Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ПАНДЕМИЈА ЈЕ КОД ЊИХ ПРОШЛОСТ: Земља која је преко ноћи постала успешна корона прича, сви се питају КАКО?

18.10.2021. 11:26
Пише:
Србија Данас/Телеграф
Japan
Јапан / Извор: Профимедиа

Барови су пуни, возови крцати а расположење слављеничко, иако није баш сасвим јасно шта се крије иза оштрог пада у броју оболелих

Скоро преко ноћи, Јапан је постао запањујућа и помало мистериозна прича о успешном сузбијању корона вируса.

"НИСМО ОДУСТАЛИ ОД КОВИД ПРОПУСНИЦА!" Ђерлек: Огорчени смо јер су поједини лекари СВЕСНО НАГОВАРАЛИ труднице да се не вакцинишу!

"НИСМО ОДУСТАЛИ ОД КОВИД ПРОПУСНИЦА!" Ђерлек: Огорчени смо јер су поједини лекари СВЕСНО НАГОВАРАЛИ труднице да се не вакцинишу!

ОВО ЋЕ БИТИ НАЈТОПЛИЈИ ДАН ОВЕ НЕДЕЉЕ! Метеоролог открио до када ће потрајати ПРОЛЕЋНА температура у Србији

ОВО ЋЕ БИТИ НАЈТОПЛИЈИ ДАН ОВЕ НЕДЕЉЕ! Метеоролог открио до када ће потрајати ПРОЛЕЋНА температура у Србији

"ЉУДИ, НЕМОЈТЕ ДА СЕ ЗАВАРАВАТЕ" Ово су први симптоми короне, а слични су прехлади - "сигуран знак ковида"

"ЉУДИ, НЕМОЈТЕ ДА СЕ ЗАВАРАВАТЕ" Ово су први симптоми короне, а слични су прехлади - "сигуран знак ковида"

Дневни случајеви корона вируса су са врхунца средином августа, када је било скоро 6.000 у Токију, пали на испод 100, што је најнижа вредност у протеклих 11 месеци.

Барови су пуни, возови крцати а расположење слављеничко, иако није баш сасвим јасно шта се крије иза оштрог пада у броју оболелих.

Јапан, за разлику од држава у Европи и Азији, никада није увео ништа слично локдауну, само серију ванредних стања.

Неки од могућих фактора за успех Јапана укључују закаснелу, али изузетно брзу кампању вакцинације, пражњење многих подручја ноћног живота јер се током недавног пораста случајева ширио страх, раширена пракса ношења маски која је постојала и пре пандемије и лоше време крајем августа, које је људе држало код куће.

Међутим, како се ефикасност вакцинације постепено смањује а зима се приближава, стручњаци страхују да ће, због тога што не знају шта је тачно довело до драстичног броја инфекције, Јапан можда видети још један талас као овог лета. Да подсетимо, болнице су током лета биле преплављене озбиљним случајевима оболелих и порастом умрлих - иако су бројеви ипак били нижи него пре почетка вакцинације.

Неки кажу да се иза оштрог пада броја оболелих налази вакцинација, посебно међу младима. Скоро 70 посто популације је у потпуности вакцинисано.

koronavirus maske
коронавирус маске / Извор: Профимедиа

- Брзе и интензивне вакцинације у Јапану међу млађима од 64 године могле су створити привремено стање слично имунитету стада - рекао је др Казухиро Татеда, професор вирусологије на Универзитету Тохо.

Он је приметио да је стопа вакцинације порасла од јула до септембра, док се заразнији делта сој брзо ширио.

Татеда, међутим, истиче да избијање инфекција у САД, Британији и другим местима, у којима је инокулација почела месецима пре него у Јапану, показују да само вакцине нису савршене и да ефикасност постепено нестаје.

Скок инфекције уочи Олимпијаде

Вакцинација у Јапану је почела средином фебруара, а први су вакцинацију примили здравствени радници и старији грађани. Недостатак увезених вакцина успорио је кампању до краја маја, када су залихе стабилизоване а дневни циљеви инокулације су подигнути на преко милион доза како би се повећала заштита пре Олимпијских игара од 23. јула до 8. августа.

