Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

КАКО ЋЕ ПУТИН РЕАГОВАТИ НА УЛАЗАК ФИНСКЕ У НАТО? На столу су ТРИ ОПЦИЈЕ, а ево и колико ће процес трајати

12.05.2022. 11:57
Пише:
Србија Данас/Телеграф
Vladimir Putin
Владимир Путин / Извор: Профимедиа

Иако је 1995. године ушла у ЕУ, Финска је одлучила да остане војно неутрална.

Чини се да је рат у Украјини приморао многе државе да преиспитају своје наоружање, безбедност, али и савезништво.

И ШВЕДСКА ЈЕ ПРЕСЕКЛА: Апликацију за пријем у НАТО предаће ОВОГ датума

И ШВЕДСКА ЈЕ ПРЕСЕКЛА: Апликацију за пријем у НАТО предаће ОВОГ датума

НОВЕ ТЕНЗИЈЕ У ЕГЕЈСКОМ МОРУ - ДИЖУ СЕ АВИОНИ, ГРАЂАНИ У ПАНИЦИ: Стигао захтев САД - све већа забринутост због претње од ове земље

НОВЕ ТЕНЗИЈЕ У ЕГЕЈСКОМ МОРУ - ДИЖУ СЕ АВИОНИ, ГРАЂАНИ У ПАНИЦИ: Стигао захтев САД - све већа забринутост због претње од ове земље

ОВО ЈЕ ПУТИНОВ НАСЛЕДНИК? Откривено ко је МИСТЕРИОЗНИ мушкарац са Дана победе

ОВО ЈЕ ПУТИНОВ НАСЛЕДНИК? Откривено ко је МИСТЕРИОЗНИ мушкарац са Дана победе

Међу њима се издвојила и Финска, чији су председник и премијерка заједнички подржали чланство те државе у НАТО.

И шта ћемо сад? Управо то питање поставили су многи, посебно јер је ова нордијска земља од Другог светског рата била војно неутрална. Након пораза у рату Финска је морала тадашњем Совјетском савезу да уступи десет одсто своје територије и потпише Споразум у ком сама мора да плати обнову своје земље.

Иако је 1995. године ушла у ЕУ, Финска је одлучила да остане војно неутрална, највише јер је свесна опасности која јој вреба са источне стране.

Међутим, рат у Украјини натерао је Финску да преиспита свој однос са Русијом, након чега је руководство заједнички донело одлуку да неутралност више није тако добра опција.

Уколико постане 31. чланица НАТО-а, Финска се нада да ће имати користи од златног правила "сви за једног, један за све". Ово правило обавезује сваку чланицу да притекне у помоћ осталим земљама уколико су нападнуте.

Sana Marin, premijerka Finske
Сана Марин, премијерка Финске / Извор: Профимедиа

Зашто желе чланство?

Одбор за безбедност финског Парламента саопштио је у уторак да је "чланство у НАТО најбоља опција која ће Финској гарантовати безбедност".

Управо то би, сматрају из одбора, у великој мери помогло Финској да не буде увучена у сукоб који већ постоји између Русије и Украјине.

Данашња заједничка изјава председника и премијерке, потврдиле су овај став Одбора за безбедност.

- Финска мора да аплицира за чланство у НАТО, без одлагања - истиче се у заједничком саопштењу председника и премијерке Финске.

Ова нордијска земља са Русијом дели границу дугу 1.300 километара и управо тај део је најрањивији јер је границу тешко одбранити од руских комшија.

Finska
Финска / Извор: Профимедиа

Придруживање НАТО-у представља велики преокрет за ову нордијску земљу и њихове грађане, које су власти годинама уверавале да је неутралност најбољи начин да се избегне сукоб са Русима.

Још једна нордијска земља- Шведска, требало би у наредним данима да одлучи да ли ће подржати чланство у Алијансу. Ако ове две земље уђу у савез, Русија ће у потпуности бити окружена чланицама у Балтичком мору и на Арктику.

