Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ДЕСЕТ НАЈОПАСНИЈИХ МАФИЈА И НАРКО-КАРТЕЛА У СВЕТУ: Да ли су јачи од Балканског картела, чији су злочини крвавији?

27.11.2020. 07:08
Пише:
Србија Данас
Meksiko
Мексико / Извор: Профимедиа

Владе широм света су много времена утрошиле у борби против разних криминалних група које штете развоју њихових држава

Многе су због неуспеха у борби против криминала биле принуђене да посегну за драконским мерама, активирањем чак и војних трупа или да покрену милитаризацију полицијских снага.

РУСКИ "СПЕЦИЈАЛНИ" АВИОН СЛЕТЕО: Превози нешто што ће битно променити ситуацију у Карабаху

РУСКИ "СПЕЦИЈАЛНИ" АВИОН СЛЕТЕО: Превози нешто што ће битно променити ситуацију у Карабаху

БАЈДЕН ИМА КРАТКО ПАМЋЕЊЕ: Заборавио на предизборно обећање које је дао пре два месеца (ВИДЕО)

БАЈДЕН ИМА КРАТКО ПАМЋЕЊЕ: Заборавио на предизборно обећање које је дао пре два месеца (ВИДЕО)

ТЕХЕРАН ЗАБРИНУТ: Америка покреће нову акцију против Ирана

ТЕХЕРАН ЗАБРИНУТ: Америка покреће нову акцију против Ирана

Мексико и Колумбија су сигурно државе где су председници две земље, као и председници влада давно одустали од борбе против криминалних група.

Криминалне групе, разни гангови или мафије обављају велике послове када је у питању трговина људима, оружјем, наркотицима, тако опстају и постају моћније од држава у којима делују. Наоружани су до зуба и спремни да парирају чак и полицији и војсци.

Често у свом арсеналу имају подморнице за пребацивање дроге, војне хеликоптере, оклопне транспортере, борбене чамце, авионе... 

Pojačano obezbeđenje na granici sa Meksikom, San Dijego, Kalifornija
Појачано обезбеђење на граници са Мексиком, Сан Дијего, Калифорнија / Извор: Профимедиа

Строго се придржавају кодекса од којих нема одступања. Можете одступити, али то плаћате превисоком ценом - губитком сопственог или још горе живота најмилијих. Заклетва мафији носи тренутне бенефите, постајете најопаснији лик у крају, често вам ни органи реда ништа не могу, али и томе дође крај...

У свету криминала постоји једно правило које свако ко се упушта у ту авантуру треба да зна: "Или си ловац или ћеш бити уловљен". 

Представљамо вам десет најопаснијих мафија и криминалних група у свету, али не смемо сметнути са ума да су криминалне групе на Балкану подједнако опасне као и оне у Латинској Америци, Африци или на Западу генерално.

ЈАКУЗЕ

Јакуза је позната и као гокудо "крајњи пут", чланови су транснационалних синдиката организованог криминала пореклом из Јапана. Јапанска полиција и медији на захтев полиције називају их "бориокудан", док Јакузе себе називају "нинкио дантаи" или "витешке организације".

Енглески еквивалент изразу јакуза је гангстер, што значи особа укључена у мафијашку злочиначку организацију. Јакузе су познати по својим строгим кодексима понашања, организованој мафијашкој природи и неколико неконвенционалних ритуалних пракси као што су "јубитсуме" или ампутација левог малог прста.

Jakuze, Japan
Јакузе, Јапан / Извор: Shutterstock

Чланови се често описују као мушкарци, који носе "оштра одела" са потпуно истетовираним телима и зализане косе.  Ова група се и даље сматра једном међу "најсофистициранијим и најбогатијим криминалним организацијама". 

На свом врхунцу, Јакуза је задржала велико присуство у јапанским медијима и деловала је на међународном нивоу. На врхунцу раних 1960-их, полиција је проценила да је Јакуза имала више од 200.000 чланова.

Међутим, овај број је драстично опао, а пад је приписан променљивим тржишним приликама и неколико правних и социјалних кретања у Јапану која обесхрабрују раст чланства у Јакузи.

