Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

"МАМА, МИСЛИМ ДА ЋУ УМРЕТИ" Маја (6) открила мами ЈЕЗИВУ ствар пред смрт, неутешна мајка скрхана од бола

15.08.2023. 16:46
Пише:
Србија Danas/Blic.rs
Bolnica
Болница / Извор: Профимедиа/илустрација

Два дана пред смрт су је отпустили из болнице

Шестогодишња девојчица умрла је у наручју свог очуха два дана након што је отпуштена из болнице са упалом крајника (тонзтилитис), открила је мајка детета.

НЕСТАЛИ НА ОТВОРЕНОМ МОРУ Драма на чувеном летовалишту - захватила их је незапамћена олуја, почео хаос (ВИДЕО)

НЕСТАЛИ НА ОТВОРЕНОМ МОРУ Драма на чувеном летовалишту - захватила их је незапамћена олуја, почео хаос (ВИДЕО)

ХАВАЈИМА СЕ ДОГОДИЛА ПОМПЕЈА! Апокалиптични пожари изазвали незапамћену трагедију: Све је спржено, људи су ИЗГОРЕЛИ У КОЛИМА И КУЋАМА (ФОТО/ВИДЕО)

ХАВАЈИМА СЕ ДОГОДИЛА ПОМПЕЈА! Апокалиптични пожари изазвали незапамћену трагедију: Све је спржено, људи су ИЗГОРЕЛИ У КОЛИМА И КУЋАМА (ФОТО/ВИДЕО)

КАПИТАЛАН УЛОВ БРИТАНСКИХ ВЛАСТИ: Три крупне руске рибе у рукама Лондона (ФОТО)

КАПИТАЛАН УЛОВ БРИТАНСКИХ ВЛАСТИ: Три крупне руске рибе у рукама Лондона (ФОТО)

Магдалена Висњевска (26) каже да је инсистирала да је њена ћерка Маја Сик била озбиљно лоше након што је два пута колабирала - укључујући и једном у болници - али је ипак отпуштена.

- Мама, мислим да ћу умрети - рекла је девојчица мајци само 24 сата пре њене смрти. "Љубазно" дете из основне школе умрло је на рукама свог очуха Раја Бланда, нешто пре Божића прошле године.

Њено срце је престало да куца након што је претрпела акутну некрозу миокарда - смрт ћелија органа - а патолози нису могли да утврде зашто. Педијатријски консултант задужен за заштиту деце рекао је Мајиној породици да је то вероватно изазвала сепса.

Сада њена мајка тражи да неко преузме одговорност за смрт њене ћерке. Магдалена је рекла да је једва изашла из куће откако је изгубила ћерку 21. децембра 2022, која је такође оставила иза себе свог шестогодишњег брата Нејтана.

Породица је одлучила да јелку коју је Маја украсила последњих дана задржи у својој дневној соби.

- Били смо само срећна породица са плановима и амбицијама за будућност наше деце, али више нисмо иста породица. Потпуно смо изгубили вољу за животом, али смо ту јер морамо да бринемо о другом детету, али наш живот је уништен и никада више неће бити исти - рекла је Магдалена из Мергејта у енглеском Кенту.

Породица је дочекала Божић код куће када се Маја разболела 18. децембра - била је уморна, слаба и хладна на додир, без апетита.

Следећег дана Магдалена је заказала преглед код лекара опште праксе, али, док су се спремале да напусте свој дом, Маја је колабирала. Одведена је у болницу где јој је дијагностикован тонзилитис.

Лекари су јој рекли да може да иде кући са антибиотицима, али је поново колабирала пре него што је отпуштена.

- Питала сам доктора о Мајином болу у стомаку, белом језику, бледој боји и њеном телу које је хладно на додир, али он је рекао да је то нормално са тонзилитисом. Маја је такође повраћала у болничком кревету, па су јој дали инјекцију против болести и вратили смо се кући - рекла је мајка девојчице.

Ученица основне школе имала је непроспавану ноћ у којој је добила две дозе антибиотика и наставила да се жали на болове у стомаку, жеђ и вртоглавицу.

Ујутро је њена мајка позвала хитну, уплашена јер је Маја била преслаба да би могла да стоји без помоћи. Након негативног теста на ковид, дијагностикован јој је грип и стављена јој је дренажа, док је још била бледа и хладна.

До 15 часова примљена је на дечје одељење са жаљењем на озбиљне болове у стомаку, јер два дана није могла да мокри. Клиничко особље је наводно уверило породицу да Мајини симптоми нису разлог за значајну забринутост, додајући да би требало да буде добро да се врати кући следећег дана.

Магдалена је рекла да је више пута покушавала да означи да се њена ћерка чудно понаша, чак је изјавила да је видела мајмуне који нису били тамо. Те ноћи Маја поново није могла да спава, а њена мајка је покушавала да је утеши док је молила за воду.

Дана 21. децембра, након још једне непроспаване ноћи, мајка је поново изразила забринутост код особља, наводно их упозоривши на дрхтаво дисање њене ћерке, промену боје коже и дезоријентацију.

Мајка је тврдила да су јој болничари рекли да Маји само треба добар одмор. Речено је да је особље њеној ћерки скинуло срчани монитор јер су били забринути да би ометао њен сан.

У 15 часова, док је особље покушавало да узме узорак крви док је Маји помагао њен очух, њено срце је престало да куца.

- После неколико секунди Маја је ућутала, а мој партнер је открио да је престала да дише. У овом тренутку нико други није ни реаговао као да се нешто догодило, али (мој партнер) је затражио помоћ. Онда се сво остало особље окупило у нашој соби. Сазнали су да је Мајино срце престало да куца. Почели су реанимацију да би је спасли и срце јој се вратило на неколико секунди, али је онда поново престало да куца. Овог пута Маја је преминула - рекла је Магдалена.

- Дан пре него што је умрла била је веома бледа и рекла ми је "Мама, мислим да ћу умрети", а ја сам рекла: немој то да говориш Маја. Замолили смо их за помоћ јер је говорила чудне ствари као да је видела мајмуна како се креће по зиду. Покушали смо да кажемо доктору и медицинској сестри, али нас нико није слушао. А онда јој је срце престало да куца - рекла је она.

Њен партнер, Раџ Бланде, рекао је да никада неће заборавити те тренутке.

- Маја је узела последњи дах у мојим рукама. Једноставно не могу да преболим - мислим да никада нећу - рекао је он.

}