Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

МИЛИЈАРДЕРУ ХАМАСОВЦИ УБИЛИ ЋЕРКУ НА ФЕСТИВАЛУ! Жели мир, али и ОСВЕТУ: "Знамо ко је силовао, ко је клао и ОНИ МОРАЈУ УМРЕТИ!"

12.12.2023. 13:45
Пише:
Србија Данас/Индекс.хр
milijarder
милијардер / Извор: Фото: Printscreen BBC

Кћер милијардера масакрирана у нападу 7. октобра

Данијел Валдман отплесала је последњи плес свог живота нешто пре зоре 7. октобра. Убрзо након тога она и њени пријатељи морали су да беже спасавајући животе, али никада нису стигли кући.

ПРЕСУДИО И СВОЈОЈ ДЕВОЈЦИ: Убица из Швајцарске многима претио смрћу, људи га називају ПСИХОПАТОМ: "Малтетира и убија жене!" policja u Å vajcarskoj

ПРЕСУДИО И СВОЈОЈ ДЕВОЈЦИ: Убица из Швајцарске многима претио смрћу, људи га називају ПСИХОПАТОМ: "Малтетира и убија жене!"

СВЕТ ДРХТИ: Путин потписао важан споразум са Белорусијом који ће променити свеKrim

СВЕТ ДРХТИ: Путин потписао важан споразум са Белорусијом који ће променити све

ДРАМАТИЧАН ПРИЗОР: Да ли је ово могуће? КИТ окружен људима (ВИДЕО)kit

ДРАМАТИЧАН ПРИЗОР: Да ли је ово могуће? КИТ окружен људима (ВИДЕО)

Њени последњи тренуци су документовани. Кратак видео, снимљен мобилним, само је наговештај ужаса који се догодио. 24-годишњакиња седи на задњем седишту аутомобила са двоје пријатеља - праменови њене дуге коврџаве косе беже јој из сиве мајице са капуљачом. Сво троје су лежерно обучени. Ту су краткотрајни осмеси, чују се гласови који говоре један преко другог те се виде плаве наруквице са фестивала тренс музике Супернова на којем су управо били.

Покушавају да остану мирни, али их јуре. Данијелин дечко Ноам Шаи је напред, за воланом.

- Желиш да возим врло, врло брзо? - он пита па додаје да зна како се то ради.

- Тачно - одговара једна путница. Брадати младић који седи поред Данијел покушава да је умири.

"- Бићемо добро - каже па додаје:

- Све је у реду, зар не? - Затим се с предњег седишта чује питање:

-Лево или десно? - Видео се потом завршава.

Неколико минута касније наоружани хамасовци изрешетали су аутомобил мецима. Ноам, Данијел и њихови пријатељи су убијени - као и готово 360 других Израелаца који су ишли на фестивал у пустињи близу границе с Газом.

Највећи покољ Јевреја од Холокауста

Сувозач је узет као талац. Кад је сунце тога дана зашло, 1.200 Израелаца је било побијено - или на фестивалу или у својим домовима у кибуцима близу границе. Био је то највећи губитак живота Јевреја у једном дану од Холокауста. Велика већина били су цивили.

Од тада је Израел кренуо у рат у Гази "како би искоренио Хамас", а Палестинци су заузврат били побијени, њих готово 18.000, према последњим подацима министарства здравства у Гази, које води Хамас. 7.300 њих су деца. У Гази сада, као и у Израелу након 7. октобра, родитељи сахрањују и оплакују своју дјецу. А за сваког родитеља, Палестинца или Израелца, губитак је ненадокнадив.

"Била је невероватна девојка. Волела је и људе и животиње"

Данијелин отац Ејал разговарао је са новинарима BBC-ja у својој канцеларији пуној уметничких дела у Тел Авиву. Ејал је био технолошки див, основао је израелског произвођача чипова "Mellanox Technologies" и продао га за 6,8 милијарди долара 2019. Али сада је једноставно отац, исцрпљен од туге, који је остао без најмлађе кћери.

- Била је невероватна девојка. Волела је да игра. Волела је животиње. Волела је људе. Имала је много, много пријатеља. Волела је сноубординг, роњење, вожње на мотору с Ноамом - каже гласом пуним љубави и туге.

Кад је сазнао да је Данијел нестала, одјурио је назад са пута у Индонезији. Добио је дозволу за слетање у Израелу, иако је ваздушни простор био затворен. Три сата касније отишао је да је тражи, пратећи локацију њеног паметног сата. Било је то путовање на бојно поље.

- Били смо близу сукоба са седам терориста, створења, зовите их како желите. Убили су три или четири војника. Након тога смо узели три официра у џип и отишли према југу - рекао је.

Пронашао изрешетан аутомобил

Пронашао је изрешетан аутомобил, али од Данијел није било ни трага.

- Било је пуно крви у ауту. Надао сам се да није у аутомобилу, да је рањена, али да је успела да побегне, или да је узета као талац - каже,

Два дана касније пронађено је њено тело.

- Све чега се дотакла било је са осмехом. Никада никоме није учинила ништа нажао. Једноставно је волела да чини добре ствари. А они су је убили без разлога - рекао је гушећи се у сузама.

И даље верује да би Палестинци требало да имају државу

Упркос бруталном убиству своје најмлађе ћерке, Еајл Валдман и даље верује да би Палестинци требало да имају државу - и то ускоро.

- Морамо да променимо вођство на обе стране. А онда се надам да ћемо за две до четири године успети да постигнемо мир и изградити две државе и моћи живети једни поред других - каже.

Али пре тога жели нешто друго.

- Свако ко је био одговоран, свако ко је био повезан са оним што се догодило 7. октобра 2023. биће елиминисан. И ми ћемо се за то побринути - одлучно каже.

- Знамо тачно ко је дошао, ко је силовао, ко је клао. Имамо видеоснимке, имамо њихове бројеве телефона. Знамо ко су. Можемо их елиминисати. И мислим да можемо елиминисати Хамас - говори.

Бивши официр израелске војске зна понешто о вођењу рата. Служио је у елитној Голанској бригади. Али, зна понешто о и изградњи мостова међу заједницама. У прошлости је отворио дизајнерски центар у Гази, донирао 360.000 долара (286.200 фунти) тамошњој болници и отворио радна места за Палестинце у Појасу Газе и на Западној обали.

Жали ли сада због тога?

- Не, нимало - одговара без оклевања.

- Мислим да морамо учинити све што можемо да ово место учинимо најбољим местом за живот. И морамо престати да убијамо једни друге и да пронађемо начин да живимо заједно. Радим две и по деценије покушавајући постићи мир - рекао је.

Само 10 дана пре него што је Данијел убијена, разговарала је са оцем о будућности.

- Рекла је: "Знаш, тата, одлучила сам да се удам за Ноама" - присећа се.

- Били су заједно шест година и било је то невероватно пријатељство и партнерство. Хтели су да живе на селу, подижу децу. Она је желела много деце и пуно паса и коња - каже отац.

Одан млади пар, који никад није добио прилику да се венча, уместо тога сахрањени су заједно.