Ако узмемо у обзир да је Русија била врло узнемирена поводом могућег чланства Украјине у НАТО, многи су се забринули како би руски председник Владимир Путин могао да реагује на ове велике промене? Једно је сигурно, Руси сигурно неће бити срећни.

Да ли ће бити последица?

Кремљ је недавно упозорио "да ће бити последица уколико Финска и Шведска постану чланице НАТО-а", а и Путин се у свом говору, када је најавио почетак специјалне војен операције у Украјини дотакао ове теме.

- Не смемо да дозволимо војно присуство НАТО-а у државама које се граниче са Русијом. Ако дозволимо да се то настави, то ће бити велика и потпуно неприхватљива претња Русији - говорио је Путин.

Ситуација у којој се налазе Шведска и Норвешка, није ни близу оне у којој је до недавно била Украјина. Стручњаци зато сматрају да су мале шансе да ће Русија напасти нордијске земље, а још један разлог је и тај јер је велики број руских снага већ распоређен у Украјини.

Vladimir Putin
Владимир Путин / Извор: Профимедиа

- Велики број руских трупа које су раније биле стациониране у близини границе са Финском премештене су у Украјину и многи од њих претрпели су велике губитке - рекао је фински дипломата Хели Хаутала.

Ипак спекулише се о три могуће Путинове реакције.

Војни потези

За сада, председник Путин има пуне руке посла у Украјини, тако да је мало вероватно да ће направити било какве изненадне потезе у правцу Финске. Руске трупе близу заједничке границе од 800 миља (1300 км) пребачене су на југ. Међутим, временом ће вероватно померити и трупе и пројектиле ближе финској граници и покренути агресивне ваздушне и поморске патроле.

Хибридни рат

Сајбер напади и сајбер шпијунажа трају већ неко време, усмерени на већину европских држава. Сада се може очекивати да ће они бити усмерени посебно на Финску и Шведску ако се придруже НАТО-у, уз уобичајено званично порицање кривице.

Субверзија

Путин воли да игра дугу игру и можда ће одлучити да историјска неутралност ове две нордијске земље значи да свака одлука о придруживању НАТО-у може бити поништена. Временом ће можда одлучити да покуша да обликује финско јавно мњење против НАТО-а.

Треба подсетити га грађани који су раније били строго против чланства у НАТО, сада су променили своју одлуку, барем тако показују најновија истраживања јавног мњења.

Иако је 1990-их војна моћ Русије опала, Финска је задржала опрезност, али страх расте посебно након ситуације у Русији.

Чарли Салонијус- Пастернак, истраживач са Финскох института за међународне односе рекао је да су Финци након сцена из Украјине закључили да би тако нешто врло лако могло да се догоди и њима.

Шта чланство Финске значи за НАТО?

Финска такође има модерну и комплетно наоружану војску која би својом технологијом допринела јачању НАТО-а. Њихове снаге често одржавају војне вежбе са чланицама Алијансе, тако да су добрим делом обучене и неће бити потребе за веоликим усаглашавањем.

С обзиром да пакт чланица захтева да државе морају да бране друге уколико буду нападнуте, то самим тим значи да ће Финска морати да поштује ово "златно правило".

И док је став Финске по питању чланства јасан, у Шведској situaccija није баш тако повољна. Свега 50 одсто становништва подржава чланство земље у НАТО, а и велики број политичара је такође још увек неопредељен или против придруживања.

NATO
НАТО / Извор: Профимедиа

Колико би процес могао да траје?

Уколико обе државе одлуче да ће затражити чланство у НАТО, оне ће то морати да уведу и у свој законодавни систем, а мораће да прође и гласање у Парламенту. Обе државе одбиле су да спроведу референдум поводом овог питање, јер се плаше да би Путин могао да умеша прсте у то.

Уколико се придруживање изгласа, НАТО ће послати званичан позив за придруживање. То би, како неки очекују, могло да се догоди средином јуна, када је планирана следећа конференција лидера АЛијансе у Мадриду.

Очекује се да ће цео процес придруживања потрајати око годину дана.