Japan
Јапан / Извор: Профимедиа

Организација се и даље редовно упушта у низ криминалних радњи, а многи јапански грађани и даље се плаше претње коју те особе представљају њиховој безбедности.

Међутим, данас не постоји строга забрана чланства у Јакузама у Јапану, иако је јапанска влада усвојила много закона чији је циљ спречавање прихода и повећање одговорности за криминалне активности. 

Организација је настала у 17. веку, претпоставља се да потиче из Кабукимона. Тренутно има 28.200 чланова. Активности су разноврсне, укључујући нелегитимне послове, низ криминалних и не-криминалних активности. Истакнути главни кланови Јакуза су: Јамагучи-гуми, Сумијоши-каи и Инагава-каи.

ЛОС ЗЕТАС

Лос Зетас је мексички криминални картел, који се сматра једним од најопаснијих мексичких наркокартела. Познати су по томе што су учествовали у брутално насилним тактикама "шока и страхопоштовања" попут одсецања глава, мучења и неселективних убистава.

Иако се примарно бави трговином наркотицима, ова организација такође има профитабилну организацију проституције и наметања рекета.

Лос Зетас такође делује путем рекета, атентата, изнуде, отмица и других активности.

Meksiko
Мексико / Извор: Профимедиа

Седиште организације је у Нуево Ларедо, Тамаулипас, директно преко границе са Ларедом у америчком Тексасу. 

Порекло Лос Зетаса датира из касних 1990-их, када су командоси мексичке војске напустили своје редове и почели да раде као извршна рука заливског картела. У фебруару 2010. године, Лос Зетас се отцепио и основао сопствену злочиначку организацију, поставши ривал Заливском картелу.

Били су у једном тренутку највећи мексички картел у погледу географског присуства, претекавши своје ривале, Синалоа картел.

Међутим, у новије време Лос Зетас је постао подељен у више фракција и његов утицај се смањио. Од марта 2016. године, Групо Браво (Група Браво) и Зетас Виеја Есцуела (Олд School Зетас) склопили су савез са Заливским картелом против картела Дел Норесте (Картел североистока).

Kolumbija
Колумбија / Извор: Профимедиа

У марту 2019. године, бивши републички конгресмен из Тексаса Чип Рој представио је закон којим би се фракција Картел Дел Норесте из Лос Зетаса, Халисков картел нове генерације и Заливски картел уврстили у листу страних терористичких организација.

Председник Сједињених Држава Доналд Трумп такође је изразио интересовање за проглашење картела терористичким организацијама. Међутим, такви планови су одложени на захтев мексичког председника Андреса Мануела Лопеза Обрадора. 

КРИПС (Црипс)

Крипс је банда са седиштем у приобалним регионима јужне Калифорније. Основали су га у Лос Анђелесу, у Калифорнији, 1969. године, Рејмонд Вашингтон и Стенли Вилијамс.

Некада јединствени савез између две аутономне банде, сада је лабаво повезана мрежа појединачних "гангова", често ангажованих у отвореном међусобном ратовању.

amerika
америка / Извор: Профимедиа

Њени чланови традиционално носе плаву одећу, што је пракса која је донекле ослабила због полицијских акција против припадника банди. Историјски гледано, чланови су углавном били афроамеричког порекла.

Крипси су једно од највећих и најнасилнијих група уличних банди у Сједињеним Државама. Са процењених 30.000 до 35.000 чланова у 2008. години, они су, између осталих злочина, умешани у убиства, пљачке и трговину дрогом.

Крипси имају дуго и горко ривалство са Бладима.

Неке праксе живота банде Крипс укључују графите и брисања одређених слова абецеде. Слово "б" у речи "крв" међу неким скуповима је "непоштовање" и написано крстом у њему због повезаности са непријатељем.

Слова "ЦК", која означавају "Црип killer", избегавају се и замењују са "cc". На пример, речи "узвратити" су написане "kicc bacc".