Број дневних доза порастао је изнад 1,5 милиона у јулу, чиме је стопа вакцинације са 15 посто почетком јула скочила на 65 посто до почетка октобра, прешавши 57 посто у САД.

Дневни случајеви корона вируса скочили су неколико недеља пре почетка Олимпијаде, због чега је Јапан био приморан да одржи Игре без присуства публике. За време Игара Токио је бележио више од 5.000 случајева дневно и више од 20.000 широм земље.

Токио је у недељу пријавио 40 случајева - девети дан заредом како је имао испод 100 и најнижи ове године. Јапан је у недељу широм земље пријавио 429 случајева. Од почетка пандемије земља је забележила око 1,71 милион случајева и 18.000 смрти.

Откуд овај драстичан пад?

- То је тешко питање и морамо да узмемо у обзир ефекат напретка вакцинација, који је изузетно велики. У исто време, људи који су окупљају на високоризичним местима, као што су масе и места на којима није добра вентилација, можда су већ инфицирани и постигли су природни имунитет до сада - рекао је Норио Охмагари, директор Центра за контролу и превенцију болести.

Иако су неки спекулисали да је пад броја оболелих настао због мање тестирања, подаци градске владе Токија показују да је стопа позитивности пала са 25 посто крајем августа на 1 посто средином октобра, док је број тестова пао за једну трећину.

Масатака Инокучи, заменик шефа Медицинског удружења у Токију, рекао је да је пад стопе позитивности показао да су инфекције успориле, преноси АП.

Мере ванредног стања у Јапану нису биле потпуно затварање, већ захтеви који су се углавном фокусирали на барове и ресторане, који су морали да се затварају раније и не служе алкохол.

Многи су наставили да се возе препуним возовима и иду на спортске и културне догађаје на стадијумима са тек неким контролама социјалне дистанце.

Ванредно стање је укинуто, а влада постепено шири друштвене и економске активности, истовремено дозвољавајући атлетске догађаје и пакет-аранжмане на пробној основи, користећи сертификате о вакцинацији и повећано тестирање.

Како би убрзао инокулацију, бивши јапански премијер Јошиниде Суга проширио је број здравствених радника подобних за добијање вакцине, отворио велике вакцинационе центре и промовисао вакцинацију на радном месту крајем јуна.

Професор са Универзитета Кјото Хироши Нишиура процењује да је вакцинација помогла да око 650.000 људи избегне инфекцију и да се спаси више од 7.200 живота између марта и септембра.

Многи стручњаци су у почетку окривили младе, који су седели на улицама и у парковима када су ресторани затворени, за ширење вируса, али су наведени подаци показали да су многи у 40-им и 50-им годинама такође посећивали четврти за ноћни живот.

Најтежи случајеви и смртни случајеви били су међу невакцинисаним људима у доби од 50 година или млађим.

Нови премијер Јапана Фумио Кишида рекао је у петак да ће план приправности који ће бити састављен до почетка новембра укључивати строжа ограничења активности и захтевати од болница да обезбеде више кревета и особља за лечење ковида у случају да инфекције скоче у "најгорем случају".

Vakcinacija u EU
Вакцинација у ЕУ / Извор: Профимедиа/илустрација

Људи су упозорени на спуштање гарда, упркос томе што су бројеви у паду.

- Ношење маски је постало нормално. И даље сам забринут због вируса. Не желим да приђем близу онима који не носе маске - рекао је студент Мизуки Кавано.

Стручњаци за јавно здравље желе свеобухватну истрагу о томе зашто су инфекције опале.

Једна анализа је показала да се кретање људи у већим градским забавним четвртима смањило током последњег, трећег ванредног стања, које је окончано 30. септембра.

Међутим, чим се ванредно стање завршило, људи ће се вратити на ова места, због чега стручњаци страхују да ће можда наредних недеља доћи до скока броја оболелих.