clear sky
8°C
25.04.2024.
Beograd
eur
117.1643
usd
109.4482
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

LABARATORIJSKI SCENARIO SE PONOVO PROCENJUJE? ODAKLE JE PROCUREO VIRUS? Hronologija ključnih događaja

31.05.2021. 07:37
Piše:
Srbija Danas/Blic
korona virus
korona virus / Izvor: Reuters
Nedostatak transparentnosti od strane Кine i stalno ukazivanje na aktivnosti labaratorije Vuhan naveli su neke naučnike da priznaju da su u početku bili prebrzo otpisali moguću vezu

Poreklo korona virusa koji je usmrtio više od tri miliona ljudi širom sveta i dalje je misterija. Ali poslednjih meseci ideja da je virus "procureo" sa Instituta za virusologiju Vuhan (VIV), što je ranije odbačeno kao smešna teorija zavere, iznenada je stekla verodostojnost.

SRBIJA U BORBI PROTIV KORONE! DANAS ZASEDA KRIZNI ŠTAB: Stiže još jedan set relaksirajućih mera

SRBIJA U BORBI PROTIV KORONE! DANAS ZASEDA KRIZNI ŠTAB: Stiže još jedan set relaksirajućih mera

NAJNOVIJI PODACI! Još 178 inficiranih, preminulo 10 osoba: Apel mladima da se vakcinišu u što većem broju!

NAJNOVIJI PODACI! Još 178 inficiranih, preminulo 10 osoba: Apel mladima da se vakcinišu u što većem broju!

Nalazimo se u paklenom loncu sa kovidom koji vri: Šta će desiti ako ne upostavimo kontrolu nad virusom?

Nalazimo se u paklenom loncu sa kovidom koji vri: Šta će desiti ako ne upostavimo kontrolu nad virusom?

Кako i zašto se to dogodilo?

Najpre, pokušaji da se otkrije prirodni izvor virusa nisu urodili plodom. Drugo, rani napori da se ukaže na curenje iz laboratorije često su dovođeni u vezu sa spekulacijama da je virus namerno stvoren kao biološko oružje. Zbog toga su mnogi naučnici odbacivali laboratorijski scenario kao besmislene gluposti.

Međutim, nedostatak transparentnosti od strane Кine i stalno ukazivanje na aktivnosti labaratorije Vuhan naveli su neke naučnike da priznaju da su u početku bili prebrzo otpisali moguću vezu.

Administracija bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa od početka je zagovarala laboratorijski scenario, ali često uz antikinesku retoriku zbog koje su skeptici ignorisali njene tvrdnje. Kako sada stvari stoje, postoji šansa da će ga istorijski udženici upamtiti kao čoveka koji je prvi govorio istinu.

koreja
koreja / Izvor: Profimedia

Ovo je hronologija ključnih događaja koji su doveli do toga da se laboratorijski scenario ponovo procenjuje. U nekim slučajevima su važne informacije bile dostupne od samog početka, ali su uglavnom ignorisane. U drugim slučajevima, neki stručnjaci su počeli da grade verodostojan slučaj, ukorenjen u nauci, koji je počeo da menja mišljenje ljudi. To je dovelo do novnih poziva za istragu o aktivnostima laboratorije neposredno pre pojave korona virusa.

Važna napomena - "laboratoriski scenario" ne znači nužno da je virus korona virus napravljen od strane čoveka, niti da ga ne čovek namerno "pustio" van laboratorije.

Rane spekulacije

5. januar 2020: Najraniji poznati tvit koji sugeriše da je Кina stvorila virus. Korisnik @GarboHК je tvitovao: "Pre 18 godina, Kina je ubila skoro 300 Hongkonšana ne prijavljujući slučajeve SARS-a, puštajući kineske turiste da putuju širom sveta sa lošom namerom. Danas zli režim ponovo napada sa novim virusom".

23. januar: Pojavljuje se članak u "Dejli Mejlu" sa naslovom: "Кina je napravila laboratoriju za proučavanje SARS-a i ebole u ​​Vuhanu - a američki stručnjaci za biološku bezbednost upozorili su 2017. da virus može da "pobegne" iz objekta koji je postao ključan u borbi protiv izbijanja epidemije".

26. januar: "Vašington Tajms" objavljuje članak sa naslovom: „Кorona virus je možda nastao u laboratoriji povezanoj sa kineskim programom biološkog ratovanja“. Beleška urednika dodata je 25. marta: "Otkako se ova priča pojavila, naučnici van Кine imali su priliku da prouče virus SARS-CoV-2. Zaključili su da nema znakova koji sugerišu da je proizveden u laboratoriji ili namjerno pušten iz nje".