Amerika
Америка / Извор: Профимедиа

Многа друга слова су такође измењена због симболичких асоцијација. Крипс се међусобно традиционално називају "Cuzz", који се сам понекад користи као надимак за Крипс.

"Цраб" је најнепоштованији епитет којим називају Крипс и може оправдати фаталну одмазду. Чланови Крипса су током 1970-их и 1980-их понекад  говорили свахили језик да би сачували приватност стражара и супарничких банди. 

БЛАДС (Блоодс)

"The Блоодс", такође позната и као "Оригинал Блоод Family" (OBF), примарно су афроамеричка улична банда основана у Лос Ангелесу, у Калифорнији.

Банда је надалеко позната по свом ривалству са Крипсима. Препознаје се по црвеној боји коју носе њени чланови и по одређеним симболима банди, укључујући препознатљиве ручне знакове.

Бладс чине различите подгрупе познате као "гангови", између којих постоје значајне разлике, попут боје, одеће, операција и политичких идеја које могу бити у отвореном међусобном сукобу. Од стварања банде, она се гранала широм Сједињених Држава.

pištolj
пиштољ / Извор: Профимедиа

Основана је средином 1972. године у Лос Анђелесу у Калифорнији, а активна је до данас. Присутна је пореду САД и у Канади. Чланови банде су махом Афроамериканци, Латиноамериканци, Азијати, а има чак и белаца. Чланство им се процењује на 20-25.000 људи.

Од криминалних активности најпознатији су по трговини дрогом, пљачкама, убиствима, провалама, проституцији, крађи, изнудама.

Од савезничких криминалних група, на њиховој страни су: Нација људи, Нортењос (одређени скупови), Пирус, Латино краљеви, Уједињена нација крви,
Juggalo групе.

Највећи непријатељи су им из ривалских група: Крипса и Фолк Нешена.

МУНГИКИ

Мунгики је забрањена етничка организација  у Кенији. Име мунгики значи "уједињени народ" или "мноштво" на језику Кикуиу.

Религија, која је очигледно настала крајем 1980-их, тајна је и има одређену сличност са мистериозним религијама. Специфичности њиховог порекла и доктрине нису јасне. Јасно је да се залажу за повратак аутохтоним афричким традицијама. 

Foto: Profimedia
Фото: Профимедиа / Извор: Профимедиа

Они одбацују западњаштво и све ствари за које верују да су замке колонијализма, укључујући и хришћанство.

Идеологију групе карактеришу револуционарна реторика, традиција Кикуиу и презир према кенијској модернизацији, што се види као неморална корупција.

Мунгики се због своје организације често назива кенијска Коза Ностра, Јакуза или кенијска мафија. Доводе их у везу са спровођењем етничког насиља и антивладиним отпором. 

Afrika
Африка / Извор: Профимедиа

Сматра се да су многи бивши чланови Мунгикија побегли из земље тражећи азил, јер секта не дозвољава бежање; сви иницирани морају да положе стандардну заклетву која се завршава речима "Морам умрети уколико напустим или откријем наше тајне". 

Према речима једног од оснивача Мунгикија, група је започела са радом крајем 1980-их као локална милиција у брдима како би заштитила пољопривреднике Кикуиуа у споровима око земље са Масаи народом и снагама лојалним влади, којом је у то време доминирало племе Калењин.

Мунгики своје корене несумњиво вуку из незадовољства које произилази из озбиљне незапослености и беземља који проистичу из брзог раста становништва Кеније, при чему је мноштво незадовољних незапослених младих људи пришло организацији која им даје осећај сврхе и културног и политичког идентитета, као и прихода.

РУСКА МАФИЈА

Руски организовани криминал или руска мафија је колектив различитих елемената организованог криминала пореклом из бившег Совјетског Савеза.

Скраћеница ОПГ је Организед Цриминал (Prestupnaya) Гроуп, која се користила за означавање било које руске мафијашке групе, понекад модификована одређеним именом, нпр. Orekhovskaya ОПГ. Понекад се иницијалност преводи и користи се ОЦГ.

