Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

КО ЈЕ СИНАН ОГАН? Све очи упрте у њега - историјска улога националисте на изборима у Турској

15.05.2023. 11:16
Пише:
Србија Danas/Vijesti.me
Sinan Ogan
Синан Оган / Извор: Профимедиа

Турски националиста, бивши члан Партије националистичког покрета (МХП), савезника АК партије коју води Ердоган, својевремно се противио савезу актуелним председником Турске.

Турска ће 28. маја у другом кругу избора добити председника - тај датум означиће или наставак владавине Реџепа Тајипа Ердогана или ће у новог лидера ове државе промовисати опозиционог кандидата Кемала Киличдароглуа.

Према последњим подацима Врховног изборног савета Турске након 99 одсто пребројаних гласова Ердоган је у првом кругу председничких избора освојио 49,9 одсто гласова, Киличдароглу 44,96 одсто, док је за Синана Огана гласало 5,2 одсто становника Турске.

РАСУЛО НА ИЗБОРИМА У ТУРСКОЈ: Више од милион неважећих гласачких листића

РАСУЛО НА ИЗБОРИМА У ТУРСКОЈ: Више од милион неважећих гласачких листића

"НЕКО ЈЕ У КУХИЊИ, НЕКО НА БАЛКОНУ" Ердоган овим потезом послао јасну поруку свима - говор започео љубавном песмом

"НЕКО ЈЕ У КУХИЊИ, НЕКО НА БАЛКОНУ" Ердоган овим потезом послао јасну поруку свима - говор започео љубавном песмом

"НИКАКО НЕ НАПУШТАЈТЕ ГЛАСАЧКЕ КУТИЈЕ!" Ердоган апелује - ДРУГИ КРУГ се очекује

"НИКАКО НЕ НАПУШТАЈТЕ ГЛАСАЧКЕ КУТИЈЕ!" Ердоган апелује - ДРУГИ КРУГ се очекује

Ердоган је одмах изјавио како испред главног ривала има 2,6 милиона гласова, па се чини да ће кључно за други круг избора бити кога ће подржати управо Оган, који је јуче освојио нешто више од 2,8 милиона гласова.

Kemal Kiličdaroglu, Redžep Tajip Erdogan
Кемал Киличдароглу, Реџеп Тајип Ердоган / Извор: Профимедиа

Овај академик азербејџанско-турских корена ни пре избора, а ни одмах након првог круга није прецизирао коме ће од два кандидата у другом кругу пружити подршку.

- Разговараћу са лидерима у свом савезу, ићи ћу да питам своје бираче у наредних неколико дана. А онда ћемо донети одлуку и извршити своју дужност у наредних 14 дана - рекао је Оган.

Ко је Синан Оган?

ТРТ Балкан наводи да се ради о турском националисти, бившем члану Партије националистичког покрета (МХП), савезника АК партије коју води Ердоган.

У почетку је био у добрим односима са Девлетом Бахџелијем, лидером МХП-а, али након што је Бахџели усвојио нову политику подршке Ердогановој политици након избора у новембру 2015, Оган се придружио другим националистичким личностима као опозиција његовом водству.

Бахџели и Ердоган нису били у политичком савезу пре 2015. године, али након што је АК партија победила на изборима у новембру након колапса Турског процеса разрешења, чему се Бахџели жестоко противио, развио се све већи савез између Бахџелијевог МХП-а, који је био у средишту турског национализма више од пет деценија, и Ердогана - утицајног конзервативног лидера.

Sinan Ogan
Синан Оган / Извор: Профимедиа

Међутим, поједини националистички политичари као што су управо Оган, али и Мерал Акшенер, Умит Оздаг и Корај Ајдин - сви чланови МХП-а пре него што су покренули властите политичке платформе - противили су се Бахџелијевом савезу са Ердоганом. На крају, ови политичари су се појавили као супротстављени блок Бахџелијевом дугогодишњем вођству.

Након неуспешних покушаја да се Бахџели смени са чела партије, Акшенер и њене присталице су се растале од МХП-а и основале IYI странку 2017.

Оган је остао у МХП-у упркос томе што је два пута избачен због наводних антипартијских активности. Ипак, у критичном референдумском гласању 2017. о промени турског парламентарног система у председнички модел, Оган се противио одлуци МХП-а да подржи гласање "не", баш као и Акшенер и други противници Бахџелија.

Од 2017. Оган није повезан ни са једном странком, а на овом изборима се кандидовао као независни иако га је АТА савез предвођен Оздагом предложио за свог председничког кандидата.

Оган је дипломирао је на Универзитету Мармара са дипломом пословне администрације 1989. На истом универзитету је магистрирао финансијско право/банкарство 1992. На Московском државном институту за међународне односе (МГИМО) докторирао је 2009. године. Између 1992. и 2000. радио је као предавач у Азербејџанској фондацији за турске светске студије, наводи се на његовој веб-страници. У истом периоду водио је и азербејџанску канцеларију Турске агенције за сарадњу и координацију (ТИКА), државне институције. Током 2000-их радио је за Евроазијски центар за стратешка истраживања (АСАМ), водећи одељење за Русију и Украјину у истраживачком центру. Године 2004. основао је свој истраживачки центар ТУРКСАМ (Turkiye Стратегиц Analyses Центре), који наставља с радом. Након што је постао заступник МХП 2011. године, био је члан парламентарних група пријатељства Турска - Албанија и Турска - Нигерија. Током свог мандата, Оган је био и генерални секретар Турско-азербејџанске парламентарне групе пријатељства.