Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ЉУДИ ЋЕ ОСЕТИТИ КАТАСТРОФАЛНЕ ПОСЛЕДИЦЕ! Магнетно поље штити живот на Земљи, а сада је на ивици преокрета

02.12.2023. 07:44
Пише:
Србија Danas/Blic.rs
Zemlja
Земља / Извор: Профимедиа

Научници не могу са сигурношћу да кажу кад ће доћи до следећег преокрета поља, али могу да мапирају и прате кретање Земљиног магнетног севера, закључио је Коен.

Земљино магнетно поље игра велику улогу у заштити људи од опасног зрачења и геомагнетних активности, које могу да утичу на сателитске комуникације и рад енергетских мрежа. А оно се креће.

СКАНДАЛ У ШКОЛИ! НАСТАВНИЦА два пута хапшена због проституције и БАВИ СЕ ПОСЛОВНОМ ПРАТЊОМ (ВИДЕО)eskort

СКАНДАЛ У ШКОЛИ! НАСТАВНИЦА два пута хапшена због проституције и БАВИ СЕ ПОСЛОВНОМ ПРАТЊОМ (ВИДЕО)

ПРЕДВИДЕЛА УБИСТВО ПУТИНА, АЛИ И ЈОШ НЕКЕ ЗАСТРАШУЈУЋЕ КАТАСТРОФЕ Ево шта је Баба Ванга тврдила да нас очекује у 2024. годиниbaba vanga

ПРЕДВИДЕЛА УБИСТВО ПУТИНА, АЛИ И ЈОШ НЕКЕ ЗАСТРАШУЈУЋЕ КАТАСТРОФЕ Ево шта је Баба Ванга тврдила да нас очекује у 2024. години

МИСТЕРИЈА УБИСТВА СЕ ПОЛАКО РЕШАВА?! Ово је човек чије је тело у бурету избацило језеро?! (ФОТО)američka policija

МИСТЕРИЈА УБИСТВА СЕ ПОЛАКО РЕШАВА?! Ово је човек чије је тело у бурету избацило језеро?! (ФОТО)

Научници су вековима проучавали и пратили кретање магнетних полова. Историјско кретање ових полова указује на промену глобалне геометрије Земљиног магнетног поља. Може чак да укаже на почетак преокрета поља "окретања" између северног и јужног магнетног пола.

Офер Коен, професор физике Универзитета у Масачусетсу Лоуел који проучава интеракције између планета и свемира, пише у чланку за Theconversation.com да, иако померање северног магнетног пола "није велика ствар", преокрет би "могао да има велики утицај на Земљину климу и нашу модерну технологију". Али, ови преокрети се не дешавају тренутно, већ се јављају током хиљада година.

Како се праве магнетна поља?

Магнетна поља генеришу се кретањем електричних набоја. Материјал који омогућава да се наелектрисања лако крећу у њему назива се проводник. Метал је један пример проводника, људи га користе за пренос струје са једног на друго место. Сама по себи струја је просто негативно наелектрисање, електрони који се крећу кроз метал. Ова струја ствара магнетно поље, пише Кеон а преноси "Сајенс алерт".

Магнетна поља настају померањем електричних наелектрисања.

Материјал који омогућава да се наелектрисања лако крећу у њему назива се проводник. Метал је један пример проводника, људи га користе за пренос електричне струје са једног места на друго. Сама електрична струја је једноставно негативна наелектрисања која се називају електрони који се крећу кроз метал. Ова струја ствара магнетно поље.

Слојеви проводног материјала могу се наћи у Земљином течном гвозденом језгру. Кретање тих проводних слојева унутар планета имају за последицу две врсте поља. Већа кретања, попут велике ротације са планетом, воде ка симетричном магнетном пољу са северним и јужним полом.

Девијације могу да доведу до потпуног преокретања поларитета поља

Ово проводни слојеви могу имати нека локална неправилна кретња због локалне турбуленције или мањих токова који не прате образац великих размера.

Те неправилности ће се манифестовати у неким малим аномалијама у магнетном пољу планете и током времена могу довести до промена у великом пољу, те потенцијално чак до потпуног преокретања поларитета савршеног диполног поља, кад северни постаје јужни и обрнуто, објашњава Коен, додајући да се ознаке "север" и "југ" на магнетном пољу односе на њихове супротне поларитете, а не географски север и југ.

Заштитни мехур

Земљино магнетно поље ствара магнетни "мехур", зван магнетосфера, изнад најгорњег дела атмосфере, слоја јоносфере.

Магнетосфера игра главну улогу у заштити људи. Она штити и одбија штетно зрачење космичких зрака и у интеракцији је са соларним ветром. Ова интеракција ствара "свемирско време". Обично је соларни ветар благ и има мало или нимало свемирског времена. Али, има тренутака кад Сунце баца велике магнетизоване облаке гаса, односно короналне масе, у свемир.

Ако стигну на Земљу, њихова интеракција са магнетосфером може да створи геомагнетне олује, које праве ауроре. Али, током свемирских временских дешавања постоји опаснија радијација близу Земље, која може потенцијално да наштети сателитима и астронаутима. Свемирско време такође може да оштети велике проводне системе попут главних цевовода и електричне мреже, преоптерећењем струје у тим системима.

Свемирско време такође може да омете сателитску комуникацију и ГПС операције на које се многи људи ослањају. Лоша вест је та што нас магнетно поље наше планете штити од штетног Сунчевог и космичког зрачења, а при процесу замене места могло би да дође до драстичног слабљења тог штита.

Према научницима из НАСА, деловање штита не би требало потпуно да нестане, па нас највероватније не чека потпуна катаклизма. Оно што може да се догоди је да сав живот на нашој планети буде изложен вишим нивоима зрачења, што с временом може да доведе до пораста обољевања од разних болести, попут рака.

Преокретање поља

Научници мапирају и прате генерални облик и оријентацију Земљиног магнетног поља уз помоћ локалног мерења оријентације и магнитуде, а однедавно и модела поља.

Локација северног магнетног поља померила се за око 965 километара од првог мерења 1831. Брзина миграције се недавних година повећала са 16 на 54 км годишње, што може да укаже на почетак преокрета поља, али научници заиста не могу да то кажу са мање од 200 година података, наводи Коен.

Земљино магнетно поље се преокреће на временским скалама које варирају од 100.000 до милион година. Научници сада могу да кажу колико се често магнетно поље преокреће гледајући вулканско камење у океану.

То камење бележи оријентацију и снагу Земљиног магнетног поља кад се створе, па датирање тих стена пружа добру слику о развоју поља наше планете током времена. Преокрети се дешавају брзо са геолошке тачке гледишта, али споро из људске перспективе.

Преокрет обично траје неколико хиљада година, али током тог времена оријентација магнетосфере може да се помери и изложи већи део Земље космичкој радијацији. Ти догађаји могу променити концентрацију озона у атмосфери.