scattered clouds
18°C
15.05.2024.
Beograd
eur
117.1216
usd
108.2155
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

LETELICA PRIGOŽINA IPAK NIJE OBORENA PROJEKTILOM?! Amerikanci izneli nove tvrdnje, oglasili se i Putin i Zelenski povodom smrti šefa Vagnera

23.08.2023. 21:25 10:40
Piše:
Srbija Danas
Prigožin
Prigožin / Izvor: Foto: Twitter Printscreen/@bbcrussian/YT Printscreen

U avionu je bilo deset putnika, a veruje se da niko nije preživeo pad.

Šef ruske paravojne grupe "Vagner" Jevgenij Prigožin poginuo je juče nakon što se privatni avion srušio u ruskoj Tverskoj oblasti, saopštila je ruska Federalna agencija za vazdušni saobraćaj.

- Pokrenuta je istraga o padu aviona Embraer, do koga je došlo večeras u Tverskoj oblasti. Prema spisku putnika, među njima je i Jevgenij Prigožin - navodi se u saopštenju, prenosi TASS.

POGINUO PRIGOŽIN?! Srušio se avion vođe Vagnera u Rusiji! Svi putnici mrtvi!

POGINUO PRIGOŽIN?! Srušio se avion vođe Vagnera u Rusiji! Svi putnici mrtvi!

PRIGOŽINOV AVION OBOREN PROJEKTILOM SA ZEMLJE?! Snimak izazvao spekulacije na društvenim mrežama - ko je gađao letelicu?! (VIDEO)

PRIGOŽINOV AVION OBOREN PROJEKTILOM SA ZEMLJE?! Snimak izazvao spekulacije na društvenim mrežama - ko je gađao letelicu?! (VIDEO)

PRVI SNIMCI PADA AVIONA ŠEFA VAGNERA: Jezive scene sa mesta pogibije Jevgenija Prigožina (VIDEO)

PRVI SNIMCI PADA AVIONA ŠEFA VAGNERA: Jezive scene sa mesta pogibije Jevgenija Prigožina (VIDEO)

Osim Prigožina, u avionu je trebalo da bude još šest putnika i tri člana posade. Do sada je pronađeno osam tela, veuje se da niko nije preživeo pad. Avion tipa Embraer leteo je iz Moskve za Sankt Peterburg.

Oglasio se Zelenski povodom smrti Prigožina

Ukrajinski predsednik se sprda sa pogibijom vođe Vagnera.

Pored toga, između redova je optužio Putina za njegovu smrt.

Video možete pogledati klikom OVDE

Američki zvaničnici: Eksplozija u letelici

Zvaničnici američke obaveštajne službe razmatraju mogućnost da se avion za koji se veruje da se u njemu nalazio šef Vagner grupe Jevgenij Prigožin srušio nakon eksplozije u letelici, saopštili su američki zvaničnici upoznati sa preliminarnom procenom.

Za sada nema indicija da je avion oboren projektilom, kažu trojica zvaničnika, koji su, kao i drugi, govorili pod uslovom anonimnosti.

Prigožin je znao šta ga čeka, smrt dočekao sa osmehom

 Objavljen je snimak na kome Prigožin i Utkin govore da smrt nije kraj, ali da znaju gde idu nakon smrti.

Video možete pogledati klikom OVDE

Oglasio se Putin prvi put od smrti Prigožina

- Pamtimo, znamo i nećemo zaboraviti - rekao je između ostalog predsednik Ruske Federacije.

Više o tome čitajte OVDE

Da li će on zameniti Prigožina?

U Rusiji se, i pre tragične smrti, spekulisalo o Prigožinovom nasledniku, jedno ime izdvojilo se u masi kandidata.

Da li će Putinov miljenik naslediti Prigožina na mestu vođe Vagnera?

Više o tome možete pročitati klikom OVDE. 

Jeziv detalj među Prigožinovim cvećem

 Na Prigožinovom zidu od cveća, među zastavama, slikama, prišivačima Vagner grupe, neko je ostavio alat, čija simbolika ukazuje da se potencijalno sprema osveta za smrt vođe Vagnerovaca.

Više o tome možete pročitati klikom OVDE.

