Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ОН ЈЕ НАЈБОГАТИЈИ МЛАДИ ЧОВЕК (29) С ФОРБСОВЕ ЛИСТЕ: Дошао је до енормног богатства, а тек да чујете чиме је трговао

08.10.2021. 11:07
Пише:
Србија Danas/24sedam.rs
Sem Benkman Frid
Сем Бенкман Фрид / Извор: Фото: Youtube/Printscreen/Forbes

Сем Бенкмен Фрид зарадио је 22,5 милијарди долара пре своје 30. године

У магловито вече позног лета 2021, Сем Бенкмен Фрид се упутио у ресторан на 24. спрату хотела Еквинокс од пет звездица који је део комплекса Хадсон Јардс на Менхетну. Овај 29-годишњак, који је зарадио милијарде на криптовалутама, стигао је из Хонг Конга делимично и зато, да би организовао своју приватну прославу где ипак жели да остане непримећен...

ШТА СЕ ЗГОДИ КАДА ДРЖАВА САМА НАПРАВИ "СМРТОНОСНУ СИТУАЦИЈУ" У овој земљи проценат вакцинисаних свега 14 одсто - два разлога кључна

ШТА СЕ ЗГОДИ КАДА ДРЖАВА САМА НАПРАВИ "СМРТОНОСНУ СИТУАЦИЈУ" У овој земљи проценат вакцинисаних свега 14 одсто - два разлога кључна

НАЈМАЊЕ 14 ЉУДИ УМРЛО ЗБОГ ТРОВАЊА АЛКОХОЛОМ! Велики број њих на лечењу по болницама, троје осумњичених у притвору

НАЈМАЊЕ 14 ЉУДИ УМРЛО ЗБОГ ТРОВАЊА АЛКОХОЛОМ! Велики број њих на лечењу по болницама, троје осумњичених у притвору

ЈЕЗИВИ ДОКАЗИ ИСПЛИВАЛИ НА ПОВРШИНУ: Амерички институт финансирао испитивања вируса корона у Вухану од 2014. (ВИДЕО)

ЈЕЗИВИ ДОКАЗИ ИСПЛИВАЛИ НА ПОВРШИНУ: Амерички институт финансирао испитивања вируса корона у Вухану од 2014. (ВИДЕО)

Одећа коју углавном носи, како пише Форбс, црни дукс са капуљачом, сивкасте бермуде, старе "new баланце" патике, могла би да га "сакрије" на улици, али овде у мору "манжетни" и "коктел хаљина", он се истиче још више него 205 центиметара високи Оби Топин, центар Њујорк Никса који се мува међу званицама. Није потребно много пре него шта га је неко "укачио": "Да ли могу нешто да ти предложим"? "Шта мислиш о најновијем паду криптовалута"? "Може фотка за инстаграм"?

Није имао ниједан биткоин 2017. године

Све то је део посла најбогатијег на Форсовој листи богаташа млађих од 30 година. FTX, Бенкмен-Фридова мењачница криптовалута која омогућава трговцима да купују и продају дигитални новац као што су биткоин и етеријум, је у јулу прикупила 900 милона долара од фондова (цоинбасе вентурес-а и Софт банк-а) на процењеној вредности од 18 милијарди долара. FTX управља са око 10 одсто  номиналне вредности од 3,4 билиона долара деривата (углавном фјучерса и опција) којима тргују крипто инвеститори сваког месеца.

FTX зарађује у просеку по 0,02 одсто на свакој од тих трансакција, има добит од око 750 милиона долара прихода без скоро икаквог ризика, а остварила је и 350 милиона долара чистог профита и то у последњих 12 месеци. Сама за себе, његова трговачка компанија, Аламеда Research, прошле године је забележила профит од милијарду долара на благовремене трансакције. У последње време, Бенкмен-Фрид се појављивао на телевизији како би изразио мишљење о ценама биткоина, прописима и будућности дигиталне имовине, пише Форбс.

- Ово је заиста необично, чудно затишје за ову индустрију. Доста је несигурна ситуација у половини земаља на свету - рекао је.

