Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

КОРУПЦИЈСКА АФЕРА ТРЕСЕ ЕУ! Откривена улога сестре ухапшене политичарке, бизнис јој је вртоглаво напредовао

24.12.2022. 20:40
Пише:
Србија Данас
Eva Kaili
Ева Каили / Извор: Фото: Инстаграм/Принтсцреен

Политика је била породични посао за породицу Каили, открива портал Политико доносећи појединости о пословним пројектима сестре Еве Каили који су сви били уско везани уз рад сада бивше потпредседнице Европског парламента која је нашла у средишту скандала због примања мита од Катара.

Како је Ева Каили напредовала у хијерархији у Бриселу, тако је њена сестра Манталена Каили покретала пројекте, добијајући европску подршку и сестрино политичко навијање, закључује након своје истраге Политико.

Манталена Каили стала је чврсто на страну своје сестре када је скандал с катарским коферима натрпаним еврима експлодирао у срцу Европске уније.

"ВЕРОВАЛА МУ ЈЕ, А ОН ЈУ ЈЕ ИЗДАО" Афера Катаргејт уздрмала гламурозни пар - он све признао полицији

"ВЕРОВАЛА МУ ЈЕ, А ОН ЈУ ЈЕ ИЗДАО" Афера Катаргејт уздрмала гламурозни пар - он све признао полицији

ВРХ ЕВРОПЕ У ВРТЛОГУ КОРУПЦИЈЕ! Муж ухапшене ЕУ потпредседнице признао: Урадио сам СВЕ за новац који ми није требао (ФОТО)

ВРХ ЕВРОПЕ У ВРТЛОГУ КОРУПЦИЈЕ! Муж ухапшене ЕУ потпредседнице признао: Урадио сам СВЕ за новац који ми није требао (ФОТО)

ЕВРОПСКИ ПАРЛАМЕНТ ПРЕСУДИО: Смењена Ева Каили!

ЕВРОПСКИ ПАРЛАМЕНТ ПРЕСУДИО: Смењена Ева Каили!

- Познавајући личност и моралне вредности своје сестре, уверена сам да то није истина - коментарисала је Манталена Каили сестрино хапшење, али је убрзо неко избрисао њено и имена њених сарадника с интернет страница пројеката којима се бавила.

Сестра јој је била изразито успешна у политичким круговима у Бриселу, али предузимљива и успешна је била и Манталена и њена компанија "Маде Гроуп". Интереси фирме, случајно или мање случајно, преклапали су се са сестрином каријером.

Један од најбољих примера које је пронашао портал Политико је у сектору науке и технологије. Наиме, баш док је Ева Каили постајала све заинтересованија за вештачку интелигенцију и блокчејн технологију у ЕП-у, њена сестра интересовала се за иста подручја. Тако је 2018. године покренула непрофитну иницијативу ELONtech у склопу Маде Гроупа, која се бавила баш тим темама.

Врхунац Евине подршке блокчејну био је исте 2018. године, када је објављена резолуција о тој технологији. Грчка парламентарка, која је чланица ЕП-а постала 2014. године, водила је европски панел за неуку и технологију који ће идуће, 2019. године основати Центар за вештачку интелигенцију. Обе сестре биле су укључене у ELONtech, као и неколико асистената Еве Каили у Парламенту. Један од уредника ELONtecha, Димитрис Цанидакис, такође се појављује на попису помоћника Еве Каили на веб страници Европског парламента, док се виши правни саветник ELONtecha Александрос Спиридонос појављује на истом попису парламентарних помоћника као пружатељ услуга, пише Политико.

Године 2020. Ева Каили је била у међународном саветодавном одбору за СТОА-у, саветодавно тело Европског парламента за иновацијске приоритете ЕУ. Одбор је укључивао представника ELONTecha - и представника Qatar Foundationa, развојне организације из емирата дубоког џепа, задуженог за образовање, науку и културу.

Eva Kaili
Ева Каили / Извор: Фото: Youtube/Printscreen/BBC News

Делатности ELONtecha врло су лабаво дефинисане, пише Политико. Реч је о телу које приређује догађаје и представља се као "опсерваторија" и "платформа" за правне и технолошке теме. Према платформи за транспарентност LobbyFacts.eu, укључена је у регистар лобистичких организација ЕУ од 2020., фокусира се углавном на блокчејн технологију. ELONtech је у међувремену нестао из регистра.

Матична организација Маде Гроуп није објавила своје рачуне, али је према подацима из ЕУ примила велике износе из средстава ЕУ за своје пројекте, иза којих је подршком стала и Ева Каили.

ELONtechova веб страница скинута је с веба крајем прошле недеље. Потом је поново враћена на мрежу, али с уклоњеним именима свих његових запослених. Последњи догађај ELONtecha, одржан у првој недељи децембра, био је Округли сто о вештачкој интелигенцији у Атини, чији је домаћин била Ева Каили у Европском парламенту. Именовање саветодавног одбора - уз друге догађаје и иницијативе предузете током мандата Еве Каили - тренутно истражује СТОА како би се уверила да је све било транспарентно, рекла је Политику особа из канцеларије једног заступника у Европском парламенту повезаног с истрагом.

Кристијан Елер, европарламентарац десног центра који је преузео председање СТОА-ом у марта 2022., рекао је за Политико да није сигуран да ли се изричито расправљало о предлогу именовања стручњака који је радио за ELONtech.

На питање Политика зашто су имена особља и саветника уклоњена с веб странице ELONtecha, Манталена Каили је рекла да је то учињено како би се очувала "дискреција" саветника и волонтера организације. Упитана зашто је избрисала и своје име, рекла је да "није тајна" да је водила ELONtech.

Када је Ева Каили ухапшена у склопу белгијске истраге о корупцији, прању новца и криминалној организацији, Манталени Каили такође је замрзнута имовина.

Манталена Каили била је у управном одору лобистичке скупине Industry Commons, која Манталену описује као "главну саветницу и блиску сарадницу грчке европарламентарке Еве Каили". Зашто није наведена у сестрином конзултанском тиму на страницама ЕП-а, Манталена Каили каже да не зна. Манталена је адвокатица, а једна од њених најближих сарадница у Маде Гроупу била је Матина Канаки, некадашња асистенткиња Еве Каили. У новембру 2022. године Канаки је постала менаџерка некретнинске фирме коју су покренули Ева Каили и њен такође ухапшени партнер, Италијан Франческо Георги.

Организација Маде Гроуп годинама је учествовала у дигиталним пројектима европског програма Хоризон 2020, с којим је била повезана Ева Каили. Реч је о 80 милијарди евра вредном развојном програму Европске уније. Међу осталим, пре две године управо је Маде Гроуп одабран за оператера регионалног центра Стартс, који је основан у склопу Хоризона 2020. Маде Гроуп, према изворима Политика, добио је око 105.000 евра за учествовање у Стартсу.

Али, Манталена негира да су сестра и она сарађивале на проблематичан начин. "Имали смо активности које се нису експлицитно преклапале с Евином агендом", изјавила је за Политико, и даље инсистирајући на сестриној невиности.