Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Шпанци ће до 2040. године имати НАЈДУЖИ очекивани ЖИВОТНИ ВЕК: Ово је њихова "ФОРМУЛА ЗА ВЕЧАН ЖИВОТ", али и једна БРИГА

06.07.2019. 08:37
Пише:
Србија Данас/Блиц
Španija
Шпанија / Извор: Профимедиа

У чему је њена тајна?

Према недавној студији, Шпанија је на путу да престигне Јапан као држава са најдужим животним веком до 2040. године. Шпанска популација има просечан животни век од 82,9 година од 2016. године, показала је студија Института за здравствена мерења и евалуацију при Универзитету Вашингтон у Сијетлу објављена у октобру 2018. године, пише "Форин полиси".

Према проценама, Шпанија ће се наћи испред Јапана и Сингапура, док ће Сједињене Државе пасти на 64. место, са 43. позиције на којој су биле 2016. године.

Ови оптимистични изгледи за шпанске грађане такође су наглашени другим студијама, укључујући и ону објављену у фебруару на сајту "Блумберг", који је Шпанију рангирао као најздравију земљу на основу мерења, укључујући очекивано трајање живота и исхрану, али и еколошке факторе као што је приступ чистој води и санитаријама.

Амерички дан државности уз кинески ватромет

Амерички дан државности уз кинески ватромет

ЕКОНОМСКИ ПРОЦВАТ АМЕРИКЕ ПОД ВОЂСТВОМ ТРАМПА: Нова радна места! ПОБЕДНИЧКА ЦИФРА!

ЕКОНОМСКИ ПРОЦВАТ АМЕРИКЕ ПОД ВОЂСТВОМ ТРАМПА: Нова радна места! ПОБЕДНИЧКА ЦИФРА!

УДАР НА БОГАТАШЕ: Влада Индије подигла порез на луксуз!

УДАР НА БОГАТАШЕ: Влада Индије подигла порез на луксуз!

Добро здравље у Шпанији одражава неке природне предности, укључујући и благу климу која је већ навела бројне становнике северне Европе да се тамо преселе.

Даље, Шпанија има одличне производе које земља промовише као део своје здраве медитеранске исхране.

Међутим, рекордна дуговечност је такође сведочанство о снажним политикама социјалне политике и социјалне кохезије, чиме се осигурава да старији људи не само да имају користи од јавног здравственог система, већ и од подршке породице и заједнице.

Madrid, Španija
Мадрид, Шпанија / Извор: Профимедиа

За разлику од Сједињених Америчких Држава, где је питање универзалне јавне здравствене заштите и даље спорно, Шпанија је међу западним земљама које већ дуго гарантују здравствену заштиту свим грађанима. Систем нуди сваком становнику Шпаније приступ хитној и примарној здравственој заштити без потребе за било каквом исплатом од пацијента.

Прошле године, Социјалистичка влада је донела уредбу да осигура да и имигранти могу ићи код лекара, чак и ако су у Шпанији без икакве правне регистрације. Систем је сличан оном у многим другим европским земљама, са разликом да сваки регион Шпаније управља сопственим системом здравствене заштите, према споразумима о расподели моћи договореним за време повратка Шпаније демократији, након смрти диктатора Франсиска Франка 1975. године.

Španija
Шпанија / Извор: Профимедиа

Међутим, постоје разлози за бригу о одрживости шпанског система након 2040. године.

Опадајућа радна снага може да покрене финансијска питања, јер пада удео становника који подлежу плаћању пореза на доходак. Шпанија има један од најнижих стопа наталитета у свету - у просеку 1,3 деце по жени.

- Не постоји земља која не би била поносна што има најдужи очекивани животни век, али такође морамо погледати и иза 2040. и знати да ако не можемо повећати стопу наталитета, биће нам потребно макар још имиграције како би се одржала шпанска радна снага - рекао је Хон Дарпон, лекар и министар здравља Баскије, на североистоку Шпаније.

Неки доктори такође упозоравају на то да многи Шпанци напуштају традиционалну медитеранску исхрану, која се у великој мери темељи на риби и маслиновом уљу, што доказано смањује кардиоваскуларне болести.

Španija
Шпанија / Извор: Профимедиа

Као део својих студија, Светска здравствена организација је истакла не само прелазак на брзу храну, већ и смањење потрошње традиционалних производа у јужној Европи, укључујући свеже воће и поврће. На пример, само око 30 одсто деце у Шпанији сада једе воће свакодневно.

- Оно што ми зовемо медитеранском исхраном је оно што смо јели, оно што знамо да треба да једемо, али оно што вероватно више не једемо као друштво. Данас је очекивани животни век много дужи, али и наша гојазност је у порасту, што показује да више не следимо дијете наших деда и бака, који су очигледно јели много штедљивије - рекла је Усуне Ећеверија, нутрициониста и истраживач у Баскијском кулинарском центру.

У Шпанији се сада улажу напори у борби против растуће гојазности међу децом. У Астију, истраживачком центру за храну са седиштем у Баскији, деца уче да кувају.

"Рок звезда" финансија: Кристин Лагард је сада једна од НАЈЈАЧИХ ЛИДЕРКИ Европе, али ЈЕДНА МРЉА обележила је њену каријеру

"Рок звезда" финансија: Кристин Лагард је сада једна од НАЈЈАЧИХ ЛИДЕРКИ Европе, али ЈЕДНА МРЉА обележила је њену каријеру

НОВА УЛАГАЊА У НАШУ ЗЕМЉУ: Долазе турски инвеститори, заинтересовани за дрвну индустрију

НОВА УЛАГАЊА У НАШУ ЗЕМЉУ: Долазе турски инвеститори, заинтересовани за дрвну индустрију

Волстрит ПОЉУЉАН: Нова радна места узела данак на берзама

Волстрит ПОЉУЉАН: Нова радна места узела данак на берзама

- Покушавамо да им покажемо да постоје и друге врсте тестенина осим макарона са сиром - објаснила је Мерће Каро из Астија Баскија, која има свој језик и која је дуго трагала за високим степеном аутономије од шпанске државе, на неколико начина води напоре да допуни шпански здравствени систем другим методама које могу промовисати здравље својих грађана.

Осим овог, постоје и бројни други програми намењени образовању деце и људи како би били здравији.

Широм земље постоје асоцијације које помажу болеснима и старијим особама и нуде им приступ разним активностима које им побољашвају здравље и расположење.

БОНУС ВИДЕО: У овом граду се на посао ЂУБРЕТАРА чека пуних СЕДАМ ГОДИНА, а ево и због чега