Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ЛАБАРАТОРИЈСКИ СЦЕНАРИО СЕ ПОНОВО ПРОЦЕЊУЈЕ? ОДАКЛЕ ЈЕ ПРОЦУРЕО ВИРУС? Хронологија кључних догађаја

31.05.2021. 07:37
Пише:
Србија Данас/Блиц
korona virus
корона вирус / Извор: Реутерс

Недостатак транспарентности од стране Кине и стално указивање на активности лабараторије Вухан навели су неке научнике да признају да су у почетку били пребрзо отписали могућу везу

Порекло корона вируса који је усмртио више од три милиона људи широм света и даље је мистерија. Али последњих месеци идеја да је вирус "процурео" са Института за вирусологију Вухан (ВИВ), што је раније одбачено као смешна теорија завере, изненада је стекла веродостојност.

СРБИЈА У БОРБИ ПРОТИВ КОРОНЕ! ДАНАС ЗАСЕДА КРИЗНИ ШТАБ: Стиже још један сет релаксирајућих мера

СРБИЈА У БОРБИ ПРОТИВ КОРОНЕ! ДАНАС ЗАСЕДА КРИЗНИ ШТАБ: Стиже још један сет релаксирајућих мера

НАЈНОВИЈИ ПОДАЦИ! Још 178 инфицираних, преминуло 10 особа: Апел младима да се вакцинишу у што већем броју!

НАЈНОВИЈИ ПОДАЦИ! Још 178 инфицираних, преминуло 10 особа: Апел младима да се вакцинишу у што већем броју!

Налазимо се у пакленом лонцу са ковидом који ври: Шта ће десити ако не упоставимо контролу над вирусом?

Налазимо се у пакленом лонцу са ковидом који ври: Шта ће десити ако не упоставимо контролу над вирусом?

Како и зашто се то догодило?

Најпре, покушаји да се открије природни извор вируса нису уродили плодом. Друго, рани напори да се укаже на цурење из лабораторије често су довођени у везу са спекулацијама да је вирус намерно створен као биолошко оружје. Због тога су многи научници одбацивали лабораторијски сценарио као бесмислене глупости.

Међутим, недостатак транспарентности од стране Кине и стално указивање на активности лабараторије Вухан навели су неке научнике да признају да су у почетку били пребрзо отписали могућу везу.

Администрација бившег америчког председника Доналда Трампа од почетка је заговарала лабораторијски сценарио, али често уз антикинеску реторику због које су скептици игнорисали њене тврдње. Како сада ствари стоје, постоји шанса да ће га историјски уџеници упамтити као човека који је први говорио истину.

koreja
кореја / Извор: Профимедиа

Ово је хронологија кључних догађаја који су довели до тога да се лабораторијски сценарио поново процењује. У неким случајевима су важне информације биле доступне од самог почетка, али су углавном игнорисане. У другим случајевима, неки стручњаци су почели да граде веродостојан случај, укорењен у науци, који је почео да мења мишљење људи. То је довело до новних позива за истрагу о активностима лабораторије непосредно пре појаве корона вируса.

Важна напомена - "лабораториски сценарио" не значи нужно да је вирус корона вирус направљен од стране човека, нити да га не човек намерно "пустио" ван лабораторије.

Ране спекулације

5. јануар 2020: Најранији познати твит који сугерише да је Кина створила вирус. Корисник @GarboHК је твитовао: "Пре 18 година, Кина је убила скоро 300 Хонгконшана не пријављујући случајеве САРС-а, пуштајући кинеске туристе да путују широм света са лошом намером. Данас зли режим поново напада са новим вирусом".

23. јануар: Појављује се чланак у "Дејли Мејлу" са насловом: "Кина је направила лабораторију за проучавање САРС-а и еболе у ​​Вухану - а амерички стручњаци за биолошку безбедност упозорили су 2017. да вирус може да "побегне" из објекта који је постао кључан у борби против избијања епидемије".

26. јануар: "Вашингтон Тајмс" објављује чланак са насловом: „Корона вирус је можда настао у лабораторији повезаној са кинеским програмом биолошког ратовања“. Белешка уредника додата је 25. марта: "Откако се ова прича појавила, научници ван Кине имали су прилику да проуче вирус САРС-ЦоВ-2. Закључили су да нема знакова који сугеришу да је произведен у лабораторији или намјерно пуштен из ње".

