Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

КАКАВ МОЋАН ДОЧЕК ЗА ШОЈГУА И РУСЕ! Џиновски портрети Путина по целој резиденцији Ким Џонг Уна (ФОТО/ВИДЕО)

30.07.2023. 18:34
Пише:
Србија Данас/Блиц
Kim Džong Un i Sergej Šojgu
Ким Џонг Ун и Сергеј Шојгу / Извор: Фото: Танјуг/Кореан Централ News Agency/Korea News Сервице/АП

Одржана велика војна парада

Севернокорејски лидер Ким Џонг Ун декорисао је своје зидове огромним портретима руског председника Владимира Путина током обиласка државне резиденције.

ИСПЛИВАО НОВИ СТРАВИЧАН СНИМАК ПАДА КРАНА! Невероватно је да НИКО није страдао (ВИДЕО)

ИСПЛИВАО НОВИ СТРАВИЧАН СНИМАК ПАДА КРАНА! Невероватно је да НИКО није страдао (ВИДЕО)

"НИСМО ДОШЛИ ДА ТРАЖИМО ПОКЛОНЕ" Путин добио важан захтев велике афричке земље

"НИСМО ДОШЛИ ДА ТРАЖИМО ПОКЛОНЕ" Путин добио важан захтев велике афричке земље

"ЖИВЕО ПУТИН, ДОЛЕ МАКРОН" Гори Амбасада Француске у Нигеру (ВИДЕО)

"ЖИВЕО ПУТИН, ДОЛЕ МАКРОН" Гори Амбасада Француске у Нигеру (ВИДЕО)

На снимцима државних медија види се како Ким и руски министар одбране Сергеј Шојгу пролазе поред џиновских Путинових портрета. Шојгу је био у Пјонгјангу на прослави 70. годишњице краја Корејског рата (1950-1953), где је присуствовао банкету у седишту Централног комитета Радничке партије и војној параде.

На бизарним сликама виде се Ким и Шојгу како пролазе кроз ходник са портретима Путина и Кима и наздрављају испред џиновске слике двојице лидера, преноси "Јаху њуз" додајући да је потоња слика настала током сусрета у Владивостоку 2019. године.

Kim Džong Un i Sergej Šojgu
Ким Џонг Ун и Сергеј Шојгу / Извор: Фото: Танјуг/Кореан Централ News Agency/Korea News Сервице/АП

Севернокорејска новинска агенција КЦНА објавила је да су Ким и Шојгу у среду постигли споразуме о "питањима од заједничког интереса у области националне одбране и безбедности и области регионалне и међународне безбедносне околине", како је пренео АП.

"Понижење за Русију и Шојгуа"

Али, Шојгуова посета Северној Кореји такође је унешто осветлила његов тренутни статус у Русији, како је раније рекао "Инсајдеру" Сајмон Мајлс, доцент Школе јавне политике Сенфорд на Универзитету Ђук и историчар Совјетског савеза.

Мајлс је рекао да је "понижење за Русију и Шојгуа лично што мора да иде да ломи хлеб и глади руке" са Севернокорејцима.

Ким је прошлог месеца у поруци Путину рекао да жели да ради на "стратешкој сарадњи" између Пјонгјанга и Москве и да се "чврсто држи за руке" са руским председником.

Kim Džong Un i Sergej Šojgu
Ким Џонг Ун и Сергеј Шојгу / Извор: Фото: Танјуг/Кореан Централ News Agency/Korea News Сервице/АП

Сем руских, паради у Пјонгјангу присуствовали су и кинески званичници. Руски министар одбране Сергеј Шојгу и и члан Политбироа Комунистичке партије Кине Ли Хонгџонг стајали су током параде поред севернокорејског председника Кима Џонг Уна док су посматрали вежбу напада дроновима и најновије севернокорејске нуклеарне ракете, пренео је Ројтерс.

Током смотре Ким, Шојгу и Ли су причали, смејали се и салутирали док су севернокорејски војници марширали, види се на снимцима које су објавили севернокорејски медији.