Rusija, Rusi
Русија, Руси / Извор: Профимедиа

Организовани криминал у Русији започео је у периоду Империје, али тек у совјетско доба "Вори в законе" ("Лопови у закону") појавили су се као вође затворских група у логорима за принудни рад и њихов кодекс части постао је дефинисанији.

Са завршетком Другог светског рата, смрћу Јосифа Стаљина и падом Совјетског Савеза, по процвату црног тржишта појавило се више банди, експлоатишући нестабилне владе бивших република, а на свом највишем нивоу, чак контролишући толико као две трећине руске економије.

Према Луису Фриху, бившем директору ФБИ-ја, руска мафија је представљала највећу претњу националној безбедности САД средином 1990-их. 

У 2012. години било је чак 6.000 група, од којих је више од 200 имало глобални домет.

Moskva
Москва / Извор: Фото: Youtube/Printscreen/Ruptly ТВ

Криминалци ових различитих група су или бивши робијаши, корумпирани званичници и пословни лидери, људи са етничким везама или људи из истог региона са подељеним кривичним искуствима и везама са вођама.

У децембру 2009. Тимур Лакхонин, шеф руског Националног централног бироа Интерпола, изјавио је_

- Свакако да постоје злочини који укључују наше бивше сународнике у иностранству, али нема података који указују на то да организована структура криминалних група коју чине Руси постоји у иностранству.

У августу 2010. Ален Бауер, француски криминолог, је рекао да је "то једна од најбоље структурираних криминалних организација у Европи, са квази-војном оперативношћу".

АРИЈЕВСКО БРАТСТВО

Аријевско братство, такође познато као "Бранд" или "АБ", неонацистичка је затворска банда и синдикат организованог криминала у Сједињеним Државама са око 15.000–20.000 чланова у затвору и ван њега.

"Лига против клевете" (АДЛ) назива је "најстаријом и најзлогласнијом расистичком затворском бандом у Сједињеним Државама".

Према Федералном истражном бироу (ФБИ), Аријевско братство чини изузетно низак проценат целокупне америчке затворске популације, али је одговоран за несразмерно велики број убистава у затворима. 

Australija
Аустралија / Извор: Профимедиа

Банда се фокусирала на економске активности типичне за субјекте организованог криминала, посебно трговину дрогом, изнуду, проституцију затвореника и наручена убиства.

Организација у чланство прима само белце и она је углавном хијерархијска, на чијем је челу дванаесточлано веће на челу са трочланом комисијом.

Аријевско братство користи се различитим терминима, симболима и сликама да би се идентификовало, укључујући лист детелине, свастике и друге симболе.

Да би се придружили, чланови морају да положе крвну заклетву и прихвате чињеницу да ће да би ушли у Аријевско братство морати да убију другог затвореника.

droga
дрога / Извор: Профимедиа

Почетна мотивација за формирање групе настала је у у Сан Квентину 1964. године и била је самозаштита од постојеће црначке затворске банде.

"Јужни центар за сиромаштво" (СПЛЦ) саопштио је да, иако очигледно имају белу супремационистичку идеологију, главна мотивација је новац, а повремено су одвајали расистичке ставове, на пример удруживањем са латино бандама, како би створили профит. 

Други начини идентификације чланства у групи били су гесло "крв унутра, крв напољу", које симболизује доживотно чланство без излаза осим смрти, и као "залог", заклетва од осам редова коју је сваки нови члан морао да искаже и положи. 

СИНАЛОА

Картел Синалоа познат и као ЦДС, Организација Гузман-Лоера, Тихоокеански картел, Федерација и Савез крви, је велики међународни синдикат трговине дрогом, прања новца и организованог криминала основан током касних 1980-их.

Картел је првенствено био смештен у граду Кулиакану у држави Синалоа, са операцијама у мексичким државама Доња Калифорнија, Дуранго, Сонора и Чихуахуа.

El Čapo
Ел Чапо / Извор: Профимедиа

"Федерација" је делимично подељена када су се браћа Белтран-Леива одвојили од картела Синалоа. Мексичка и америчка влада обе сматрају да је картел Синалоа "највећи, најмоћнији нарко-картел свих времена", чинећи га можда чак и утицајнијим и способнијим од чувеног Меделинског картела из Колумбије на врхунцу 1980-их и раних 1990-их.