Пре четири године, Бенкмен-Фрид још увек није имао ниједан биткоин. Сада, пет месеци пре свог 30. рођендана, дебитовао је на овогодишњој Форбсовој листи најбогатијих 400 људи на 32. месту, са нето вредношћу од 22,5 милијарди долара. Осим Марка Закерберга, нико у историји се није толико обогатио тако млад. Шта је парадоксално у томе? Бенкмен-Фрид није крипто пророк. Једва да и верује у све то. Он је плаћеник, посвећен томе да заради што је могуће више новца (не занима га како) искључиво како би  могао да га донира (заправо не зна ни коме, ни када).

Стив Џобс је опседнут својим елегантним и једноставним производима. Илон Маск тврди да ради на спасењу човечанства. Не и Бенкмен-Фрид, кога је филозофија "заради да би донирао“ довела до крипто златне грознице, прво као трговца, затим као оснивача мењачнице, једноставно зато што је знао да може да се обогати. На питање да ли би напустио криптовалуте ако би помислио да би могао да згрне више новца радећи нешто друго - рецимо, тргујући фјучерсима од сока од поморанџе – одговорио је без размишљања: "Да, бих."

- Ако неко доводи у питање овај посао, могу да кажем да је то највећи посао на свету. Већ сам га једном продао. Сада га продајем још једном - навео је он.

Тренутно, Бенкмен-Фридов "ефикасни алтруизам“, утилитаристички изокренута идеја да се учини највеће могуће добро, готово у потпуности постоји само у теорији. Он је до сада донирао само 25 милиона долара, око 0,1 одсто свог богатства, што га сврстава међу најскромније добротворе на Форбсовој листи 400 најбогатијих. Он тврди да ће на крају, своју хуманитарну делатност моћи да увећа 900 пута, ако настави да језди на крипто таласима уместо да све уновчи сада.

- Мој циљ је да остварим утицај - каже он.

Међутим, да би у томе успео, Бенкмен-Фрид, који се преселио у Хонг Конг 2018. године, па на Бахаме у септембру ове године, мораће да опстане упркос све већој пажњи владе, и да надмаши армију конкурената који се боре да преотму посао више од 220 милиона трговаца широм света. А све то док подстиче циклусе успона и падова на крипто-тржишту који могу да донесу огромно богатство за невероватно кратко време, али једнако брзо и да га изгубе.

- Он је феномен - каже Кевин О'Лири, звезда АБЦ-овог Схарк Танк-а, који је недавно уложио у FTX чији је и званични портпарол.

 - До сада је постигао много и стекао поштовање многих инвеститора, а ја сам један од њих. Али, његов посао тек почиње - додаје О'Лири.

kriptovaluta
криптовалута / Извор: Профимедиа/илустрација

Одрастао на Харију Потеру

Син двоје професора права са Станфорда, Сем Бенкмен-Фрид, одрастао је читајући Харија Потера, гледајући Сан Франциско Џајантсе и слушајући своје родитеље како разговарају о политици са академицима са Западне обале. Након што је завршио малу приватну средњу школу у области Bay Ареа која би, како каже, "била заиста сјајна да сам био више хипи, а мање волео науку“, уписао се на МИТ, где је "отаљавао“ студије физике, трошећи више времена играјући видео игре Старцрафт и League оф Легендс него студирајући. Схватио  је да би могао да буде професор физике. Али у основи га је више занимала етика и морал.

- Пиле се мучи у фабрици пилетине пет недеља да би га ми појели за пола сата - каже Бенкмен-Фрид, који је веган, и додаје да му је то било тешко да прихвати.

Он је темељно ишчитавао утилитаристичку филозофију, а посебно га је привукао ефикасни алтруизам, верзија идеје о филантропији из Силиконске долине коју је заступао филозоф са Принстона, Питер Сингер, а коју су фаворизовали људи попут Дастина Московица, једног од суоснивача Фејсбука. Основна идеја је: Користите доказе и разлоге да остварите апсолутно највећу добробит. Обично људи највише донирају за оно што је у тренду или за оно што их највише погађа. Ефикасан алтруиста анализира податке како би одлучио где и када да донира, заснивајући своју одлуку на неутралним разлозима као што је спашавања највише живота или остварење највећег прихода по донираном долару. Једна од најважнијих варијабли, очигледно, је да за почетак морате да дате много новца. Тако је Бенкмен-Фрид професуру оставио за касније и бацио се на посао, покушавајући да постане богаташ светске класе.

