Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

КО ЈЕ БИО МАРТИ АХТИСАРИ? Од Пакистана, Африке, Босне, до Косова! Ево зашто му Албанци данас дугују захвалност

16.10.2023. 11:03
Пише:
Србија Данас/Б92
Marti Ahtisari
Марти Ахтисари / Извор: Профимедиа

Данас је преминуо, имао је импресивну дипломатску каријеру, али га Срби нису волели

Марти Ахтисари је рођен 23. јуна 1937. године у граду Виипури, који се сада налази на руској страни границе на делу територије која је уступљена СССР-у после Другог светског рата.

Преминуо Марти Ахтисари

Преминуо Марти Ахтисари

НЕМА ВИШЕ МАФИЈАЊА! ДАНИЈЕЛ (35) ПОСТАО ПРЕДСЕДНИК ДРЖАВЕ: Моћни бизнисмен победио на изборима, одрастао је учећи од оца, барона банана!

НЕМА ВИШЕ МАФИЈАЊА! ДАНИЈЕЛ (35) ПОСТАО ПРЕДСЕДНИК ДРЖАВЕ: Моћни бизнисмен победио на изборима, одрастао је учећи од оца, барона банана!

САСТАНАК ЗБОГ КОГ ЦЕО ЗАПАД ДРХТИ! Лавров хитно одлази у Северну Кореју

САСТАНАК ЗБОГ КОГ ЦЕО ЗАПАД ДРХТИ! Лавров хитно одлази у Северну Кореју

Завршио Педагошки факултет

Његов отац, натурализовани Финац норвешког порекла, водио је живот војног човека као подофицир. Марти Ахтисари је ишао у школу на северу Финске у трговачком и индустријском центру Оулу. Завршио је педагошки факултет и размишљао о каријери васпитача. Међутим, тада млад Ахтисари је био нестрпљив да види свет и одједном се указала прилика.

Шведска агенција за међународни развој тражила је младу, вредну руку за образовни пројекат у Пакистану. Ахтисари је добио посао и радио у тој земљи неколико година. Било је то искуство које је променило његов будући ток живота.

Marti Ahtisari
Марти Ахтисари / Извор: Профимедиа

Амбасадор у Танзанији

Још у Финској 1963. године, кратко је радио за међународну студентску организацију. Године 1965. придружио се новооснованом Одељењу за међународну развојну сарадњу при Министарству иностраних послова. Догурао је до заменика шефа одељења и именован је за амбасадора у Танзанији 1973. године.

Служећи истовремено као амбасадор у Мозамбику, Сомалији и Замбији, развио је огромну мрежу афричких контаката. Његови афрички пријатељи указали су му поверење када су Уједињене нације тражиле комесара за Намибију.

Marti Ahtisari
Марти Ахтисари / Извор: Профимедиа

Помоћ Намибији да постане независна држава

Генерални секретар Уједињених нација Хавијер Перез де Куелар именовао је Ахтисарија за комесара и за свог специјалног представника у Намибији, која је још увек била под влашћу Јужне Африке, али на путу ка независности.

Ахтисари је учинио готово немогућ подвиг у помагању Намибији да постигне независност без икаквог раскида у друштвеном ткиву нације. Успео је комбинацијом чврстине и помирљивости.

Ахтисаријев мандат је истекао 1984. Он се вратио у Хелсинки да би био државни подсекретар за међународну сарадњу са земљама у развоју. 1987. године генерални секретар УН-а је поново позвао Ахтисарија. Именован је за подсекретара генералног секретара за администрацију и управљање, али је такође задржао позицију специјалног представника за Намибију.

Намибија је једна од успешних прича Уједињених нација, а Марти Ахтисари је одиграо кључну улогу у том процесу. Та земља га је прогласила почасним грађанином Намибије.

Marti Ahtisari sa suprugom Evom
Марти Ахтисари са супругом Евом / Извор: Профимедиа

Босна и Херцеговина - 1992. година

Године 1991. дошло је време да се поново врати кући. Преузео је функцију државног секретара у Министарству спољних послова, његову највишу државну функцију.

Међутим, 1992. године, УН-у су поново биле потребне Ахтисаријеве преговарачке и посредничке вештине и он је именован за председавајућег Радне групе за Босну и Херцеговину Међународне конференције о бившој Југославији.

Marti Ahtisari
Марти Ахтисари / Извор: Профимедиа

Ахтисаријев план за Косово

Ахтисари је и раније био посредник у разговорима током НАТО бомбардовања 1999. године. Бивши председник СР Југославије Слободан Милошевић прихватио је мировни предлог који су у Београд донели, у то време, међународни посредници Ахтисари и руски изасланик Виктор Черномирдин.

Одмах потом скупштина Србије је на ванредној седници усвојила Документ за постизање мира, односно план САД, Европске уније и Русије о доласку међународних снага, под мандатом УН, на Косово и Метохију, а прихватање тог документа било је предуслов да се прекине агресија НАТО на СРЈ.

Marti Ahtisari i Madlen Olbrajt
Марти Ахтисари и Мадлен Олбрајт / Извор: Профимедиа

Почетком 2007. године, Мартин Ахтисари, тадашњи специјални изасланик Уједињених нација, износи такозвани Свеобухватни предлог за решење статуса Косова. У том документу је, између осталог, предвиђена широка аутономија за српске општине и "надзирана независност за Косово".

Важан елемент споразума био је мандат дат међународном цивилном и војном присуству на Косову да надгледа спровођење споразума и помаже надлежним косовским властима у осигурању мира и стабилности на целом КиМ.

Ахтисаријев план је у то време уживао подршку косовских власти, а успротивила му се Влада Србије.

Иако се у нацрту документа није спомињала реч "независност", косовски челници изразили су уверење да ће "међународни процес решавања статуса Косова, предвођен Ахтисаријем, ускоро завршити независношћу Косова".

Преговори посредством Ахтисарија, започети у јулу 2006. у Бечу, завршени су у истом граду 10. марта последњим састанком страна.

Ахтисаријев план се помиње и у Декларацији о независности коју је Скупштина такозваног Косова усвојила 17. фебруара 2008. године, чиме је Приштина једнострано прогласила одвајање од Србије.

У тој декларацији пише да (тзв.) Косово прихвата "све међународне обавезе које садржи Ахтисаријев план", и да ће "Устав обухватити сва релевантна начела" из споразума.