Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

ЛЕТЕЛИЦА ПРИГОЖИНА ИПАК НИЈЕ ОБОРЕНА ПРОЈЕКТИЛОМ?! Американци изнели нове тврдње, огласили се и Путин и Зеленски поводом смрти шефа Вагнера

23.08.2023. 21:25 10:40
Пише:
Србија Данас
Prigožin
Пригожин / Извор: Фото: Twitter Printscreen/@bbcrussian/YT Printscreen

У авиону је било десет путника, а верује се да нико није преживео пад.

Шеф руске паравојне групе "Вагнер" Јевгениј Пригожин погинуо је јуче након што се приватни авион срушио у руској Тверској области, саопштила је руска Федерална агенција за ваздушни саобраћај.

- Покренута је истрага о паду авиона Ембраер, до кога је дошло вечерас у Тверској области. Према списку путника, међу њима је и Јевгениј Пригожин - наводи се у саопштењу, преноси TASS.

ПОГИНУО ПРИГОЖИН?! Срушио се авион вође Вагнера у Русији! Сви путници мртви!

ПОГИНУО ПРИГОЖИН?! Срушио се авион вође Вагнера у Русији! Сви путници мртви!

ПРИГОЖИНОВ АВИОН ОБОРЕН ПРОЈЕКТИЛОМ СА ЗЕМЉЕ?! Снимак изазвао спекулације на друштвеним мрежама - ко је гађао летелицу?! (ВИДЕО)

ПРИГОЖИНОВ АВИОН ОБОРЕН ПРОЈЕКТИЛОМ СА ЗЕМЉЕ?! Снимак изазвао спекулације на друштвеним мрежама - ко је гађао летелицу?! (ВИДЕО)

ПРВИ СНИМЦИ ПАДА АВИОНА ШЕФА ВАГНЕРА: Језиве сцене са места погибије Јевгенија Пригожина (ВИДЕО)

ПРВИ СНИМЦИ ПАДА АВИОНА ШЕФА ВАГНЕРА: Језиве сцене са места погибије Јевгенија Пригожина (ВИДЕО)

Осим Пригожина, у авиону је требало да буде још шест путника и три члана посаде. До сада је пронађено осам тела, веује се да нико није преживео пад. Авион типа Ембраер летео је из Москве за Санкт Петербург.

Огласио се Зеленски поводом смрти Пригожина

Украјински председник се спрда са погибијом вође Вагнера.

Поред тога, између редова је оптужио Путина за његову смрт.

Видео можете погледати кликом ОВДЕ

Амерички званичници: Експлозија у летелици

Званичници америчке обавештајне службе разматрају могућност да се авион за који се верује да се у њему налазио шеф Вагнер групе Јевгениј Пригожин срушио након експлозије у летелици, саопштили су амерички званичници упознати са прелиминарном проценом.

За сада нема индиција да је авион оборен пројектилом, кажу тројица званичника, који су, као и други, говорили под условом анонимности.

Пригожин је знао шта га чека, смрт дочекао са осмехом

 Објављен је снимак на коме Пригожин и Уткин говоре да смрт није крај, али да знају где иду након смрти.

Видео можете погледати кликом ОВДЕ

Огласио се Путин први пут од смрти Пригожина

- Памтимо, знамо и нећемо заборавити - рекао је између осталог председник Руске Федерације.

Више о томе читајте ОВДЕ

Да ли ће он заменити Пригожина?

У Русији се, и пре трагичне смрти, спекулисало о Пригожиновом наследнику, једно име издвојило се у маси кандидата.

Да ли ће Путинов миљеник наследити Пригожина на месту вође Вагнера?

Више о томе можете прочитати кликом ОВДЕ. 

Језив детаљ међу Пригожиновим цвећем

 На Пригожиновом зиду од цвећа, међу заставама, сликама, пришивачима Вагнер групе, неко је оставио алат, чија симболика указује да се потенцијално спрема освета за смрт вође Вагнероваца.