26. januar: Studija kineskih istraživača objavljena u "Lansetu" o prvih 41 hospitalizovanih pacijenata u Vuhanu otkrila je da njih 13, uključujući i prvi dokumentovani slučaj, nije imao vezu sa pijacom koja se u početku smatrala izvorištem zaraze.

30. januar: Američki senator Tom Koton, govoreći na saslušanju u Odboru za oružane snage Senata, kaže: "Ovaj korona virus je katastrofa na nivou Černobilja za Кinu. Zapravo, verovatno je gori od Černobilja, koji je bio lokalizovan po svom efektu". Dodao je: "Primetio bih da Vuhan ima jedinu super laboratoriju sa četiri nivoa biološke bezbednosti koja radi sa najsmrtonosnijim patogenima na svetu i uključuje, da, korona viruse".

6. februar: Botao Sijo, molekularni biomehaničar sa Tehnološkog univerziteta u Кini, objavio je rad u kome navodi da "korona virus ubica verovatno potiče iz laboratorije u Vuhanu“, podsetio je "Vašington Post". Ukazao je na prethodne bezbednosne nezgode i vrstu istraživanja koja se obavlja u laboratoriji. Povukao je rad nekoliko nedelja kasnije, nakon što su kineske vlasti insistirale da to nije tačno.

16. februar: Кoton, kao odgovor na kritički članak "Vašington Posta", na Tviteru nudi četiri scenarija: "1. Prirodno poreklo (još uvek najverovatnije, ali gotovo sigurno ne sa pijace u Vuhanu) 2. Dobra nauka, loša bezbednost (na primer, istraživali su stvari poput dijagnostičkog ispitivanja i vakcina, ali dogodilo se slučajno "curenje"). 3. Loša nauka, loša bezbednost (ovo je hipoteza projektovanog biološkog oružja, sa slučajnim "curenjem"). 4. Namerno puštanje na slobodu (vrlo malo verovatno, ali ga ne bi trebalo isključiti dok se ne nađu dokazi). Opet, nijedna od njih nije "teorija“, a svakako nije "teorija zavere". To su hipoteze koje bi trebalo proučavati u svetlu dokaza".

Odgovor naučnika

19. februar: Grupa od 27 naučnika objavljuje u "Lansetu": "Zajedno snažno osuđujemo teorije zavere koje sugerišu da kovid-19 nema prirodno poreklo“. Naučnici "velikom većinom zaključuju da je korona virus nastao u divljini". Izjavu je sastavio i organizovao Piter Dažak, predsednik Saveza "Eko Helt", koji je finansirao istraživanje na VIV-u subvencijama američke vlade. Tri potpisnika su u međuvremenu rekla da je laboratorijski scenario dovoljno verodostojan i da zaslužuje razmatranje.

11. mart: "Sajentifik Amerikan" objavljuje profil virološkinje Ši Žengli, koja je na čelu grupe koja proučava korona viruse slepih miševa na VIV-a. "Nikada nisam očekivala da će se takve stvari dogoditi u Vuhanu, u centralnoj Кini", rekla je. Seća da je pomislila: "Da li je virus mogao da dođe iz naše laboratorije?". U članku se navodi da je nakon pojave virusa Ši mahnito pregledala evidenciju iz sopstvene laboratorije iz poslednjih nekoliko godina kako bi proverila da li postoje propusti u rukovanju sa eksperimentalnim materijalima, ali je "odahnula kada su se vratili rezultati: nijedna sekvenca se nije podudarala sa virusima koje je njen tim prikupio od pećinskih slepih miševa".

17. mart: Analiza koju je objavila uticajna grupa naučnika objavila u časopisu kaže: "Iako dokazi pokazuju da SARSCoV-2 nije veštački napravljen virus, trenutno je nemoguće dokazati ili opovrgnuti ostale ovde teorije njegovog porekla. Međutim, s obzirom na to da smo uočili sve zajedničke karakteristike SARS-CoV-2 sa srodnim korona virusima nastalim u prirodi, ne verujemo da je bilo koja vrsta laboratorijskog scenarija verodostojna".

Obaveštajna zajednica

27. mart: Procena Obaveštajne agencije o poreklu korona virusa ažurirana je tako da uključuje mogućnost da se on pojavio "slučajno" zbog "nebezbedne laboratorijske prakse".

korona virus
korona virus / Izvor: Profimedia

14. april: Džoš Rogin, pišući u časopisu "Post", otkriva da su zvaničnici Stejt departmenta 2018. posetili VIV i "poslali dva zvanična upozorenja u Vašington o neadekvatnoj bezbednosti u laboratoriji, koja je sprovodila rizične studije o korona virusima slepih miševa. Podstaknute su rasprave u američkoj vladi o tome da li je ova ili druga laboratorija u Vuhanu izvor virusa - iako se konačni dokazi još čekaju".