У чему је иронија?

Осим Марка Закерберга, нико у историји се није тако млад обогатио. У чему је иронија? Бенкман-Фрид није крипто еванђелиста, он једва да је чак и верник. Он је плаћеник.

Након што је 2014. године дипломирао на МИТ-у, нашао је добро плаћен посао у финансијама. Трговао је ЕТФ-овима за квантну фирму "Јане Стреет Цапитал", и добар део своје шестоцифрене плате преточио је у филантропске сврхе.

Није обраћао пажњу на грубе и кризне прве дане крипта, као када је ФБИ затворио незаконито онлајн место за продају "Пут свиле 2013." због продаје свих врста кријумчарених добара у замену за биткоин, на пример, или као када је Мт. Гокс, тада примарна светска локација за крипто размену, пропала 2014. године након што је изгубила 850.000 биткоина, вредних око 460 милиона долара у то време. Али крајем 2017. године, када је биткоин први пут ушао у мејнстрим, скочивши са 2.500 долара на скоро 20.000 долара за само шест месеци, он је уочио прилику. Приметио је да новонастало тржиште није ефикасно: могао је да купи биткоин у САД-у и прода га у Јапану за до 30 одсто више.

- Укључио сам се у крипто без икакве идеје шта је крипто. Чинило се само да ту може да се обави много добре трговине - навео је он.

Крајем 2017. године напустио је посао и са око милион долара уштеде и од пријатеља и породице покренуо "Аламеда Research", квантитативну трговачку фирму. Сместио се у Берклију у Калифорнији, у Аирбнб-у са неколицином скорашњих дипломаца и почео је напорно да ради на трговини. Понекад би цело његово особље морало да прекине рад да би преплавило веб странице иностраних крипто берзи, јер нису могли довољно брзо да претворе јапанске јене у доларе. На свом врхунцу, у јануару 2018. каже да је свакодневно селио до 25 милиона долара у биткоинима.

Али убрзо је постао фрустриран квалитетом великих крипто мењачница. Били су усмерени на то да појединцима олакшају куповину и продају неколико биткоина, али никако нису били опремљени за руковање професионалним трговцима који преносе велике суме великом брзином. Осетивши да је то прави тренутак, одлучио је да започне сопствену крипто берзу.

До овог тренутка, Бенкман-Фрид је много више зарађивао него давао. Његових 25 милиона долара колико је у животу донирао, математички је еквивалентно томе када обичан 29-годишњи Американац убаци 15 долара у канту Војске спаса.

Он је 2019. узео део профита од Аламеда-е и осам милиона долара прикупљених од неколико мањих цв компанија и покренуо своју мењачницу - FTX. Брзо је продао део Бинанце-у, највећој светској крипто мењачи по обиму, за око 70 милиона долара.

Dolari
Долари / Извор: Профимедиа

У почетку је ишло споро...

Десетак запослених мучило се за столовима за стајање у хонгконшком WeWork-u, покушавајући да намами трговце на нову берзу. Убрзо је пронашао своју нишу – софистициране инвеститоре који желе да тргују дериватима – стварима попут опција за биткоин или етеријум фјучерса. Бројни трговци дериватима имају мало или нимало идеолошког уверења о криптовалутама. Као и Бенкман-Фрид, они једноставно желе да зараде.

Управо због тога они имају тенденцију да остварују знатно више трговине и то за веће износе од просечног малопродајног инвеститора. То доводи до додатних накнада за FTX, који узима између 0,005 одсто и 0,07 одсто од сваке трансакције. FTX је такође једна од ретких берзи које садрже токенизоване верзије традиционалних акција. Они, на пример, нуде крипто токен који представља деоницу "Епла". С обзиром да пословање готово да нема режијске трошкове, његове профитне марже су високе, чак око 50 одсто, пише Форбс.

