Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

МЕКСИКО СРЉА У ГРАЂАНСКИ РАТ, КАРТЕЛИ ПРУЖАЈУ ЖЕСТОК ОТПОР! Велики број убијених, војска на улицама, зграде у пламену! (ВИДЕО)

07.01.2023. 13:40
Пише:
Србија Данас
Rat u Meksiku
Рат у Мексику / Извор: Фото: Twitter/Printscreen/@oath_keeper1

Ратно стање због хапшења сина Овидија Гузмана

У петак је обустављена екстрадиција лидера нарко-картела Овидија Гузмана по налогу савезног судије Мексико Ситија. Реч је о сину некадашњег шефа једног од најмоћнијих нарко-картела у Мексику Хоакина Ел Чапа Гузмана.

Дан после хапшења у специјалној операцији мексичких снага на северу земље дошло је до великих сукоба у којима је погинуло 29 људи, а тачан број страдалих се вероватно неће завршити на том броју.

НАКОН 15 РУНДИ ГЛАСАЊА: Мекарти изабран за председавајућег Представничког дома Конгреса САД (ВИДЕО)

НАКОН 15 РУНДИ ГЛАСАЊА: Мекарти изабран за председавајућег Представничког дома Конгреса САД (ВИДЕО)

ШОКАНТАН ПРИЗОР ИЗ МОСКВЕ: Путин прекршио сопствену традицију, потпуно сам на божићној служби (ВИДЕО)

ШОКАНТАН ПРИЗОР ИЗ МОСКВЕ: Путин прекршио сопствену традицију, потпуно сам на божићној служби (ВИДЕО)

"РУСИЈА И КИНА УГРОЖАВАЈУ СВЕТСКИ ПОРЕДАК" Генерални секретар НАТО позвао на јединство чланица Алијансе

"РУСИЈА И КИНА УГРОЖАВАЈУ СВЕТСКИ ПОРЕДАК" Генерални секретар НАТО позвао на јединство чланица Алијансе

"Ел Чапов" син се нашао на мети америчких власти због трговине наркотицима, а како се наводи, Вашингтон је чак понудио награду од пет милиона долара за податке који би их довели до човека којег сматрају "високим чланом картела Синалоа".

Ове информације о налогу за хапшење Ел Чаповог сина потврдио је prethpodno и шеф дипломатије Мексика Марсело Ебрард, који је додао да изручење Гузмана неће ићи тако брзо због формалности закона. Министар је том приликом истакао да је у току правни поступак против Гузмана.

Познато је Ел Чапо - отац младог Гузмана побегао баш из затвора Алтиплано и то кроз тунел дуг пет километара у којем се налазио мотоцикл на шинама.

После бега из затвора Ел Чапо је ухапшен и након четири године осуђен у Америци по 10 тачака оптужнице, због учествовања у криминалним активностима углавном повезаним са продајом и производњом наркотика.

Некадашњи вођа Синалоа, Ел Чапо је осуђен на доживотни затвор плус 30 година и наложено му је да плати 12,6 милијарди долара.

Треба споменути и то да ово није прво хапшење његовог сина Овидија Гузмана, јер су га у октобру већ хапсиле савезне мексичке власти, па је потом по налогу председника Обрадора пуштен с намером да се избегну даља крвопролића.

До његовог хапшења долази неколико дана пре него што ће амерички председник Џо Бајден и премијер Канаде Џастин Трудо посетити Мексико Сити током самита лидера Северне Америке.

Хватање Гузмана могао би да буде начин да Лопез Обрадор покаже САД да он "контролише оружане снаге и безбедносну ситуацију у Мексику", рекла је Гледис Мекормик, ванредни професор на Универзитету Сиракуза која се бави односима Мексико-САД, изјавила је за CNN.

Лопез Обрадор је на конференцији за новинаре у петак негирао је да је Гузманово хапшење било повезано с Бајденовим доласком, рекавши да су мексичке власти деловале аутономно.

- Што се тиче тумачења, има их пуно, не делимо их, деловали смо аутономно - навео је мексички председник.

Након хапшења Гузмана у Кулиакану у четвртак у граду је избио општи хаос. Његово хапшење резултат је дуготрајне операције у којој је учествовало 200 специјалаца, рекао је у петак министар одбране Луис Цресенцио Сандовал. Локални службеници позвали су грађане да се склоне код куће због сукоба с члановима картела у многим деловима града.

Најмање 19 осумњичених чланова картела и 10 припадника војске погинуло је током насилних сукоба у северној мексичкој држави Синалои, након што су власти ухапсиле Гузмана, заједно с још 21 особом. Нема извештаја о погинулима или повређеним цивилима.

Сигурност у затвору Алтиплано појачана је откако је Гузман притворен, додао је министар. Председник је касније у петак рекао да је град мирнији и да службеници раде на рашчишћавању путева.

- У Кулиакану смо отворили све блокиране путеве и радимо на уклањању возила која су на улицама - рекао је Лопез Обрадор.

Држава Синалоа, у којој се налази Кулиакан, дом је једне од најмоћнијих светских организација за кријумчарење наркотика, картела Синалоа, чији је вођа био Ел Чапо.

Амерички Стејт Департмент написао је да су истраге органа за спровођење закона показале да су Гузман и његов брат Хоакин Гузман Лопез, "наследили велик део прихода од наркотика" након смрти другог брата Едгара Гузман Лопеза.

Почели су да улажу велике количине новца у куповину марихуане у Мексику и кокаина у Колумбији. Такође су почели да купују велике количине ефедрина из Аргентине и организовали кријумчарење производа у Мексико", рекао је Стејт Департмент.

Како наводи CNN, браћа су такође надгледала процењених 11 "лабораторија метамфетамина у држави Синалоа", каже Стејт Департмент.