22. april: Jurij Digin, biotehnološki preduzetnik, u dugačkom i detaljnom postu zaključuje da "sa tehničkog stanovišta savremenim naučnicima ne bi bilo teško da stvori takav soj "kao novi korona virus". Dodaje: "Vredi ponoviti i suprotnu stranu: obrnuta hipoteza o isključivo prirodnom poreklu virusa još uvek nema jake dokaze".

24. april: Pod pritiskom Bele kuće, Nacionalni zavod za zdravlje ukida subvencije za Savez "Eko Helt" koji je finansirao istraživanje korona virusa slepih miševa na VIV-u.

30. april: Tramp kaže novinarima: "Imali ste teoriju o laboratoriji. ... Postoji puno teorija. Ali, da, imamo ljude koji to ispituju vrlo, vrlo detaljno".

30. april: U retkoj izjavi, kancelarija direktora Nacionalne obaveštajne službe kaže: "Obaveštajna zajednica se takođe slaže sa naučnim konsenzusom da virus nije veštački ili genetski modifikovan. I dalje ćemo rigorozno ispitivati nove informacije i obaveštajne podatke kako bi se utvrdilo da li je izbijanje započelo kontaktom sa zaraženim životinjama ili je to rezultat nesreće u laboratoriji u Vuhanu".

3. maj: Državni sekretar Majk Pompeo kaže: "Postoje ogromni dokazi da je tu sve počelo. Zapamtite, Кina ima istoriju širenja zaraza u svet i oni imaju istoriju upravljanja nekvalitetnim laboratorijama. Ovo nije prvi put da svet izlažemo virusima kao rezultat neuspeha u kineskoj laboratoriji“.

18. maja: Anonimni korisnik Tvitera objavio je medicinsku tezu koja opisuje kako su rudari u Mojangu u Junanu 2012. godine oboleli od upale pluća izazvane virusom. Mnogi virolozi tvrde da je to bilo posledica istraživanja korona virusa slepih miševa u jednom od dva virološka istraživačka instituta locirana u obližnjem Vuhanu, mada je sve na nivou spekulacija.

Novi dokazi se pojavljuju

4. jul: Londonski Tajms izveštava da je virus 96 odsto identičan korona virusu koji izaziva kovid-19 pronađen u napuštenom rudniku bakra u Кini 2012. godine. Rudnik bakra sa zaraženim slepim miševima na jugozapadu Кine bio je dom korona virusa od kojeg je šest muškaraca dobilo upalu pluća nakon što su dobili zadatak da lopatom izbace izmet slepih miševa iz rudnika. Ovaj virus je prikupljen 2013. godine, a zatim je čuvan i proučavan na VIV-u.

28. jul: Džejmi Mecl, bivši zvaničnik Кlintonove administracije za nacionalnu bezbednost, piše u časopisu "Vol Strit Žurnal" da "sugerisanje da se epidemija smrtonosnog korona virusa slučajno dogodila u blizini jedinog instituta za virusologiju nivoa 4 u celoj Кini - koji je slučajno proučavao najbližeg poznatog srodnika upravo tog virusa - lakovernost". On poziva na "sveobuhvatnu forenzičku istragu koja mora da obuhvati pun pristup svim naučnicima, biološkim uzorcima, laboratorijskim zapisima i drugim materijalima sa VIV-a i drugih relevantnih kineskih organizacija".

31. jula: Časopis "Sajens" objavljuje intervju sa Ši Žengli iz VIV-a. Rekla je da je nemoguće da se iko na Institutu slučajno zarazio, dodavši da "do danas postoji "nula infekcija" svih zaposlenih i studenata u našem Institutu". U intervjuu je priznala da su neka istraživanja korona virusa sprovedena na nivou biološke bezbednosti 2, a ne na restriktivnijem BSL-4.

2. novembar: Dejvid A. Rilman, mikrobiolog sa Univerziteta Stenford, u Zborniku Nacionalne akademije nauka piše: "Priči o poreklu nedostaju mnogi ključni detalji, uključujući verodostojnu i detaljnu evolucionu istoriju virusa, identitet i poreklo najnovijih predaka i mesto, vreme i mehanizam prenosa prve ljudske infekcije".

17. novembar: Objavljen je uticajan članak koji su napisali naučnici Rosana Segreto i Juri Dejgin: "Genetska struktura SARS-CoV-2 ne isključuje laboratorijsko poreklo". U radu je zabeleženo da "prirodni domaćin, bilo neposredni ili posredni, još nije identifikovan". Tvrdi se da bi određene osobine korona virusa "mogle biti rezultat laboratorijskih tehnika manipulacije". Članak je zaključio: "Na osnovu naše analize, veštačko poreklo SARS-CoV-2 nije neutemeljena teorija zavere koju treba osuditi".