Oglasio se Zelenski

Ukrajina nije umešana u navodnu pogibiju šefa ruske plaćeničke grupe Jevgenija Prigožina, izjavio je danas ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

- Nemamo nikakve veze sa tim. Svako zna ko je umešan - rekao je Zelenski novinarima, a prenosi ukrajinska agencija Interfaks. 

Ruski mediji: Prigožinov lični pilot prvoosumnjičeni!

Prema pisanju ruskih medija, sumnja se da je u pad aviona u kojem se nalazio šef Vagnera Jevgenij Prigožin upleten njegov lični pilot Artem Stepanov, bivši osnivač tvrtke MNT Aero.

Rusi ga trenutačno ne mogu locirati, sumnja se da je otišao na kampiranje.

Poznato ko su sve bili putnici u Prigožinovom avionu

Moskovski list Izvestija nakon što je ruska Federalna agancija za vazdušni saobraćaj objavila imena putnika prenosi da su svi putnici bili povezani sa privatnom vojnom kompanijom Vager.

Na listi putnika bili su Jevgenij Prigožin, vođa "Vagnera", Dmitrij Utkin, Valerij Čekalov, Sergej Propustin, Jevgenij Makarjan, Aleksandar Totmin, Nikolaj Matusejev i tri člana posade.

Institut za proučavanje rata (ISW): Prigožin smaknut zbog Afrike

Vođa Vagnera Jevgenij Prigožin najverovatnije je u sredu pobegao iz Afrike zbog pokušaja ruske vojske da potkopa aktivnosti plaćeničkih trupa u regiji, napisao je Institut za proučavanje rata (ISW) u svom izveštaju od 23. avgusta. Više o tome čitajte OVDE.

Maskirani muškarci najavili osvetu

Objavljen je snimak na kome tri maskirane osobe najavljuju osvetu.

- Mnogo je rasprava o tome šta će Vagner uraditi u ovoj situaciji. Reći ćemo jedno - krećemo. Očekujte nas! - objavljeno je u saopštenju jednog kanala povezanog sa Vagnerom.

Više čitajte OVDE. 

Salivan potvrdio: Pričao sam o Prigožinu

Savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan potvrdio je da je u junu ove godine razgovarao sa pomoćnikom ruskog predsednika Vladimira Putina o vođi paravojne organizacije Vagner Jevgeniju Prigožinu, preneo je njujorški dnevnik Vol strit džrnal pozivajući se na neimenovane zvaničnike.

List navodi da je nakon neuspele oružane pobune Vagnera protiv ruskog vojnog vrha, Salivan razgovarao sa Jurijem Ušakovom, bivšim ruskim izaslanikom u Vašingtonu, prenosi Rojters.

Svrha tih razgovora bila je da se dokaže da Sjedinjene Američke Države nisu bile umešane u pobunu Vagnera, kao i da su SAD taj dogadjaj smatrale unutrašnjim pitanjem Ruske Federacije, preneo je njujorški dnevnik. 

Krhotine dva kilometra od mesta pada

Jedan od fragmenata aviona koji se srušio u Tverskoj oblasti u kojem je bio Prigožin, nađen je na ulazu u selo Kuženkino, oko dva kilometra od mesta nesreće, javio je izveštač agencije RIA Novosti.

Policija je ogradila mesto pada olupine, a pored njega se nalazi nekoliko automobila specijalnih službi.

Agencija navodi da je put do sela Kuženkino blokiran i da njime prolaze samo vozila Ministarstva za vanredne situacije i istražne komisije.

Rosavijacija potvrdila da je Prigožin bio u avionu smrti

Rosaviatsia je potvrdila da je Jevgenij Prigožin bio u avionu koji se srušio u Tverskom regionu.

Ruska Federalna agencija za vazdušni saobraćaj potvrdila je da je pored Prigožina u avionu bio i komandant Vagnera Dmitrij Utkin, navodi se u saopštenju.

Jevgenij Prigožin
Jevgenij Prigožin / Izvor: Foto: Youtube/Printscreen/ Maxim Katz

 

Objavljen spisak putnika
Vagnerovci: "On će i u paklu biti najbolji"

Kanali povezani sa grupom Vagner preneli su i da je njegov zamenik Dmitrij Utkin takođe poginuo u padu aviona.

