључан. Дрхтала сам од хладноће, глади и нервозе. Накончетири сата, принц се појавио. Водили су љубав и принц није имао кондом. Када је завршио, рекао јој је, "било је лепо, али сада морам да идем на састанак." Лорин каже да принц никад није користио заштиту и никад је није питао да ли узима контрацепцију, а никад је нису испитивали на било какву сексуално преносиву болест.

Лорин је имала привилеговани положај са Џефријем, занимало га је само да ли је раније спавала са султаном. Наградио би је шопингом и пуно новца. У Америку се враћала из Брунеја неколико пута, све док није затруднила са Робином. "Он је званично отишао у Лондон, а ја нисам ни стигла да поздравим", рекла је. Упркос строгим шеријатским законима, сам султан живи изузетно раскошно. Ова 72-годишњак била је на престолу више од пола века - чак 52 године, и спријатељио се са многим светским монарсима, укључујући краљицу Елизабету II и њеног супруга принца Филипа. Познат је по томе што поседује око 7.000 скупих аутомобила. Такође поседује неколико летелица чија је унутрашњост обложена златом. Султан је веома опрезан у вези с трошењем новца, па је спреман потрошити 35.000 долара да путује приватним млазњаком до свог омиљеног стилисте како би средио косу и браду. И то ради једном недељно. Једном када је заборавио своје ципеле за поло, послала им је хеликоптер.

Султан воли венчања, па их је организовао и финансирао чак три. Свако је, наравно, коштало је десетине милиона долара. Кад се 1965. оженио рођаком Рају Истери Пенгирана Анаком Хаџе Салеху, родила му је шесторо деце, од којих је прво принц Ал-Мухтадаа. Стога у Брунеју постоје законски полигамни бракови, па се султан по други пут оженио Хаџом Мариам, која је радила као стјуардеса у авиокомпанији и удала се за њега 1982. године. Прошло је годину дана пре него што је његова прва супруга, краљица Салех, родила шесто дете. Развео се са Хаџом 2003. године и до тада је с њом имао четворо деце. Али убрзо се оженио ТВ водитељком Азриназом Мазхар, која му је родила још двоје деце пре него што су се развели 2010. године. Иако је отац дванаесторо деце, он веома пази на њихове бракове. Свако раскошно венчање своје петоро деце трајало је више од недељу дана и свако је коштало најмање 10 милиона долара. Када се његов најстарији син, престолонаследник, оженио тинејџерком Сарах Салех, која је у то време имала само 17 година, младенка је носила драгуље као и чипкасти вео преко главе од чистог злата.

За венчање своје најстарије ћерке, принцезе Рашхиде, султан Хасанал Болкиах послао је авион Витни Хјустон, који је пристао да пева само за госте, за 10,1 милион долара. Али све је то безначајно у поређењу са прославом његовог 50. рођендана 1996. године. Прослава је трајала две недеље и коштала је готово 40 милиона долара. Током прославе одигран је и поло меч, а затим је организована свечана вечера са 3000 гостију на којој је служен белуга кавијар, па је пиће најскупљих шампањца било изузетно дозвољено. Мајкл Џексон је током прославе певао три пута - прво за 6000 поданика, и још два за султанове приватне госте. За три наступа певач је добио 25,8 милиона долара. На крају прославе, сваки гост отишао је кући са прилично великим златником. Наравно, султан живи у Инстан Палати Нурул Иман и највећа је краљевска резиденција на свету. Грађена је две године и коштала је нешто мање од две милијарде долара. Садржи 1788 соба и 257 купаоница. Окружена је златним и дијамантским украсима, има пет базена, банкетну салу за више од 5.000 гостију и џамију са око 1.500 верника. Чак 200 понија ужива у високом луксузу - у штали са клима уређајем.

Султаново лондонско гнездо налази се у најелитнијем дијелу града - то је кућа Сент Џон ин Риџентс Парку. Купио је ову резиденцију за 73,9 милиона долара 1994. године и сада се процењује на око 203 милиона долара, што је чини најскупљом приватном кућом у Великој Британији. Такође је покупио некретнине на најелитнијим локацијама на аустралијској обали, затим у Лас Вегасу и Лос Ангелесу и штеди новац када је реч о члановима његове породице. Његов брат, плејбој и принц Џефри добио је раскошни мегакомплекс у Лас Вегасу од 83 милиона долара од Султана 1997. године. Наравно, на одличној локацији и има 92 собе, 29 спаваћих соба.

Ево ко је украјински посланик коме су УБИЛИ ДЕТЕ, а ово су могући разлози зашто је покушан атентат (ФОТО/ВИДЕО)

Ево ко је украјински посланик коме су УБИЛИ ДЕТЕ, а ово су могући разлози зашто је покушан атентат (ФОТО/ВИДЕО)

ТАЛАЧКА КРИЗА У САД: Убијено двоје деце, нападач држи таоца, верује се да има још мртвих

ТАЛАЧКА КРИЗА У САД: Убијено двоје деце, нападач држи таоца, верује се да има још мртвих

ПОСЛАНИКУ УБИЛИ ДЕТЕ (3)! Нема краја УЖАСУ И АНАРХИЈИ, пуцано на политичара из ДОЊЕЦКА (ФОТО)

ПОСЛАНИКУ УБИЛИ ДЕТЕ (3)! Нема краја УЖАСУ И АНАРХИЈИ, пуцано на политичара из ДОЊЕЦКА (ФОТО)

СНЕЖНА ОЛУЈА ЗАВЕЈАЛА АМЕРИКУ: Отказано стотине летова, хиљаде људи заробљено на аеродромима (ВИДЕО)

СНЕЖНА ОЛУЈА ЗАВЕЈАЛА АМЕРИКУ: Отказано стотине летова, хиљаде људи заробљено на аеродромима (ВИДЕО)

КРВАВИ ОБРАЧУН ПОЛИЦИЈЕ И НАРКО КАРТЕЛА НА МЕКСИЧКИМ УЛИЦАМА: У нападу страдало 14 особа (ФОТО/ВИДЕО)

КРВАВИ ОБРАЧУН ПОЛИЦИЈЕ И НАРКО КАРТЕЛА НА МЕКСИЧКИМ УЛИЦАМА: У нападу страдало 14 особа (ФОТО/ВИДЕО)