Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

НОВИ ЧЕЛНИК КОМУНИСТИЧКЕ ПАРТИЈЕ: Ко је човек који је увео интернет Кубанцима, наследник Кастра?

21.04.2021. 08:17
Пише:
Србија Данас/Блиц
Migel Diaz Kanel
Мигел Диаз Канел / Извор: Реутерс

Мигел Диаз Канел званично је именован за првог секетара КП

Генерација кубанских револуционара која је дошла на власт пре више од шест деценија напустила је политичку сцену, а човек изабран за следећег шефа Комунистичке партије (КП) је председник Кубе од 2019, Мигел Диаз Канел.

ШТА СЕ ДЕШАВА СА ПРИНЦЕЗОМ ЛАТИФОМ ИЗ ДУБАИЈА? Уједињене нације позвале хитно Емирате, траже само једно

ШТА СЕ ДЕШАВА СА ПРИНЦЕЗОМ ЛАТИФОМ ИЗ ДУБАИЈА? Уједињене нације позвале хитно Емирате, траже само једно

"БОЛНО ЗАСЛУЖЕНА ПРАВДА" Бивши полицајац проглашен кривим за убиство Флојда, маса људи на улицама САД (ФОТО/ВИДЕО)

"БОЛНО ЗАСЛУЖЕНА ПРАВДА" Бивши полицајац проглашен кривим за убиство Флојда, маса људи на улицама САД (ФОТО/ВИДЕО)

СВЕКРВА ИЗ ПАКЛА На венчању покушала да изгура младу, али то НИЈЕ ОНО НАЈГОРЕ! И свештеник морао да реагује! (ВИДЕО)

СВЕКРВА ИЗ ПАКЛА На венчању покушала да изгура младу, али то НИЈЕ ОНО НАЈГОРЕ! И свештеник морао да реагује! (ВИДЕО)

Канел, који је 20 априла напунио 61. годину, део је млађе генерације Кубе која жели постепено отварање своје земље, иако не и промене система владавине једне партије.

Он је у понедељак званично именован за првог секретара КП.

До дуго очекиване промоције Канела, којем је руски председник Владимир Путин већ честитао хвалећи стратешко партнерство две земље док је Бела кућа рекла да "промена кубанске политике није међу топ приоритетима спољне политике Џоа Бајдена", дошло је након што је Раул Кастро, бивши председник Кубе и револуционар, званично објавио да се повлачи у 89. години живота.

Migel Diaz Kanel
Мигел Диаз Канел / Извор: Профимедиа

Кастро је то објавио последњег дана конгреса КП, пажљиво аранжираног догађаја на Хавани намењеног да најави нову генерацију лидера. Делегати су устали са својих места и аплаудирали док је Канел прилазио бини, загрлио Кастра и започео говор у којем је рекао да је кубанска револуција "још жива и здрава усред олује која потреса свет".

Нови лидер обећао је да ће консултовати свог претходника о "стратешким одлукама за будућност нације".

- Генерал ће увек бити присутан јер је он референца за сваког кубанског комунисту - рекао је Канел у говору који је преносила државна телевизија.

Ко је Мигел Диаз Канел?

Рођен у Санта Клари 1960, Канел се нашироко сматра лојалним бирократом. Његов успон у партији је трајао годинама. Био је шеф КП у две провинције пре него што је постао потпредседник земље 2013, кад је Раул Кастро објавио да ће испразнити председничко место 2018. и предати га Канелу, задржавајући моћнију улогу првог секретара КП.

"Њујорк тајмс" пише да је Канел технократа који је дозволио Кубанцима да приступе интернету преко телефона 2018. године, а преко кућних компјутера следеће године. Али, он на многе начине није попут лидера који су водили острво протеклих шест деценија.

Migel Diaz Kanel
Мигел Диаз Канел / Извор: Реутерс

Канел никада није био борац гериле, али јесте служио као војник, попут осталих из његове генерације, неколико година, наводи Pbs.org, додајући да се, за почетак, не презива Кастро.

Канел је релативно млад у поређењу са припадницима генерације који су пратили Кастра у борби против Батисте и остали деценијама на власти. Рођен годину дана након револуције, Канел је као младић имао дугу косу и слушао "Битлсе".

Има инжењерску диплома и посветио се званичној политици, од позиције у Унији младих комуниста до бирократских позиција у провинцијама, у којима је зарадио репутацију прагматичног администратора са пријатељским, неформалним маниром у опхођењу с јавношћу.

Кад је Раул Кастро заменио Фидела, Канел је постао министар вишег образовања, а 2012. постао је један од потпредседника и убрзо потом први потпредседник Кубе. Низ младих званичника је био у реду за могућег наследника Кастра, али су отпали јер су или превише брзо загризли моћ или без неопходне дискреције коментарисали руководство.

Али Канел није ни "гурао" нити се спотицао. Он је постепено напредовао бранећи систем и представљајући се отвореним за ограничене реформе и то на начин да не огласи аларм код својих надлежних. Неке реформе је већ започео, укључујући отварање малих бизниса и дуални валутни систем, а Кубанцима је коначно дозвољена широка употреба интернета.

Канел има двоје деце из брака са првом супругом Мартом. Тренутно живи са другом супругом, Лисом Куестом.

Посрнула економија остала у наслеђу

Нова-стара Кубанска криза

Требало је 54 године да се америчка застава поново завијори на згради њихове амбасаде на Куби, а 88 да један амерички председник (Барак Обама) посети острво.

Џо Бајден је као потпредседник помогао у нормализацији односа на релацији САД-Куба али се та политика преокренула кад је у канцеларију ушао Трамп, пише "Њујорк тајмс".

Бајден је током председничке кампање обећавао отопљавање односа са Кубом, али се та идеја охладила кад су демократе лоше прошле на Флориди, чији су кубански Американци подржали Трампа.

Сада је секретарка за штампу Беле куће Џен Псаки објавила је да ће се америчка политика према Куби руководити по два кључна принципа: подршка демократији и људским правима и уверењу да су Американци, посебно они кубанског порекла, најбољи амбасадори слободе и просперитета, пренео је "Ју-ес-њуз".

Džen Psaki
Џен Псаки / Извор: Профимедиа

- Иако промена у кубанској политици није топ приоритет за Бајдена, администрација ће остати ангажована и фокусирана на промене у лидерству на комунистички управљаном острву - истакла је Псаки у петак.

Русија је другог мишљења. Русија и САД сукобиле су се средином октобра око Кубе, што је запретило да Хладни рат постане веома врео и ескалира у нуклеарни. Спор је избио око размештања пројектила.

Након неуспеле инвазије у Заливу свиња годину пре, Никита Хрушчов је на захтев Кубе разместио нуклеарне пројектиле на острву како би одагнао будуће нападе. У САД су у току били избори, а кад је Џон Кенеди сазнао шта Совјети раде, наредио је поморску блокаду, тражећи од Руса да размонтирају своје наоружање и врате се кући. Кад су уклоњени сви пројектили а бомбардери "Иљушин" се повукли са Кубе, блокада је званично окончана 20 новембра 1962.

Vladimir Putin
Владимир Путин / Извор: Профимедиа

- Ми веома високо ценимо наше стратешко партнерство са Кубом. Очекујем да ћемо осигурати даљи развој конструктивног билатералног дијалога и вишеструко узајамне и разноврсне сарадње за добробит наших пријатељских народа кроз заједничке напоре - рекао је Путин.