Више о томе можете прочитати кликом ОВДЕ.

Огласио се Зеленски

Украјина није умешана у наводну погибију шефа руске плаћеничке групе Јевгенија Пригожина, изјавио је данас украјински председник Володимир Зеленски.

- Немамо никакве везе са тим. Свако зна ко је умешан - рекао је Зеленски новинарима, а преноси украјинска агенција Интерфакс. 

Руски медији: Пригожинов лични пилот првоосумњичени!

Према писању руских медија, сумња се да је у пад авиона у којем се налазио шеф Вагнера Јевгениј Пригожин уплетен његов лични пилот Артем Степанов, бивши оснивач твртке МНТ Аеро.

Руси га тренутачно не могу лоцирати, сумња се да је отишао на кампирање.

Познато ко су све били путници у Пригожиновом авиону

Московски лист Известија након што је руска Федерална аганција за ваздушни саобраћај објавила имена путника преноси да су сви путници били повезани са приватном војном компанијом Вагер.

На листи путника били су Јевгениј Пригожин, вођа "Вагнера", Дмитриј Уткин, Валериј Чекалов, Сергеј Пропустин, Јевгениј Макарјан, Александар Тотмин, Николај Матусејев и три члана посаде.

Институт за проучавање рата (ISW): Пригожин смакнут због Африке

Вођа Вагнера Јевгениј Пригожин највероватније је у среду побегао из Африке због покушаја руске војске да поткопа активности плаћеничких трупа у регији, написао је Институт за проучавање рата (ISW) у свом извештају од 23. августа. Више о томе читајте ОВДЕ.

Маскирани мушкарци најавили освету

Објављен је снимак на коме три маскиране особе најављују освету.

- Много је расправа о томе шта ће Вагнер урадити у овој ситуацији. Рећи ћемо једно - крећемо. Очекујте нас! - објављено је у саопштењу једног канала повезаног са Вагнером.

Више читајте ОВДЕ. 

Саливан потврдио: Причао сам о Пригожину

Саветник Беле куће за националну безбедност Џејк Саливан потврдио је да је у јуну ове године разговарао са помоћником руског председника Владимира Путина о вођи паравојне организације Вагнер Јевгенију Пригожину, пренео је њујоршки дневник Вол стрит џрнал позивајући се на неименоване званичнике.

Лист наводи да је након неуспеле оружане побуне Вагнера против руског војног врха, Саливан разговарао са Јуријем Ушаковом, бившим руским изаслаником у Вашингтону, преноси Ројтерс.

Сврха тих разговора била је да се докаже да Сједињене Америчке Државе нису биле умешане у побуну Вагнера, као и да су САД тај догађај сматрале унутрашњим питањем Руске Федерације, пренео је њујоршки дневник. 

Крхотине два километра од места пада

Један од фрагмената авиона који се срушио у Тверској области у којем је био Пригожин, нађен је на улазу у село Куженкино, око два километра од места несреће, јавио је извештач агенције РИА Новости.

Полиција је оградила место пада олупине, а поред њега се налази неколико аутомобила специјалних служби.

Агенција наводи да је пут до села Куженкино блокиран и да њиме пролазе само возила Министарства за ванредне ситуације и истражне комисије.

Росавијација потврдила да је Пригожин био у авиону смрти

Росавиатсиа је потврдила да је Јевгениј Пригожин био у авиону који се срушио у Тверском региону.

Руска Федерална агенција за ваздушни саобраћај потврдила је да је поред Пригожина у авиону био и командант Вагнера Дмитриј Уткин, наводи се у саопштењу.

Jevgenij Prigožin
Јевгениј Пригожин / Извор: Фото: Youtube/Printscreen/ Maxim Катз

 

Објављен списак путника
Вагнеровци: "Он ће и у паклу бити најбољи"

Канали повезани са групом Вагнер пренели су и да је његов заменик Дмитриј Уткин такође погинуо у паду авиона.