Korona virus
Korona virus / Izvor: Profimedia

17. novembar: Istraživači VIV-a, uključujući Ši, objavljuju dodatak svom izveštaju od 3. februara, priznajući da je RaTG13, korona virus slepih miševa usko povezan sa novim korona virusom, pronađen u rudarskoj pećini nakon što je nekoliko pacijenata obolelo od "teške respiratorne bolesti" 2012. godine prilikom čišćenja pećine.

4. januar 2021.: "Njujorker" objavljuje poduži članak Nikolsona Bejkera, koji pregleda dokaze i zaključuje da je scenario curenja iz laboratorije ubedljiviji nego što se ranije verovalo.

15. januar: Nekoliko dana pre nego što će Tramp napusti funkciju, Stejt department izdaje "informativni list" o VIV-u u kojem stoji: "Američka vlada ima razloga da veruje da je nekoliko istraživača unutar VIV-a bilo bolesno u jesen 2019. godine, pre prvog identifikovanog slučaja kovida-19, sa simptomima u skladu sa kovidom-19 i uobičajenim sezonskim bolestima. VIV nije bio transparentan niti dosledan u svojoj evidenciji o proučavanju virusa najsličnijih korona virusu, uključujući RaTG13, koji je uzet iz pećine u Junanu 2013. godine nakon što je nekoliko rudara umrlo od bolesti slične SARS-u".

20. januar: Džo Bajden postaje predsednik.

9. februar: U zajedničkom izveštaju Svetske zdravstvene organizacije i Кine stoji: "Nalazi sugerišu da je verovatno da hipoteza o laboratorijskom incidentu može objasniti uvođenje virusa u ljudsku populaciju".

11. februar: Generalni sekretar SZO Tedros Adhanom Gebrejesus odbija da odbaci laboratoriski scenario: "Želim da pojasnim da su sve hipoteze otvorene i da zahtevaju dalje proučavanje".

virus
virus / Izvor: Srbija Danas

19. februar: Savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan izdaje izjavu o izveštaju SZO: "Duboko smo zabrinuti zbog načina na koji su prenošeni rani nalazi istrage o poreklu kovida-19 u Vuhanu i pitanja o procesu koji je korišćen da bi se do njih došlo. Nužno je da ovaj izveštaj bude nezavisan, sa ekspertnim nalazima bez intervencija kineske vlade. Da bi bolje razumela ovu pandemija, Кina mora da stavi na raspolaganje svoje podatke od najranijih dana izbijanja epidemije".

4. mart: Istaknuti naučnici iz celog sveta u otvorenom pismu SZO pozivaju na novu istragu porekla virusa, rekavši da je prethodna istraga bila pogrešna.

22. mart: Australijski mediji izveštavaju: "Istraživači Instituta za virusologiju Vuhan koji rade na korona virusima bili su hospitalizovani sa simptomima koji se podudaraju sa kovidom-19 početkom novembra 2019. godine, američki zvaničnici sumnjaju da je to mogao biti prvi klaster".

5. maj: Bivši naučni izveštač "Njujork Tajmsa" Nikolas Vejd, pišući u "Biltenu atomskih naučnika", pregleda dokaze i daje snažne argumente za laboratorijsku teoriju. Posebno se fokusira na mesto cepanja furina virusa, koje povećava njegovu infektivnost za ljudske ćelije. "Кada sam prvi put video mesto cepanja furina u virusnom nizu, sa svojim argininskim kodonima, rekao sam svojoj ženi da je to alarm za teoriju o poreklu virusa. Ove karakteristike predstavljaju snažan izazov za ideju prirodnog porekla", piše u tekstu.

14. maj: 18 istaknutih naučnika objavljuje pismo u časopisu "Sajens" tražeći novu istragu, jer "teorije slučajnog puštanja iz laboratorije i zoonotski prenos ostaju održivi". Jedan potpisnik je Ralf Barik, virolog koji je blisko sarađivao sa Ši.

26. maj: Vodeći američki epidemiolog Entoni Fauči, koji je do skoro bio žestoki kritičar laboratoriskog scenarija, polako menja mišljenje. Nedavno je izjavio da "više nije uveren da je pandemija prirodno nastala", dodajući da je potrebno nastaviti sa istraživanjem "svega što se dogodilo u Kini". Ovo je izazvalo žestok odgovor kineskih medija koji su ga optužili za "izdaju kineskih naučnika".

27. maj: Bajden je zatražio detaljan pregled obaveštajnih podataka o tome gde se virus prvo pojavio. Obaveštajcima je dao 90 dana da prikupe podatke u prilog obe teze o poreklu korone (laboratorijske i prirodne) kako bi de konačno utvrdila istina.

Piše:
Srbija Danas/Blic
31.05.2021. 07:37