26. јануар: Студија кинеских истраживача објављена у "Лансету" о првих 41 хоспитализованих пацијената у Вухану открила је да њих 13, укључујући и први документовани случај, није имао везу са пијацом која се у почетку сматрала извориштем заразе.

30. јануар: Амерички сенатор Том Котон, говорећи на саслушању у Одбору за оружане снаге Сената, каже: "Овај корона вирус је катастрофа на нивоу Чернобиља за Кину. Заправо, вероватно је гори од Чернобиља, који је био локализован по свом ефекту". Додао је: "Приметио бих да Вухан има једину супер лабораторију са четири нивоа биолошке безбедности која ради са најсмртоноснијим патогенима на свету и укључује, да, корона вирусе".

6. фебруар: Ботао Сијо, молекуларни биомеханичар са Технолошког универзитета у Кини, објавио је рад у коме наводи да "корона вирус убица вероватно потиче из лабораторије у Вухану“, подсетио је "Вашингтон Пост". Указао је на претходне безбедносне незгоде и врсту истраживања која се обавља у лабораторији. Повукао је рад неколико недеља касније, након што су кинеске власти инсистирале да то није тачно.

16. фебруар: Котон, као одговор на критички чланак "Вашингтон Поста", на Твитеру нуди четири сценарија: "1. Природно порекло (још увек највероватније, али готово сигурно не са пијаце у Вухану) 2. Добра наука, лоша безбедност (на пример, истраживали су ствари попут дијагностичког испитивања и вакцина, али догодило се случајно "цурење"). 3. Лоша наука, лоша безбедност (ово је хипотеза пројектованог биолошког оружја, са случајним "цурењем"). 4. Намерно пуштање на слободу (врло мало вероватно, али га не би требало искључити док се не нађу докази). Опет, ниједна од њих није "теорија“, а свакако није "теорија завере". То су хипотезе које би требало проучавати у светлу доказа".

Одговор научника

19. фебруар: Група од 27 научника објављује у "Лансету": "Заједно снажно осуђујемо теорије завере које сугеришу да ковид-19 нема природно порекло“. Научници "великом већином закључују да је корона вирус настао у дивљини". Изјаву је саставио и организовао Питер Дажак, председник Савеза "Еко Хелт", који је финансирао истраживање на ВИВ-у субвенцијама америчке владе. Три потписника су у међувремену рекла да је лабораторијски сценарио довољно веродостојан и да заслужује разматрање.

11. март: "Сајентифик Американ" објављује профил виролошкиње Ши Женгли, која је на челу групе која проучава корона вирусе слепих мишева на ВИВ-а. "Никада нисам очекивала да ће се такве ствари догодити у Вухану, у централној Кини", рекла је. Сећа да је помислила: "Да ли је вирус могао да дође из наше лабораторије?". У чланку се наводи да је након појаве вируса Ши махнито прегледала евиденцију из сопствене лабораторије из последњих неколико година како би проверила да ли постоје пропусти у руковању са експерименталним материјалима, али је "одахнула када су се вратили резултати: ниједна секвенца се није подударала са вирусима које је њен тим прикупио од пећинских слепих мишева".

17. март: Анализа коју је објавила утицајна група научника објавила у часопису каже: "Иако докази показују да САРСЦоВ-2 није вештачки направљен вирус, тренутно је немогуће доказати или оповргнути остале овде теорије његовог порекла. Међутим, с обзиром на то да смо уочили све заједничке карактеристике САРС-ЦоВ-2 са сродним корона вирусима насталим у природи, не верујемо да је било која врста лабораторијског сценарија веродостојна".

Обавештајна заједница

27. март: Процена Обавештајне агенције о пореклу корона вируса ажурирана је тако да укључује могућност да се он појавио "случајно" због "небезбедне лабораторијске праксе".

korona virus
корона вирус / Извор: Профимедиа

14. април: Џош Рогин, пишући у часопису "Пост", открива да су званичници Стејт департмента 2018. посетили ВИВ и "послали два званична упозорења у Вашингтон о неадекватној безбедности у лабораторији, која је спроводила ризичне студије о корона вирусима слепих мишева. Подстакнуте су расправе у америчкој влади о томе да ли је ова или друга лабораторија у Вухану извор вируса - иако се коначни докази још чекају".