Бенкман-Фрид није имао одговарајуће лиценце за рад на америчким високо регулисаним тржиштима деривата. Тако је своје пословање засновао у Хонг Конгу, делимично и зато што је непосредно пре тога присуствовао конференцији о биткоинима у оближњем Макау. У почетку му је то помогло да придобије клијенте у Азији, жаришту трговине криптовалутама. Али дигитални номади немају чврсте корене. Крајем септембра најавио је (путем Твитера, наравно) да планира да пресели седиште своје фирме од 150 запослених на Бахаме како би искористио јасније крипто прописе и мање строга ограничења путовања проузрокована пандемијом.

У само две године снабдевања софистициранијег трговца, FTX је постао огроман. Његов просечан дневни промет од 11,5 милијарди долара чини га четвртом највећом разменом деривата. Испред њега су само Bybit (12,5 милијарди долара), OKEx (15,5 милијарди долара) и лидер у индустрији Бинанце (61,5 милијарди долара). Пре годину дана свакодневно је трговао са само милијарду долара са 200.000 корисника. Како се корисничка база Бенкман-Фрид-а повећала на два милиона, он је пожурио да повећа своје сервере и побољша корисничку подршку и усклађеност.

- Он може, снагом свог карактера, померити инжењерске рокове за невероватан временски период - каже Анатолиј Јаковенко, оснивач крипто валуте солана са тржишном капитализацијом од 43 милијарде долара.

Спретност Бенкман-Фрид-а и брзина извршења привукли су велику пажњу инвеститора. У јануару 2020. године, компаније ризичног капитала усредсређене на криптовалуте, укључујући Пантера Цапитал и Exnetwork Цапитал, уложиле су 40 милиона долара у ову фирму по процени од 1,2 милијарде долара, према PitchBook-u. До овог јула, сви на тржишту желели су део FTX-a. Успео је да сакупи невероватних 900 милиона долара, чиме је његова процена порасла на 18 милијарди долара. FTX сада вреди више од Carlyle Гроуп и Nippon Стеел-а. Основан је пре само 29 месеци.

Bitkoin
Биткоин / Извор: Профимедиа

Ипак, по нечему је исти као и вршњаци

Уз сав свој рани успех Бенкман-Фрид је ипак по нечему сличан својим вршњацима. Када се погледа 50 најбогатијих Американаца, он има изузетно мало готовине. Заборавите рачуне у швајцарским банкама или избалансирани портфолио акција и обвезница. Буквално сво његово богатство се налази у власништву половине FTX компаније и преко 11 милијарди вредних FTT токена компаније FTX, који могу да се користе за плаћање или попусте приликом трговања на FTX, слично као поклон картице или кредит у продавницама. Такође има и неколико милијарди долара у криптовалутама.

Није ни чудно што је до сада доста више зарађивао него трошио. Његових 25 милиона колико је до сада потрошио на донације у смеру регистрација гласача, смањење глобалног сиромаштва и безбедност вештачке интелигенције су отприлике еквивалент као када би просечан 29-годишњи Американац донирао 15 долара.

Тренутно, ни један део његовог профита није усмерен на филантропију. Рачунајући један одсто онлајн зараде које донира, FTX и њихови запослени су за сада донирали 13 милиона евра у добротворне сврхе. Али већином своје милијарде враћа у свој посао, међу којима је и 2,3 милијарде долара колико је у јулу потрошио како би купио 15 одсто FTX који су до тад били у власништву Бинанцеа, чиме се опкладио да ће његово богатство наставити да расте и да ће тако моћи да касније донира још више у добротворне сврхе.

berza
берза / Извор: Профимедиа/илустрација

Шта мучи богаташе

Одлука да се зарађује сада, а донира касније одавно мучи богаташе. Ворен Бафет се препирао са својом покојном супругом, Сузан, да ли да преко камате увећавају свој богатство и да га онда донирају или да за живота донирају своју имовину. На крају крајева, новац се гомила али исто важи и за светске проблеме. На крају је Сузан победила. Бафет је 2006. објавио да почиње са донирањем готово читавог свог богатства како би било потрошено на прави начин.

