Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Климатска ратница или марионета? Грета се крвнички бори за СПАС ПЛАНЕТЕ, али је ПРИЧА СКРОЗ ДРУГАЧИЈА

25.09.2019. 09:03
Пише:
Србија Danas/DW/The Сун
Greta Tunberg
Грета Тунберг / Извор: Реутерс

Стидљива тинејџерка из Шведске поново је узбуркала свет када је на УН самиту о климатским променама у Њујорку светским лидерима у лице сасула да због њихових празних речи планета умире, а њена генерација остаје без будућности

То није био први пут да је Грета Тунберг својим оштрим језиком и делима постидела старије и одговорније од себе, па је са својих 16 година успела да постане лице борбе за спас планете од глобалног загревања и шведска кандидаткиња за Нобелову награду за мир.

Гретина борба почела је пре тачно годину дана када је сваког петка бежала из школе и испред шведског парламента протестовала против климатских промена. Овај пример су следили њени вршњаци широм света, па се усамљени акт грађанске непослушности претворио у глобални покрет "Петак за будућност". Демонстрације су инспирисале велики број људи да пружи свој допринос смањењу емисије угљеника, а Грету претвориле икону активизма која дискутује раме уз раме са водећим стручњацима.

Међутим, док ју је свет славио као "климатски ратницу", појавили су се и скептици који су се питали ко профитира од њеног рата.

Усвојили су ПРЕСЛАТКУ ДЕВОЈЧИЦУ, а онда је испливала ЈЕЗИВА ИСТИНА: Живот им се претворио у ПАКАО (ФОТО/ВИДЕО)

Усвојили су ПРЕСЛАТКУ ДЕВОЈЧИЦУ, а онда је испливала ЈЕЗИВА ИСТИНА: Живот им се претворио у ПАКАО (ФОТО/ВИДЕО)

СВИ ПАМТЕ ЈЕЗИВИ ЗЛОЧИН! Пре пет година 43 студената је НЕСТАЛО БЕЗ ТРАГА, цела земља И ДАЉЕ ПЛАЧЕ за њима

СВИ ПАМТЕ ЈЕЗИВИ ЗЛОЧИН! Пре пет година 43 студената је НЕСТАЛО БЕЗ ТРАГА, цела земља И ДАЉЕ ПЛАЧЕ за њима

НЕВИЂЕН СКАНДАЛ: ГИНЕКОЛОГ ИЗВЕО АБОРТУС НА ПОГРЕШНОЈ ЖЕНИ!

НЕВИЂЕН СКАНДАЛ: ГИНЕКОЛОГ ИЗВЕО АБОРТУС НА ПОГРЕШНОЈ ЖЕНИ!

Пи-ар гуру и родитељи жељни славе

Грета Тунберг рођена је 3. јануара 2003. године као далеки потомак Свантеа Архенијуса, једног од оснивача физичке хемије као модерне научне дисциплине и првог научника који је предвидео да би емисија угљеника могла да доведе до глобалног загревања.

Њена мајка је оперска певачица и учесница Евровизије Малена Ернман, а отац глумац Сванте Тунберга.

Грета је са осам година први пут сазнала за климатске промене и сећа се да се и тада питала зашто одрасли то не схватају озбиљно. То је био један од фактора који су довели до тога да са 11 година оболи од депресије. Престала је да једе, иде у школу и говори са свима осим са члановима своје породице и једним наставником.

Greta Tunberg
Грета Тунберг / Извор: Реутерс

Тада је утврђено да има Аспербергов синдром (облик аутизма), опсесивно компулсивни поремећај и селективни мутизам. Како је сама рекла, селективни мутизам значи да она говори само када осећа да је то потребно, а она је схватила да мора да говори о климатским променама. Њени родитељи су одустали од својих каријера како би Грети њеној сестри Бети, која такође болује од Асперберговог синдрома и опсесивно компулсивног поремећаја, пружили потребну негу.