Банкет и ракете

На паради су приказане и најновије севернокорејске балистичке интерконтиненталне ракете "хвасонг-17" и "хвасонг-18" за које се верује да имају домет да погоде мете било где у САД, објавила је британска агенција. У говору на паради, министар одбране генерал Канг Сун-нам оптужио је САД и њихове савезнике за повећање напетости у региону.

Severna Koreja
Северна Кореја / Извор: Фото: Танјуг/Кореан Централ News Agency/Korea News Сервице/АП

Ким је приредио пријем и ручак за Шојгуа током којег је изразио солидарност са руским народом и војском, а разговарали су о стратешкој безбедносној и одбрамбеној сарадњи две земље. Севернокорејски лидер је прошлог месеца у поруци Путину рекао да жели да ради на "стратешкој сарадњи" између Пјонгјанга и Москве и да се "чврсто држи за руке са руским председником".

Шојгу је похвалио севернокорејску војску као "најјачу на свету", а један стручњак рекао је "Њузвику" да је ова посета сигнал "експлицитнијег усклађивања између севернокорејске и руске државе".

Током посете Шојгу је такође прочитао поздравни говор Путина, који је захвалио Северној Кореји на подршци Русији током специјалне војне операције у Украјини.

"Украјинци виђени са севернокорејским ракетама"

Северна Кореја чврсто подржава Русију у вези инвазије на Украјину, како је недавно рекао Путин. Администрација америчког председника Џоа Бајдена оптужила је раније изоловану земљу да шаље оружје Русији како би помогла у борби, што Пјонгјанг негира. Али, како пише "Фајненшел тајмс", украјинске снаге су виђене са севернокорејским ракетама наводно заплењеним од руских снага.

Severna Koreja
Северна Кореја / Извор: Фото: Танјуг/Кореан Централ News Agency/Korea News Сервице/АП

Ракете су показали украјински војници који су управљали вишецевним ракетним системима "град" из совјетског доба, у близини ратом разореног града Бахмута. Командант украјинске артиљерије рекао је да његове трупе не воле да користе ракете, које су направљене 1980-их и 90-их, јер су веома непоуздане и понекад раде “луде ствари".

Украјински војници су такође рекли да је пријатељска земља запленила пројектиле са брода, али нису навели више детаља.

- Ми узимамо њихове тенкове, заробљавамо њихову опрему и врло је могуће да је то такође резултат успешног спровођења војне операције украјинске војске - рекао је Јуриј Сак, саветник украјинског министра одбране, додајући да Русија купује различите врсте муниције у земљама као што су Северна Кореја и Иран.

Украјинске снаге планирају да ускоро уђу на окупирани Крим, пише Фајненшел тајмс.

Санкције на ракетни и нуклеарни програм

Северна Кореја је под санкцијама УН због свог ракетног и нуклеарног програма од 2006. године, а то укључује забрану развоја балистичких пројектила.

Sergej Šojgu i Kim Džong Un
Сергеј Шојгу и Ким Џонг Ун / Извор: Фото: Танјуг/Кореан Централ News Agency/Korea News Сервице/АП

Јапан је у петак у свом годишњем прегледу најхитнијих војних претњи и планова за обезбеђивање стабилности рекао да Северна Кореја представља озбиљнију претњу његовој националној безбедности него "икад пре", у време кад нуклеарно наоружана изолована земља потреса своје комшије сталним ракетним тестовима и ратоборном реториком.

Иако су растућа војна моћ Кине и руска инвазија на Украјину у главном фокусу документа, Северна Кореја се такође рангира као кључна забринутост Јапана, пренео је "Франс 24".

- Севернокорејске војне активности представљају још озбиљнију и непосреднију претњу по националну безбедност Јапана него икад пре - наводи се у документу.

Severna Koreja
Северна Кореја / Извор: Фото: Танјуг/Кореан Централ News Agency/Korea News Сервице/АП

- Верује се да Северна Кореја има способност да нападне Јапан нуклеарним оружјем закаченим за балистичке пројектиле - додаје су у белом папиру који је одобрио кабинет премијера Фумија Кишиде у петак ујутро.

}