На Телеграм каналу стоји порука:

- Шеф Вагнера, руски херој и истински родољуб Јевгениј Викторович Пригожин умро је од последица деловања издајника Русије. Али он ће и у паклу бити најбољи. Слава Русији! - објавили су.

Бајден: "Нисам изненађен"

Председник САД Џо Бајден кратко је прокоментарисао вест о паду авиона, у којем је наводно био и Јевгениј Пригожин.

"Не знам тачно шта се догодило, али нисам изненађен", рекао је Бајден кратко новинарима када је кренуо са вежби на језеру Тахо где се тренутно налази на одмору са породицом, јавља Блоомберг.

Džo Bajden
Џо Бајден / Извор: Профимедиа

 

Потрага за два тела се наставља

Потрага за још двоје путника са списка се наставља, али за сада безуспешно. Пронађени остаци мораће да буду послати на генетско испитивање ради утврђивања идентитета. Сада се одлучује где ће тела бити пребачена, у Твер, или у Москву, наводе поједини руски медији, позивајући се на извор из спасилачке службе 

Подољак: "Путин никоме не опрашта"

Михаил Подољак, саветник украјинског председника Владимира Зеленског огласио се након извештаја о смрти вође паравојне јединице Вагнер Јевгенија Пригожина.

Подољак је рекао да је Јевгенији Пригожин "сам себи потписао смртну казну" и да председник Русије Владимир Путин "никоме не опрашта", а више о томе прочитајте ОВДЕ

Mihail Podoljak
Михаил Подољак / Извор: Профимедиа

 

Бајден обавештен о несрећи

Председник САД Џозеф Бајден обавештен је да је дошло до пада авиона у којем се, како се сумња, налазио Пригожин, саопштила је Бела кућа.

Портпарол Савета за националну безбедност Беле куће рекао је да "нико не би требало да буде изненађен" ако се потврде извештаји да је оснивач Вагнера Јевгениј Пригожин био у срушеном авиону.

"Видели смо извештаје. Ако се потврди, нико не треба да буде изненађен. Катастрофалан рат у Украјини довео је до тога да је приватна војска марширала на Москву, а сада – чини се – и до овога“, рекла је портпаролка Савета Адријен Вотсон. 

Истрага о паду авиона у току

У току је истрага о паду авиона у којем је, како се верује, био Јевгеније Пригожин а у обзир се узимају различите верзије догађаја, укључујући "спољни утицај" и грешку пилота.

"Разматрају се све верзије онога што се догодило, укључујући грешку пилота, техничке проблеме и спољне утицаје“, рекао је извор за РБЦ. 

Последње обраћање

Последње појављивање Пригожина забележено је пре два дана када се појавио у новом видеу, а нагађало се да се јавио из Африке, јер је у обраћању рекао да је температура ваздуха где се налази 50 степени Целзијуса. Више о томе прочитајте ОВДЕ

Снимци са лица места

Друштвеним мрежама непрекидно круже снимци на којима се, наводно, види како гори летелице у којој је, како се сумња, био Пригожин. Још увек није потврђено да су снимци аутентични.

 

Пронађена тела 8 људи

Тела 8 мртвих пронађена су на месту пада авиона Ембраер у Тверској области, потврђено је у Хитној помоћи. 

Ко је био Јевгениј Пригожин?

Јевгениј Пригожин (62), шеф руске приватне плаћеничке војске Вагнер групе, постао је истакнут након што је преузео све видљивију улогу у рату у Украјини, где се његови плаћеници боре у корист Москве након што су регуларне трупе претрпеле тешке поразе и изгубиле територију коју су освојиле на почетку рата. Више о његовом животу и успону можете прочитати ОВДЕ.  

Снимци пада авиона

На видео снимку може се видети како летелица губи висину, пада и завршава на земљи у гусом диму.