Живот породице променио се из корена када је бизнисмен, пи-ар стручњак и активиста за заштиту животне средине Ингмар Рентог на свом Фејсбук профилу објавио фотографију Грете која протестује испред шведског парламента. Причу је преузео локални лист, стигла је и до светских медија, а већ тада се Гретина мајка суочила са првим оптужбама да је управо она уз помоћ Рентога осмислила целу кампању како би промовисала књигу о борби своје ћерке са бројним дијагнозама.

Истрага британског магазина "Стендпоинт" тврди да пи-ар гуру није случајно налетео на Гретин штрајк, већ да је то договорио са мајком Маленом са којом је неколико недеља раније делио бину на климатској конференцији. Вредност Рентогове зелене компаније "Немамо времена" скочила је на преко милион долара чим се Грета придружила њенов саветодавном одбору за младе.

Тинејџерка се касније повукла из одбора, али то није спречило осуде на рачун њене мајке која је, како многи тврде, схватила да корист коју може да има од славе своје ћерке превазилази промоцију књиге. Део шведске и светске јавности сматра да мајка Малена никада није преболела што је морала да жртвује каријеру зарад породице, због чега безобзирно експлоатише ментално оболелу ћерку и њен опсесивни страх од климатских промена.

Везе са енергетским гигантом

У мају прошле године, Рентог је постао председник истраживачког центра пос називом "Глобал Челенџ". Оснивачица центра Кристина Персон је бивша политичарка и министарка за будућност Шведске. Једна од високих саветница "Глобал Челенџа" је Катарина Нистед Рингборг, саветница Међународне агенције за енергетику и бивша потпредседница шведског-швајцарског енергетског гиганта "ABB".

Пар преко интернета наручио ДВЕ ХАЉИНЕ, а на врата им стигао екстази вредан ПОЛА МИЛИОНА ЕВРА

Пар преко интернета наручио ДВЕ ХАЉИНЕ, а на врата им стигао екстази вредан ПОЛА МИЛИОНА ЕВРА

МОЖЕ ДА ЗБРИШЕ ОСАМДЕСЕТ МИЛИОНА ЉУДИ ЗА ЈЕДАН ДАН: Најозбиљније упозорење СЗО, свет је ПОТПУНО НЕСПРЕМАН

МОЖЕ ДА ЗБРИШЕ ОСАМДЕСЕТ МИЛИОНА ЉУДИ ЗА ЈЕДАН ДАН: Најозбиљније упозорење СЗО, свет је ПОТПУНО НЕСПРЕМАН

НЕБО ПОСТАЛО КРВАВО, НАРОД У СТРАХУ: Људи се жале на ЧУДНЕ ПОВРЕДЕ, ево шта је УЗРОК (ВИДЕО)

НЕБО ПОСТАЛО КРВАВО, НАРОД У СТРАХУ: Људи се жале на ЧУДНЕ ПОВРЕДЕ, ево шта је УЗРОК (ВИДЕО)

Она је, такође, чланица зелене компаније за ризични капитал која укључује водеће чланове шведског енергетског сектора. Гретин отац Сванте каже да ни он ни његова ћерка "нису квалификовани" да одговоре на питање о Рентоговим пословним интересима и тврде да никада нису сарађивали са "Глобал Челенџом".

Јунакиња или популисткиња?

Гретин успон и прашину која се диже за њом са посебном пажњом су пратили немачки медији који су приметили да тинејџерка има једну заједничку особину са популистима - савршено поједностављује компликовану проблематику.

Немачки медији су се осврнули и на Гретин таленат да дели друштво, што је још једна одлика растућег популизма.

- Увек исти стереотипи: са једна стране је друштво одраслих који уништавају климу и живот, са друге стране млади људи који се брину за будућност иако живе у богатим индустријским земљама. Њима није битно да одвагају различите интересе. Бриге за радна места их не занимају. Грета и њен покрет су нова верзија популизма. Свет је подељен на црно и бело, добро и зло, младе и старе - пише немачки лист "Ројтлингер генерал анцајгер".

БОНУС ВИДЕО: ПРОНАЂЕНО РЕШЕЊЕ ЗА ПРОБЛЕМ ЗАВИСНОСТИ: Ево како да тињеџери престану да конзумирају АЛКОХОЛ И ЦИГАРЕТЕ (ВИДЕО)