Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

ИЗА ЗВЕРСКОГ УБИСТВА ПРИПАДНИКА МИЛИЦИЈЕ У ЛУГАНСКУ СТОЈИ КИЈЕВ! У нападу коришћено америчко оружје, Осадчи све раскринкао

11.06.2021. 21:16
Donbas
Донбас / Извор: Профимедиа/илустрација

Шеф самопроглашене Луганске народне републике истакао да Украјинци намерно "бацају" провокације уочи састанка Путина и Бајдена

Шеф самопроглашене Луганске народне републике (ЛНР) Леонид Пасечник изјавио је да је диверзију на посматрачком пункту Народне милиције ЛНР, у којој је погинуло пет устаника, одобрило и испланирало руководство Украјине уочи састанка председника Русије и САД.

АЛБАНИЈА УШЛА У САВЕТ БЕЗБЕДНОСТИ УН: Генерална скупштина донела одлуку - ево о чему ће се питати

АЛБАНИЈА УШЛА У САВЕТ БЕЗБЕДНОСТИ УН: Генерална скупштина донела одлуку - ево о чему ће се питати

ТЕНЗИЈЕ У ЦРНОМ МОРУ: Упловио амерички разарач, Руси му дишу за вратом, јуре га у стопу (ФОТО)

ТЕНЗИЈЕ У ЦРНОМ МОРУ: Упловио амерички разарач, Руси му дишу за вратом, јуре га у стопу (ФОТО)

ОДБИЛА УГОВОРЕНИ БРАК ПА ЈЕ РОЂАЦИ УБИЛИ? Случај шокирао заједницу, родитељи побегли из државе

ОДБИЛА УГОВОРЕНИ БРАК ПА ЈЕ РОЂАЦИ УБИЛИ? Случај шокирао заједницу, родитељи побегли из државе

- Не обазирући се на људске животе, кршећи постојеће мере о поштовању примирја, председник Украјине намерава да на себе скрене пажњу међународне заједнице уочи састанка председника Русије и САД. Чврсто смо убеђени да је ова диверзија пажљиво испланирана и одобрена на највишем нивоу. Непромишљени покушаји украјинске стране у стању су да наруше крхко примирје и да доведу до ескалације ситуације на контакт-линији - наводи се у саопштењу Пасечника.

Како је истакао, у ситуацији када је руководство републике усмерено на мирно решавање сукоба и у потпуности поштује мере о примирју у Донбасу договорене у јулу 2020. године, војно и политичко руководство Украјине предузима "циљане деструктивне кораке ка дестабилизацији војне ситуације због својих политичких циљева".

Donbas
Донбас / Извор: Профимедиа/илустрација

Пасечник је, такође, саопштио да је због овог догађаја на посматрачком пункту приморан да прекине своју посету Криму и да се врати у ЛНР. Он је требало да учествује на међународном фестивалу руске, словенске културе "Велика руска реч".

Апел гарантима Минског споразума

Министарство спољних послова ЛНР позвало је земље-гаранте Минских споразума да предузму мере како би спречиле Кијев да решавају сукоб у Донбасу силом.

- Обраћамо се земљама-гарантима Минског процеса, целокупној светској заједници - предузмите мере како би спречили Кијев да покуша да реши сукоб силом, укључујући праксе терора и геноцида! - наводи се у саопштењу МИП ЛНР.

Истиче се да је република привржена поштовању режима прекида ватре и најоштрије осуђује "зверско убиство" припадника Народне милиције.

- Позивамо Кијев да престане са политиком, усмереном на физичко уништавање становника Донбаса, и да започне процес мирног решавања сукоба Украјине и Донбаса - поручује Министарство.

Крив Зеленски

Како је саопштио портпарол Народне милиције ЛНР Јаков Осадчи, "анализа ситуације у последњих неколико дана показује да Кијев циљано дестабилизује ситуацију у том региону".

- То је повезано са посетом председника Украјине Владимира Зеленског зони оружаног сукоба 8. и 9. јуна, када је изјавио да су Оружане снаге Украјине спремне да реше сукоб у Донбасу применом силе - изјавио је Осадчи.

Према његовим речима, пре доласка Зеленског дуго времена ситуација на контакт-линији је била релативно мирна.

Vladimir Zelenski
Владимир Зеленски / Извор: Профимедиа

- Својом изјавом председник Украјине је фактички дао команду руководству Оружаних снага Украјине да погоршају ситуацију - сматра Осадчи.

Он је нагласио да преступи украјинских снага неће проћи некажњено.

- Поступци украјинских власти у потпуности су у супротности са Минским споразумима које је подржала међународна заједница и доказују да Кијев не жели да реши сукоб мирним путем - закључује Осадчи.

Коришћено америчко оружје?

Према његовим речима, украјинска диверзантска група приликом напада могла је користити оружје које је једна од америчких компанија испоручила Министарству одбране Украјине.

- Имамо податке да је једна америчка компанија испоручила Министарству одбране Украјине партију снајперских пушака као и муницију за њих - рекао је он.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Како је прецизирао, осим оружја, америчка влада испоручује Кијеву опрему за ноћно осматрање , што "доприноси повећању броја напада на положаје Народне милиције од стране Оружаних снага Украјине ноћу".

Осадчи је такође саопштио да амерички војни стручњаци од 13. априла у рејону града Мариупољ обучавају снајперисте за украјинске Оружане снаге.