Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

КОНАЧНО СЕ ПОМЕРИО НАСУКАНИ БРОД У СУЕЦУ: Нису само "јаки ветрови" криви због огромног поморског колапса (ВИДЕО)

27.03.2021. 18:29
Пише:
Србија Данас
Suecki kanal
Суецки канал / Извор: Реутерс

Радосна вест стиже из Египта

Насукани брод у Суецком каналу померио се први пут после неколико дана, али би могао бити заробљен на обали до следеће недеље, а све због  људске грешке.

НАЈКРВАВИЈИ ДАН У МЈАНМАРУ ОД ПОЧЕТКА СУКОБА: Убијен дечак и још 90 људи, војска демонстрирала силу на паради (ВИДЕО)

НАЈКРВАВИЈИ ДАН У МЈАНМАРУ ОД ПОЧЕТКА СУКОБА: Убијен дечак и још 90 људи, војска демонстрирала силу на паради (ВИДЕО)

ПОСАДА НАСУКАНОГ БРОДА ТВРДИ ДА ЗНА КО ЈЕ КРИВАЦ: Објављен је и снимак на коме се све јасно види (ВИДЕО)

ПОСАДА НАСУКАНОГ БРОДА ТВРДИ ДА ЗНА КО ЈЕ КРИВАЦ: Објављен је и снимак на коме се све јасно види (ВИДЕО)

КИНА УЗВРАЋА УДАРАЦ: САД и Канада на удару Пекинга, Вашингтон неће проћи некажњено

КИНА УЗВРАЋА УДАРАЦ: САД и Канада на удару Пекинга, Вашингтон неће проћи некажњено

Брод под панамском заставом "Евер Гивен" насукао се на обале Канала пре пет дана и зауставио глобални трговински пут - а "људска грешка" је можда изазвала целу ситуацију.

Шеф управе Суецког канала Осама Рабеи рекао је данас да људи раде даноноћно на ослобађању брода - али не може да каже када ће канал бити пуштен у рад. Међутим, напори да се он помери омогућили су да се његова крма и кормило данас помере по први пут.

- Крма брода почела је да се креће према Суецу, и то је позитиван знак до 23 сата увече, али је плима знатно пала и зауставили смо се - рекао је Рабеи. Првобитна истрага показала је да се брод-контејнер дуг 400 метара насукао због јаког ветра и искључио је механички или квар мотора.

Али Рабеи је данас рекао да су ветрови један од фактора - али не и главни узрок инцидента. Није искључио да су људске или техничке грешке могле проузроковати неприлике код теретног брода.

- Јаки ветрови и временски фактори нису били главни разлози за насукавање брода, можда је било техничких или људских грешака - рекао је Рабеи на конференцији за новинаре у Суецу.

Suecki kanal
Суецки канал / Извор: Реутерс

- Сви ови фактори постаће очигледни у истрази - додао је он.

Главни надзорник Канала такође је рекао да се нада да неће морати да прибегава олакшању терета брода како би га склонили са виталног пловног пута. Упитан када би брод могао поново да плови, он је сугерисао да је то могуће "данас или сутра, у зависности од реакције брода на плиму и осеку".

Тренутно је 321 брод заглављен у поморском застоју у близини Порт Саида на Средоземном мору, Порт Суеца на Црвеном мору и у каналском систему на египатскомВеликом горком језеру.

Египатски премијер Мустафа Мадбоули назвао је проблем са бродом "веома ванредним инцидентом" у својим првим јавним коментарима о блокади.

У међувремену, Бела кућа је рекла да је понудила помоћ Египту у поновном отварању канала.

Blokada Sueckog kanala
Блокада Суецког канала / Извор: Профимедиа

- Имамо опрему и капацитете које већина земаља нема да видимо шта можемо да учинимо и како можемо помоћи - рекао је председник Џо Бајден у петак.

Продужено затварање кључног пловног пута изазвало би кашњења у глобалном ланцу трговине - пошто је око 19.000 бродова прошле године прошло кроз канал, према званичним подацима.

Кроз канал пролази око 10 одсто светске трговине, а многи страхују да би затварање могло утицати на испоруке нафте и гаса у Европу са Блиског истока. У међувремену, технологија поморског праћења симулирала је тренутак када се теретни брод забио у канал и зауставио глобалну трговинску руту.

Blokada Sueckog kanala
Блокада Суецког канала / Извор: Профимедиа

Власник брода, Јапанац Јукито Хигаки, председник компаније Шоеи Кисен, рекао је на конференцији за новинаре да је распоређено 10 тегљача и багера до обала и дна канала.

Видео са "Vessel Финдера" који је симулирао инцидент помоћу бродског локатора приказује тренутак када је брод скренуо у канал - пре него што је изненада кренуо удесно и ударио у обалу. Насукао се на око 6 км северно од јужног улаза, у близини града Суеца.

"Евер Гивен" је запео у уторак када је изгубио контролу у пешчаној олуји која је дувала брзином 50 км на сат и завршио заглављен дијагонално на виталном египатском пловном путу. Сада је иза њега заглављено робе у вредности од 7 милијарди фунти.

Возачи војних багера сада даноноћно раде канџама на обали на којој је брод насукан. Треба да ископају рупу од 18 метара испод насуканог прамца и крме пловила дужине 400 метара. До синоћ је премештено 17.000 кубних метара песка и речено је да је 87 одсто посла завршено.

Блокада је изазвала страх од несташице горива и многих других добара - као и ковид вакцина.  Шпедитерске компаније, очајнички су јуче почеле да преусмеравају нека пловила на скупој 14-дневној заобилазној путањи од 8.000 км око Рта Добре наде у Јужној Африци, пише The Сун.