Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ЈЕДНИ САКРИВАЈУ НОЖЕВЕ, ДРУГИ ПАЛЕ ЛУТКЕ НА ЛОМАЧИ: Како се у свету дочекује Нова година?

31.12.2021. 08:45
Пише:
СрбијаДанас
Nova godina
Нова година / Извор: Профимедиа

Нову годину сви очекују са нестрпљењем

Децембар је на измаку, а самим тим и крај ове 2021. године. Не можемо да кажемо да је била сјајна, али свакако ако сте сви на окупу и здрави, може се рећи да је била одлична. У сваком случају, сада се можда и више него иначе, радујемо новој 2022. години, јер желимо да буде боља од претходне и да, како се верује – „све лоше оставимо у старој“.

КУПУЈЕТЕ МНОГО ВИШЕ ХРАНЕ НЕГО ШТО ВАМ ТРЕБА, ПА ЗАВРШИ У КАНТИ: Ево шта да урадите да уштедите током ПРАЗНИКА

КУПУЈЕТЕ МНОГО ВИШЕ ХРАНЕ НЕГО ШТО ВАМ ТРЕБА, ПА ЗАВРШИ У КАНТИ: Ево шта да урадите да уштедите током ПРАЗНИКА

ЗАШТО СЕ БАШ ЗВЕЗДА СТАВЉА НА ВРХ ЈЕЛКЕ? Ево зашто је веома битно да испоштујете ово правило

ЗАШТО СЕ БАШ ЗВЕЗДА СТАВЉА НА ВРХ ЈЕЛКЕ? Ево зашто је веома битно да испоштујете ово правило

ПРЕЛЕП ПРИЗОР РАЗНЕЖИО ЦЕЛУ СРБИЈУ: Погледајте како су Деда Мразеви обрадовали малишане у Тиршовој (ФОТО/ВИДЕО)

ПРЕЛЕП ПРИЗОР РАЗНЕЖИО ЦЕЛУ СРБИЈУ: Погледајте како су Деда Мразеви обрадовали малишане у Тиршовој (ФОТО/ВИДЕО)

Знамо како се код нас дочекује нова година, неко слави код куће, неко на тргу, неко у ресторану, али оно што је у сваком случају незаобилазно, то је добро друштво, укусна храна и одлична музика. 

Да ли сви дочекују нову годину као у Србији?

Обичаји зависе од земље до земље и разликују се доста, али једно је заједничко – да сви нову годину очекују са нестрпљењем и да јој се радују.

Скривени новчић

У Грчкој у новогодишњој ноћи сече се колач у коме се налази скривени новчић. Према веровању, ономе ко га пронађе, новчиц доноси срећу. Када се сече овај колач прво парче је за малог Исуса, друго је за оца куће, а треће парче за кућу. Уколико се у трећем нађе новчић, то значи да ће те године рано доћи пролеће, а породица може очекивати срећу током целе године. Када се дочекује Нова година, у Грчкој је обичај и да неко од блиских пријатеља или чланова породице уђе први у кућу, како би донели срећу и спречили да се лоше ствари дешавају у тој кући.

Сладолед од ментола

Како би осигурали срећу и благостање својој породици у новој години, Аустријанци припремају свечани ручак, који мора укључити печење, али и дезерт – сладолед од ментола у облику детелине са четири листа.

Разбијање тањира

Данци разбијају тањире, и то ни мање ни више, него испред своје куће. Стари тањири се чувају целе године, и у поноћ се бацају пред улазна врата пријатеља. Према њиховим веровањима, што више тањира разбијете, имаћете више пријатеља. Тако да, ако вас неко буде гађао тањиром, немојте се љутити – вероватно је Данац.

Nova godina u Rusiji
Нова година у Русији / Извор: Профимедиа

Земља ватромета 

Немци не могу да замисле новогодишњу ноћ без ватромета и зато сваке године за новогодишње ватромете потроше 100 милиона евра. Према традицији, коју Немци изузетно поштују, у новогодишњој ноћи би требало правити буку, а овај обичај потиче још из средњег века, када су људи звецкајући ишли улицом, како би на тај начин растерали зле духове.

Целодневно славље

Према обичају у Јапану се Нова година дочекује цео дан. Дочек почиње рано ујутру чишћењем кућа, а овај део се назива “оусоуји” – што значи да “терају прашину” из прошлости и припремају дом за успешну нову годину.

Завршни чин прославе у Јапану је слушање звоњаве сата који се оглашава 108 пута, чиме се сматра да су отерани несрећа, незадовољство и себичност. Традиција да се у новогодишњој ноћи направи бука потиче још из средњег века када су људи звецкајући ишли улицама како би растерали зле духове. Касније су на ред дошли бубњеви, црквена звона и сви други инструменти.

Сакривање ножева

Према веровању у Кини, црвена је боја која доноси срећу и весеље, па је управо ова боја доминантна и за дочек Нове године.

Такође, припремање за новогодишњу ноћ подразумева и склањање свих ножева из куће на 24 сата, како се нико не би повредио, јер би та незгода значила да је једна особа “пресекла”, односно спречила срећу целе породице у новој години.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Облаче се у бело

У Бразилу је обичај да се у Новогодишњој ноћи носи бела одећа за срећу и мир у години која следи, а  након славља у поноћ, ватромета и вечере, Бразилци одлазе на плажу где прескачу “седам таласа”, бацају цвеће у океан, док неки пале свеће како би им Нова година донела срећу и богатство.

Пале се лутке на ломачи

Током новогодишњих празника, у Панами се организују ломаче на којима се спаљују лутке са ликовима познатих личности које су обележиле претходну годину. То може да буде лик из неког филма, познати спортиста или политичар.

Идеја водиља овог обичаја је да се спаљивањем лутке, која представља некога ко је обележио претходну годину, терају зли духови и омогућава се свеж почетак за следећу годину.

Ово су обичаји само неколико земаља света. Без обзира на њих, једно је битно - у нову годину ући позитиван, насмејан и у прошлој години оставити све оно што не бисмо волели да доживимо у новој.