Na Telegram kanalu stoji poruka:

- Šef Vagnera, ruski heroj i istinski rodoljub Jevgenij Viktorovič Prigožin umro je od posledica delovanja izdajnika Rusije. Ali on će i u paklu biti najbolji. Slava Rusiji! - objavili su.

Bajden: "Nisam iznenađen"

Predsednik SAD Džo Bajden kratko je prokomentarisao vest o padu aviona, u kojem je navodno bio i Jevgenij Prigožin.

"Ne znam tačno šta se dogodilo, ali nisam iznenađen", rekao je Bajden kratko novinarima kada je krenuo sa vežbi na jezeru Taho gde se trenutno nalazi na odmoru sa porodicom, javlja Bloomberg.

Džo Bajden
Džo Bajden / Izvor: Profimedia

 

Potraga za dva tela se nastavlja

Potraga za još dvoje putnika sa spiska se nastavlja, ali za sada bezuspešno. Pronađeni ostaci moraće da budu poslati na genetsko ispitivanje radi utvrđivanja identiteta. Sada se odlučuje gde će tela biti prebačena, u Tver, ili u Moskvu, navode pojedini ruski mediji, pozivajući se na izvor iz spasilačke službe 

Podoljak: "Putin nikome ne oprašta"

Mihail Podoljak, savetnik ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog oglasio se nakon izveštaja o smrti vođe paravojne jedinice Vagner Jevgenija Prigožina.

Podoljak je rekao da je Jevgeniji Prigožin "sam sebi potpisao smrtnu kaznu" i da predsednik Rusije Vladimir Putin "nikome ne oprašta", a više o tome pročitajte OVDE

Mihail Podoljak
Mihail Podoljak / Izvor: Profimedia

 

Bajden obavešten o nesreći

Predsednik SAD Džozef Bajden obavešten je da je došlo do pada aviona u kojem se, kako se sumnja, nalazio Prigožin, saopštila je Bela kuća.

Portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće rekao je da "niko ne bi trebalo da bude iznenađen" ako se potvrde izveštaji da je osnivač Vagnera Jevgenij Prigožin bio u srušenom avionu.

"Videli smo izveštaje. Ako se potvrdi, niko ne treba da bude iznenađen. Katastrofalan rat u Ukrajini doveo je do toga da je privatna vojska marširala na Moskvu, a sada – čini se – i do ovoga“, rekla je portparolka Saveta Adrijen Votson. 

Istraga o padu aviona u toku

U toku je istraga o padu aviona u kojem je, kako se veruje, bio Jevgenije Prigožin a u obzir se uzimaju različite verzije događaja, uključujući "spoljni uticaj" i grešku pilota.

"Razmatraju se sve verzije onoga što se dogodilo, uključujući grešku pilota, tehničke probleme i spoljne uticaje“, rekao je izvor za RBC. 

Poslednje obraćanje

Poslednje pojavljivanje Prigožina zabeleženo je pre dva dana kada se pojavio u novom videu, a nagađalo se da se javio iz Afrike, jer je u obraćanju rekao da je temperatura vazduha gde se nalazi 50 stepeni Celzijusa. Više o tome pročitajte OVDE

Snimci sa lica mesta

Društvenim mrežama neprekidno kruže snimci na kojima se, navodno, vidi kako gori letelice u kojoj je, kako se sumnja, bio Prigožin. Još uvek nije potvrđeno da su snimci autentični.

 

Pronađena tela 8 ljudi

Tela 8 mrtvih pronađena su na mestu pada aviona Embraer u Tverskoj oblasti, potvrđeno je u Hitnoj pomoći. 

Ko je bio Jevgenij Prigožin?

Jevgenij Prigožin (62), šef ruske privatne plaćeničke vojske Vagner grupe, postao je istaknut nakon što je preuzeo sve vidljiviju ulogu u ratu u Ukrajini, gde se njegovi plaćenici bore u korist Moskve nakon što su regularne trupe pretrpele teške poraze i izgubile teritoriju koju su osvojile na početku rata. Više o njegovom životu i usponu možete pročitati OVDE.  

Snimci pada aviona

Na video snimku može se videti kako letelica gubi visinu, pada i završava na zemlji u gusom dimu.