22. април: Јуриј Дигин, биотехнолошки предузетник, у дугачком и детаљном посту закључује да "са техничког становишта савременим научницима не би било тешко да створи такав сој "као нови корона вирус". Додаје: "Вреди поновити и супротну страну: обрнута хипотеза о искључиво природном пореклу вируса још увек нема јаке доказе".

24. април: Под притиском Беле куће, Национални завод за здравље укида субвенције за Савез "Еко Хелт" који је финансирао истраживање корона вируса слепих мишева на ВИВ-у.

30. април: Трамп каже новинарима: "Имали сте теорију о лабораторији. ... Постоји пуно теорија. Али, да, имамо људе који то испитују врло, врло детаљно".

30. април: У реткој изјави, канцеларија директора Националне обавештајне службе каже: "Обавештајна заједница се такође слаже са научним консензусом да вирус није вештачки или генетски модификован. И даље ћемо ригорозно испитивати нове информације и обавештајне податке како би се утврдило да ли је избијање започело контактом са зараженим животињама или је то резултат несреће у лабораторији у Вухану".

3. мај: Државни секретар Мајк Помпео каже: "Постоје огромни докази да је ту све почело. Запамтите, Кина има историју ширења зараза у свет и они имају историју управљања неквалитетним лабораторијама. Ово није први пут да свет излажемо вирусима као резултат неуспеха у кинеској лабораторији“.

18. маја: Анонимни корисник Твитера објавио је медицинску тезу која описује како су рудари у Мојангу у Јунану 2012. године оболели од упале плућа изазване вирусом. Многи виролози тврде да је то било последица истраживања корона вируса слепих мишева у једном од два виролошка истраживачка института лоцирана у оближњем Вухану, мада је све на нивоу спекулација.

Нови докази се појављују

4. јул: Лондонски Тајмс извештава да је вирус 96 одсто идентичан корона вирусу који изазива ковид-19 пронађен у напуштеном руднику бакра у Кини 2012. године. Рудник бакра са зараженим слепим мишевима на југозападу Кине био је дом корона вируса од којег је шест мушкараца добило упалу плућа након што су добили задатак да лопатом избаце измет слепих мишева из рудника. Овај вирус је прикупљен 2013. године, а затим је чуван и проучаван на ВИВ-у.

28. јул: Џејми Мецл, бивши званичник Клинтонове администрације за националну безбедност, пише у часопису "Вол Стрит Журнал" да "сугерисање да се епидемија смртоносног корона вируса случајно догодила у близини јединог института за вирусологију нивоа 4 у целој Кини - који је случајно проучавао најближег познатог сродника управо тог вируса - лаковерност". Он позива на "свеобухватну форензичку истрагу која мора да обухвати пун приступ свим научницима, биолошким узорцима, лабораторијским записима и другим материјалима са ВИВ-а и других релевантних кинеских организација".

31. јула: Часопис "Сајенс" објављује интервју са Ши Женгли из ВИВ-а. Рекла је да је немогуће да се ико на Институту случајно заразио, додавши да "до данас постоји "нула инфекција" свих запослених и студената у нашем Институту". У интервјуу је признала да су нека истраживања корона вируса спроведена на нивоу биолошке безбедности 2, а не на рестриктивнијем БСЛ-4.

2. новембар: Дејвид А. Рилман, микробиолог са Универзитета Стенфорд, у Зборнику Националне академије наука пише: "Причи о пореклу недостају многи кључни детаљи, укључујући веродостојну и детаљну еволуциону историју вируса, идентитет и порекло најновијих предака и место, време и механизам преноса прве људске инфекције".

17. новембар: Објављен је утицајан чланак који су написали научници Росана Сегрето и Јури Дејгин: "Генетска структура САРС-ЦоВ-2 не искључује лабораторијско порекло". У раду је забележено да "природни домаћин, било непосредни или посредни, још није идентификован". Тврди се да би одређене особине корона вируса "могле бити резултат лабораторијских техника манипулације". Чланак је закључио: "На основу наше анализе, вештачко порекло САРС-ЦоВ-2 није неутемељена теорија завере коју треба осудити".