- Не видим разлоге да одлажем донирање када толико доброг може да се уради кроз подршку правим циљевима - изјавио је 2019. Чак Финеј, 90-годишњи суоснивач Duty Фрее Shoppers који је донирао свих својих осам милијарди долара.

Још једна брига је питање да ли је зарада од криптовалута фундаментално супротна од Бенкман-Фридове мисије да чини добро? Годину дана крипто рударења, односно процеса решавања математичких проблема како би се генерисали нове валуте, троши количину енергије довољну да се напаја читава Белгија. Бенкман-Фрид сипа милионе у маркетинг, 210 милиона долара како би се FTX лого нашао на водећој светској е-спорт лиги ТСМ, 135 милиона долара како би се ребрендирала Миами Хеат арена и још 17,5 милиона долара за преименовање фудбалског терена Универзитета Беркли.

- Те бриге су реалне али некада и преувеличане. Ако погледате колико се производи ЦО2 по долару економске активности, крипто није међу водећима - тврди Бенкман-Фрид.

 Он је навео да FTX купује ЦО2 кредит како би умањио потрошњу и да инвестира милион долара у иницијативе за хватање и складиштење ЦО2, али његов вероватно највећи изазов је куда даље. Он мора да пронађе начин да одржи хипер раст FTX без да наљути државне регулаторе.

Криптовалуте су забрањене или вуку са собом драконске казне у земљама као што су Кина, Боливија и Турска. У САД, Конгрес је већ ове године увео 18 закона који директно утичу на ту индустрију. Брајан Армстронг, милијардер и ЦЕО Цоинбасе, је недавно напао Комисију за безбедност и размену у свађи око Ленд, предложеног производа за позајмљивање криптовалута. Цоинбасе је на крају одустао од тог производа.

Čikago
Чикаго / Извор: Профимедиа

Брза пословна реакција

За то време, Бенкман-Фрид је применио својих 900 милиона долара како би пронашао аквизиције које ће или проширити базу корисника или ми омогућити лиценцу да ради у кључним јурисдикцијама. У августу ове године FTX је објавио да ће купити LedgerX, њујоршку платформу за трговину која је већ добила дозволу за продају криптовалута од Комисије САД за трговину фјучерсима. То значи да ће FTX ускоро бити прва велика крипто берза која ће своје производе моћи да понуди у Америци и то пре Бинанце, Цоинбасе и Кракена.

- Врло брзо су реаговали како би постигли договор - Изјавио је Кристофер Ђанкарло, некадашњи директор ЦФТЦ.

Он улаже милионе у мејнстрим маркетинг. Уз то је недавно лансирао 30 милиона долара вредну кампању којом се FTX промовише кроз амбасадоре попут Схарк Танк’с O’Leary, НФЛ легенде Тома Брејдија и НБА звезде Стефа Карија. Сва тројица имају удео у FTX.

Бенкман-Фридов циљ је да своју рискантну, две године стару, фирму позиционира као безбедну и зрелу. Ако вам компанија постане део свакодневног дискурса, доста је теже да вас политички регулатори затворе. То је потез који су осмислили у ПокерСтарс током првог великог бума онлајн коцкања, који је свој врхунац достигао око 2010. године, а касније су ту тактику примениле и фирме које се баве спортским гејмингом као што су Фан-Дуел и ДрафтКингс

Он жели и да оде даље од криптовалута. Прошле године је усмерио FTX у тржиште предвиђања, које омогућава трговцима да се кладе на исходе дешавања у свету као што су "Супер Bowl" и председнички избори. Он мерка и ширу експанзију, нада се да ће једног дана корисници моћи да купују и продају све од етеријума или деоница "Мајкрософта" или заједничких фондова FTX.

- Напољу постоји читав свет. И не би требали да мислимо да ће крипто заувек бити најплодније тло за зараду - изјавила је особа која је највише зарадила од криптовалута.