Обавештајна служба Сједињених Држава сматра картел Синалоа "најмоћнијим нарко-картелом на свету" и "најмоћнијом криминалном организацијом у Мексику".

У више наврата се говори да је била најјача криминална организација у Мексику, бар почетком 2010. из различитих извора, укључујући "Лос Ангелес Тимес". Картел Синалоа делује у "Златном троуглу", државама Синалоа, Дуранго и Чивава. Регија је главни произвођач мексичког опијума и марихуане. 

Према америчком државном тужиоцу, картел Синалоа био је одговоран за увоз у Сједињене Државе и дистрибуцију скоро 200 тона кокаина и велике количине хероина између 1990. и 2008.

El Čapo
Ел Чапо / Извор: Профимедиа

Према Националном центру за обавештавање о дрогама, у САД је картел Синалоа превасходно укључен у дистрибуцију кокаина, хероина, метамфетамина, канабиса и МДМА.

Такође је већински добављач илегалног фентанила у Северној Америци. Од 2017. године Синалоа картел најактивнији је наркокартел који је укључен у кријумчарење недозвољених дрога у Сједињене Државе и њихову трговину широм земље.

Након хапшења Јоакина "Ел Чапа" Гузмана, картелом су сада на челу Исмаел Замбада Гарсија (звани Ел Мајо) и Гузманови синови, Алфредо Гузман Салазар, Овидио Гузман и Иван Архивалдо Гузман Салазар. 

Од 2020. Картел Синалоа остаје најдоминантнији наркокартел у Мексику. Међутим, различити извори тврде да су тренутно избили унутрашњи сукоби за руководство у картелу између фракција организације Гузман и Замбада.

meksiko
мексико / Извор: Профимедиа/илустрација

Каже се да је заваду између ове две стране картела покренуо или погоршао инцидент у бици код Кулиакана када је Ел Мајо наводно ускратио својим људима интервенцију у сукобу између картела и Мексичке националне гарде након хватања Ел Чаповог сина, Овидио Гузмана.

Тренутно је главни супарник "Федерације" брзорастући картел нове генерације Халиско, при чему се већина борби између две групе одвија у регионима Доње Калифорније и Закатекаса око територије за путеве трговине дрогом. 

ИТАЛИЈАНСКА МАФИЈА

Сицилијанска мафија, такође позната и као мафија, а њени чланови је често називају Цоса Ностра или "Наша ствар" је италијанска, мафијашко-терористичка организација, синдикат организованог криминала и криминално друштво пореклом из регије Сицилије, које датира од 19. века.

То је лабаво удружење криминалних група које деле заједничку организациону структуру и кодекс понашања.

Основна група је позната као "породица", "клан" или цосца. Свака породица полаже право на суверенитет над територијом, обично градом или селом или суседством (боргата) већег града, у коме послује својим рекетима.

koronavirus Italija
коронавирус Италија / Извор: Профимедиа

Њени чланови себе називају "људима части", мада их јавност често назива мафијашима. Основне активности мафије су заштита од рекета, арбитража спорова између криминалаца и организовање и надзор илегалних споразума и трансакција.

До 20. века, након широке емиграције са Сицилије, организација је стекла снажно присуство у другим земљама Северне и Јужне Америке.

Генезу Цоса Ностре је тешко пронаћи, јер су мафијаши врло тајни и не воде сопствене историјске записе. Познато је да шире намерне лажи о својој прошлости, а понекад верују у своје митове. 

Поред историјског присуства у Европи (Италија), Северна Америка (Сједињене Државе, Канада) и Јужна Америка (Венецуела), верује се да је организација последњих година успоставила присуство у: Француској, Шпанији, Швајцарској, Малти, Немачкој, Белгији. Јужна Америка: Бразил, Колумбија, Боливија. Африка: Јужна Африка.

koronavirus u Evropi
коронавирус у Европи / Извор: Профимедиа

Организацију чине искључиво мушкарци Италијани и по пореклу Сицилијанци. Чланство чини према званичним подацима око 2.500 мушкараца, док је број сарадника непознат.