Korona virus
Корона вирус / Извор: Профимедиа

17. новембар: Истраживачи ВИВ-а, укључујући Ши, објављују додатак свом извештају од 3. фебруара, признајући да је РаТГ13, корона вирус слепих мишева уско повезан са новим корона вирусом, пронађен у рударској пећини након што је неколико пацијената оболело од "тешке респираторне болести" 2012. године приликом чишћења пећине.

4. јануар 2021.: "Њујоркер" објављује подужи чланак Николсона Бејкера, који прегледа доказе и закључује да је сценарио цурења из лабораторије убедљивији него што се раније веровало.

15. јануар: Неколико дана пре него што ће Трамп напусти функцију, Стејт департмент издаје "информативни лист" о ВИВ-у у којем стоји: "Америчка влада има разлога да верује да је неколико истраживача унутар ВИВ-а било болесно у јесен 2019. године, пре првог идентификованог случаја ковида-19, са симптомима у складу са ковидом-19 и уобичајеним сезонским болестима. ВИВ није био транспарентан нити доследан у својој евиденцији о проучавању вируса најсличнијих корона вирусу, укључујући РаТГ13, који је узет из пећине у Јунану 2013. године након што је неколико рудара умрло од болести сличне САРС-у".

20. јануар: Џо Бајден постаје председник.

9. фебруар: У заједничком извештају Светске здравствене организације и Кине стоји: "Налази сугеришу да је вероватно да хипотеза о лабораторијском инциденту може објаснити увођење вируса у људску популацију".

11. фебруар: Генерални секретар СЗО Тедрос Адханом Гебрејесус одбија да одбаци лабораториски сценарио: "Желим да појасним да су све хипотезе отворене и да захтевају даље проучавање".

virus
вирус / Извор: Србија Данас

19. фебруар: Саветник за националну безбедност Џејк Саливан издаје изјаву о извештају СЗО: "Дубоко смо забринути због начина на који су преношени рани налази истраге о пореклу ковида-19 у Вухану и питања о процесу који је коришћен да би се до њих дошло. Нужно је да овај извештај буде независан, са експертним налазима без интервенција кинеске владе. Да би боље разумела ову пандемија, Кина мора да стави на располагање своје податке од најранијих дана избијања епидемије".

4. март: Истакнути научници из целог света у отвореном писму СЗО позивају на нову истрагу порекла вируса, рекавши да је претходна истрага била погрешна.

22. март: Аустралијски медији извештавају: "Истраживачи Института за вирусологију Вухан који раде на корона вирусима били су хоспитализовани са симптомима који се подударају са ковидом-19 почетком новембра 2019. године, амерички званичници сумњају да је то могао бити први кластер".

5. мај: Бивши научни извештач "Њујорк Тајмса" Николас Вејд, пишући у "Билтену атомских научника", прегледа доказе и даје снажне аргументе за лабораторијску теорију. Посебно се фокусира на место цепања фурина вируса, које повећава његову инфективност за људске ћелије. "Када сам први пут видео место цепања фурина у вирусном низу, са својим аргининским кодонима, рекао сам својој жени да је то аларм за теорију о пореклу вируса. Ове карактеристике представљају снажан изазов за идеју природног порекла", пише у тексту.

14. мај: 18 истакнутих научника објављује писмо у часопису "Сајенс" тражећи нову истрагу, јер "теорије случајног пуштања из лабораторије и зоонотски пренос остају одрживи". Један потписник је Ралф Барик, виролог који је блиско сарађивао са Ши.

26. мај: Водећи амерички епидемиолог Ентони Фаучи, који је до скоро био жестоки критичар лабораториског сценарија, полако мења мишљење. Недавно је изјавио да "више није уверен да је пандемија природно настала", додајући да је потребно наставити са истраживањем "свега што се догодило у Кини". Ово је изазвало жесток одговор кинеских медија који су га оптужили за "издају кинеских научника".

27. мај: Бајден је затражио детаљан преглед обавештајних података о томе где се вирус прво појавио. Обавештајцима је дао 90 дана да прикупе податке у прилог обе тезе о пореклу короне (лабораторијске и природне) како би де коначно утврдила истина.