Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

МОГУ ЛИ НАС НОВИ СОЈЕВИ ВРАТИТИ НА ПОЧЕТАК ЕПИДЕМИЈЕ? Шта су највеће опасност и једино решење против нових мутација

07.05.2021. 08:50
Пише:
Србија Данас/Блиц
korona virus
корона вирус / Извор: Профимедиа

Научници који су пратили ширење варијанти од зоре пандемије са ужасом су гледали како су завладале нове, заразније мутације.

Први пут после више од годину дана, људи почињу да осећају наду да смо дошли до прекретнице у пандемији. Европа је на путу да се масовно вакцинише до краја лета. Готово трећина Американаца је потпуно вакцинисана, а Центри за контролу и превенцију болести ублажили су своје препоруке о маскама на отвореном.

"СУКОБ У ДОНБАСУ ЈЕ ПРАВИ ГРАЂАНСКИ РАТ" Руси су спремни за преговоре, али Кијев саботира покушај мира

"СУКОБ У ДОНБАСУ ЈЕ ПРАВИ ГРАЂАНСКИ РАТ" Руси су спремни за преговоре, али Кијев саботира покушај мира

ЦРНИ ДИМ НЕ ПРЕСТАЈЕ ДА КУЉА: Из гротла излетео висок стуб пепела, сви су у паници

ЦРНИ ДИМ НЕ ПРЕСТАЈЕ ДА КУЉА: Из гротла излетео висок стуб пепела, сви су у паници

ОД СИГУРНЕ ЛУКЕ ДО ДРЖАВЕ СТРАХА: Европску земљу запљуснуо талас фемицида, жене се не осећају сигурно

ОД СИГУРНЕ ЛУКЕ ДО ДРЖАВЕ СТРАХА: Европску земљу запљуснуо талас фемицида, жене се не осећају сигурно

Али у стварности улазимо у један од најнесигурнијих тренутака у пандемији. У критичној смо трци између вакцина и варијанти вируса, и упркос свом напретку који смо постигли последњих месеци, исход је далеко од сигурног. Мање од једне од 10 особа на планети добило је макар и једну дозу било које ковид-19 вакцине, док нове и застрашујуће варијанте заражавају људе рекордним темпом.

- Ово не изгледа добро, да будем потпуно искрен. Чини се готово као да су доступност вакцина и сазнање да долазе довели до тога да су неки људи мало прерано спустили гард - рекао је за амерички Инсајдер водећи амерички вирусолог др Џејмс Хилдрет, члан саветодавног одбора Управе за храну и лекове који одобрава ковид-19 вакцине.

Научници који су пратили ширење варијанти од зоре пандемије са ужасом су гледали како су завладале нове, заразније мутације.

- До новембра, већина људи није ни помислила на варијанте - рекао је епидемиолог Мајкл Остерхолм, директор Центра за истраживање и политику заразних болести на Универзитету у Минесоти.

Сада је велико питање да ли смо видели најгоре варијације које овај вирус може да понуди.

Три начина на које варијанте вируса могу да нас победе

Лоша вест је да ограничени темпо вакцинације значи да вирус има пуно могућности да тражи празнине у нашој одбрани које може да искористи. Како се непрестано развија и прилагођава свом изворном станишту - нама - вирус ковид-19 настоји да преживи стварајући себи "најспособнију" верзију.

Ипак, све наше тренутне вакцине су направљене за борбу против вируса који је први пут идентификован у Вухану у Кини пре скоро годину и по дана. Та верзија вируса једва да више постоји, надмашиле су је новије, јаче верзије, укључујући оне које су се показале преносивијима, отпорнијима на неке вакцине и способним да реинфекују људе. Б.1.1.7, варијанта која је први пут идентификована у Великој Британији, сада је одговорна за већину случајева ковид-19 у САД-у.

korona virus
корона вирус / Извор: Реутерс

Добра вест је да су вакцине које имамо у рукама толико моћне да су се добро показале против мутација. Штавише, готово све велике фармацеутске компаније труде се да створе нове вакцине и додатне инјекције, у нади да ће се наћи корак испред нових варијанти вируса.

Три су начина на које вирус може да надмудри наше вакцине. Прво, и што је најважније, све вакцине које имамо циљају протеине шпица корона вируса, оштре квргаве избочине на површини вируса које помажу да нападне наше ћелије. Ако се на протеинима појаве вишеструке мутације које се мењају, то би могло да учини наше тренутне вакцине бескорисним: Антитела индукована вакцинама неће моћи да победе нову варијанту. Варијанта П.1, која је први пут идентификована у Бразилу, има три мутације на протеину шпица и поново заражава људе који су већ имали ковид-19.

Друго, постоји могућност онога што вирусолози називају „мутанти у бекству“ - варијације вируса које су довољно лукаве да прођу поред имунолошке одбране коју смо успели да изградимо. Тренутно окружење које смо створили, у којем смо постигли само делимични колективни имунитет, ствара идеалне околности за настанак “мутаната у бекству”. Имати пуно делимично вакцинисаних људи или заједница у којима је имунитет на вирус низак или опада, може да изврши селективни притисак на вирус, па да тако уклони из конкуренције оне варијанте против којих вакцине најбоље делују.