Криминалне активности су: рекет, трговина дрогом, убиство, изнуда, напади, шверц, тероризам, илегално коцкање, проституција, крађа, прање новца, трговина оружјем, превара, отмице, пљачке.

Савезници "Цоса Ностре" су "Camorra", 'Ndrangheta, Америчка мафија, Сацра Цорона Унита, Корзиканска мафија, Лос Зетас, а раније су то биле раније: Мафиа Цапитале, Банда della Маглиана, Мала дел Брента, Банда Turatello-Epaminonda, Меделински картел.

Непријатељ су им "Ривали Stidda", а повремено и њихови савезници.

ИЗРАЕЛСКА МАФИЈА

Израелска мафија чини групу организованих криминалних подгрупа које делују у Израелу. У Израелу делује 16 криминалних породица, пет главних група активних на националном нивоу и 11 мањих организација.

Активно је шест јеврејских злочиначких породица Магреби и три арапске породице злочинаца. Много глава и чланова криминалних група је или убијено или је у затвору. 

Izrael, policija
Израел, полиција / Извор: Профимедиа

Главне криминалне групе су Абергилс, Абутбули, Алперонс, Думранис, Ширазис, Амир Молнар и Зев Розенштајн. Илегалне активности којима се баве укључују управљање казинима и друге облике коцкања унутар и изван Израела, крађу аутомобила, проституцију, трговину људима, прање новца, убиства, заштиту и изнуду, рекете, шверц и трговину дрогом.

Према изјави бившег израелског комесара полиције Давида Коена, израелске криминалне организације продрле су у формални економски сектор и локалне владе и "опремиле су се великом количином експлозивних средстава и оружја за борбена дејства".

izraelska vojska
израелска војска / Извор: Профимедиа

У рату мафије који је почео раних 2000-их између злочиначких породица, неколико шефова је убијено. То је такође коштало живота невиних пролазника. "Јакхбал" је израелска специјална полицијска јединица која се бори против организованог криминала.

Мексико је био шокиран када су припадници израелске мафије усред бела дана убили израелске држављане у ресторану у тржном центру у Мексико Ситију 24. јула 2019. године.

БАЛКАНСКИ КАРТЕЛ

Према извештају Глобалне иницијативе против транснационалног организованог криминала, бројне групе са западног Балкана су узеле значајно учешће у трговини наркотицима, али и у осталим областима кријумчарења у Латинској Америци, западној Европи и у Јужној Африци.

Када се говори о Балканском картелу онда се мисли на Албанију, БиХ, Црну Гору, Србију, Северну Македонију и руте којима се из ових балканских држава дрога допрема према западу.

policija
полиција / Извор: Танјуг/Зоран Жестић

У извештају је фокус на четири дестинације: Холандија, Чешка, Шпанија и Италија. Једна од главних рута је слање робе бродовима из албанске луке Драч према Анкони  и Барију.

Албанци су ту развили посебне везе са својим сународницима на југу Италије и та конекција им доста олакшава посао. У извештају Иницијативе се наводи да је за робу из Србије и Црне Горе кључна Валенсија у Шпанији, посебно када говоримо о пошиљкама на релацији Котор-Валенсија.

narkotici
наркотици / Извор: Профимедиа

У Холандији су Албанци углавном доминантни и тамо цвета посао са проституцијом, трговина људима, дрогом, али је у задње време све актуелније кријумчарење миграната код Албанаца.

За криминалце бивше Југославије, примамљив је посао у Јужној Африци када је у питању трговина дрогом, док је шверц цигаретама и превоз миграната процветао у Турској, одакле их преузимају и транспортују даље ка западним државама.

Према извештају, фокус балканских картела се пребацио на Колумбију и то због велике потражње за кокаином на Западу. Послују у Перуу, Бразилу, Уругвају, Колумбији и Еквадору.