- Надамо се да нећемо имати посла са мутантима у бекству, али то није нешто што можемо само одбацити, јер би се то могло догодити. Оно што није познато је да ли негде постоји особа у којој је комбинација мутација створила варијанту која ће се брзо ширити и против које вакцине не делују - рекао је Хилдрет.

Микробиолог са Универзитета у Кембриџу Равиндра Гупта дели његову забринутост.

vakcinacija
вакцинација / Извор: Реутерс

- Можда нисмо далеко од тога - рекао је Гупта, који проучава мутацију Е484К која је идентификована у скоро свим варијантама које данас забрињавају својом брзином ширења.

Треће, и оно што можда највише забрињава, јесто то да чак и ако нас не нападну "мутанти у бекству" или велике промене на протеину шпица вируса, нико не зна колико дуго ће наше тренутне вакцине пружати потпуну заштиту од вируса и његових варијанти које се све више појављују. Оно у шта су научници сигурни јесте да заштита од вакцине неће трајати вечно, што би могло учинити вакцинисане људе поново рањивим на вирус у годинама које долазе - отварајући врата новом мега таласу инфекција.

- Морамо да - вероватно овог лета и јесени – да почнемо да планирамо за следећу генерацију вакцина - рекао је др Ашиш Џа, декан Школе за јавно здравље при универзитету Браун.

Највећа нада

Чак и када будемо имали велики проценат популације вакцинисане, људи који су имунокомпромитовани остаће осетљиви на ковид-19 и његове дуготрајне ефекте. Ако пандемију не ставимо довољно брзо под контролом, невакцинисана тела могла би постати савршено вечно легло за варијанте. То је још један разлог због којег је погрешно сугерисати да млади људи не морају да се вакцинишу: заштитни покривач који покрива само половину популације неће обавити посао.

Такође је могуће да вакцинисани људи који се заразе, али никада не развију симптоме, постану тихи резервоари за варијанте.

Срећом, научници се слажу да још постоји један велики разлог за наду. После деценија напорних истраживања, нове вакцине изграђене на информативној РНК (иРНК) стигле су у импресивној снази. Лепота технологије иРНК вакцине је у томе што оно вежба тело да се самостално бори против вируса, тако да нема потребе за инкубацијом било каквих вируса у кокошијим јајима (као што то чинимо код годишњих вакцина против грипа), што штеди време. Нове иРНК вакцине могу се, буквално, развити за викенд. А с обзиром на то да су само две или три варијанте вируса ковид-19 одговорне за већину тренутних тегоба, није тешко замислити да их обуздају друге генерације вакцина. Фајзер и Модерна већ раде на појачаним инјекцијама, а ГСК развија вакцину која би циљала неколико варијанти одједном.

vakcinacija
вакцинација / Извор: Реутерс

Научници се такође надају да ће, с обзиром на све што сазнају о новим варијантама, једног дана можда испоручити један коктел са више корона вируса који ће се супротставити свим претњама. Али чак и ако они који праве вакцине развију такав коктел из снова - што никада до сада није урађено - ни то неће бити гаранција успеха. Покушај да се тело истовремено обучи за борбу против бројних верзија вируса нужно чини наш имуни систем мање јаким у обрачуну са сваким појединачним противником.

Сада нам је пак, једино решење да што више људи вакцинишемо оним вакцинама које тренутно имамо.

Највећа претња

И док ситуације у Европи, САД, Израелу и још понегде можда уливају наду у окончање пандемије, шта ћемо са остатком света? Из глобалне перспективе - која је једина битна у епидемиолошкој катастрофи оваквог обима - ствари се погоршавају, а не побољшавају. У протекле две недеље забележено је више случајева ковид-19 у целом свету него током првих шест месеци пандемије. Више од половине прошлонедељних случајева забележено је у Бразилу и Индији, где стручњаци страхују да се појављује још више варијанти са потенцијалом за избегавање вакцина.

У овом тренутку, након што су провели више од годину дана у разним облицима карантина, људи се према вакцинацији разумљиво понашају као према дозволи за излазак из притвора.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Тренутно смо попут превише самопоузданог боксера који спушта гард у последњој рунди. Чак и ако смо прибили вирус уза конопце, пружамо му златну прилику да нам зада нокаут ударац. С обзиром на то како ниске стопе вакцинације остају широм света, нагон за одбацивањем маски и слободним кретањем само ће омогућити појаву и ширење више варијанти вируса.

- Требало би да будемо оптимистични, али широм отворених очију - рекао је Хилдрет.

- Вакцинисао сам се у децембру. Ако идем негде, носим маску. Схватам да сам заштићен од сојева против којих је вакцина развијена. Али не знам да не постоји нека варијанта тамо која би могла да ме зарази.